Hoe lang groeien katten? () | De volledige grootte van uw kat uitwerken

Je hebt net een kitten gekregen en het is klein, maar is het mogelijk dat deze kat zichzelf ontgroeit? Ongeacht het soort kattenras, van Sphynx tot Siamees, je katachtige vriend zal zeker zo groot mogelijk worden.

Uw kat bereikt vergelijkbare ontwikkelingsmijlpalen als een menselijke baby in zijn levensduur. In tegenstelling tot een mensenkind is er echter geen definitieve leeftijd waarop u zeker weet dat uw kat is gestopt met groeien en rijpen.

Er zijn echter geschatte leeftijdscategorieën waar de meeste katten over het algemeen stoppen met groeien en volledig volwassen worden. Onzeker, hoe lang groeien katten? Wanneer weet je dat je kat gestopt is met groeien? Deze gids is gevuld met de antwoorden om u te helpen erachter te komen.

Dit is wat u kunt verwachten naarmate uw kat ouder wordt en zich ontwikkelt.

Bengaalse kat die opstaat

Mijlpalen voor groeiende katten

Je weet misschien niet welke mijlpalen cruciaal zijn in de groei van een kat. Dus, hier zijn enkele belangrijke mijlpalen om te spotten voor kittens als ze volwassen katten worden:

Maanden 3-4: Melktanden beginnen uit te vallen en worden vervangen door volwassen tanden; dit groeiproces eindigt meestal op de leeftijd van 6 maanden.

Maanden 4-9: Kittens ondergaan seksuele rijping. Dit is wanneer de kat in het seizoen of ‘roep’ is gekomen. Cycli van seksuele activiteit komen meestal elke twee tot drie weken voor. Ze worden ook erg vocaal in deze tijd.

Maanden 9-12: Een kitten heeft bijna de volledige groei bereikt.

1 jaar+: Kittens gaan de volwassenheid in.

2 jaar+: Kittens zijn sociaal en gedragsmatig volwassen.

Nadat kittens zijn geboren, verdubbelen ze meestal hun grootte in hun eerste week. Na hun eerste week groeien kittens ongeveer elke drie dagen een ons. Het gemiddelde kitten weegt ongeveer 3,5 gram bij de geboorte.

Brits kort haar chincilla kitten rechtop

Kitten Groei Grafiek

Kittens groeien meestal acht keer zo groot als in slechts ongeveer acht weken. Hieronder vindt u een schatting op basis van het gemiddelde gewicht van kittens.

Jonger dan 1 week: Kittens wegen minder dan 4 gram.

7 tot 10 dagen oud: Kittens wegen 4 tot 6 gram.

10 tot 14 dagen oud: Kittens wegen 6 tot 8 gram.

14 tot 21 dagen oud: Kittens wegen 8 tot 12 gram.

4 tot 5 weken oud: Kittens wegen 12 gram tot 1 pond.

6 tot 7 weken oud: Kittens wegen 1 pond tot 1 pond en 8 gram.

8 weken oud: Kittens wegen 1 en een half tot 2 pond.

12 weken oud: Kittens wegen 3 pond tot 5 en een halve pond.

16 weken oud: Kittens wegen ongeveer 5 en een halve pond tot 7 en een halve pond.

6 maanden tot 1-jarige: Ongeveer 8 pond tot 15 pond.

toyger kitten staart naar camera

Voedingsgewoonten veranderen naarmate uw kitten groeit

Sommige experts raden aan om kittens vrij te voeren zodra ze zijn gespeend en vast voedsel te eten, zodat ze zoveel voedsel kunnen krijgen als ze nodig hebben. Als gratis voeding niet iets is dat u wilt proberen, voed uw kitten dan vier keer per dag met een half kopje voedsel bij elke maaltijd.

Als ze ongeveer zes maanden oud zijn, kun je hun voeding aanpassen tot ongeveer drie keer per dag. Verlaag na een jaar de hoeveelheid tot twee maaltijden per dag.

Fooi: Vergeet niet dat u altijd uw dierenarts raadpleegt voordat u plotselinge wijzigingen in hun dieet aanbrengt. Vraag ook aan uw dierenarts hoe u aan de dagelijkse voedingsbehoeften van uw katten kunt voldoen.

jonge kat na het eten van voedsel van het keukenbord. Focus op een kat

Wanneer moet ik mijn kitten volwassen kattenvoer geven?

Het juiste moment om uw kat over te zetten van kitten- naar volwassen voedsel begint rond de leeftijd van 10-12 maanden.

Echter, als uw little furball heeft moeite om op gewicht te blijven, het zou raadzaam zijn om uw furbaby op kittenvoer te houden totdat ze 2 jaar oud of zelfs langer zijn. Aan de andere kant kan een kitten dat snel volwassen wordt en overgewicht krijgt op kittenvoer, baat hebben bij het maken van de overstap naar volwassen voedsel rond 8 maanden.

Hoe lang groeien katten?

De gemiddelde binnenlandse katachtige weegt ongeveer 10 pond. De mannetjes van het grootste binnenlandse kattenras, de Maine Coon, wegen ongeveer 20 pond. Ondanks de urban legend is er geen correlatie tussen de pootgrootte van je kat en zijn lengte en gewicht.

Grotere poten betekenen niet noodzakelijkerwijs een grotere kat. De beste manier om te bepalen hoe groot je kat zal worden, is door zijn genetica. Er zijn 19 paar chromosomen bij katten die alles regelen, van hun haarlengte, vachtkleur en grootte.

witte kat die omhoog wordt gehouden

Wanneer bereiken katten precies hun volledige grootte?

De meeste deskundigen zijn het erover eens dat katten de volwassenheid bereiken op 12 maanden oud, wat over het algemeen betekent dat dit de leeftijd is waarop de persoonlijkheid van de katten volwassen is geworden en gestold in hoe ze zich gedurende hun volwassen leven zullen gedragen.

De groei van een kat kan echter niet met dezelfde consistentie worden berekend. In feite bereiken katten de volledige grootte ergens tussen de 18 maanden en 4 jaar oud.

Het is belangrijk op te merken dat de beste manier om te bepalen hoe lang uw kat zal groeien, is het kennen van zijn achtergrond. De ouders van uw katten zijn de beste indicator voor de persoonlijkheid en fysieke eigenschappen van de meeste van uw katten. De afkomst van uw katten is de sleutel tot het leren van meer over uw kat, van hun kenmerken tot hun darmgezondheid.

Geslacht kan ook een factor zijn in hun grootte. Mannetjes hebben de neiging om groter te zijn dan vrouwtjes en de duur van hun groeispurten kan langer duren.

donzige kat die zich uitstrekt hoe lang katten groeien

Factoren die van invloed zijn op de potentiële groei van uw katten

Een belangrijke factor die de groei van een kat kan belemmeren, is een slecht dieet. Vanaf de geboorte moeten katten een enorme hoeveelheid dagelijkse calorieën consumeren tijdens hun eerste levensfasen om hun juiste grootte te bereiken.

Als katten niet goed worden gevoed, kan hun groei worden belemmerd, wat de reden is waarom veel voorheen dakloze en verlaten asielkittens kleiner zijn in omvang en gestalte dan hun opnieuw gehuisveste tegenhangers.

Sommige kattenrassen groeien sneller dan andere

Een andere factor die bijdraagt aan de groei van uw katten (of het gebrek daaraan) is hun ras. Het ras van uw kat kan de groeisnelheid beïnvloeden. Het is niet verwonderlijk dat de grotere kattenrassen er langer over doen om hun volledige groeipotentieel te bereiken vanwege langere perioden om volwassen te worden.

Naast dieet en ras heeft de leeftijd waarop een kat wordt gesteriliseerd of gecastreerd echter ook invloed op de groeisnelheid van uw harige vrienden. Onderzoek heeft aangetoond dat een kat die vroeg in zijn leven wordt gesteriliseerd of gecastreerd, een langzamere of snellere groei kan hebben, afhankelijk van de genetica van de katten.

Ook kunnen sommige ziekten zoals dwerggroei en botmisvormingen ervoor zorgen dat de groei van een getroffen kat wordt vertraagd of belemmerd.

bruine maine coon kat

Wanneer stoppen katten met groeien?

Zodra uw kitten de “vreselijke tweeën” is ontgroeid, vragen veel kattenouders zich af of dat betekent dat hun kat is gestopt met groeien.

Het korte antwoord is: nee. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat katten ouder dan een jaar helemaal stoppen met groeien. Een kat die meestal sedentair is en slechte voedingsgewoonten heeft, kan vet inpakken. Hoewel een mollige, roly-poly kat altijd schattig is, is het hebben van een kat met overgewicht een zeer ongezonde aandoening voor hun algemene welzijn.

Hoewel de meest voorkomende leeftijd voor een kat om te stoppen met groeien ongeveer 12 maanden is, bereiken niet alle katten hun volledige groeipotentieel op deze leeftijd. Hoewel, als ze nog steeds groeien naarmate ze ouder worden, zal het in een veel langzamer tempo zijn.

Er kunnen katten zijn die tot 2 jaar nodig hebben om volledige groei te bereiken. Vooral grote rassen kunnen er langer over doen om deze mijlpaal te bereiken. Maine Coons, bijvoorbeeld, bereiken hun volledige grootte niet totdat ze ongeveer 2 jaar oud zijn.

ginger maine coon kat

Full-size en miniatuur-formaat uitschieters

Zoals de meeste dingen in het leven, is er altijd een uitzondering op elke regel. Deze twee voorbeelden hieronder zijn een uitzondering op de vraag, “hoe lang groeien katten?”.

Zoals eerder vermeld, kan het Maine Coon-kattenras tot twee jaar duren om op ware grootte te komen. De Maine Coon-kat, genaamd Stewie, hield het Guinness Book of World Records-record voor de langste kat op 48,5 inch (123 cm) languit.

Aan de andere kant van het spectrum kunnen katten met dwerggroei abnormaal klein zijn. Dwergkatten zijn de Lilliputters van de kattenwereld. Er zijn twee verschillende oorzaken van dwerggroei bij katten: genetische mutatie en een hypofysestoring.

Een miniatuurkat met de naam Lilieput heeft het Guinness Book of World Records record voor de kortste kat. Lilieput gemeten op 5,25 inch (13,34 centimeter) van de onderkant van de poten tot de bovenkant van de schouders

witte Napoleon of Menuet Kat
Napoleon of Menuet Kat

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Hoe u kunt zien wanneer uw kat zijn volledige grootte heeft bereikt

Hoewel het waar is dat katten na het eerste jaar kunnen blijven groeien, zal hun groeisnelheid aanzienlijk vertragen.

De beste manier om te begrijpen wanneer uw kat is gestopt met groeien, is door uw kat één keer per maand te meten en te wegen. Katten blijven hoogte winnen (bepaald van de grond tot de bovenkant van hun schouders) en lengte. Als u uw kat eenmaal per maand meet, kunt u opmerken wanneer die metingen niet meer veranderen.

Het gewicht van een kat kan ook zijn volwassenheidsniveau of geschatte leeftijd onthullen. U kunt het volwassen gewicht van uw kat schatten door ze op de leeftijd van 16 weken te wegen en dat aantal te verdubbelen.

dierenarts zet grijze kat op schubben

Houd er rekening mee dat dit slechts een schatting is en dat het gewicht van uw kat kan verschillen. Net als bij het meten van de lengte en het gewicht van een kat, kan het maandelijks wegen van een kat ook helpen bij het bepalen wanneer hij of zij zijn volledige grootte bereikt.

Laatste gedachten over hoe lang katten groeien?

Hoewel kittens stoppen met groeien als ze ongeveer een jaar oud zijn, is het belangrijk om te onthouden dat de meeste kittens er ongeveer zes maanden als een volwassene uitzien.

Maar de belangrijkste afhaalmaaltijd is natuurlijk om uw kat een gezond dieet te geven. Voorzie uw kat altijd van een zoetwaterbron en verrijk zijn omgeving met tal van stimulerende activiteiten, zoals plaatsen om te klimmen (bijvoorbeeld een krabpaal) en plaatsen om te verkennen.

Deze kattenverzorgingspraktijken zullen er zeker voor zorgen dat uw kat efficiënt groeit en rijpt. Een sterke en gezonde kat is een gelukkige kat, wat uiteindelijk alles is wat we willen voor onze harige bundels van vreugde.

Vergeet niet dat, hoe groot je kat ook wordt, één ding zeker is, je kat zal altijd een recordgrote portie liefde, genegenheid en knuffels nodig hebben.

vrouw knuffelt tabby kat

Deze hoe lang groeien katten post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.