Hoe lang is het geheugen van een kat? () Alles wat u moet weten

Als je aan je kat en zijn geheugen denkt, vullen de stammen van Andrew Lloyd Webber-musicals je geest? Dat zou raar zijn. Maar de vraag of katten een goed geheugen hebben is een intrigerende vraag, of ze nu wel of niet op het podium staan.

Sommige mensen houden ervan om menselijke eigenschappen aan hun huisdieren te geven. Het is natuurlijk. “Mijn kat weet dit. Dat doet hij graag.” Sommigen kleden hun katten zelfs voor Halloween. In veel gevallen zit er meer dan een kern van waarheid in. Maar de wetenschap achter wat we waarnemen is vaak nog fascinerender dan het mysterie dat we onze beste vrienden schenken.

De vraag hoe lang een kat dingen kan onthouden is veel complexer dan je zou denken. Het geheugen zelf is een fascinerend concept om te verkennen. En het leidt ons naar een interessant debat over katten en geheugen. Wat herinnert een kat zich van… nou ja, iets?

Katten lijken sommige dingen lang te onthouden en vergeten andere dingen onmiddellijk. Laten we eens kijken hoe lang een kattengeheugen is en onderweg een beetje leren over hoe geheugen in het algemeen werkt.

Britse korthaar chincilla van dichtbij

Hoe lang duurt een kattenherinnering? De goudvismythe

Een korte terzijde: weet je nog dat mensen vroeger zeiden dat goudvissen slechts een geheugen van vijf seconden hebben? Populaire tv-wetenschapsprogramma’s Mythbusters eigenlijk bleek die uitspraak veel te simplistisch te zijn. Vissen die zagen dat voedsel op een bepaalde positie in een aquarium werd geplaatst, wisten precies waar ze het konden vinden toen ze vervolgens werden getest.

Vergeet niet dat retentie door dergelijke conditionering als één type geheugen wordt beschouwd. En je ziet meteen hoe een vraag over het geheugenvermogen van een dier een ingewikkeld antwoord kan opleveren. Een kat wordt beschouwd als een dier van een hogere orde en ervaart vermoedelijk aanzienlijk meer mentale activiteit dan een vis.

verbaasde kat ziet onmogelijke vissen springen

Soorten geheugen

De meest intelligente kattenrassen (volgens sommigen) lijken allemaal erkend te worden voor hun uitstekende herinneringen. Maar het geheugen omvat een hele reeks mentale functies en reacties. Om het over het geheugen van een kat te hebben, laten we het kort hebben over een paar soorten geheugen die wetenschappers hebben gedefinieerd.

 1. Sensorisch geheugen – een geheugen dat duurt voor een zeer korte periode van tijd, meestal om basis omgeving triggers te herkennen.
 2. Kortetermijngeheugen – een geheugen dat tijdelijk is en gedurende een korte periode wordt gebruikt, zoals snel onthouden hoe een klant eruit ziet wanneer u zijn afhaalbestelling noteert.
 3. Werkgeheugen – technisch vergelijkbaar met kortetermijngeheugen, maar vooral duidelijk omdat de informatie in het geheugen wordt gebruikt om een activiteit te manipuleren. In een menselijke discussie helpt het werkgeheugen iemand om te onthouden wat al werd genoemd, om herhaling te voorkomen.
 4. Langetermijngeheugen – informatie die is toegewijd aan langetermijnherinnering, zoals namen, details van gebeurtenissen en feiten.
zwarte kat met bril en stropdas

Een woord over kittens en geheugen

In veel opzichten is de kittenfase van een kat van cruciaal belang voor het ontwikkelen van specifieke cruciale vaardigheden. In de meeste gevallen worden deze verkregen door volwassenen of andere katten te observeren of dingen te ervaren zoals vechten of zich bezighouden met een stimulerend speeltje. Wat ze leren is eigenlijk een vorm van geheugen – of beter gezegd, deze lessen zijn onuitwisbaar in het geheugen ingeprent.

Er is ook een diep zintuiglijk geheugen in het spel. Als een kitten binnen de eerste 6-8 weken geen menselijk contact heeft, is het niet waarschijnlijk dat het op latere leeftijd gemakkelijk met een persoon zal communiceren. Hooguit zal het moeite hebben om mensen te vertrouwen, wat zou kunnen verklaren waarom verwilderde katten vaak erg schichtig zijn en niet bereid zijn om te knuffelen.

Brits kort haar chincilla kitten rechtop

Een woord over geheugen en oudere katten

Katten lijken veel op mensen met betrekking tot hun mentale vermogens naarmate ze ouder worden. Het het lijkt erop dat naarmate ze ouder worden, ze een deel van hun functie verliezen. Hun vermogen om te onthouden wordt ook beïnvloed door deze afname van cognitieve vaardigheden.

Veel hiervan heeft te maken met het verlies van hersencellen. Hoewel er zeer weinig diepgaande studies over het onderwerp zijn, lijkt het erop dat het kortetermijngeheugen meer wordt beïnvloed dan het langetermijngeheugen bij ouder wordende katten. Dat betekent dat ze je (waarschijnlijk) nog steeds zullen herkennen, maar moeite zullen hebben om minder belangrijke veranderingen en toevoegingen aan hun omgeving te onthouden, bijvoorbeeld.

Katten en kortetermijngeheugen

Kortetermijngeheugen en werkgeheugen zijn de essentiële onderdelen van het geheugen die in het dagelijks leven worden gebruikt. Voor het grootste deel zal een kat dit geheugen gebruiken om door zijn omgeving te navigeren. Studies suggereren dat het werkgeheugen van een kat redelijk goed is en nuttige informatie ongeveer 16 uur vasthoudt.

speelgoedkat met gemorste plant

In praktische termen, als een kat iets of iemand voor de eerste keer tegenkomt en wat interactie deelt, zal hij het waarschijnlijk minstens 16 uur onthouden. In sommige studies was het duidelijk dat dit wel 24 uur kon duren.

Een opwindend aspect van dit geheugenbehoud is hoe het geheugen wordt verkregen. Er lijkt meer spierbehoud te zijn wanneer het geheugen gerelateerd is aan fysieke beweging. Dat betekent dat een kat zich iets beter zal herinneren als hij er naartoe of eromheen bewoog of er zelfs interactie mee had.

Als een kat gewoon een object of persoon ziet en er geen interactie mee heeft, is het minder waarschijnlijk dat hij je een paar minuten of uren later onthoudt.

Kunnen katten zich op lange termijn herinneren? 4 soorten geheugen

Studies suggereren dat sommige katten zich bepaalde soorten informatie na tien jaar of langer kunnen herinneren! In sommige gevallen lijkt recall levenslang te zijn geweest.

Dit vermogen hangt af van verschillende factoren – bijvoorbeeld gezondheid, omstandigheden waaronder het wordt verhoogd, enz. Ook de leeftijd van een kat kan, net als bij mensen, een factor zijn. Evenzo, als een kat in de loop van de tijd een slechte gezondheid en voeding heeft ervaren, beïnvloedt dit het algemene welzijn van de kat. Dit kan een goede hersenontwikkeling en cognitieve problemen omvatten.

Dierenarts luistert naar kattenhart
.

Langetermijngeheugen is opgesplitst in een paar categorieën om de soorten informatie te onderscheiden die het opslaat.

1. Impliciet geheugen

Impliciet geheugen verwijst naar hoe een kat zich de technieken herinnert om zichzelf te verzorgen of prooien te besluipen. Eenmaal aangeleerd, lijken deze herinneringen permanent ingebakken te raken. Ze lijken instinctief te worden teruggeroepen.

2. Expliciet geheugen

Het oproepen van expliciet geheugen lijkt opzettelijker te zijn. En dit is waar de meeste mensen het meest aan denken als ze het hebben over het geheugen van een kat. Enkele voorbeelden zijn het herkennen van een bekend persoon of het onthouden hoe je na een dag zwerven naar huis kunt terugkeren.

Wat voor soort herinnering het ook is, het lijkt erop dat een kat zich eerder iets herinnert dat specifiek goed of slecht was in zijn ervaring. Gebeurtenissen die niet voornamelijk betrekking hebben op de kat zelf lijken niet in het geheugen te worden opgeslagen.

Om deze reden is het moeilijk om een definitief cijfer te geven aan het beschikbare langetermijngeheugen van een kat. Wat we kunnen zeggen is dat een kat je na een lange tijd zou kunnen herinneren als je laatste interactie ermee goed was … of als het slecht was. De kans is groot dat als een kat je niet leuk vindt, hij zich iets herinnert dat je hebt gedaan dat hem beledigde.

kat die slaapt op de schouder van de vrouw

3. Visueel geheugen

Verbonden met dit expliciete geheugen is op de een of andere manier visueel geheugen. Van sommige katten is bijvoorbeeld bewezen dat ze de gezichten van hun mensen herkennen. Ze lijken echter niet zo geneigd om dit zo expliciet te laten zien als bijvoorbeeld honden.

Wanneer een kat niet direct interactie heeft met een object, is dit visuele geheugen slecht en duurt het hooguit een minuut of zo.

4. Ruimtelijk geheugen

Katten hebben een opmerkelijk vermogen om omgevingen te onthouden en hoe ze te gebruiken. Het kan je opvallen hoe je kat altijd op een specifieke manier in zijn krabpaal klimt of een bepaalde route gebruikt. Hetzelfde principe is van toepassing wanneer uw kat door het huis wandelt en rechtstreeks naar zijn favoriete waterbak of heerlijke kattenvoer.

sokoke kat op krabtoren

Wat is een kat waarschijnlijker om te onthouden? 4 Dingen

Dat is dus een eenvoudig overzicht van de categorieën geheugen die we kunnen definiëren. Wat betekent dat voor wat je kat zich kan herinneren? Over wat voor soort dingen kun je zeker zijn als het gaat om de vraag of je kat aanwezig is en in het moment bij jou?

We hebben al vastgesteld dat katten zich eerder iets of iemand herinneren met wie ze contact hebben gehad, vooral als het een aangename of onaangename ervaring was. Met dat geaccepteerd, zijn hier een paar dingen die wetenschappers hebben gevonden om katten beter te onthouden dan anderen.

1. Eigenaren

Ja, het goede nieuws is dat je kat je onthoudt. Wat meer is, hoe meer tijd je met de kat doorbrengt en er een heerlijke tijd mee hebt, hoe groter de kans dat het in ruil daarvoor met je wil communiceren. Zelfs verzorging met een prachtig borstelspeelgoed telt als tijd.

kat met poot in de buurt van eigenaar in bed

Na verloop van tijd bent u toegewijd aan het langetermijngeheugen van uw kat. Als je wat tijd weg bent, is het waarschijnlijk dat je kat je zal herkennen bij je vreugdevolle terugkeer. De uitdrukking van deze erkenning zal echter iets minder enthousiast zijn dan die van een golden retriever.

Op dezelfde manier, als je een kattenoppas hebt die af en toe binnenkomt om ze te voeren, zullen ze die persoon waarschijnlijk gaan herinneren voor de goede tijden die ze brengen. Het is vooral waar als ze de tijd nemen om met je kat en hun favoriete vogel-teaser te spelen.

2. Andere katten

Katten gebruiken geur en visie, en zelfs de handeling van het likken van elkaar om vertrouwd te raken met elkaar. Katten geboren uit hetzelfde nest lijken elkaar zelfs lang na de scheiding te onthouden.

Zelfs wanneer ze aan andere katten worden voorgesteld, zullen ze ze na verloop van tijd onthouden, op voorwaarde dat ze veel interactie hebben. Er wordt gedacht dat dit een instinctieve vorm van herkenning is, die teruggaat tot dagen in het wild.

Twee Britse korthaar kitten kat geïsoleerd

3. Trauma en slechte ervaring

Sommige katten vertonen specifiek gedrag dat suggereert dat ze een trauma of een slechte ervaring van een of andere soort hebben meegemaakt. Om deze reden kunnen katten met gedragsproblemen last hebben van hyperangst wanneer ze worden geconfronteerd met schijnbaar onschuldige situaties.

Een kat kan mannelijke mensen of boodschappentasgeluiden vermijden, of zelfs het geluid van blaffende honden naast de deur. Deze triggers kunnen iets weerspiegelen dat jaren geleden is gebeurd. Dit alles heeft te maken met het geheugen en telt inderdaad als retentie.

4. Locaties

Katten die op hun territoriale reizen door de buurt lopen, zullen zich waarschijnlijk herinneren waar thuis is. Op dezelfde manier zullen ze onthouden waar het voedsel is en waar de veilige plek is. Hun vermogen om locaties als deze te onthouden is relatief onbetwist.

siamese kat die loopt hoe lang is een kattenherinnering

Mist een kat me als ik weg ben?

De katteneigenaar zou graag beweren dat hun kat hen mist. In werkelijkheid is het moeilijk te zeggen. Hoewel een kat je zeker herkent, is het een complexere vraag of hij je mist als je weg bent.

Om te beginnen lijken katten niet openlijk dezelfde dingen te laten zien die honden doen als een eigenaar weg is. Sommige kattenrassen lijden aan verlatingsangst, maar of dat specifiek gerelateerd is aan een bepaalde persoon is onzeker.

Het is vermeldenswaard dat katten inderdaad depressief kunnen worden en dat ook doen. De redenen en uitkomsten hiervan zijn echter een beetje anders dan bij mensen.

eigenaar en kat met voorhoofden samen

Zoals de meeste katteneigenaren zullen getuigen, begroeten katten je wanneer je terugkeert. Hebben ze je gemist? Wie weet? Wat we wel weten is dat ze soms boos lijken te zijn dat je überhaupt bent vertrokken. Uiteindelijk wel.’t maakt niet uit. Een paar minuten spelen en genegenheid zullen je kat waarschijnlijk snel weer over de streep trekken.

Katten en geheugenverlies

Helaas ervaren sommige katten – vooral oudere katten – wat geheugenverlies door een aandoening die Feline Cognitive Dysfunction wordt genoemd. Dit resulteert in een algemene achteruitgang van het vermogen en betekent vaak dat er meer zorg nodig is voor de kat. De volgende symptomen komen vaak voor bij de aandoening:

 • Doelloze of onzinnige activiteit
 • Duidelijke gedragsveranderingen
 • Grillige slaappatronen
 • Verwarring
 • Overmatig ‘praten’, ‘jammeren’ of andere vocalisatie
 • Vaker vallen
 • Lukraak plassen/poepen in huis

Raadpleeg een dierenarts als u vermoedt dat dit met uw ouder wordende kat kan gebeuren. Een dierenarts kan mogelijk helpen de symptomen te beheersen, hoewel er geen directe behandeling of genezing voor de aandoening zelf is.

Kat in een dierenkliniek kapper die schoonheidsverzorging doet

Cat Memory: een samenvatting

Dus, in een notendop, het geheugen van een kat is redelijk goed tot uitstekend, afhankelijk van over welke specifieke soorten dingen je het hebt. In zekere zin lijkt het geheugen van een kat zeer efficiënt te zijn. Het onthoudt dingen die alleen direct relevant of nuttig voor het zijn.

Houd er echter rekening mee dat katten van ras tot ras en van individu tot individu verschillen. Volgens sommige definities zijn intelligente katten katten waarvan kan worden gezegd dat ze uitstekende herinneringen hebben. Maar het is duidelijk dat de meeste katten een soort capaciteit hebben om dingen, plaatsen en ervaringen te onthouden. Hoe lang deze herinneringen bewaard blijven, is vooral aan de kat en zijn leefomstandigheden.

En hoeveel een kat uitdrukt, is natuurlijk een mysterie voor de eeuwen. Misschien is het net genoeg om die tevreden spinnen en beenwrijven van onze favoriete huisdieren te accepteren wanneer ze gebeuren.

ginger tabby kat leunt tegen jeanspoten

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

Dit hoe lang is een kattengeheugenpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.