Waarom laat mijn kat zoveel scheten? () 7 Redenen

Katten zijn sierlijke wezens, van hun hoofd tot hun prikkeldraad, expressieve staart. Zelfs hun persoonlijkheden weerspiegelen die verfijning en verfijning. Het kan dus een beetje als een verrassing komen wanneer je kat er een ‘laat scheuren’ die slecht genoeg is om de kamer vrij te maken.

Hoewel de meeste kattenouders hun katten nooit gas zullen zien geven, gebeurt het wel. Wanneer een kat een scheet laat, is het stil en niet detecteerbaar in geur. Maar als je hebt gemerkt dat je kat dit gedrag vaak doet, kan dat een teken zijn van een prikkelbaar spijsverteringsstelsel.

Maar druk nog niet op de paniekknop. De meeste oorzaken voor de winderigheid van je katten zijn niet levensbedreigend. In deze gids vindt u de mogelijke redenen waarom uw kat zoveel scheten laat en manieren om hem te helpen zijn overmatige winderigheid te beheersen.

gember kat op een bankje van achteren waarom laat mijn kat zo veel scheten

Waarom laat mijn kat zoveel scheten? Is het normaal?

Het is normaal dat je kat scheten laat, maar niet overmatig. Als u uw kat te veel scheten hoort laten, is het begrijpelijk waarom u zich zorgen zou maken.

Maar katten bezitten, net als mensen en honden, het vermogen om scheten te laten als ze lucht inslikken als ze eten. De lucht reist naar hun spijsverteringsstelsel, waar het blijft totdat het door een scheet of een boer uit het lichaam kan worden vrijgegeven.

De bacteriën die in het spijsverteringskanaal leven, geven ook gas af bij het afbreken van voedsel. Zodra er genoeg gas is opgebouwd, moet het er op de een of andere manier uit. Neem het je kat dus niet kwalijk als hij het af en toe uit laat.

kat verbergt zijn ogen met poten

7 mogelijke redenen waarom uw kat veel scheten laat

Er zijn veel redenen waarom je bontbal slecht gas heeft. Enkele van de belangrijkste oorzaken van winderigheid zijn een slecht spijsverteringsstelsel, gastro-intestinale ziekten, allergieën, dieetveranderingen en infecties. Of uw kat nu wind passeert die stil, luidruchtig, geurloos of gewoon misselijkmakend is in termen van stank – er is een lijst met factoren die bijdragen aan het ongemak van uw katten.

1. Voer uw kat voedsel van lage kwaliteit

Katten hebben speciale voedingsbehoeften, vooral binnenshuis. Als u menselijk voedsel of kattenvoer van lage kwaliteit aan uw huisdier geeft, zullen al die vulstoffen en koolhydraten er helaas voor zorgen dat uw bontbaby de wind passeert en stinkende bacteriën zich ophopen.

Een plotselinge verandering in dieet en een abrupte overgang van het ene type voedsel naar iets heel anders zal hetzelfde doen met je trouwe viervoeter.

tabby kattenmond open en tong uit voor voerbak

Fooi: Bekijk deze gidsen voor het beste kattenvoer van hoge kwaliteit, rijk aan vezels en veel calorieën.

2. Allergieën

Veel katten kunnen allergieën ontwikkelen voor sigarettenrook, tapijtreinigers, schimmels, chemicaliën, gras, onkruid – en de lijst gaat maar door. Voedselallergieën zullen dus zeker slecht gas veroorzaken.

Bovendien kunnen katten moeite hebben met het verwerken van bepaalde voedingsmiddelen En als hun voedsel een ingrediënt bevat waarvoor ze allergisch zijn, laten ze het je weten. Eén toot per keer.

Katten kunnen allergisch zijn voor veel voedingsmiddelen en de meest voorkomende zijn rundvlees, kip, eieren, vis en zuivelproducten. Dit zijn echter allemaal veel voorkomende ingrediënten, dus ze kunnen moeilijk te vermijden zijn.

gember kat snuffelt gele bloem

Als u denkt dat een mogelijke voedselallergie de schuld kan zijn, moet u een eliminatiedieet uitvoeren om het problematische ingrediënt te isoleren. Dit houdt in dat u uw kat slechts één voer geeft en vervolgens langzaam nieuwe ingrediënten toevoegt terwijl ze hun reactie volgen.

3. Ingeslikte lucht

Als uw huisdier toevallig alles opslokt wat het eet zonder het goed te kauwen, is de kans groot dat ze veel lucht inslikken samen met kattenvoer. Afhankelijk van het soort voedsel dat het samen met de lucht heeft ingeslikt, kan het vrijgekomen gas een overweldigende geur hebben.

Om hierbij te helpen, kunt u speciale kattengerechten kopen die uw kat dwingen langzamer te eten, wat misschien de beste kans is die u heeft om dit specifieke probleem op te lossen. U kunt probeer je kat ook kleinere porties voer te geven. Dit zou de hoeveelheid lucht die ze binnenkrijgen moeten beperken.

Jonge kat die thuis uit zijn kom eet. Vrouwelijke hand die voedsel toevoegt

4. Een plotselinge verandering in dieet

Mensen vinden het misschien leuk om elke dag hetzelfde te eten, maar katten vinden het niet erg. Ze geven er eigenlijk de voorkeur aan om bij elke maaltijd hetzelfde voedsel te eten.

Dus als u hun dieet plotseling verandert, kan dit leiden tot meer gas. Het kan chaos veroorzaken met de darmgezondheid van je kat en ze kunnen moeite hebben om zich aan te passen.

Als u het dieet van uw kat moet veranderen (bijvoorbeeld voor voedsel van betere kwaliteit), moet u de verandering zo langzaam mogelijk doorvoeren. Het introduceren van kleine hoeveelheden gedurende meerdere weken zal uw kat helpen wennen aan zijn nieuwe maaltijdplan. In wezen zal deze mix van nieuw en regulier voedsel helpen om slechte reacties te beperken en je huis bomvrij te maken.

kat in koffer met kattenvoer en kom

5. Gastro-intestinale ziekten

Spijsverteringsproblemen zoals inflammatoire darmaandoeningen, aandoeningen van de luchtwegen en exocriene pancreasdeficiëntie behoren tot de meest voorkomende problemen waarmee katten worden geconfronteerd. Dit zijn allemaal ernstige aandoeningen die zo snel mogelijk door een dierenarts moeten worden gecontroleerd.

Typische bijwerkingen van gastro-intestinale ziekten zijn diarree en braken. Deze twee bijwerkingen gaan echter niet altijd hand in hand met slecht gas. Maar als er iets mis is in je kat, is winderigheid een van de manieren waarop hun lichaam je dit zal laten weten.

kat met pillen en fles

6. Anale infectie

De achterstand van je kat kan de bron zijn van allerlei ziektes, van abcessen tot anaalklierziekte. Deze problemen worden meestal veroorzaakt doordat uw kat niet volledig kan poepen.  Dit zorgt ervoor dat hun anaalklieren verstopt raken. De bacterie die zich ophoopt in de anaalklieren veroorzaakt constipatie, infectie en scheten.

Als de infectie uit de hand loopt, kan dit extreem pijnlijk zijn voor uw kat. Om anale problemen voor uw vachtbal te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw kat voldoende vezels in zijn dieet krijgt. Dit zal helpen bij het legen van hun anale zak, waardoor alles schoon en geurloos blijft.

Dierenarts luistert naar kattenhart
.

7. Parasieten

Bepaalde darmparasieten kunnen ervoor zorgen dat uw kat overmatig gas heeft. Van haakwormen, rondwormen en Coccidia is bekend dat ze katten wind laten breken.

Om deze factoren te elimineren, hebt u een nauwkeurige diagnose nodig. Het is het beste om uw dierenarts te bezoeken om een reeks tests uit te voeren.

Als ze vroeg genoeg worden gevangen, kunnen deze ziekten verdwijnen met de juiste behandeling. Maar als u het probleem laat aanhouden, kan het extreem ongezond zijn voor uw kat.

Gember kat-krabben zelf

Wanneer moet u zich zorgen maken over het gas van uw katten

Zoals eerder vermeld, is incidenteel gas niets om je zorgen over te maken, maar overmatig gas is een duidelijke indicatie dat er iets mis kan zijn. De meeste van de genoemde oorzaken zijn goedaardig en kunnen snel worden opgelost.

Degenen waar u zich echter het meest zorgen over moet maken, zijn anale infecties en gastro-intestinale ziekten. In beide gevallen zal winderigheid niet het enige symptoom zijn dat u opmerkt.

Als uw kat lijdt aan anale zakproblemen, zult u een paar vreemde gedragingen opmerken, zoals:

 • Uw kat kan zijn kont langs de grond schuiven in een poging om verlichting te vinden
 • Zijn staart achtervolgen, vooral als dit niet hun gebruikelijke gedrag is
 • Regelmatig likken of bijten in zijn staart

U kunt ook zwelling langs de anus opmerken met mogelijke harde massa’s in het gebied. Dit is een veelbetekenend teken van een anale infectie.

sokoke kat met tanden uit

Soms kan uw kat een drastische gedragsverandering hebben, sumuch als mierzoet. Bovendien kunnen ze proberen je aan te vallen als je zijn staart aanraakt.

Bij gastro-intestinale ziekten kan het moeilijker zijn om vast te stellen wat de schuld is. Hier zijn de bijbehorende symptomen waar u over het algemeen op moet letten:

 • Verlies van eetlust
 • Braken
 • Diarree
 • Lethargie
 • Constipatie
 • Zwelling van de buik
 • Problemen met kauwen of slikken
 • Bloederige ontlasting

Als u een van deze problemen opmerkt, moet u, naast de verhoogde winderigheid, uw kat onmiddellijk naar de dierenarts brengen.

Brits kort haar chincilla kitten rechtop

Hoe kunt u helpen met het gas van uw kat?

We hebben er eerder een paar genoemd, maar er zijn een aantal manieren om met slechte gassen bij katten om te gaan, vooral als de reden erachter geen echte ziekte is. Hier zijn de meest voorkomende en meest efficiënte preventieve methoden.

1. Verander het eten van je kat

Gebruik altijd alleen kattenvoer van hoge kwaliteit en serveer dagelijks uitgebalanceerde maaltijden aan uw kat. Maak langzaam overgangen door het oude voedsel te mengen met een deel van het nieuwe voedsel. Probeer te voorkomen dat u uw kat zuivelproducten geeft, evenals de meeste menselijke voedingsmiddelen.

2. Oefening

Actief blijven is een belangrijke factor als u wilt dat uw kat gezond is. Koop krabpalen en maak ze aantrekkelijker met kattenkruidspray. Je kunt ze ook interactief kattenspeelgoed geven.

speelgoedkat met krabpaal

3. Medicatie

Probiotica voor katten zijn de meest voorkomende medicatie voor slecht gas. Maar koop geen gasverslappers of andere soorten medicijnen voordat u eerst uw dierenarts raadpleegt.

4. Professionele hulp zoeken

Als de winderigheid erger wordt en uw kat tekenen van pijn, verlies van eetlust, depressie of ongemak vertoont, is het tijd om uw dierenarts te bezoeken. Zorg ervoor dat u alle mogelijke redenen voor het gas doorneemt, inclusief milde zoals voedingsmiddelen en allergieën.

Hoe eerder u een controle bij uw dierenarts plant, hoe beter. U weet dan of u verdere actie moet ondernemen en eventuele procedures en noodzakelijke behandelingen moet ondergaan om de problemen van uw katten te verlichten.

Kat in een dierenkliniek kapper die schoonheidsverzorging doet

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

Laatste gedachten over waarom je kat zoveel scheten laat

Hoewel een gasachtige kat meestal niets is om de slaap over te verliezen, zou het oneerlijk zijn voor je spinnende bal bont om hun frequente winderigheid te negeren in plaats van te zoeken naar de oorzaak van het probleem. Te veel ‘loslaten’ kan een teken zijn dat er iets mis is. Houd dus ook andere symptomen in de gaten.

Vergeet niet dat zolang de scheten schaars zijn, je je geen zorgen hoeft te maken. Glimlach gewoon, krab je kat achter de oren en wacht een paar seconden tot de dampen helder voor het aansteken van wat wierook.

khao manee snuiven

Kunnen katten frambozen eten?, Kunnen katten popcorn eten?, Zijn Ragdoll katten hypoallergeen?, Kunnen katten pindakaas eten?, Kunnen katten kaas eten?, Kunnen katten cashewnoten eten? en Hoe katten uit de buurt van planten te houden

Dit waarom laat mijn kat scheet zoveel post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.