Lykoi Cat () I 16 dingen om te weten over de weerwolfkat

Ooit gehoord over de weerwolfkat? Het is niet een of andere rare stedelijke mythe. De weerwolfkat is eigenlijk een legitiem ras genaamd de Lykoi. Het wordt de weerwolfkat genoemd vanwege het ongewone uiterlijk van zijn vacht, die lijkt op die van een weerwolf.

Het heeft een unieke combinatie van bouw en kleur, maar de echte shocker is het ongewone haarpatroon. Het heeft fragmentarisch, dun en draadachtig haar, dat van tijd tot tijd zo verhaart dat de kat haarloos lijkt. Het is geclassificeerd als gedeeltelijk haarloos vanwege deze unieke “eigenschap”.

De vreemde blik heeft sommige kattenliefhebbers aangesproken, omdat het ras nu aan populariteit wint. Deze kat heeft ook het vreemde vermogen om van huidskleur te veranderen, geloof het of niet! Laten we eens kijken naar dit interessant vreemde kattenras, de Lykoi.

zwarte lykoi kat met bruine papieren zak

Wat u moet weten over de Lykoi Cat

1. Lykoi Discovery: waar het begon

Er wordt aangenomen dat het uiterlijk van de kat een gevolg is van een natuurlijke mutatie. Het lijkt erop dat een paar kortharige katten, beide met een haarloos gen, nakomelingen creëerden die dit gemuteerde gen droegen.

Oorspronkelijk werd aangenomen dat dit gen vergelijkbaar was met het gen dat werd gedragen door haarloze Sphynx- en Devon Rex-katten. Later bleek uit uitgebreide studies dat het toch niet hetzelfde gen was.

Het gemuteerde gen creëerde een gepatchte vachtaandoening die de kat een gedeeltelijke gezichtsbont gaf. De rest van het lichaam bevat ook vlekken van dunne vacht. De katten hebben daarom de neiging om er wat verwilderd en verwilderd uit te zien. De eerste ontdekte Lykoi-katten waren inderdaad verwilderde katachtigen.

Het woord dat voor de kat werd aangenomen was “Lykoi”, afgeleid van het Griekse woord voor “wolf”. Vrij vertaald worden ze daarom “wolfkatten” genoemd. De kat wordt nog steeds beschouwd als een experimenteel ras, omdat de eerste officiële identificatie vrij recent plaatsvond in 2010.

Geïnteresseerde partijen bestudeerden de nieuw geïdentificeerde katten op specifieke afwijkingen. Door het nieuwe uiterlijk te identificeren als een natuurlijke mutatie, was de consensus dat het gen recessief was en geen extra gezondheidsproblemen oplevert.

2. Behoud van het uiterlijk

Fokkers hebben geprobeerd het uiterlijk van de kat te behouden door de ontdekte Lykoi te fokken met binnenlandse zwarte katten. De Lykoi bleek oorspronkelijk voornamelijk zwart te zijn, wat ook de voorkeurskleur van de kat is.

Een andere reden om gedomesticeerde zwarte katten te introduceren was het gebrek aan echte Lykoi, althans in het begin (ze waren vrij zeldzaam). Uitbreiding van het zwembad hielp in-breeding te voorkomen door wat vers genetisch materiaal te introduceren.

lykoi kat met bull mastiff

3. Lykoi: Het herkansingsras

Lykoi-katten worden als uniek beschouwd omdat ze werden gevonden als verwilderde en zwerfkatten. Het feit dat ze nu een enigszins veelgevraagde kat worden, maakt het een nogal gelukkige ontdekking. Een van de belangrijkste ontdekkers en onderzoekers van het ras, John Gobble, bedacht de uitdrukking “tweedekanskat” om zijn fortuin te beschrijven.

Dierenarts Gobble, samen met zijn vrouw Brittney en een andere onderzoeker genaamd Patti Thomas richtte het ras op in 2010, toen ze katten samenbrachten die in twee niet-verwante nesten werden gevonden voor onderzoek. Een paar jaar later bevestigden ze een kat die zo ver weg als Zuid-Afrika werd gevonden als Lykoi.

Dit versterkte verder het idee dat de genmutatie natuurlijk was. Het patroon klopte, want de Zuid-Afrikaanse kat was ook verwilderd. Veel meer katten werden gevonden in asielen en verwilderde kolonies, de meeste zonder genetische of aangeboren afwijkingen.

4. Lykoi-katten zijn haarloos (soort van)

Er is enige speculatie geweest over waarom de Lykoi haarloos lijkt te zijn, omdat dermatologen geen reden voor het vreemde patroon konden isoleren. Ze missen een ondervacht, dus hun vacht is inderdaad dun en op sommige plaatsen in principe niet aanwezig.

Later werd vastgesteld dat de huid en follikels niet over de nodige ingrediënten beschikten om het haar in stand te houden. Dat verklaart de neiging van Lykoi om buitengewone hoeveelheden haar te verliezen, ondanks dat ze om te beginnen niet zoveel hebben.

Wanneer ze verharen, is het proces zo ernstig dat verschillende delen van hun lichaam enige tijd haarloos worden.

lykoi kat met vlinderdas

5. Fysieke beschrijving van Lykoi haar en kleur

Dit is een kat met een unieke beschrijving qua kleur. Een klassieke Lykoi heeft een combinatie van bontkleuren omdat deze deels zwart en deels amelanistisch is. Dit betekent dat een deel van het haar geen melanine bevat en daarom kleurloos is.

De balans van de haarkleur varieert, dus soms kan een kat er behoorlijk zilver uitzien als hij genoeg amelanistisch haar heeft.

Bij andere dieren waar dit voorkomt, wordt gezegd dat het dier roan is. Vooral paarden worden vaak omschreven als roan, omdat dit niet beperkt is tot dieren met zwart haar. Andere kleuren ontstaan vaak naast het pigmentloze haar. De Lykoi is de enige bekende kat waarbij dit voorkomt.

Net zo goed als de kleur kan variëren, kan ook de mate van haarloosheid. Sommige katten zijn redelijk goed bedekt, anderen hebben misschien nauwelijks haar. Alle katten hebben echter geen haar rond hun ogen, snuit en de achterkant van de oren. Dit is wat een weerwolflook biedt aan de kat.

Het haar dat ze op hun lichaam hebben, zal minstens één keer in hun leven verloren gaan en worden vervangen. Dit is geen gezondheidsprobleem, maar puur vanwege het feit dat de dermis om de een of andere reden niet de voorwaarden heeft om het haar van tijd tot tijd te onderhouden. Het is ook, voor zover wetenschappers kunnen zien, volkomen natuurlijk bij deze kat.

6. Lykoi Fysieke kenmerken

De delen van de kat die worden blootgesteld door geen haar te hebben (ogen, snuit, neus, enz.) hebben een leerachtig gevoel. Wanneer de kat haar verliest, komt de roze huid bloot te liggen. Hoewel, zoals eerder uitgelegd, hoewel de katten er in sommige gevallen zilver uit kunnen zien, worden ze gecategoriseerd als “zwart”.

Fokkers hebben geprobeerd ervoor te zorgen dat de overheersende kleur van Lykoi-katten zwart is. Verschillend gekleurde individuen zijn echter gevonden in natuurlijk voorkomende omstandigheden. De Lykoi kittens worden altijd geboren met haar dat helemaal zwart is. Na een paar weken ontwikkelen de vlekken en gebieden van amelanistisch haar zich.

lykoi kat van dichtbij

7. Grootte

Over het algemeen zijn mannelijke Lykoi groter dan vrouwtjes. Dat gezegd hebbende, ze zijn niet bijzonder groot of klein als een kattensoort – voor de meeste intenties en doeleinden zijn ze gemiddeld een middelgrote kat.

Ze hebben een slank, sterk lichaam dat geschikt is voor een verwilderd bestaan, met een korte staart en middellange benen. Ze hebben grote, puntige oren, die volgens sommigen bijdragen aan het “schepselachtige” uiterlijk van het gezicht.

8. Lykoi Persoonlijkheid

Dus, gedraagt de Lykoi zich als een weerwolf? Zal het transformeren om middernacht of bij het zien van een volle maan? Niet voor zover we weten, hoewel we niet hetzelfde kunnen zeggen voor wanneer je ze probeert te wassen

De verwilderde wortels van de Lykoi komen nog steeds veel voor in de eigenschappen van het ras. Ze vertonen bijvoorbeeld zeer sterke roofzuchtige instincten en zullen dol zijn op een goede achtervolging. Dat gezegd hebbende, wanneer ze worden geconfronteerd met een nieuwe situatie, zullen ze zich vergissen aan de kant van voorzichtigheid en er de voorkeur aan geven om een situatie te beoordelen voordat ze erin springen.

Fokkers hebben geprobeerd om vriendelijke persoonlijkheidskenmerken in het proces te begunstigen, met enig succes. Lykois zijn vriendelijk zodra het vertrouwen is gewonnen. Ze zijn nog steeds behoorlijk actief, zelfs als huisdieren, en zullen gedijen als ze de ruimte en energie hebben om hun energieke zelf te uiten.

Wanneer ze met kattenspeelgoed spelen, zullen ze beter genieten van het soort dat ze kunnen stalken en bespringen. Lykois lijken bedreven in het oplossen van problemen en ze zijn in staat om te apporteren, net als een hond.

Ze zijn misschien niet de beste in het zijn van schootkatten die lang stil bij je zitten. Hoewel ze genieten van een beetje menselijke interactie, en ze het leuk vinden om geaaid te worden, zouden ze veel liever het grootste deel van de tijd hun eigen ding doen.

lykoi kat in het donker

9. Lykois zijn overmatige shedders

Het lijkt misschien contra-intuïtief dat een kat met minder haar dan de meeste andere katten overmatig werpt. Maar ze verliezen in feite het grootste deel van hun haar op een of ander moment. Veel ervan groeit terug, dus je kunt een situatie hebben waarin een vrij haarloze kat meer haar in je huis achterlaat dan andere, meer voorkomende rassen.

Vanwege deze aandoening zijn Lykois geen hypoallergene katten. Sommige mensen geloven ten onrechte dat Lykoi-katten hypoallergeen zijn en realiseren zich te laat dat deze katten reacties kunnen veroorzaken bij mensen die lijden aan allergieën.

Een betere pasvorm voor mensen met allergieën is de Devon Rex, de Blauwe Rus, of de Balinese 9ongelukk als dat klinkt. Ter verduidelijking, de productie van het Fel D1-eiwit en de structuur van de vacht (niet noodzakelijkerwijs de afwezigheid van afstoten) dragen bij aan allergene triggers.

10. Lykois veranderen soms van kleur

Een andere ongewone Lykoi-eigenschap is het vermogen om letterlijk van kleur te veranderen. De huid van Lykoi is meestal roze, maar onderzoekers hebben ontdekt dat het donker kan worden, zelfs zwart als het wordt blootgesteld aan zonlicht en hitte.

grijze tabby lykoi kat op kruk

11. Een Lykoi-kitten kan een mooie cent kosten

Ongeacht of de katten van verwilderde dieren zijn, hun populariteit is omhooggeschoten in de ongeveer tien jaar van hun officiële bestaan. Stamboom Lykoi-kittens kunnen $ 1500 of meer kosten, soms oplopend tot $ 2500, afhankelijk van eigenschappen en fokken.

De hierboven beschreven zwarte roans zijn het meest gewild, met potentiële kopers die graag op een wachtlijst zitten voor hun gewenste kat. Andere, minder dure variaties van de kat zijn Blauwe Lykoi en Zwarte Smokings.

12. Lykoi moet binnen blijven

Lykois hebben geen ondervacht en zijn nauwelijks bedekt met een standaardvacht, daarom moeten ze strikt binnenkatten worden beschouwd. Noch koud, noch bijzonder warm weer past bij deze kat.

In de kou zal de kat worden blootgesteld aan harde elementen zonder de normale bescherming en warmte van de vacht. De zon zal de huid nadelig beïnvloeden en kan leiden tot andere kwalen zoals zonnebrand.

grijze lykoi kat

13. Verzorging van de huid en nagels

Lykois hebben een of twee andere speciale zorgvereisten die het vermelden waard zijn. Oliën, vuil en andere onzuiverheden beginnen zich te verzamelen op de nagels, huid en oren van de kat. Bij de meeste katten met haar komen deze symptomen minder vaak voor.

Als zodanig zal een doekje van de oren, huid en klauwen met een doek van tijd tot tijd nodig zijn. Raadpleeg indien nodig een dierenarts voor het beste advies over wat te doen en hoe het te doen. Als de oorreiniging ingewikkeld aanvoelt, laat dan een dierenarts of professionele trimmer het regelmatig doen, of laat je zien hoe je het goed kunt doen.

Vergeet niet om de kat in de zomer uit te veel zon te houden, hoewel een mild tot licht kleurtje onvermijdelijk kan zijn, omdat katten van tijd tot tijd graag in een raam zitten.

14. De Lykoi is geen designerras

De Lykoi moet niet worden verward met een designerras. Het is een natuurlijk ras dat tot voor kort niet werd herkend of ontdekt. Fokken probeert momenteel alleen de aanwezigheid van een recessief gen te behouden.

Designerrassen worden doelbewust gefokt om bepaalde eigenschappen van twee ouderrassen te combineren. Voorbeelden hiervan zijn Minskin Cats en Genetta Cats.

grijze lykoi kat op bureau

15. Lykois hebben geen gezondheidsproblemen

De gemiddelde levensverwachting van een Lykoi is 12-15 jaar. Ze vertonen geen specifieke gezondheidspredisposities of kwetsbaarheden. Dat gezegd hebbende, waarschuwen wetenschappers dat de kat nog steeds een nieuw ras is en dat er niet genoeg tijd is verstreken voor een definitieve studie.

16. De Lykoi is nog steeds zeldzaam

Er zijn minder dan 100 show-standaard Lykoi in de wereld. Show Lykois zijn allemaal zwarte roan (hoewel geclassificeerd als zwart), ook al bestaan er andere kleuren. Alles bij elkaar genomen zijn er ongeveer 25 kleuren genoteerd of gedocumenteerd

Lykoi-kat, ook wel de weerwolfkat tegen witte achtergrond genoemd - bekend als een raar kattenras
Lykoi kat

Laatste gedachten over de mooie Lykoi

Als je op zoek bent naar een kat die inspeelt op je liefde voor mythische filmmonsters, zou het moeilijk zijn om zo’n iconische representatie te vinden. Onze kleine weerwolfkat ziet er niet alleen uniek uit, maar is ook vreemd gecodeerd als het gaat om genetica – net zoals een schattig klein monster zou moeten zijn.

Maar wees gerust, deze kat is geen geconstrueerd gedrocht. Het uiterlijk in het kattengeslacht is puur natuurlijk, het resultaat van een natuurlijke mutatie van een recessief gen. Misschien is het ook gepast om het een X-man te noemen, of beter gezegd, X-cat.

Als je je een Lykoi kunt veroorloven en je bent erdoor gefascineerd, overweeg dan om eerst lokale adoptiecentra en opvangcentra te doorzoeken. De kans is klein dat je er een zult vinden, maar je weet maar nooit – deze katten zien er verwilderd uit en iemand heeft er misschien per ongeluk een ingediend.

lykoi kat met groene ogen

Deze Lykoi cat post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.