Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man? () 7 Redenen

Een van de vele redenen waarom dierenliefhebbers zich aangetrokken voelen tot katten is hun nieuwsgierige en onafhankelijke aard. Dat is echter slechts één kant van hun persoonlijkheid. Katten zijn ook erg aanhankelijk en liefdevol. Veel nieuwe kattenouders zullen verrast zijn om te horen dat hun kat ’s nachts naast hen wil kruipen.

Maar wat als je kat zich naar je toe krult en alleen jij ’s nachts? En niet je partner? Ben jij de favoriet? Is dat wel een dingetje? Nou, katten staan bekend om het kiezen van favorieten, en ze doen het zelfs in hun slaap. Het komt vaker voor dan je denkt, dus voel je niet schuldig als je de uitverkorene.

Als jij echter niet degene bent waar je kat naartoe rent voor een verhaaltje voor het slapengaan en kusjes op het voorhoofd, is dit je kans om eindelijk te begrijpen waarom. De meest voorkomende redenen voor dit kattenslaapgedrag vind je hieronder.

kat krabt man in bed waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man

Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?

Hoe kiezen katten met wie ze naar bed gaan?

Het is belangrijk op te merken dat katten prioriteit geven aan hun veiligheid en comfort, vooral als het gaat om hun lange uren slaap. Ze hebben meestal de neiging om de partner te bevoordelen die deze behoeften faciliteert.

Dit gedrag wordt ook wel Vriendjesitisme bij huisdieren. Het komt voor wanneer een gedeeld huisdier een voorkeur vertoont voor de ene partner boven de andere.

Maar voordat u en uw partner overhaaste conclusies trekken, moet u eerst vaststellen of uw kat ervoor kiest om bij u te slapen of gewoon die specifieke plek leuk vindt. Een eenvoudige wisseling van slaaparrangementen voor de nacht tussen jou en je partner zou moeten helpen om het antwoord duidelijk te maken.

Aan de andere kant, als u merkt dat uw kat bij u slaapt, ongeacht waar u uw hoofd ’s nachts laat rusten, kan dit een van de volgende redenen zijn of allemaal.

kat met poot in de buurt van eigenaar in bed

1. Katten houden van een warme plek

Om eerlijk te zijn, wie niet? Zelfs mensen kunnen zich urenlang koesteren in de warmte van de zon. Katten doen hetzelfde en zoeken warme slaapplekken. Soms trekken ze hun kattenmatten van de ene hoek van het huis naar de andere.

Uw kat kan bijvoorbeeld een plek in huis vinden die direct zonlicht krijgt en die plek markeren als zijn favoriete slaapgedeelte. ‘S Nachts kan een bepaalde kant van het bed beter worden afgeschermd van de kou.

Dit kan een van de redenen zijn waarom uw kat ervoor kan kiezen om aan één bepaalde kant van het bed te slapen. Daarom de indruk wekken dat ze een favoriet hebben.

2. Katten houden van comfort en veiligheid

Afgezien van het feit dat katachtigen zelfvoorzienend zijn, zijn ze ook heel specifiek in hun keuze van een slaapplaats. In de meeste gevallen hebben katten een driepuntslijst met de criteria die ze nodig hebben voordat ze hun schoonheidsslaap krijgen. Ze zoeken troost, kalmte en veiligheid. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom katten graag in een balpositie slapen.

Als je man een snurker is die ’s nachts meerdere keren gooit en draait of wakker wordt, kan je kat zich ongemakkelijk voelen. Uw kat kan zich ook onveilig voelen om dicht bij hem te slapen vanwege zijn onvoorspelbaarheid.

tabby kat slapen in deken

3. Heeft het zin dat uw kat bij u slaapt?

Het zou zomaar een kwestie van logistiek kunnen zijn. Het is je kat misschien opgevallen dat er meer ruimte is aan jouw kant van het bed. Als je toevallig het dichtst bij de muur slaapt, slapen sommige katten daar liever omdat ze zich daardoor veilig en geborgen voelen.

Omdat veiligheid belangrijk is, kan uw kant van het bed uw kat het uitkijkpunt geven dat hij nodig heeft om zich kalm te voelen. Als uw kant dichter bij de deur staat, betekent dit dat uw kat een direct nooduitgangspunt heeft. Over het algemeen is dit ook de reden waarom ze ervoor kiezen om aan het voeteneinde van het bed te slapen. Je harige vriend is gewoon strategisch.

4. Ben jij hun vangnet?

Als u merkt dat uw kat zijn slaperige uren dicht bij u doorbrengt, betekent dit waarschijnlijk dat u hem de rust biedt die hij zoekt. Misschien uw kat beschouwt u als de autoriteit van het huis en de persoon die hen zou kunnen beschermen.

Het betekent niet dat ze niet van je partner houden. Het betekent gewoon dat je hun ‘nabestaanden’ bent. Als er iets gebeurt, rennen ze eerst naar je toe om ze veilig te houden.

Je katachtige metgezel is misschien niet zo comfortabel bij je partner als bij jou. Katten kunnen op hun hoede zijn voor bepaalde mensen, vooral als je partner een gereserveerd persoon is.

vrouw met gesloten ogen opgerold met slaperige kat op bed

Houd er rekening mee dat de meeste katten overeenkomen met de energie die aan hen wordt gegeven. Dus zowel jij als je partner moeten zich bewust zijn van je gedrag ten opzichte van hen.

5. Natuurlijke instincten

Uw kat kan zijn instinct van tijd tot tijd gebruiken, waardoor hij zijn habitat kiest op een manier die zijn overlevingskansen vergroot. Deze keuzes zijn gekoppeld aan hun afkomst en genetische samenstelling. En worden nauwelijks beïnvloed door gedragstraining.

Katten kunnen hun natuurlijke territoriale gedrag op verschillende manieren uiten. Het omvat spuiten wanneer ze niet gecastreerd zijn, krassende oppervlakken en het uitwisselen van hun geur.

Met je slapen kan een van deze gedragingen zijn. Net zoals een kat zijn gezicht tegen je aan wrijft om zijn geur te delen, kan het delen van het bed met jou deel uitmaken van zijn roedeltaal.

6. Liefs of gehechtheid

Er is ook een grote kans dat uw kat gewoon dol is geworden op de persoon die meer tijd thuis doorbrengt. Als je vanuit huis werkt en je partner niet, dan ben jij waarschijnlijk degene die de kat het grootste deel van de tijd voedt en knuffelt.

vrouw die slaapt met grijze kat in haar armen van een afstand

7. Deel je een speciale band?

Er zijn veel redenen waarom katten de ene partner boven de andere zullen verkiezen.  Vaak is het niet eens een keuze, maar natuurlijke zwaartekracht.

Het kan er gewoon op neerkomen dat je meer speeltijd hebt met je kat. Je kunt ze voeden en de aandacht geven die ze nodig hebben terwijl je partner weg is. Tegen de tijd dat uw partner terugkeert, heeft uw kat misschien minder aandacht nodig.

De nacht naast je doorbrengen kan ook een manier zijn om te laten zien hoeveel ze waarderen dat je de hele dag voor hen zorgt. Maar alleen omdat je kat ervoor kiest om met jou te slapen en niet met je partner, betekent dit niet dat ze minder of helemaal niet van hem houden.

De unieke manieren waarop uw kat genegenheid toont aan uw partner kan anders zijn. Sommige katten geven er misschien de voorkeur aan om met de ene partner te spelen en met de andere te knuffelen en te slapen.

vrouw slapend op bed met arm uitgestoken naar kat

Moet u of uw partner met uw kat slapen?

Of je nu de partner bent die alle liefde en genegenheid krijgt of niet, het is belangrijk om de voor- en nadelen van het delen van je bed met je kat te overwegen. Hieronder staan een paar dingen om in gedachten te houden.

Pros

Slapen met je harige metgezel is een teken dat je kat je vertrouwt. Bovendien hebben veel eigenaren van gezelschapsdieren beweerd dat slapen met hun huisdieren gunstig was voor hun mentale toestand. Het verminderde hun angst, stress en verdiepte het gevoel van kameraadschap.

Een ander positief aspect van slapen met je kat is dat knuffelen oxytocine kan afgeven, het ‘liefdeshormoon’. Met zoveel liefde in de lucht en de rustgevende technieken van je kat, heb je een stressvrije slaap.

Hoe zit het met die auditieve stimulatie? Sommige mensen luisteren naar beukende golven om in slaap te vallen of natuurgeluiden, maar gelukkig voor jou werken de geluiden van een spinnende kat net zo goed. Dit drukt niet alleen uit dat je kat gelukkig is, maar ze helpen je ook om te mediteren.

gember kat slapen op rood kussen

Tegens

Aan de andere kant kan slapen met je kat de reden zijn dat je niet genoeg slaap krijgt. Lichte slapers en mensen die lijden aan slapeloosheid hebben meer kans om gestoord te worden door de aanwezigheid en nachtelijke activiteit van hun kat. Dus als je partner is een van hen, misschien is niet slapen met je kat toch een betere keuze.

Katten zijn geweldig in het ontsnappen aan gevaar, maar de angst om mogelijk om te rollen en te vergeten dat ze er zijn, kan angstaanjagend zijn. Het blijkt dat dit soort stress vrij gebruikelijk is. Een Australische studie uit 2014 toonde aan dat het langer duurde voordat eigenaren van gezelschapsdieren in slaap vielen en dat ze er vermoeider door wakker werden.

Ten slotte, omdat katten de neiging hebben om vrij veel te verharen, kunnen kattenhaar en roos allergische symptomen veroorzaken die oplaaien. Om veilig te zijn, maak je van je slaapkamer een no-go zone.

witte kat die slaapt in menselijk bed met koffie

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

Hoe u het slaapgedrag van uw katten kunt veranderen

De beste manier om het gedrag van je kat te veranderen, is door je man aan te moedigen om meer een actieve interesse in het leven van de katten te hebben. Je partner moet proberen de kat vaker te voeren en elke dag tijd besteden aan het verzorgen van je kat.

Deze methode zou uw kat moeten helpen meer positieve associaties op te bouwen met de minder begunstigde partner. En na verloop van tijd kan het ertoe leiden dat uw kat gelukkig met hen naar bed gaat.

tabby kat slapen met uitgestrekte poten

15 meest populaire Maine Coon kleuren, 12 Dingen om te weten over Seal Point Ragdoll Cats, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, 13 soorten Ragdoll Cat kleuren en vachtpatronen, Britse korthaar kleuren en Siberische Kattenkleuren.

Laatste gedachten over waarom uw kat slaapt met de ene partner boven de andere?

Het is belangrijk om uw kat te behandelen als onderdeel van het gezin, maar ook als individu. Laat ze beslissen waar ze willen slapen voor de nacht.

Soms zetten eigenaren onbewust hun huisdieren onder druk om te kiezen naast welke van hun ouders ze willen slapen. Misschien wilde je kat niet één bepaalde persoon kiezen, maar koos hij de kat.

Aan de andere kant kun je er de voorkeur aan geven om je slaapkamer voor jezelf te houden. Om een evenwicht tot stand te brengen, moet u ervoor zorgen dat u uw katachtige metgezel een comfortabel kattenbedalternatief aanbiedt.

Slapen met je kat is een van de mooiste dingen ter wereld. Maar het mag nooit onrust veroorzaken tussen twee huisdierouders of stress veroorzaken bij uw kat. Katten kunnen hun liefde immers op vele manieren tonen, dus beperk het niet tot alleen deze.

gember kat slapen in bed met poten omhoog

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Skookum Cat, Siberische Kat Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Dwelf Kat, Belangrijkste kenmerken van de Kinkalow-kat, 13 dingen die u moet weten over Minskin Cats, Alles wat u moet weten over de Toyger Cat, Tabby Cat Prsonaliteit Profiel, 13 Kenmerken van Bambino Cat, Alles over de Khao Manee Cat, 12 Kenmerken van de agdoll Kattenpersoonlijkheid, Alles over de Lykoi Cat, 13 dingen om te weten over de Raas Cat, 10 dingen om te weten over de Genetta Cat, Alles over de Sokoke Kat, 67 Beste Citaten over Kattenliefhebbers, wat u moet weten over de Britse korthaar Chinchilla, 13 kenmerken van de Napoleon-kat en Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel.

Gerelateerde berichten:

Waarom ruiken katten lekker?

Dit waarom slaapt mijn kat bij mij en niet mijn man post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.