Hoe lang slapen katten? () 8 dingen die eigenaren moeten weten

Je zou je kunnen voorstellen dat er een kort en scherp antwoord is op de vraag Hoe lang slapen katten? Maar helaas zijn er veel factoren om te overwegen als het gaat om hoe lang katten slapen en hoe lang ze moeten slapen.

Hoe lang slapen katten?

1. Welke factoren beïnvloeden hoeveel een kat slaapt?

Gemiddeld slapen katten 15 uur per dag. Sommige katten kunnen tot 20 uur per dag slapen. Katten zijn crepusculair. Dit betekent dat ze de neiging hebben om het meest actief te zijn in de schemering en zonsopgang en tussendoor te slapen. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op hoeveel een kat slaapt:

1. Leeftijd

De belangrijkste drijfveer voor hoe lang een kat slaapt, is meestal de leeftijd. Kittens slapen het grootste deel van de dag. Wanneer ze echter tieners worden (wanneer ze ongeveer 12 maanden oud zijn), zullen ze plotseling actiever worden en minder slapen.

twee katten slapen hoe lang slapen katten

Oudere katten hebben de neiging om meer te slapen dan volwassen katten. Katten zullen vaker en voor langere tijd slapen naarmate ze ouder worden.

Dit zijn wat wordt beschouwd als normale hoeveelheden slaap voor katten gedurende hun hele leven:

-Kittens zullen het grootste deel van de tijd slapen.

-Tieners van 6 maanden tot 3 jaar hebben de neiging om onregelmatig te slapen met veel spel tussendoor

-Volwassen katten hebben een stabieler slaappatroon en gemiddeld tussen de 12 en 20 uur slaap per dag. In dit stadium zullen katten vaak hun slaapgewoonten aanpassen aan die van zijn geliefden – jij! Katten zijn sociaal, dus ze zullen zoveel mogelijk tijd met je willen doorbrengen.

Volwassen katten zullen meer slapen dan jongere katten, omdat ze de neiging hebben om minder energie te hebben en meer moeite kunnen hebben met bewegen.

tabby kat slapend op bankje

2. Weer

Als het regent of koud is, hebben katten de neiging om meer te slapen. Voor buitenkatten zal dit zijn omdat ze niet zo uitgebreid buiten kunnen verkennen. Zelfs binnenkatten lijken echter te reageren op slecht weer en zullen de neiging hebben om meer te slapen als het koud en nat is.

3. Licht

Als een kat wordt blootgesteld aan grotere hoeveelheden kunstmatig of natuurlijk licht, zullen ze minder slapen dan katten die dat niet zijn. Katten zullen ook vaak meer slapen in donkere maanden.

4. Activiteitsniveau

Een zeer actieve kat kan heel goed minder slapen dan meer sedentaire katten. Verveelde katten kunnen langer slapen. Net als wij mensen kan een traag of depressief gevoel ertoe leiden dat een kat meer tijd doorbrengt met slapen. Dit is een van de vele redenen waarom stimulerende speelactiviteiten geweldig zijn voor katten.

tabby kat slapen in deken

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

2. Waarom slapen katten de hele tijd?

Het zit in hun genen. Ondanks dat je favoriete kat waarschijnlijk regelmatig heerlijke maaltijden van je krijgt, denkt een deel van je kat nog steeds dat hij in het wild leeft. Dit betekent dat ze urenlang slapen, zodat hun batterijen volledig zijn opgeladen voor wanneer ze de volgende keer jagen.

Katten hebben hun energie nodig voor als het tijd is om te springen – zelfs als die sprong alleen op een speelgoedmuis is. Hardlopen, klimmen en springen kosten veel energie!

zilveren kat die op de grond slaapt

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

3. Je kat is niet altijd helemaal in slaap

Ja en nee. Ongeveer 3/4 van de tijd zal uw kat snoozen of dutten en de andere 1/4 zal een diepe slaap zijn. Is het je opgevallen dat de ogen van je kat soms een beetje open zijn terwijl ze slapen? Of dat hun oren een beetje trillen? Dit betekent dat ze in de lichte slaapmodus staan, zodat ze wat rust kunnen krijgen, maar nog steeds alert zijn.

U merkt misschien dat uw kat zich in een positie bevindt waarin hij elk moment kan opkomen en in actie kan komen. Dit is waar de uitdrukking kattenslaap is ontstaan.

In diepe slaap kunnen katten zoals mensen zich in een REM-toestand bevinden. Voor een kat duurt diepe slaap meestal slechts vijf minuten en ze zullen dan terugkeren naar dommelen. Dit patroon zal doorgaan totdat ze wakker worden.

gember kat slapen op rood kussen

10 Soorten Siamese katten, Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel, Alles wat u moet weten over de Lynx Point Siamese, Flame Point Siamese Katten, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, Lilac Point Siamese Katten en 12 Sensationele Siamese kattennamen.

Naarmate katten ouder worden, slapen ze niet alleen meer, maar brengen ze ook meer van die slaaptijd door in een diepe slaap – ongeveer 30 tot 40% van hun gesloten oogtijd.

De slaaphouding van uw kat is vaak de beste indicator van wat voor soort slaap hij ervaart. Tekenen van een kat in diepe slaap kunnen strak gesloten ogen zijn, allemaal opgerold, met hun staart over hun gezicht of in een balpositie. Een kat in een lichte slaap bevindt zich meestal in een positie die hem in staat stelt om snel te bewegen als dat nodig is.

4. Slapen katten ’s nachts meer?

Katten hebben de neiging om overdag te slapen, maar blijven ’s nachts wakker. Nogmaals, dit zijn hun genen. Katten jagen normaal gesproken op vogels of kleine zoogdieren. Dit soort prooien zijn zich meestal minder bewust van gevaar als het donker is, dus dit zou het beste moment van de dag zijn voor een succesvolle jacht. Katten hebben ook een uitstekend gezichtsvermogen, dus hebben traditioneel ’s nachts gejaagd waar ze een voordeel hebben.

witte kat die slaapt in menselijk bed met koffie

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 15 meest populaire Maine Coon kleuren, Noorse Boskat vs Maine Coon en Maine Coon versus normale kat.

5. Dromen en Snurken katten?

Ik heb een hele post geschreven rond Do Cats Dream die je kunt lezen. Het korte antwoord is dat wij dat denken. Katten snurken – met name Perzische en Himalayaanse katten en andere kattenrassen met een plat gezicht. Snurken bij katten gebeurt wanneer de luchtweg van je kat wordt belemmerd door de huid in de buurt van het zachte gehemelte en heeft de neiging om een teken te zijn dat je kat zich ontspannen voelt (ik denk dat mijn kat Alexie zich altijd ontspannen voelt).

Meerdere katten slapen in een mand
Meerdere katten slapen in een mand

15 meest populaire Maine Coon kleuren, 12 Dingen om te weten over Seal Point Ragdoll Cats, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, 13 soorten Ragdoll Cat kleuren en vachtpatronen, Britse korthaar kleuren en Siberische Kattenkleuren.

6. Katten houden van vers nest

Het is moeilijk voor te stellen dat je een dutje op het toilet wilt doen, maar heb je gemerkt dat je kat graag in het nest ligt net nadat je het hebt verschoond? Alexei doet dit zeker graag. Blijkbaar komt dit omdat katten het gevoel van vers strooisel onder hun poten leuk vinden. Niemand weet waarom.

7. Waarom slaapt mijn kat op mij?

Katten slapen vaak graag op een deel van hun eigenaar. Er zijn verschillende redenen waarom je kat graag op je wil slapen. Deze variëren van pure liefde tot dat je je op je gemak voelt tot je kat die zich het veiligst voelt als hij bij je is. Katten slapen overal zolang ze zich veilig voelen. Ze houden wel van warme en rustige plekken. Mijn kat Alexei slaapt graag hoog. En hij wijst alle kattenbedden volledig af – heeft iemand een kat die zijn kattenmand gebruikt?

tabby kat slaapt met poot over oog

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Skookum Cat, Siberische Kat Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Dwelf Cat, Belangrijkste kenmerken van de Kinkalow-kat, 13 dingen die u moet weten over Minskin Cats, Alles wat u moet weten over de Toyger Cat, Tabby Cat Prsonaliteit Profiel, 13 Kenmerken van Bambino Cat, Alles over de Khao Manee Cat, 12 Kenmerken van de agdoll Kattenpersoonlijkheid, Alles over de Lykoi Cat, 13 dingen om te weten over de Raas Cat, 10 dingen om te weten over de Genetta Cat, Alles over de Sokoke Kat, 67 Beste Citaten over Kattenliefhebbers, wat u moet weten over de Britse korthaar Chinchilla, 13 kenmerken van de Napoleon-kat en Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel.

8. Bestaat er zoiets als te veel slaap voor mijn kat?

Als het normaal is dat je kat een groot deel van de dag slaapt, wat is dan niet normaal? De belangrijkste factor om te overwegen is of ze aanzienlijk meer slapen dan ze normaal doen? Slaapveranderingen kunnen wijzen op een ernstiger gezondheidsprobleem. Als uw kat aanzienlijk minder slaapt, kan dit een teken zijn van hyperthyreoïdie of andere gezondheidsproblemen. Extra slaap kan betekenen dat uw kat pijn heeft of ziek is.

grijze kat die opgerold slaapt

Het is echter de verandering in plaats van het absolute aantal uren dat uw kat slaapt die u kan helpen om te bepalen of u uw favoriete kat naar de dierenarts moet brengen.

Dit waarom is mijn kat het houden van een oog gesloten post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.

twee tabby kittens slapen

Kunnen katten frambozen eten?, Kunnen katten popcorn eten?, Zijn Ragdoll katten hypoallergeen?, Kunnen katten pindakaas eten?, Kunnen katten kaas eten?, Kunnen katten cashewnoten eten? en Hoe katten uit de buurt van planten te houden