21 slaapkatposities () en wat ze onthullen over je kat

Het bereik en de soorten slapende kattenposities lijken veel uitgebreider te zijn dan het equivalent voor mensen. Ik vind mijn Siberische kat Alexei op allerlei vreemde plaatsen en posities en hij lijkt echt te slapen. Ik weet niet hoe hij het doet!

Het maakte me nieuwsgierig naar slaaphoudingen van katten – was er een bepaalde betekenis voor hen? Signaleerde de ene positie iets versus de andere waar ik me bewust van moest zijn? Mag ik verwachten dat Alexei verschillende slaaphoudingen inneemt als hij in verschillende stemmingen lijkt te zijn.

Dus hier zijn 21 slaapkatposities en wat ze kunnen onthullen over je favoriete katachtige.

talloze katten slapen in een mand

21 slaapkatposities

1. Allemaal opgerold of de “Halve Maan”

Dit is een van de meest voorkomende slaapkatposities. De reden voor deze slaaphouding is dat het de warmte voor de kat tijdens het slapen maximaliseert en al zijn vitale organen beschermt. Dit was de sleutel lang geleden toen onze kitties in het wild waren.

gember kat slapen in opgekrulde positie

Vaak wanneer opgekrulde katten hun rug perfect lijken te hebben gekruld om een vorm te maken die eruitziet als een halve maan of zelfs een croissant, dus de term Crescent voor sommige opgekrulde posities. Katten kunnen deze positie soms ook innemen als ze zich onzeker voelen.

grijze kat slaapt opgekrulde kattenslaaphoudingen

2. In een doos

Katten zijn gek op dozen. Vergeet wat erin zit – mijn kat gaat bananen voor een goede doos. Ze zijn al geruime tijd goed voor het amuseren van Alexei. Katten slapen in dozen omdat ze bescherming bieden.

gember kat in kartonnen doos

Een doos kan een manier zijn om diepe dekking te houden tijdens het jagen of om ervoor te zorgen dat andere roofdieren ze niet ontdekken. Dit kan erop wijzen dat er iets in je kat zich wil verstoppen voor iets of iemand in huis.

donkere gemberkat slapend in plastic bakje

Is er een nieuw huisdier in huis of een hond die meer wil spelen dan je kat? Of een mens die te vaak de aandacht van je kat zoekt?

3. Buik omhoog

Mijn kat Alexei vindt het heerlijk om achterover op de grond te liggen (vooral met mijn vloerverwarming), zijn poten naar de wereld te spreiden en met zijn floofy buik volledig bloot in een gesloten oog te houden. Het is heel amusant.

Sokoke kat gapend
Sokoke kat gapend

Blijkbaar is een kat die buik opslaapt een teken dat ze een uitstekende relatie hebben met hun eigenaar. Dit is een vrij kwetsbare positie voor uw kat, dus ze zouden het alleen tijdens de slaap nemen als ze volledig vertrouwen hadden in hun omgeving en de mensen in hen.

kittten slaperig op houten tafel slapende kat posities

4. Ogen half dicht

Is het je ooit opgevallen dat je kat in staat is om extreem snel wakker te worden? Katten zijn duidelijk experts als het gaat om slaap. Maar katten kunnen eigenlijk snoozen met hun ogen half open en half dicht.

tabby kat half slapend

Als uw kat dit doet, zorgt hij ervoor dat hij geen potentiële bedreigingen mist. Als je nadenkt over de omstandigheden waarin je kat dit doet, is het dan als er bezoek is aan het huis? Of is er onlangs iets veranderd?

5. Het klassieke Brood

We houden allemaal van het brood. Het is goed vertegenwoordigd in sociale media door middel van hashtags. Een “brood” is wanneer een kat rechtop staat, maar zijn voorpoten onder zijn lichaam stopt. De kat ziet er letterlijk uit als een brood in deze slapende kattenposities.

grijze kat opgerold als brood slapend op de bank

Katten nemen deze positie in als ze wakker zijn of slapen. Als ze zich in deze positie bevinden tijdens het slapen, zullen ze er waarschijnlijk niet lang in blijven, dus dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat uw kat een dutje doet in plaats van een grote slaap.

Hoewel ze hun verstand erbij houden, wordt het brood beschouwd als een teken van een ontspannen kat, dus het is een positieve slaaphouding van de kat. Door deze positie kan uw kat energie besparen. Het is wat rust krijgen terwijl het nog steeds op wacht staat.

6. Zijwaarts

De zijwaartse kattenslaaphouding heeft veel gemeen met de buik omhoog positie. Het is niet zo open als buik omhoog, maar wanneer een kat op zijn zij slaapt, stellen ze nog steeds een deel van hun kwetsbare buik bloot aan de wereld.

witte kat in slaap gekruld naast laptop

Dit is normaal gesproken ook meer een dutje dan een volledige grote slaap. Nogmaals, het is een positief teken dat uw kat zich op zijn gemak voelt in zijn omgeving en bij u.

7. Poten over het gezicht

Deze bijzonder schattige kattenslaaphouding is in wezen een niet storen teken. Je kat zet waarschijnlijk onbewust zijn poten voor zijn gezicht en het is een teken dat hij in een diepe slaap is.

tabby kat slaapt met poot over oog

Uw kat zal geen wekkers verwelkomen terwijl hij zich in deze positie bevindt.

8. Op het randje

Katten zitten vaak graag op lange dunne oppervlakken zoals de rand van een bank, de reling van een balkon of een trapleuning. Dit is logisch als ze wakker zijn, omdat ze graag klimmen en een goede balans hebben.

tabby kitten slapend op een krukje

Het verbaast me om katten in deze posities te zien slapen. Ten eerste, hoe weten ze dat ze er niet af zullen vallen? En ten tweede, dit kan toch niet comfortabel zijn?

Katten op de rand bungelen vaak met hun poten aan elke kant. Wanneer een kat in deze positie slaapt, betekent dit dat ze in de gaten willen houden wat er om hem heen gebeurt.

9. In wat zeker geen comfortabele positie kan zijn

Dit is een algemeen kattenpositietype dat ik heb goedgemaakt voor al die compleet bizar uitziende hoeken waarin katten zichzelf krijgen en dan in slaap lijken te kunnen vallen. Ik heb geen idee wat deze betekenen. Ik denk dat je kat heel flexibel is. Maar ze gebeuren natuurlijk vaak en zijn erg amusant, dus moesten ze worden opgenomen.

grijze kat slaapt in vreemde positie

10. Rechtop zitten

Ik weet dat nogal wat mensen goed zijn in rechtop slapen, maar ik kan het alleen doen als ik absoluut uitgeput ben. Maar katten zullen vaak rechtop zitten, hun staart om hun poten wikkelen en 40 knipogen krijgen.

fulffy witte kat slapend op roze stoel

Dit is een andere slapende katpositie die meer een kat dutje is in plaats van een volledige slaaphouding. Uw kat zal waarschijnlijk maar 1 keer in deze positie blijven5 tot 20 minuten. In deze slaaphouding zorgt uw kat ervoor dat hij in staat is om in een oogwenk wakker te worden.

11. Op je slapen

Een kat die alleen slaapt, is een zeer positief teken in termen van hun relatie. Je kat kiest ervoor om op je te slapen omdat hij dicht bij je wil zijn – en hij voelt zich comfortabel dat hij zijn bewaker kan neerleggen wanneer hij zich in die positie bevindt.

gemberkat slaapt op de borst van de vrouw

Uw kat zal de neiging hebben om gebieden zoals uw benen of borst te kiezen om op te slapen, omdat ze deze minder snel zien bewegen dan bijvoorbeeld uw armen. Ze zijn niet dom en willen niet gestoord worden. Deze slapende kattenposities zijn een positieve indicator van de gezondheid van uw relatie met uw kat.

Slapende jongeman met donzige rode kat

12. Superman

Deze positie is wanneer uw kat op zijn buik ligt en zijn poten naar voren en naar achteren uitstrekt, bijvoorbeeld net als Superman in de vlucht. Deze slapende kathouding betekent dat uw kat extreem ontspannen is. Ze zullen waarschijnlijk in een diepe slaap zijn als ze in deze slaaphouding zijn.

tabby kat slapen met uitgestrekte poten

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

13. Weggestopt

Katten houden er vaak van om te knuffelen onder dekens, banken, bedden, in laden en andere bedekte en vaak in posities weggestopt. Deze posities zorgen voor warmte en comfort en vaak bescherming.

grijze kat zit op de schoot van de vrouw met deken lezen

Een kat onder een bed kan naar het midden van dat gebied verhuizen, waardoor het zelfs voor hun eigenaar onmogelijk is om ze eruit te krijgen. Wanneer een kat slaapt, is hij op zijn kwetsbaarst en daarom zal hij, wanneer hij klaar is voor een serieuze slaap, de veiligste ruimte opzoeken.

14. Met een andere kat

Wanneer kittens worden geboren, slapen ze met hun moeders en hun broers en zussen op een warme wazige hoop. Dit houdt ze allemaal veilig en warm. Hun moeder weet precies waar ze zijn en ze weten waar hun moeder is.

kittens slapen op stenen

Daarom hebben ze over het algemeen positieve herinneringen aan het feit dat hun lichaam dicht bij een andere kat is tijdens het slapen. Katten slapen met hun buiken blootgesteld aan andere katten wanneer ze samen zijn, een zeker teken dat ze zich op hun gemak voelen.

Vaak slapen katten binnen hetzelfde huishouden samen. Dit is een positief teken in termen van hun relatie.

twee witte kittens die half naast elkaar slapen

15. Opgerold in een bal

Dit is een variatie op de eerste slaaphouding van de kat, waarbij een kat zich opkrulde als een halve maan. Het verschil in deze slaaphouding is dat neus en staart elkaar vrijwel raken. Deze vorm helpt uw kat om lichaamswarmte vast te houden en beschermt al zijn vitale organen. De meeste katten vinden het leuk om wat gesloten oog te krijgen in de balslaappositie.

grijze kat die opgerold slaapt

16. Bovenop meubels of andere huishoudelijke artikelen

Mijn kat Alexei is er dol op om bovenop mijn printer te komen en zich te nestelen voor een snooze. Mijn beide katten slapen graag bovenop van een stapel boeken bovenaan mijn boekenplank. Deze slaaphoudingen voor katten geven uw kat hoogstwaarschijnlijk een geweldig weids uitzicht op de kamer waarin hij zich bevindt. Dit betekent dat als er iets verandert in hun omgeving, ze onmiddellijk in staat zullen zijn om hun ogen te openen en te zien wat er aan de hand is.

Siberische tabby slapen

17. Met een hond

Dit druist toch in tegen de wetten van het universum??? Sommige katten slapen met een hond. Net zoals uw kat met u en mogelijk andere katten in uw huis heeft gedaan, kunnen katten en honden banden vormen en uiteindelijk comfortabele slaappartners zijn. Als uw kat bij uw hond slaapt, is dit een teken van een goede relatie.

golden retriever hond en grijze Britse kortharige kat aan

18. In de kattenbak

Een klein aantal katten vindt het echt leuk om in een kattenbak te slapen – ze kunnen dit om welke reden dan ook hebben gedaan toen ze jong waren. Maar voor de meeste katten is het een teken van bezorgdheid als ze in de kattenbak beginnen te slapen. Het kan heel goed een teken zijn dat uw kat urine- of spijsverteringsproblemen heeft en de behoefte voelt om in de buurt van de kattenbak te zijn voor het geval dat. Ga naar uw dierenarts als uw kat in zijn kattenbak begint te slapen.

Kat zittend in een kleine groenachtige rechthoekige kattenbak op de houten vloer.

19. Plat slapen op zijn buik

Over het algemeen is dit niet de go-to-positie van een kat, vooral tijdens de diepe slaap. Maar je kunt af en toe je kat vinden die plat op zijn buik ligt met alle vier de poten uitgestrekt.

Deze schattige positie staat bekend als splooting en helpt de heupgewrichten te strekken en spierspanning te verlichten. Het koude oppervlak kan je kat ook helpen af te koelen tijdens een warme dag.

kat die op buik slaapt

20. Bij u in bed

Sommige katten houden ervan om in het bed van hun mens te kruipen als ze er de hele nacht in liggen of voor korte stukken. Dit kan inhouden dat je bij jou onder de dekens komt of bovenop je benen of naast je voeten gaat liggen. Dit is normaal gesproken een positief teken. Mijn katten zullen dit eerder doen als ik weg ben geweest.

gember kat op bed met twee sets van menselijke voeten

Vaak als ik terugkom van reizen ligt er een grote hoeveelheid vacht op mijn bed, wat suggereert dat de jongens er graag slapen als ik weg ben. Ze doen dit zelden als ik thuis ben, dus ik stel me voor dat ze me missen en op mijn bed willen liggen waar ze de beste kans hebben om mijn geur op te pikken.

21. Dezelfde slaaphouding

Katten slapen graag in verschillende posities, van strak opkrullen tot op hun zij liggen. Deze schatjes houden ervan om zich op allerlei manieren te nestelen.

Dus als u merkt dat uw kat de hele tijd in dezelfde positie slaapt, kan dit suggereren dat uw kat ziek is.

Als uw kat bijvoorbeeld de hele tijd opgerold in een bal in een warme omgeving slaapt, kan dit erop wijzen dat hij het constant koud heeft en het risico loopt onderkoeld te raken. Aan de andere kant, als uw kat zich opkrult tijdens het ene dutje en languit slaapt op het volgende, is er weinig reden tot bezorgdheid.

Siberische kat slapende

Evenzo kan constant slapen met hun ogen open erop wijzen dat katten een oogaandoening hebben in plaats van alleen unihemisferische slaap te beoefenen.

Het is dus belangrijk om de frequentie van de slaaphoudingen van uw kat te controleren, vooral wanneer deze gepaard gaan met andere tekenen van ziekte.

Cat slaapposities in samenvatting

Blijkbaar, katten kunnen tot 70% van hun leven slapend doorbrengen. Nou, zoals we nu weten, kan slaap variëren van een lichte dommel helemaal tot een zware slaap. Een van de belangrijkste redenen dat ze zoveel slaap nodig hebben, is om hun eiwitrijke dieet te verteren.

gember kat slapen in bed met poten omhoog

Katten nemen veel verschillende posities in tijdens het slapen. Er is vaak betekenis aan die posities en begrip die je kunnen helpen om de best mogelijke eigenaar / slaaf van je favoriete katachtige te zijn.

witte en grijze kat in broodpositie slapende katposities
Het Brood

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Bekijk mijn Sleeping Cat Positions Web Story

Let: Deze sleeping cat positions post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.