Waarom slapen katten in een bal? () 4 redenen voor opgekrulde kitties

Je bent dit lieve gezicht waarschijnlijk vaak tegengekomen – je harige vriend gekruld in een strakke bal en slaapt goed.

Katten nemen veel verschillende slaaphoudingen aan waardoor we ons vaak afvragen waarom ze op deze manier zouden slapen. Hoewel de in een bal gekrulde positie een van de meer normale manieren is om een kat te zien slapen, kan het je nog steeds afvragen. Waarom slapen katten in een bal?

Sommige eigenaren zijn bezorgd dat hun huisdier ziek, koud of gestrest kan zijn wanneer ze hun katachtige in een bal vinden opgerold. Om je geest tot rust te brengen, laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste redenen waarom je kat in deze opgekrulde positie zou slapen.

kat-in-doos-slapen-opgerold-op-waarom slapen katten in een bal
Afbeelding door João Jesus op Pexels

Waarom slapen katten in een bal? 5 seizoenen

Veel katten slapen graag allemaal opgerold met hun neus tegen hun tenen. Blijf lezen om de vier mogelijke redenen te ontdekken waarom uw kitten op deze manier slaapt.

1. Comfortabele positie

kat-slapen-in-pot-plant
Afbeelding op PxFuel

Een van de eenvoudigste redenen voor deze slaaphouding is dat katten het comfortabel vinden. Zelfs als je kat graag uitrekt en zichzelf in vreemde posities verdraait, wil hij misschien gewoon een gezellige positie zodra het dutje rondkomt.

Krullen in een bal is een zeer basale slaaphouding. Net zoals mensen voorkeuren hebben om op onze zij, buik of rug te slapen, is de opgekrulde positie een favoriet voor veel katten.

Ook hebben veel kattenbedden en andere kattenmeubels ronde vormen. Het is dus gemakkelijker voor uw huisdier om in zijn bed te passen als hij zichzelf ook in een bal vormt.

Als je een kat hebt die graag op vreemde plekken in huis slaapt, is slapen in een bal vaak de gemakkelijkste manier om het te laten werken. Of je harige vriend zich nu in een plantenbak of op je laptop plopt, een balvorm helpt je kat om in die krappe plek te passen.

2. Veilig blijven

kat-slapen-opgekruld-buiten
Afbeelding door Oscar Garcia Jr. op Pexels

De slaaphouding van je kat kan ook verband houden met hun natuurlijke overlevingsinstincten. Dieren in het wild zijn kwetsbaar terwijl ze slapen. De voorouders van je kat moesten een manier vinden om zichzelf te beschermen tegen potentiële roofdieren terwijl ze waardevolle slaap kregen.

Hoewel huiskatten dit soort gevaren al lang voorbij zijn, blijft het instinct bestaan. Door in een bal te krullen, beschermt je huiskat onbewust zijn meest kwetsbare gebieden.

In deze balvorm worden de rug en staart van een kat blootgelegd, maar zijn zachte buik en levengevende organen zijn bedekt. Katten stoppen hun hoofd meestal ook tegen hun borst in deze opgekrulde positie. Dit beschermt hun gezicht tijdens het slapen.

Dit slaapgedrag betekent niet dat uw huisdier u niet vertrouwt of zich onveilig voelt in uw huis. Het hoort gewoon bij hun biologie om je te willen opkrullen voor een lekker dutje, terwijl ze zich ondertussen veilig en gezond voelen.

3. Warm blijven

kat-slaap-gekruld-in-bal-op-kussen
Afbeelding door Cody Scott Milewski op Unsplash

Een andere reden waarom katten opgerold slapen in een bal, is om lichaamswarmte te behouden. Door strak op te krullen totdat hun neus en staart elkaar raken, kan het lichaam van een kat zijn warmte vasthouden.

U zult merken dat uw huisdier vaker in deze opgekrulde positie slaapt in de winter of wanneer het huis koeler is. Dit is volkomen normaal, maar je kunt je kat nog steeds controleren om er zeker van te zijn dat hij warm genoeg aanvoelt.

Als je merkt dat je kat bibbert, zelfs terwijl hij in een bal is gekruld, is het misschien tijd om een extra deken aan zijn bed toe te voegen. Als je in een zeer koude regio woont of als je kat vaak worstelt met de rillingen, kun je investeren in een comfortabel thermisch zelfverwarmend bed voor hen.

Als je absolu wilt makenom er zeker van te zijn dat je katachtige vriend warm genoeg is, kun je een digitale thermometer gebruiken om hun temperatuur te controleren. Ergens tussen 101ºF en 102,5ºF is een normale temperatuur voor uw kat.

Het is belangrijk voor katten om warm te blijven, omdat hun gemiddelde lichaamstemperatuur hoger is dan die van mensen. Als hun temperatuur onder de 99 ° F daalt, moet u uw huisdier naar de dierenarts brengen. Als hun temperatuur normaal is, is er niets dat een comfortabele deken of een warme schoot niet kan oplossen.

4. Ziek, gestrest of met pijn

kat-slaap-in-bal-op-gordijn
Afbeelding van Юлия Кондратова op Pexels

Het is niet nodig om je zorgen te maken op het moment dat je je geliefde kat in een bal ziet krullen. Zoals we tot nu toe hebben gezien, zijn er veel andere normale redenen waarom uw kat in deze positie zou kunnen slapen.

Toch zijn er enkele tekenen waar je op kunt letten die erop kunnen wijzen dat je kat zijn gebruikelijke chipper zelf niet voelt. Je kent je kat het beste, dus zoek naar eventuele veranderingen in hun normale gedrag. Als uw huisdier nooit opgerold slaapt en dit dan plotseling doet, controleer dan op andere tekenen van ziekte, pijn of stress.

Mogelijke tekenen van pijn en ziekte kunnen zijn dat uw kat zijn voedsel, zijn water of sociale interacties met u en andere katten vermijdt. Als dit het geval is, kunt u uw kat ook oppervlakkige ademhalingen zien nemen terwijl hij in een bal slaapt. Uw huisdier kan zich ook verstoppen en opkrullen in een afgesloten ruimte als ze pijn hebben.

Als je kat gestrest is, kan hij veel meer miauwen dan normaal. Dit kan hun manier zijn om je te vertellen dat iets in huis hen dwarszit, zoals het nieuwe koffiezetapparaat op het aanrecht. Een gestreste kat kan in een bal slapen omdat het hen een veilig gevoel geeft voor de waargenomen dreiging.

Over het algemeen is slapen in een bal geen indicatie dat er iets mis is. Veel gezonde katten doen dit ook, dus het is niet nodig dat je onnodig gestrest raakt over elke beweging van je kat.

Grijzige kat slaapt in een opgekrulde positie.

Klaar om op te krullen met je kat?

Van opkrullen in je mooie serveerschaal tot gewoon zichzelf comfortabel maken op schoot, je kat heeft deze slaaphouding waarschijnlijk veel gebruikt.

En nu kunt u ontspannen met uw huisdier, wetende dat de gekrulde-in-een-bal-positie over het algemeen geen reden tot bezorgdheid is. Uw kat kan gewoon comfortabel slapen, warm blijven of vertrouwen op een eeuwenoud instinct.

Gemberkat slaapt in een opgekrulde positie op de grond.

Heb je meer vragen over hoe lang katten slapen? Kruip dan op met je harige vriend en blijf lezen.

Dit waarom katten slapen in een balpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.