Ultieme gids voor Siamese katten ()

Siamese katten zijn een van de bekendste kattenrassen ter wereld. Dit zijdeachtige ras is inheems in Thailand en werd in de 19e eeuw een van de meest populaire kattenrassen in Noord-Amerika en Europa.

Ze staan bekend om hun mooie en unieke uiterlijk. Hun amandelvormige ogen zijn bijna altijd blauw, ze hebben grote oren bovenop hun driehoekige gezicht, grote oren en een slank en gespierd lichaam.

In deze Ultieme Gids voor Siamese Katten behandelen we de verschillende soorten Siamese Katten, de persoonlijkheid, geweldige namen voor Siamese Katten, de kleuren van Siamese katten die beschikbaar zijn en de meest gestelde vragen over dit prachtige kattenras.

Laten we beginnen met enkele van de belangrijkste feiten over Siamese katten.

chocolade punt siamese katten

14 belangrijke feiten over Siamese katten

1. Siamese katten zijn een van de oudste kattenrassen ter wereld. De eerste afbeeldingen van Siamese katten zijn vermoedelijk in oude manuscripten uit het koninkrijk Ayutthaya, dat tussen 1351 en 1767 na Christus was.

2. Siamese katten hebben een unieke persoonlijkheid en zijn vaak erg speels. Het zijn aanhankelijke katten die graag sociaal zijn.

3. Siamese katten staan bekend om hun lange, zijdeachtige haar.

chocolade punt siamese kat

4. Siamese katten kunnen erg vocaal zijn en kunnen genieten van het maken van lawaai. Hun miauw wordt vaak vergeleken met het huilen van een mensenbaby en staat bekend als “meezer”.

5. Siamese katten zijn meestal erg gezond, maar ze kunnen gevoelig zijn voor sommige gezondheidsproblemen, waaronder obesitas en diabetes.

6. Siamese katten worden vaak als huisdier gehouden in huizen over de hele wereld.

cropped-lynx-point-siamese-looking-up.jpg

7. Siamese katten zijn populair vanwege hun onderscheidende uiterlijk en persoonlijkheid, maar ze kunnen moeilijk te trainen zijn.

8. Siamese katten worden niet aanbevolen voor mensen die allergisch zijn voor katten of honden.

9. Siamese katten worden niet aanbevolen voor mensen die bang zijn voor katten of honden.

cropped-lilac-point-siamese-cat-on-lilac-towel.jpg

10. Siamese katten worden beschouwd als een van de oudste kattenrassen en kunnen worden teruggevoerd tot de 16e eeuw.

11. Het woord “siamees” is afgeleid van het Thaise woord “siam”, wat “verwennerij” betekent.

12. Siamese katten zijn meestal zwart of bruin, maar ze kunnen ook andere kleuren hebben, waaronder blauw, groen en zilver.

twee siamese katten

13. Siamese katten hebben meestal een korte staart en lang haar dat vaak krullend of golvend is.

14. Siamese katten kunnen gevoelig zijn voor depressie of verlatingsangst als ze lange tijd alleen worden gelaten. Om deze reden eindigen eigenaren vaak met twee Siamese katten.

Geschiedenis van Siamese katten

Hoewel er een debat is over de leeftijd van de Siamezen, verschijnen ze voor het eerst in een Thia-manuscript, “Tamra Maew” (“De kattenboekgedichten”), geschreven tussen de 14e en de 18e eeuw. Volgens het historische verslag wordt gedacht dat de katten afkomstig zijn uit het koninkrijk Ayutthaya, dat bestond tussen 1351 en 1767 na Christus.

Siamese katten werden in hoog aanzien gehouden door royals. Er wordt aangenomen dat de katten de ziel van een familielid zouden ontvangen zodra ze zijn overleden. Er zijn veel oude mythen en volksverhalen over dit onderscheidende ras.

Een van die verhalen heeft te maken met het fenomeen met scheelzien dat bij veel Siamese katten werd aangetroffen. De legende beweert dat de katten de vertrouwde bewakers van de koninklijke bokaal waren. Ze staarden ernaar en wikkelden hun staarten er met zo’n intensiteit omheen – waardoor hun ogen uiteindelijk kruisten en hun staarten bogen.

In de loop der jaren werden deze kenmerken gefokt en kwamen er nieuwe rassen en soorten Siamese katten.

14 Veelgestelde vragen over Siamese katten

  1. Verharen Siamese katten?

Siamese katten verharen meestal niet veel, maar ze kunnen af en toe kleine hoeveelheden haar achterlaten op meubels of vloeren.

2. Waarom worden Siamese katten Siamees genoemd?

Het woord ‘siamees’ is afgeleid van het Thaise woord ‘siam’, wat ‘verwennerij’ betekent.

3. Zijn Siamese katten goede mousers?

Siamese katten worden beschouwd als een van de oudste kattenrassen en kunnen worden teruggevoerd tot de 16e eeuw. Het zijn meestal goede mousers, maar ze kunnen af en toe kleine hoeveelheden haar achterlaten op meubels of vloeren.

vlampunt siamees met kruisogen

4. Houden Siamese katten van water?

Siamese katten houden meestal niet van water, maar ze kunnen af en toe in kleine hoeveelheden zwemmen.

5. Waarom valt mijn siamese kat mij aan?

Het is niet ongewoon voor een siamese kat om iemand aan te vallen die niet bekend is met hen of die ze als een bedreiging ervaren.

6. Hoe verzorg ik een Siamese kat?

Siamese katten hebben meestal weinig tot geen zorg nodig. Ze moeten schoon worden gehouden, maar ze vereisen over het algemeen niet veel aandacht.

binnenkat fokt siamese webverhaal

7. Zijn Siamese katten vriendelijk?

Siamese katten zijn meestal vriendelijk, maar ze kunnen af en toe aanvallen als ze zich bedreigd voelen.

8. Kunnen Siamese katten goed overweg met honden?

Over het algemeen kunnen Siamese katten goed overweg met andere huisdieren, maar ze kunnen af en toe aanvallen als ze zich bedreigd voelen.

9. Verandert de vacht van Siamese katten van kleur?

Siamese katten veranderen meestal niet van vachtkleur, maar er is een kans dat hun vacht donkerder wordt in de wintermaanden.

wig siamese kat
wig siamese kat

10. Zijn Siamese katten hypoallergeen?

Siamese katten zijn meestal niet hypoallergeen, maar sommige mensen kunnen allergisch voor hen zijn.

11. Hebben alle Siamese katten blauwe ogen?

Nee, niet alle Siamese katten hebben blauwe ogen.

12. Waarom miauwen Siamese katten zoveel?

Siamese katten miauwen omdat ze gehoord willen worden.

lynx punt siamees in stoel

13. Zijn Siamese katten luid?

Siamese katten zijn meestal niet luidruchtig, maar ze kunnen af en toe een geluid maken als ze bang zijn of als ze gehoord willen worden.

14. Zijn Siamese katten gemeen?

Nee, Siamese katten zijn niet gemeen.

klassieke siamese kat
klassieke siamese kat

Deze Siamese kattenpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.