17 soorten Siamese katten () – Wat is het beste voor u?

Siamese katten, afkomstig uit Thailand, zijn beroemd geworden om hun eigenaardige uiterlijk en verschillende persoonlijkheden, waardoor ze een van de duurste kattenrassen zijn geworden. In de loop der jaren hebben kattenfokkers nieuwe soorten Siamese katten geïntroduceerd die wereldwijd gewild zijn.

Er zijn tien soorten Siamese katten, met variaties in kleuren en patronen. Bij het beslissen of je een Siamese kat wilt krijgen, kan het overweldigend aanvoelen vanwege het aantal opties dat voor jou beschikbaar is.

Daarom ga ik de geschiedenis, bepalende kenmerken en verschillen van elk type Siamese kat uitleggen, zodat je perfect voorbereid bent om de kieskeurige katachtige te kiezen die het beste bij je past!

Siamese kat close-up

Soorten Siamese katten

Hoewel de soorten Siamese katten kunnen worden geclassificeerd afhankelijk van de grootte van hun kop, staart en puntige patronen, zijn er twee brede soorten Siamezen: traditioneel en modern.

Traditionele Siamese katten kunnen worden onderverdeeld in drie soorten: Applehead, Classic en Old-style. Aan de andere kant kunnen moderne Siamese katten worden onderverdeeld in Wedge- en Lichtgekleurde variaties. Elk is uniek en prachtig op zijn eigen manier. Laten we eens kijken hoe ze variëren en hoe we kunnen zien welke welke is.

Siamese kat lopen

Traditionele Siamese katten

Traditionele Siamese katten zijn inheems in de natie Siam, nu bekend als Thailand. Opvallende kenmerken van traditionele Siamese katten zijn hun kromme staart en gekruiste ogen.

Populair geworden in Siam tijdens de 14e eeuw, zijn er tal van oude hiërogliefen in oude Thaise tempels die ons laten zien hoe bewonderd deze katachtigen toen al waren.

siamese kat met blauwe ogen

Een oud verhaal legt uit waarom hun staarten scheef staan, maar of je deze mythe gelooft, is aan jou. De mythe legt uit dat Siamese katten de verantwoordelijkheid kregen om koninklijke bekers binnen het Siam-koninkrijk te beschermen. Om dit te doen, wikkelden ze hun staarten rond de kostbare voorwerpen, waardoor ze de kromme staart kregen die ze nu hebben.

De mythe stelt ook dat Siamese katten hun scheelzien kregen omdat ze onophoudelijk naar de bekers staarden, waardoor ze hun gekruiste ooglook kregen.

De traditionele soorten Siamese katten hebben alleen lichtgekleurde vachten die bedekt zijn met donkere gebieden op hun poten, gezicht, oren en staart. Het kleurcontrast van traditionele Siamese katten wordt een zeehondenpunt genoemd.

siamese kat op comfortabele stoel

Vanwege selectief fokken zijn moderne Siamese kattenvariëteiten er in veel verschillende kleuren, waaronder blauw, chocolade en lila punten.

Hieronder vindt u meer informatie over de bepalende kenmerken van elke traditionele Siamese variant en wat hen van elkaar onderscheidt.

1. Klassieke Siamese katten

Beroemd om hun atletisch vermogen, klassieke Siamese katten hebben lange lichamen en staarten, wat een belangrijke onderscheidende factor is. In tegenstelling tot de andere soorten hebben klassieke Siamese katten geen merkbare dip in de neus.

Genetisch gezien lijkt dit type Siamese kat erg op de andere traditionele soorten, maar hun fysieke kenmerken maken ze visueel anders.

klassieke siamese kat
klassieke siamese kat

Klassieke Siamese katten verschenen voor het eerst in Siam in de vijftiende eeuw en werden in 2009 door de Cat Fanciers ‘Association geïntroduceerd in de categorie Advanced New Breed. Ze hebben een glad lichaam met een afgerond hoofd, doordringende blauwe ogen en de klassieke donkere punten die opvallen tegen hun crèmekleurige lichaam.

Hun meer energieke en behendige aard verlangt ernaar om actief te zijn. Als je een huisdierouder bent van deze actieminnende katachtige, raad ik je aan om veel interactief speelgoed te kopen om rond te jagen, op te knabbelen en natuurlijk te vangen (nou ja, probeer in ieder geval te vangen).

2. Applehead Siamees Katten

Bekend als de stillere versie van de traditionele Siamese kattensoorten, is hun gezicht afgerond als een appel die fungeert als hun meest onderscheidende kenmerk. Qua kleuring hebben Applehead Siamese katten de originele donkerbruin-zwarte punten, net als de andere traditionele soorten. Ze hebben grotere botten en een gespierd lichaam dat tot 18 pond kan wegen.

appelkop siamese kat
appelkop siamese kat

Net als de klassieke Siamese kat zijn Appleheads atletisch, maar hun staart is relatief korter dan de andere traditionele varianten. Het meest opvallende gedragsverschil is hun rustige aard. Ze zijn minder spraakzaam, waardoor dit type Siamese variëteit een perfecte keuze is voor iemand die een kat wil die minder vocaal is.

Deze katten zijn eerder geneigd om op je schoot te springen of naast je op de bank te kruipen om hun broodnodige knuffeltijd te krijgen. En met hun luchtigere en langere vacht – ik denk niet dat je het erg zult vinden.

3. Siamese katten in oude stijl

Siamese katten in oude stijl hebben een middelgroot lichaam en werden populair in de jaren 1950 en 1960. Hun gezichtsstructuur is een mengsel tussen de Applehead en de moderne, Wedge Siamese kat.

Ze hebben oren die breed zijn en een neus die de vorm heeft van een amandel. De scheelziende eigenschap is zeer duidelijk bij dit type Siamese kat. Wanneer u dit type vergelijkt met andere traditionele typen, zult u merken dat Siamese katten in oude stijl langere gezichten hebben.

oude stijl soorten siamese kat
oude stijl siamese kat

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Hun lichaam is langer en minder omvangrijk dan de Applehead, maar nog steeds niet zo dun als de moderne Wedge Siamese. Hun uitgebalanceerde uiterlijk maakt ze een ongelooflijk mooi katachtig exemplaar, wat verklaart waarom ze zo populair werden in de jaren ’50 en ’60.

Deze dartel katachtigen zijn ook behoorlijk atletisch en spraakzaam. Ze raken erg gehecht aan hun eigenaren, dus ze vinden het niet erg om je de hele dag te volgen om je aandacht te trekken. Hoewel je je kat geen aandacht 24-7 hoeft te geven, als je ze te lang negeert, zul je de aandringende Siamese kat miauwen horen.

Moderne fokkers beginnen zich in te spannen om deze look terug te geven, dus bezoek de Old Style Siamese Cat Club waar je in het VK bent en PREOSSIA als je in de VS bent.

Moderne Siamese katten

Toen Siamese katten werden geïntroduceerd in westerse samenlevingen, werden ze al snel modieuze huisdieren. Sindsdien zijn er moderne varianten gemaakt die verschillen van de traditionele typen in termen van hun fysieke uiterlijk.

De lichamen van moderne Siamese katten zijn langer en dunner dan de traditionele soorten. Moderne Siamese variëteiten houden van praten. Als je een van deze schatjes mee naar huis neemt, moet je verwachten dat je hun luide en duidelijke miauwen de hele dag door hoort terwijl het je overal in huis volgt.

havana bruine siamese kat
havana bruine siamese kat

Jaren van selectief fokken tussen de jaren 1960 en 1980 hebben de Wedge en lichtgekleurde soorten Siamese katten gecreëerd. Het fysieke uiterlijk van deze katten verschilt aanzienlijk van de traditionele typen, omdat fokkers een specifieke esthetiek najaagden.

Hoewel hun uiterlijk anders is, hebben moderne Siamese katten de persoonlijkheidskenmerken waar alle Siamese katten bekend om staan: intelligent, aanhankelijk, behoeftig gedrag, zachtaardig en spraakzaam.

4. Wedge Siamese Katten

Deze katten, die hun naam te danken hebben aan de wigachtige vorm van hun hoofd, zijn het meest extreme type Siamese kat dat je zult vinden. Hun fysieke uiterlijk is heel anders dan de traditionele soorten Siamese katten. Ze hebben een slank en gespierd lichaam met lange benen, dunne staart en brede oren die bovenop een scherp, lang gezicht zitten met licht schuine ogen.

wig siamese kat
wig siamese kat

Ze zijn ook het luidste type Siamese kat, vraag het maar aan elke eigenaar van een Wedge Siamese en ze zullen je alles vertellen over de chit-chat van hun kat! Het is dus normaal om ze de hele dag door veel te horen miauwen.

Door selectieve fokpraktijken zijn Wedge Siamese katten vatbaarder voor gezondheidsproblemen, zoals nierziekten. Daarom moeten eigenaren er altijd voor zorgen dat ze hun Wedge Siamese kat gezond, eiwitrijk kattenvoer geven.

wiggrijze soorten siamese katten
wig grijze siamese kat

Eigenaren moeten er ook voor zorgen dat ze voldoende kattenspeelgoed hebben, zoals donzige muizen, krabpalen en in bomen klimmen. Dit zorgt voor een thuisomgeving die hen bezig houdt en stimuleert terwijl ze voldoende beweging krijgen.

Lichtgekleurde Siamese katten

Fokkers zijn er niet alleen in geslaagd om het fysieke uiterlijk van Siamese katten te veranderen door selectief fokken. Deze kunnen worden onderverdeeld in subcategorieën:

5. Crème punten

Behorend tot de lichtgekleurde Siamese club, zijn de Cream Points bijna afwezig van donkere vlekken. Het ras heeft een crèmekleurige of lichtoranje basis met een opmerkelijk zachte vacht en traditionele blauwe ogen. De Cream Points hebben meestal lichtroze poten, neuzen, oren en oogranden – deze katten worden volledig wit geboren, waarbij hun ledematen in de loop van de tijd donkerder worden.

De Cream Point is een kruising tussen de Red Point Siamese, de binnenlandse korthaar kat, en Abessijnse katachtigen. Daarom is het niet ongewoon om Cream Points te vinden met enkele strepen op de gezichten, benen en staarten – die lijken op de kleurlaag van binnenlandse kortharen.

Vluchtend voor de typische Siamese persona, is de Cream Point niet gefokt met genen waarvan bekend is dat ze persoonlijkheidskenmerken koppelen. Dat gezegd hebbende, het gedrag en temperament van elk Cream Point zal verschillen, afhankelijk van hun specifieke ras, hun socialisatie en hoe je ze als kittens behandelt.

crème punt siamese kat
crème punt siamese kat

6. Lila punten

Een ander lid van de lichtgekleurde Siamese familie is de Lilac Point. Met een traditioneel wit lichaam met lila tinten of grijs getinte ledematen. Dit ras bezit ook klassieke blauwe ogen, vergezeld van een roze neus en poten.

Ook bekend als de Frost Point Siamees, heeft dit ras de lichtste vachtkleur van allemaal. Hun glaciale witte vacht is vrij van schaduw en blijft wit gedurende hun hele leven. De Lilac Point wordt beschouwd als een verdunde mix van de Chocolade en Blue Points.

Uniek in spannende opzichten, de Lilac Point staat ook bekend om de krachtigste zangstem. Hun miauwen zijn vaak beschreven als ‘jodelachtig’, wat zorgt voor een theatrale uitvoering wanneer ze hun klachten uiten of meezingen met de tjilpende verveelden buiten.

blauwe punt en lila punt siamese katten
blauwe punt en lila punt siamese katten

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

7. Chocolade punten

Vaak verward of verkeerd geïdentificeerd als Seal Points, bezitten Chocolate Point Siamese katten een crèmekleurige basis met chocoladebruine ledematen. Hun ivoorkleurige lichamen hebben geen schaduw, waardoor een duidelijk opvallend contrast ontstaat met de warme chocoladepunten.

Authentiek Siamees, de Chocolate Point is zeer speels, nieuwsgierig en vriendelijk. Ze zijn uitstekende huiskatten die respectvol kunnen omgaan met alle leden van het huishouden, inclusief andere huisdieren.

Vanwege hun kloppende energieniveaus, als je ze aan hun apparaten overlaat, zullen ze zeker wat kattenkwaad uithalen uit hun aangeboren nieuwsgierigheid.

chocolade wijst siamese kat.
chocolade wijst siamese kat.

8. Abrikozenpunt

Abrikozenpunten zijn lichtgekleurde Siamese katachtigen met glanzend witte of hete crèmekleurige bontbasissen met roze punten, met name op hun staart, neus en onder hun poten. Je kunt ook enkele sproeten rond die ledematen zien, inclusief op hun lippen en oren.

Hun eigenaardige bontjas ontwikkelt zich als gevolg van het bestaande verdunde modifier-gen van het ras, dat de meer gebruikelijke Cream Points verandert in abrikoos. Dit ras heeft ook een iets blekere of doffe blauwe oogkleur.

Abrikozenpunten verschillen echter alleen van traditionele Siamezen in kleurpunten. Ze hebben ook de neiging om dezelfde ondeugende maar aardige persoonlijkheid te hebben. Abrikozen zijn ongelooflijk liefdevol, geestig en erg aanhankelijk.

Ze kunnen zich snel vervelen en zullen waarschijnlijk wat chaos veroorzaken – dus bespaar jezelf de hoofdpijn en zorg voor een harige vriend of actieve kattenspeelgoedsets.

9. Kaneelpunt

Een nieuwer ras van Siamese katten is Cinnamon Point. Vergelijkbaar in kleurcoating met de Chocolate Points, heeft dit ras iets minder intensieve bruine vlekken op zijn ledematen. Het kaneelpunt heeft de neiging om warmere, roodachtige en roestbruine punten te hebben.

Net als hun chocolade tegenhangers hebben Cinnamon Points een ivoren basis met lichtroze pads op hun neus en onder hun poten. Dit roze onderstreept echter meestal de kaneellaag en is niet goed zichtbaar. Hun benen hebben ook de neiging om bleker te zijn dan hun andere ledematen.

Deze vriendelijke katachtigen zijn trouw aan de natuur en houden ervan om liefde en onverdeelde aandacht te ontvangen.

10. Reekalfpunt

Fawn Points worden beschouwd als de verdunde versie van het Cinnamon Point. Ze hebben de neiging om blekere en blauwere bontkusten te hebben, vergelijkbaar met de Lilac Point.

Hun vacht is bezaaid met warme tinten of roze en paddenstoelpunten, met een gebroken witte, bijna magnoliakleurige basis. De kleur rond hun oogranden, neuskussens en poten hebben de neiging om een roze tint te hebben, waarbij hun benen overeenkomen of iets bleker zijn.

Fawn Points zijn gevoelig en ervaren af en toe een slechte streep verlatingsangst. Ze houden van menselijke aanwezigheid; in feite houden ze van elk bedrijf. Aarzel dus niet om je Fawn Point een katachtige buddy te geven.

11. Karamelpunt

De Caramel Point Siamese is het nieuwste ras in de groep. Dankzij hun verdunde modifier-gen beschikken deze katten op unieke wijze over blauwe, lila en fawn-kleurcoatings. Omdat Caramel Points hun vachtcoatings langzaam ontwikkelen, kunnen hun ledematen eerst als lila verschijnen, dan blauw, voordat hun bruine toon duidelijk wordt.

Alle Caramel Points hebben een gebroken witte vachtbasis, die langzaam donkerder wordt met de leeftijd. Deze kittens hebben roze poten, oogranden en neuzen met een grijze ondertoon. Aan de andere kant hebben hun benen een bruine tint met grijze ondertonen.

Caramel Points hebben vergelijkbare persoonlijkheden als hun blauwe en lila tegenhangers. Ze zijn behoorlijk slim en hebben sterke meningen. Als je iets doet wat ze afkeuren, zul je zeker het gemiauw horen om het te bewijzen.

Donkergekleurde Siamese katten

12. Afdichtingspunten

Geclassificeerd als donkergekleurde Siamese katten, zijn Seal Points over het algemeen donkerder dan de traditionele rassen. Seal Points zijn bezaaid met donkerbruine markeringen in hun hele lichaam. Ze hebben ook donkere (bijna zwarte) vlekken op hun gezicht, staart en poten die voortdurend donkerder worden naarmate ze ouder worden.

Toch is dit ras niet helemaal donker; een groot deel van het lichaam heeft een witte of crèmekleurige basis. Van seal points is bekend dat ze albino-oorsprong hebben dankzij hun temperatuurgevoelige pigmentatiegenen die bij alle Siamese katten worden aangetroffen.

Deze genmutatie is in de eerste plaats de oorzaak van hun gekleurde punten. Bij hogere temperaturen worden hun punten lichter en vice versa. Dit verklaart waarom pasgeboren kittens bijna volledig wit worden geboren en hun uiteinden donkerder worden naarmate de Siamese kat blijft groeien.

Seal Point Siamese katten zijn schijnbaar aristocratische katachtigen. Hun waardige en onafhankelijke persoonlijkheid maakt ze geweldige huiskatten met een gecontroleerd temperament. Maar ze zijn tenslotte nog steeds Siamees – ze houden net zoveel van hun genegenheid, knuffels en speeltijd.

siamese kat languit op stoel
Seal Point Siamese Kat

13. Blauwe punten

Blue Point Siamese katten worden gekenmerkt door hun unieke blauwwitte basis en lichtgrijze punten (gezichten, oren, poten en staarten) met blauwe ondertonen. Dit ras is vrij eigenaardig omdat het ook de neiging heeft om diepe aquamarijn amandelvormige en schuine ogen te hebben.

Deze katten kunnen een driehoekig of licht afgerond gezicht hebben, afhankelijk van hun leeftijd, geslacht en eetgewoonten. Hoewel minder prominent, hun oren pnet als de rest van de Siamese clan. Hun lichamen en voeten zijn slank en langwerpig; ze hebben ook een lange slanke staart, passend bij de traditionele rassen.

Blue Points zijn liefdevol, loyaal en uitzonderlijk sociaal zoals de rest van hun Siamese familie. Ze hebben ook een geneigd intellect en hebben de neiging om hun grieven te uiten. The Blue Point houdt van aandacht en is slim genoeg om je ze te laten opmerken.

Om te voorkomen dat het je kasten leegt of meubels van hoge planken duwt, koop je wat taai kattenspeelgoed of iets anders dat het bezig houdt.

14. Rood punt

In tegenstelling tot de meeste van zijn Siamese tegenhangers, hebben Red Points niet de typische zwart-witte Dalmatische bontkleur. In plaats daarvan wordt dit ras gekenmerkt door witte of crèmekleurige vacht met rode, oranje of amberkleurige ledematen en sprankelende blauwe ogen.

Bekend als Flame Point Siamese in plaatsen zoals het Verenigd Koninkrijk, zijn Red Points zeer zeldzaam en niet altijd geaccepteerd bij elke kattenvereniging. Deze ongewone exemplaren hebben ook de neiging om roze en soms sproetige oogranden, neuzen, oren en poten te hebben.

vlampunt siamees kijken naar camera

Red Points bezitten ook het agouti-gen (vaak gevonden bij Tabby Siamese katten) dat kan leiden tot de ontwikkeling van strepen op hun poten en staart in het fokproces.

Hoewel dit ras genetisch verschilt van zijn Siamese leeftijdsgenoten, deelt het nog steeds de geestige, tedere, aandachtslievende aard. Als het te lang wordt bewaard, kan Red Points last hebben van verlatingsangst. Hun speelse en menslievende aard vereist meestal enige aanwezigheid.

Gelukkig is dit ras heel vriendelijk en kan het rustig omgaan met vreemden, jonge kinderen en andere huisdieren, vooral honden.

rode punt siamese kat
rode punt siamese kat

15. Schildpad of Tortie Point

De Tortoiseshell of Tortie Point Siamees is een variant van de Red Point. Zo heeft het een crèmewit lichaam met roodoranje punten en intens blauwe ogen. De Tortie is definitief gevlekt in plaats van vaste punten (vergelijkbaar met de schaal van een schildpad – vandaar de naam). Dit is het gevolg van een gendefect dat regelmatig wordt gedragen door vrouwelijke Tortie Points.

Tortie Points Siamese katten zijn zeker uniek in hun soort; je kunt hun masker (gezicht) herkennen met combinaties van zegel, witte en rode punten. Je kunt deze ongewone kleurenmix ook vinden op de oren, poten, poten en staarten van de kat.

De Tortie heeft dezelfde Siamese persoonlijkheid ondanks zijn zichtbaar incongruente kleurpunten. Dit ras is intelligent, extravert en geniet ervan om met geliefden om te gaan. Het zeer vocale karakter ervan kan echter soms als veeleisend of zelfs agressief worden ervaren.

16. Lynx Punt

De Lynx Point Siamese kat is het resultaat van kruising tussen het Seal Point en het Tabby Point. Ze worden gekenmerkt door hun gestripte ledematen en bontcoatings die blauw, rood, zegel en soms chocolade of crème kunnen zijn.

Lynx punt Siamese kat met een roodachtige kraag met bel liggend op de grond en starend naar de camera.

Lynx Points hebben een slank, middelgroot frame en een hoge bouw (net als de traditionele Siamees). Ze hebben snorharen en strepen rond hun ogen, wangen en oren gespot. Dit ras heeft ook gestreepte poten en cirkelvormige ringen die zijn staarten markeren.

Net als de rest van de Siamese familie, houdt de Lynx Point ervan om in een menigte te zijn, is dol op genegenheid en heeft het verstand van een vos. Zeer vocaal, ze zullen miauwen, trekken en krabben totdat ze krijgen wat ze willen.

Lynx punt Siamees liggend op de grond spelend met pot kattenklem.

Wanneer ze geen aandachtzoekende driftbuien hebben, zijn Lynx Points behoorlijk ontspannen. Ze vinden het leuk om op schoot te zitten en te knuffelen. Als je geen zin hebt in knuffels, koop ze dan een knuffel om hun poten omheen te wikkelen.

17. Tabby-punt

Tabby Points onderscheiden zich van andere Siamezen rassen vanwege hun tabby (bruingrijze stippelsporen en strepen) vlekken. Deze katachtigen hebben gedefinieerde strippings rond hun gezicht, ogen en neus. Hun beenstrippen hebben de neiging om bleker te zijn en je zult ringmarkeringen onder hun staart vinden.

Tabby Points hebben ook een duidelijke M-markering op hun voorhoofd, terwijl hun oren een duimafdrukpatroon hebben. De kleurencoating van dit ras is ongewoon vreemd omdat het die van alle andere Siamese katten op deze lijst kan weergeven, met uitzondering van de traditionele Thaise katten.

Ze zijn echter niet zo verschillend als het gaat om persoonlijkheid. Genegenheidslievend, intelligent en sociaal zijn allemaal karaktereigenschappen van het Tabbypunt.

Voor meer informatie over de verschillende kleuren onder moderne soorten Siamese katten, bekijk mijn andere post over Siamese kattenkleuren.

Veelgestelde vragen over Siamese Cats

1. Hoe lang leven Siamese katten?

Siamese katten hebben een van de langste levensduur van alle kattenrassen. Sommigen leven wel 25 jaar. De gemiddelde levensduur van een Siamese kat ligt tussen de 12 en 20 jaar.

2. Waarom bijten Siamese katten zoveel?

Siamese katten kunnen erg opgewonden raken tijdens de speeltijd. Wanneer Siamese katten overprikkeld raken, kunnen ze proberen in je arm of hand te bijten.

siamese kat met eigenaar in bed

3. Op welke leeftijd kalmeren Siamese katten?

Siamese katten zijn van nature enigszins hyperactief. Zodra ze echter twee jaar oud zijn, hebben ze de neiging om een beetje te verzachten en te kalmeren.

4. Houden Siamese katten van water?

Siamese katten houden eigenlijk wel van water. Ze willen misschien niet volledig ondergedompeld worden in water, maar ze vinden het leuk om met water te spelen en in de buurt van water te zijn.

5. Werpen Siamese katten veel?

Siamese katten verharen en hebben de neiging om twee keer per jaar te vervellen in de lente en herfst. Siamese katten hebben echter de neiging om veel minder te werpen dan andere rassen, met name langharige rassen zoals Maine Coons en Siberische katten.

siamese kat die opkijkt

6. Houden Siamese katten van wandelen?

Siamese katten hebben de neiging om van het buitenleven te houden. Zwerven en jagen zitten in hun natuurlijke instincten. Het is zeker de moeite waard om je Siamese kat een ontsnappingsbestendig harnas te geven en te beginnen met het proberen van wat kattenlopen. Ze zijn een zeer intelligent ras en kunnen worden getraind om te lopen – als ze dat willen.

7. Waarom hebben sommige Siamese katten schele ogen?

Jarenlang hadden de meeste Siamese katten schele ogen. Hoewel dit hoogstwaarschijnlijk te wijten is aan hun genen, geef ik de voorkeur aan de interessantere verklaring. Volgens de legende moesten Siamese katten een gouden bokaal bewaken. Blijkbaar waren hun ogen zo sterk gericht op de gouden bokaal dat het ertoe leidde dat ze scheelogen hadden.

Tegenwoordig hebben minder Siamese katten schele ogen omdat fokkers ervoor hebben gekozen om te proberen het ras van dit kenmerk te ontdoen.

Samenvatting van soorten Siamese katten

Dus nu ik de verschillende soorten Siamese katten heb uitgelegd, moet je de belangrijkste verschillen tussen de fysieke kenmerken van elk type begrijpen, vooral de verschillen tussen de moderne en traditionele varianten.

Hoewel het fysieke uiterlijk van elk type varieert, zijn de persoonlijkheden van Siamese katten grotendeels hetzelfde. Houd hier dus rekening mee bij het beslissen of een Siamese kat de beste keuze is voor uw levensstijl en huis.

Met alles bij elkaar genomen, als je dol bent op katten en je bent op zoek naar een kat die zielsveel van je zal houden, dan kun je niet fout gaan door elk type Siamese kat te kiezen.

tabby wedge siamese kat
tabby wedge siamese kat

Let: Dit soort Siamese Cats post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

Bekijk het webverhaal