13 meest populaire Siamese kattenkleuren () waar je dol op zult zijn

Saffierblauwe ogen, donkergekleurde poten, romige lichamen bedekt met zachte fluweelachtige vacht en bezaaid met punten – dit zijn de zekere tekenen van onze geliefde en sassy Siamese kitties.

Vooral bekend om hun onderscheidende, slanke uiterlijk, zorgen deze prachtige katten voor het perfecte meesterwerk van levende kunst. Dat, gecombineerd met de nieuwsgierige Siamese kattenpersoonlijkheid, een liefdevolle aard en intelligentie, je de essentie van de Siamese kat hebt.

Er is een mystificerend scala aan Siamese kattenkleuren en -tinten, van de bijna spookachtige vorstpunt en lavendel lila tot het donker aantrekkelijke zeehondenblauw. Laten we eens dieper kijken naar de geliefde Siamese kat en hun kleurpunten.

oude stijl siamese kat
oude stijl siamese kat

Siamese Kattenkleuren – Oorsprong

Siamezen, een van de eerste erkende rassen van Aziatische katten, hebben mensen van over de hele wereld gefascineerd. Ze zijn een prachtig kattenras dat afkomstig is uit Thailand, voorheen bekend als het oude koninkrijk Siam.

Als een van de oudste bekende kattenrassen ooit, hebben deze katachtigen een fascinerende geschiedenis vol mystieke avonturen die dateren tot in de 14e eeuw.

Ze worden gekenmerkt door hun blauwe amandelvormige ogen, grote oren, slank lichaam, driehoekig gevormd hoofd en verschillende puntkleuringen. De Siamese kattenkleuren zijn beperkt tot de ledematen van de kat (oren, gezicht, staart, poten) en bevatten het “cs” -allel. Deze gedefinieerde pigmenten zijn geëvolueerd naar veel verschillende kleurpunten en patronen.

Siamese kleurpunten

Hun onmiskenbare kleuring wordt gekenmerkt als “punten”, wat betekent dat hun ledematen of delen van het lichaam vaak donkerder gekleurd zijn.

Als algemene regel hebben Siamese katten opvallende blauwe ogen en bleke, romige vachten en met donkerdere oren, gezichtsmaskers, staarten, neuzen, poten en voetzolen. Het patroon zou meestal hetzelfde blijven en soms varieert hun kleuring.

klassieke siamese kattenkleuren
klassieke siamese kat

Siamese kittens worden geboren met een witte of crèmekleur en geleidelijk, in de eerste paar weken van hun leven, beginnen de punten zich te ontwikkelen.

Er zijn in totaal 32 siamese katten met kleurpunt. Laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire kleurpunten op deze kitties.

1. Seal Point Siamees

De klassieke zegelpuntkleurige Siamezen zijn een van de meest bekende tinten en zouden het eerste kleurpunt zijn dat in je opkomt als je denkt aan Siamese kattenkleuren.

Zeehondenpuntkatten hebben rijke, donkere chocoladepunten op hun neus, oren, staarten, neuzen, voetzolen en poten met romig gekleurde lichamen. Er wordt gezegd dat ze de donkerste lichaamskleur van de Siamese kleurpunten hebben.

siamese kat met blauwe ogen

2. Chocolade Point Siamees

Siamese katten met chocoladepunten hebben een ivoren, crèmekleurig lichaam met chocolademarkeringen. En vanwege het gebrek aan schaduw op hun lichaam, is er een prachtig contrast tussen de punten, het lichaam en de diep doordringende ogen.

De vachtkleuren van deze katachtige zijn lichtere verdunning van het donkerdere afdichtingspunt. De voetzolen en neus is een zoete roze kaneelkleur.

chocolade wijst siamese kat.
chocolade wijst siamese kat.

3. Blue Point Siamees

Blauwe punt Siamezen hebben prachtige zilverachtige, leisteen, grijsblauwe schaduwen op hun gezicht, oren, staart en alle ledematen. Je kunt ook blauwtinten vinden op de achterkant van de katachtigen en onder hun buiken.

Deze katachtigen hebben een prachtige blauwachtig witte bontjas die hun lichaam bedekt – een mooi contrast met hun donkergrijs gekleurde neuzen, voetzolen en kleurpunten.

blauwe punt en lila punt siamese katten
blauwe punt en lila punt siamese katten

4. Lila of Frost Point Siamees

De lila punten werden voor het eerst herkend in de jaren 1960 en behoren tot de beroemdste van de Siamese kattenrassen. Deze kleur kitty is meestal een ijzige roze-grijze tint, daarom wordt deze kleur ook wel ‘vorstpunt.’

Deze jassen zijn glaciaal wit met roze ondertonen en zijn de lichtste van siamese kattenkleuren. De voetzolen en neus zijn zachtroze van kleur – waardoor ze die extra schattigheid krijgen. De lila punt wordt beschouwd als een verwaterde versie van de chocolade of blauwe punten.

Mis mijn volledige bericht over Lilac Point Siamese Cats niet

5. Rood of Oranje of Flame Point Siamees

Rode punt Siamese katten, ook bekend als ‘vlampunt” en ‘oranje punt,’ hebben unieke roodoranje punten op hun gezichten, oren, verhalen, benen en poten. En de voetzolen en neusleer zijn een roze kleur.

Om deze prachtige kleur te creëren, werden deze katachtigen gefokt door een hybride van rode tabbies en schildpadjes tabbies van een ander ras.

Mis mijn volledige bericht over Flame Point Siamese Cats niet

rode punt siamese kat
rode punt siamese kat

6. Kaneelpunt Siamees

Deze Siamezen hebben prachtige warme, stoffig-bruine punten – op hun oren, staarten, gezichtsmaskers en benen – en een ivoorkleurig lichaam. Hun benen zijn misschien wat bleker dan de rest van hun punten.

Van kaneelpunten wordt gezegd dat het een verwaterde versie van chocoladepunten is. De randen rond hun ogen zijn lichtbruin en hun voetzolen en neusleer zijn rozebruin.

7. Lynx Point Siamees

De prachtige lynxpunt Siamese katten werden gefokt als een hybride van de tamme tabbykat en het zeehondenpunt. Hun kleur jassen variëren in een reeks tinten zoals; zegel, blauw, lila, rood, crème, zeehond, chocolade, lynx en tortie-gekleurd.

Deze kitties zijn gemakkelijk te herkennen aan hun schattige gestreepte punten op hun ledematen.

Mis mijn volledige bericht over Lynx Point Siamese Cats niet

tabby wedge siamese kat
tabby wedge siamese kat

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

8. Cream Point Siamees

Crèmepunte Siamese katten zijn een kruising tussen de rode punt Siamese, binnenlandse korthaar en Abessijnse katachtigen. Deze koele crème kleurpunten vormen een schril contrast met de andere tinten siamees.

Hun lichamen hebben een zachte witte kleur en het neusleer en de voetzolen zijn lichtroze tint.

crème punt siamese kat
crème punt siamese kat

9. Karamel Point Siamees

Karamel wijst, alleen al de naam roept verrukking op. Deze kleurpuntige katachtigen hebben warme grijsbruine tinten over hun punten.

Hun tinten kunnen variëren en zijn meestal gecentreerd op de snuit, oren, staart, benen en neus. De voetzolen, neusleer en oogranden zijn zachtgrijs met enkele roze ondertonen.

10. Abrikoos Point Siamees

De schattige abrikoospunte Siamezen hebben warme roomwitte kleurpunten met een metallic glans. De voeten en benen zijn vaak bleker dan andere punten.

Abrikozenkleurpunten worden vaak donkerder naarmate de kat ouder wordt. De oren, neus, voetzolen en lippen ontwikkelen vaak sproeten – schattig! Hun voetzolen, oogranden en neus zijn roze van kleur.

Siamese kat lopen

11. Fawn Point Siamees

Fawn puntIge Siamese katten hebben prachtige roomwitte lichamen en zachte paddenstoelkleurige punten. Hun kleurschakeringen zijn niet zo prominent als de zeehond, chocolade of blauwpuntige Siamees.

Je vindt deze knappe katten met rozegrijze neusleer en voetzolen.

12. Tortoiseshell (Tortie) Punten Siamees

Onze schattige kleine tortie punten come in een mix van tinten van onze schildpad kitties. Ze zijn gemaakt door Siamese katten te kruisen met schildpadkatten van een ander ras.

Tortiepunten kunnen worden opgezwollen met rode, crème en abrikoos – met op rood gebaseerde en op zwart gebaseerde kleurlichamen. De punten kunnen een breuk van donkerdere kleur laten zien, terwijl het lichaam in lichtere tinten moet blijven.

appelkop siamese kat
appelkop siamese kat

De meest voorkomende kleuren Tortie-punten op Siamese katten zijn:

Kaneel Tortie Point

Deze kitties hebben klassieke schildpadkleuren in zwart en diep oranje en kaneelbruine kleurpunten met enkele tinten rood. De lichaamskleur is bedekt met een romige, ivoren kleur.

Fawn Tortie Punt

Katachtigen met fawn tortie-punten moeten tinten hebben van warme, roze paddenstoelpunten en een gebroken witte lichaamskleur.

Karamel Tortie Punt

De lichaamskleur van deze poezen moet gebroken wit zijn met donkerbruin blauw gekleurde punten. Er kunnen ook tinten abrikoos op het lichaam van de kat zijn.

Siamese kat poseren

13. Tabby punten

De tabbypunten zijn rondom schattig en komen in een reeks verschillende patronen en kleuren. Het gezicht, vooral rond de neus, ogen en voorhoofd, moet duidelijk gedefinieerde gestreepte markeringen hebben.

Het voorhoofd moet de duidelijke tabby “M” -markering hebben en de oren kunnen een duimafdrukpatroon hebben. Je kunt ook ringen rond de staart van de kat zien. Hun lichaam moet stevig zijn en ook passen bij een van de negen primaire kleuren van een Siamese kat.

Siamese en tortie tabby punten zijn:

  • Blauwe en blauwe tortie tabby
  • Lila en lila tortie tabby
  • Chocolade en chocolade tortie tabby
  • Seal en seal tortie tabby
  • Fawn en fawn tortie tabby
  • Rode en rode tortie tabby
  • Kaneel en kaneel tortie tabby
  • Abrikoos en abrikozen tortie tabby
  • Karamel en karamel tortie tabby
siamese kat op de loer

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Veelgestelde vragen over Siamese Cats

1. Hoe lang leven Siamese katten?

Siamese katten hebben een van de langste levensduur van alle kattenrassen. Sommigen leven wel 25 jaar. De gemiddelde levensduur van een Siamese kat ligt tussen de 12 en 20 jaar.

2. Waarom bijten Siamese katten zoveel?

Siamese katten kunnen erg opgewonden raken tijdens de speeltijd. Wanneer Siamese katten overprikkeld raken, kunnen ze proberen in je arm of hand te bijten.

siamese kat met eigenaar in bed

3. Op welke leeftijd kalmeren Siamese katten?

Siamese katten zijn van nature enigszins hyperactief. Zodra ze echter twee jaar oud zijn, hebben ze de neiging om een beetje te verzachten en te kalmeren.

4. Houden Siamese katten van water?

Siamese katten houden eigenlijk wel van water. Ze willen misschien niet volledig ondergedompeld worden in water, maar ze vinden het leuk om met water te spelen en in de buurt van water te zijn.

5. Werpen Siamese katten veel?

Siamese katten verharen en hebben de neiging om twee keer per jaar te vervellen in de lente en herfst. Siamese katten hebben echter de neiging om veel minder te werpen dan andere rassen, met name langharige rassen zoals Maine Coons en Siberische katten.

siamese kat die opkijkt

6. Houden Siamese katten van wandelen?

Siamese katten hebben de neiging om van het buitenleven te houden. Zwerven en jagen zitten in hun natuurlijke instincten. Het is zeker de moeite waard om je Siamese kat een ontsnappingsbestendig harnas te geven en te beginnen met het proberen van wat kattenlopen. Ze zijn een zeer intelligent ras en kunnen worden getraind om te lopen – als ze dat willen.

7. Waarom hebben sommige Siamese katten schele ogen?

Al vele jaren hebben de meeste Siamezene katten hadden schele ogen. Hoewel dit hoogstwaarschijnlijk te wijten is aan hun genen, geef ik de voorkeur aan de interessantere verklaring. Volgens de legende moesten Siamese katten een gouden bokaal bewaken. Blijkbaar waren hun ogen zo sterk gericht op de gouden bokaal dat het ertoe leidde dat ze scheelogen hadden.

Tegenwoordig hebben minder Siamese katten schele ogen omdat fokkers ervoor hebben gekozen om te proberen het ras van dit kenmerk te ontdoen.

siamese kat languit op stoel
Siamees

Siamese katten zijn een van de meest opvallende kattenrassen met ongewone vachtkleuren en heldere amandelvormige ogen. Slank en sierlijk, deze katachtigen zijn de belichaming van elegantie.

Als je graag een verrassing wilt, kies dan een Siamees kitten terwijl ze nog jong zijn, met hun punten verborgen door hun schattige witte vacht, en kijk hoe de kleuren geleidelijk verschijnen. Stel je de opwinding voor?

Nu we de prachtige kleurpunten op Siamese katten hebben behandeld, laat het ons weten, wat is je favoriet?

siamese kat op comfortabele stoel

Gerelateerde berichten:

Waarom grommen katten?

Waarom eet mijn kat mijn haar op?

Wat betekent het als een kat je aanstaart?

Calorierijk kattenvoer

Let: Deze Siamese Cat Colors post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.