Waarom staren katten naar muren? () 6 Redenen

Zweeft er een griezelige spookachtige in je keukenhoek net buiten je zicht? Sommige mensen geloven dat katten naar geesten staren wanneer ze zich fixeren op een muur die hen schijnbaar niets interessants te bieden heeft. Maar de waarheid is dat je keuken niet spookt (nou ja, waarschijnlijk toch niet). Dus waarom staren katten naar muren?

Je kunt je zelfs afvragen of je kat autistisch is, aangezien hij graag hyperfocust. Maar de kans is groot dat het een van de onderstaande redenen is die de intense interesse van uw kat in de muren rond uw huis veroorzaakt.

Dus waarom staren katten naar de muur? Laten we ingaan op de ins en outs van dit eigenaardige gedrag.

siamese-kat-starend

Afbeelding door Ivan Jevtic van Unsplash

Waarom staren katten naar muren? 6 Redenen

We begrijpen het misschien niet, maar hey, katten hebben de reputatie een beetje (of veel) mysterieus te zijn. Laten we deze gewoonte stuk voor stuk demystificeren terwijl we ons verdiepen in de redenen waarom katten naar muren staren.

1. Ze kunnen horen wat je niet kunt

Dat klopt, hun oren spitsen zich bij geluiden die we niet opmerken. Het is niet ongehoord voor katteneigenaren om een nest knaagdieren of wasberen te ontdekken achter een muur waar hun kostbare huisdier zich op concentreerde, geloof het of niet.

Als het geen kruipende beestjes zijn waar ze lucht van krijgen, kunnen ze een bekend geluid horen zoals de auto van een familielid die thuiskomt. Of ze kunnen gewoon proberen een onbekend geluid te begrijpen en erachter te komen wat het is.

Hoe dan ook, het is vrij onschuldig gedrag. Als je ze wilt afleiden van mogelijke geluiden, is een kattenspeeltje zeker de juiste keuze.

kat-staren-naar-camera

Afbeelding van Chaiyaporn Atakampeewong via Unsplash

2. Ze kunnen beter zien dan jij

Veel beter, om eerlijk te zijn. Hun perifere zicht alleen al is 200 graden in vergelijking met onze 180 graden, en ze kunnen ultraviolet licht zien, evenals andere golflengten die wij niet kunnen zien. Ze hebben ook meer staafjes in hun ogen, ook wel de cellen genoemd die ons helpen beter te zien in het donker.

Dus misschien kijken ze naar stofdeeltjes die door de lucht zweven, of een klein insect dat lui rond zoemt. Soms is wat ze interessant vinden allesbehalve ongezien voor ons. Als je ze echter iets wilt geven om naar te kijken, is deze kattenlaser oneindig leuk voor ze.

Van dichtbij gezien de zwartogige kat met een rode kraag gehuld in planten.

3. Ze hebben een “moment”

De hersenen van onze katachtige metgezellen zijn anders bedraad dan de onze. Soms ervaren ze een beetje een reboot waarbij ze halverwege de actie bevriezen en iets lijken uit te werken.

De schattige en ultra-Instagrammable blep kan optreden tijdens een van deze gespreide momenten. Maar haal je telefooncamera er snel uit als dat zo is, want het zal niet lang duren voordat je kat hem van zich afschudt en doorgaat met zijn dag alsof er niets is gebeurd.

bengaalse kat met groene ogen staart naar camera

4. Ze zijn niet zo jong als vroeger

Leeftijd krijgt de overhand van ons allemaal, zelfs je lieve poes. Als ze hun schemerjaren ingaan, kunnen ze beginnen te lijden aan cognitieve achteruitgang. Dit betekent dat ze verward of gedesoriënteerd kunnen raken, waardoor ze stom in de ruimte staren.

zwart-kat-starend

Afbeelding door Steve Smith van Unsplash

Een reis naar de dierenarts zal helpen bij het beoordelen van de snelheid van achteruitgang en hoe u uw oudere katachtige vriend comfortabeler kunt maken. Als er niets anders is, biedt een comfortabel bed zachte ondersteuning terwijl ze hun wandwacht houden.

5. Ze kunnen hyperesthesie hebben

In wezen is het wanneer een deel van de huid zeer gevoelig wordt, en het ongemak en de angst kunnen ervoor zorgen dat ze zich uitstrekken en staren.

Zelfs dierenartsen weten niet wat hyperesthesiesyndroom veroorzaakt, hoewel ze uitgebreide tests willen uitvoeren om eennything else voordat ze het diagnosticeren. Andere symptomen zijn kabbelen van de huid, gevoeligheid voor aanraking, luid miauwen, overmatige verzorging (vooral aan de basis van de staart) en vergrote pupillen.

Tot nu toe wordt aangenomen dat het verminderen van de angst van uw kat kan helpen bij het beheersen van hyperesthesie, dus dat betekent dat u een routine moet vaststellen en overstimulatie moet voorkomen.

6. Hoofd drukken? Ze kunnen ernstig ziek zijn

Dit is niet je dagelijkse staren-in-de-vergetelheid naar de muur – ik heb het over intensiteit tot het punt waarop ze tot aan de muur gaan en hun voorhoofd ertegen drukken en niet bewegen.

kat-wth-groene-ogen-starend

Beeld door Thomas Bormans uit Unsplash

Hoofddrukken kan wijzen op hersentumoren, vergiftiging, metabole stoornissen of infectieziekten. Maar er zullen ook andere veelbetekenende tekenen zijn. Andere symptomen zoals epileptische aanvallen, desoriëntatie, dwangmatig cirkelen of pacing en overmatige vocalisatie gaan vaak gepaard met dit gedrag. Dit vereist zo snel mogelijk een dierenartsbezoek.

Laat het echter niet verwarren met headbutting, dat geen andere symptomen heeft en een normale actie is om geursporen en territorium vast te stellen.

Wat moet ik doen als mijn kat naar de muur staart?

Meestal heb je niets om je zorgen over te maken als je je kat betrapt op een langdurige niet-knipperende competitie met willekeurige muren rond je huis. Het is vrij typisch kattengedrag, dus het is meestal geen probleem.

Witte Khao Manee kat met verschillende kleuren ogen.

Het kan erop wijzen dat ze wat meer verrijking in hun leven en andere stimulatie rond het huis nodig hebben om hen te interesseren en hun geest en lichaam bezig te houden. Je kunt ze aanmoedigen om met jou of een boeiend speeltje te spelen, of een vogelobservatiestation voor een raam opzetten waar ze in plaats daarvan naar kunnen staren.

Als je echter merkt dat ze blijven staren, is het misschien tijd om te controleren op andere symptomen die je misschien nog niet eerder hebt opgepikt om ziektegerelateerde problemen uit te sluiten. Zeker als je merkt dat die blikken veranderen in hoofdpersen.

Bij twijfel is een bezoek aan de dierenarts nooit een slecht idee. Ze kunnen je geruststellen of je helpen een plan te bedenken om de problemen van je huisdier aan te pakken.

grijs-kat-starend waarom staren katten naar muren

Afbeelding van Khristian Tambur van Unsplash

Wrap Up over waarom katten naar muren staren

Is het een bug? Is het een brain freeze? We zullen misschien nooit precies weten wat de aandacht van onze kat trekt in de saaie muren van ons huis. Het is slechts een van die aspecten van kattengedrag die hand in hand gaat met het zijn van hun eigenaar en om ze te zien genieten van hun dagelijks leven.

Het kan ook een subtiele indicator zijn dat een dierenartsbezoek op de kaarten staat, dus hoewel je er niet geobsedeerd door moet zijn, moet je het in de gaten houden. Terwijl je harige metgezel deelneemt aan staarwedstrijden met de muur, let dan misschien op als het steeds dezelfde plek is – misschien vind je daar gewoon iets dat daar woont!

donkere gember maine coon katten blikken zijn maine coon katten vriendelijk
Maine Coon

Dit waarom katten naar muren staren, kan een bericht bevatten dat affiliate links bevat. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.

Heb je je ooit afgevraagd waarom je kat zijn eten probeert te begraven? Ontdek het hier.