Waarom likt mijn kat mijn neus? 13 redenen waarom

Katten hebben een fantastische reputatie als het gaat om netheid. Hun belangrijkste verzorgingsmethode is om hun tong te gebruiken om zichzelf te likken – te beginnen met hun schattige gezichten en vervolgens naar hun benen, lichaam en eindigend bij de staart. Maar waarom likt mijn kat mijn neus?

Katten zijn uitgerust met speciale tongen die een textuur hebben die lijkt op schuurpapier. Deze schuurpapiertextuur wordt gecreëerd door de papillen die naar achteren gerichte haken zijn gemaakt van keratine. De ruwere textuur helpt de kat om vuil te verwijderen.

De reden dat al deze verzorging plaatsvindt, is om de kat te beschermen en te isoleren tegen hoge en lage temperaturen. Als hun tong het werk niet doet, zullen katten hun tanden gebruiken om hun preening af te maken.

Kittens worden schoongemaakt door hun moeders vanaf de dag dat ze worden geboren en komen dan om te leren hoe ze zichzelf moeten schoonmaken. Dit gedrag versterkt de familie- en sociale banden tussen moeder en kitten en broers en zussen.

Als de mens van je kat ben je nu hun familie. Dit betekent dat het niet uitmaakt hoe oud uw kat is, hij zal sommige kittengedragingen in uw aanwezigheid oefenen. Dit is over het algemeen de reden waarom je kat zichzelf tegen je aan wrijft of op je springt – hij probeert bij je gezicht te komen.

tabby kat met tong uit

Inderdaad, een van de redenen dat katten graag zien dat hun baasjes slapen of liggen, is dat het hun perfecte setting is (bijv. iedereen is ontspannen) voor verzorging. Uw kat zal ook op zoek zijn om geuren met ons uit te wisselen, omdat onze geuren geruststellend zijn voor uw kat.

Nu je begrijpt waarom katten likgedrag en zijn rol oefenen, laten we ingaan op de belangrijkste redenen waarom je kat je neus likt.

Grijze grote kat - likt je gezicht

Waarom likt mijn kat mijn neus? 13 Redenen

1. Om sociaal te binden

Waarom likken katten je neus? Likken is een vorm van sociale binding voor katten. Moeders en kittens binden zich door te likken, kittens binden zich aan hun broers en zussen en andere katten door te likken, en oudere katten kunnen tijd doorbrengen met elkaar te likken.

Naast de hechtingskracht van de verzorging, is dit ook een manier voor katten om geuren op elkaar over te brengen en zo te zeggen dat je elkaar “veilig” en acceptabel vindt, bijvoorbeeld je bent nu verbonden en vrienden.

Dit is precies wat uw kat met u doet wanneer hij uw gezicht likt – hij hecht zich aan u.

witte kat die wordt gekust met poot op het haar van de vrouw

2. Om je te laten zien dat het om je geeft

Wat betekent het als een kat je neus likt? Als kittens leren katten van hun moeder die ze likt dat dit is wat je doet met degenen om wie je geeft. Daarom, wanneer uw kat uw neus likt, vertelt hij u dat hij om u geeft.

Als u een kitten heeft, kan het vooral geïnteresseerd zijn om u te likken als het nog steeds herstelt van het spenen of als het te vroeg is gespeend. Als dit het geval is, zal uw kat moeite doen om iets te verzorgen. Je neus vertoont waarschijnlijk enige gelijkenis met de borst van zijn moeder.

Moederkatten besteden veel tijd aan het likken van de gezichten van hun kitten. Hoewel schoonmaken hoogstwaarschijnlijk het primaire doel is, is dit likken het bereiken van andere dingen, zoals hechting, het leren en uitwisselen van geuren en het kitten klaarmaken voor borstvoeding.

Als zijn proces iets te vroeg is geëindigd voor uw kitten of als het wees was en graag uw neus likt, kan het zijn dat het probeert die verbinding die het had met zijn moeder opnieuw te creëren.

3. Schoon te maken

In een groep katten zal er altijd een zijn die het likken en verzorgen van alle katten doet – vooral op die moeilijk bereikbare plekken. Het kan heel goed zijn dat uw kat de rol van trimmer in uw relatie op zich neemt.

Moederkatten likken hun kittens om ze te verzorgen en schoon te maken. In sommige gevallen kunnen katten hun eigenaren om dezelfde reden likken. De ruwe tongen van de katten strekken hun vacht uit en halen de afstotende vacht eruit. Volgens sommige theorieën houden katten niet van de menselijke geur, dus likken ze om geuren uit te wisselen met familieleden om een sterke sociale band te creëren.

Kitten likt vinger af waarom likt mijn kat mijn neus?

4. Om je zoute huid te proeven

Mensen produceren natuurlijk zout door hun transpiratie of zweet. Vooral menselijke neuzen kunnen bezweet raken en een glans produceren. Dit zout kan erg lekker zijn voor uw kat – en onthoud dat uw kat een veel sterker reukvermogen heeft dan u, dus het aroma kan bijzonder verleidelijk zijn.

Dit kan nog aantrekkelijker zijn als je net een bijzonder smakelijke maaltijd hebt gekookt, zodat het aroma ook op je huid zit. Vaak kan dit gebeuren met een nieuwe geur die uw kat nieuwsgierig kan maken, zodat ze het willen verkennen.

rbt6ZIuIyxJBag5 dQd77QNPD3t5BQbU uGk09l2BVtiJFXKjAX0haBadmWEVapiPCx0559QH5u f6FB33jMJeln4jlYnXkNu6Wpkanqnlq7IloaTIZX4B4K0lWOeE59crd91pGtUjS29y7 WmJ3Gz1Tp6YGMP6R3v78cEyurpyXD9rW0 7isQfNEQ

PC: Pexel

5. Genegenheid tonen

Wanneer katten van iemand houden – een mens, een andere kat of zelfs een hond – toont het hun liefde door te likken. Als mensen kunnen we iemand knuffelen of kussen of aaien of aaien. Voor een kat is hun belangrijkste middel om genegenheid te tonen via hun tong.

Katten likken alleen de gezichten van degenen met wie ze een echt nauwe band delen. Je kat die je neus likt, is een zeker teken dat je kat van je houdt en zich veilig en geborgen voelt. Of als u een kitten heeft, kan dit een manier zijn om gevoelens van angst te verlichten.

katten die elkaar likken

Een moederkat die haar kitten likt, betekent eenvoudige genegenheid. Op dezelfde manier, wanneer je kat je begint te likken, proberen ze uit te drukken hoeveel ze van je houden en om je geven. Katten likken meestal alleen mensen met wie ze heel dicht bij zijn en bij wie ze zich op hun gemak voelen.

Over het algemeen, als uw kat u op de neus likt voor genegenheid, zou hij waarschijnlijk wat genegenheid terug willen. Dus wanneer uw kat in een neuslikkende stemmingssteek is of uw kat terug knuffelt om uw liefde te tonen en om uw kat zich veilig en geborgen te laten voelen.

Kind met kitten op grijze bank thuis Waarom likken katten je neus

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

6. Om zijn territorium te markeren

Likken brengt de geur van een kat over op voorwerpen, mensen en andere dieren. Wanneer ze die geur overbrengen, maken ze effectief hun territorium. Hun moeder zal ze hebben gelikt toen ze werden geboren – ze markeren als van haar.

Een kat kan je ook likken om je te laten weten dat je hun territorium bent – vooral als een ander dier je huishouden is binnengekomen en je kat jaloers is. Door hun mensen met hun speeksel te markeren, zeggen katten in wezen dat deze mensen van hen zijn.

7. Om te aaien

Ik vind het heerlijk om mijn kat te aaien en te knuffelen. Likken is de manier van mijn kat om hetzelfde terug te doen. Katten genieten ervan als andere katten ze likken, omdat het ruwe tongetje zich goed voelt op hun vacht. Ze zullen er dus van uitgaan dat mensen ook van die sensatie genieten – of het nu waar is of niet.

kattentong van dichtbij likken wat betekent het als een kat je neus likt

8. Om aan te geven dat u deel uitmaakt van zijn familie

Zoals ik in dit artikel al meerdere keren heb vermeld, zal je kat zijn likgedrag van zijn moeder hebben ontwikkeld. Wanneer het dat gedrag naar je toe vertoont, communiceert het dat je hun familie bent.

9. Om je aandacht te trekken

Als je kat je neus begint te likken wanneer hij je bezig ziet, is dat waarschijnlijk omdat hij je aandacht wil en hoopt dat je stopt met werken en je in plaats daarvan op hen concentreert. Dit gedrag kan frustrerend zijn, maar het is ook een bewijs van de intelligentie van je kat.

10. Om angst of stress over te brengen

De eerste 9 redenen waarom mijn kat mijn neus likt zijn allemaal heel lief. Alleen deze laatste reden is minder positief. Wanneer katten angst hebben of pijn hebben, hebben ze de neiging om dwangmatig te likken. Dit kunnen zowel objecten zijn als mensen of andere dieren of zichzelf.

Naar je neus gaan is een geweldige manier om je aandacht te trekken om hun zorgen of pijn te communiceren. U kunt dit gedrag zien als er een verandering in het leven van uw kat is, zoals een verhuizing.

Wanneer een kat een kitten is, kan zijn moeder continu zijn lichaam en gezicht likken, zodat katten dit voortdurende gedrag rustgevend vinden. Uw kat kan u ook continu beginnen te likken als u zich gestrest of overstuur voelt. Dit is de manier om iemand van wie hij houdt te kalmeren.

grijze kat likt zijn voorpoten

11. Om inzending te tonen

In sommige gevallen kunnen katten een menselijke neus likken om onderwerping te tonen. Sommige katten likken hun eigenaar, die hoger in de hiërarchie staat, en het kan een manier zijn om te zeggen dat ze die persoon respecteren en uitstellen. Dit wordt vaak gezien in gevallen waarin er meer dan één huisdier in een huishouden is en de katten beginnen te pikken om hun onzekerheid te overwinnen.

12. Om je emoties te voelen

Katten hebben een ongelooflijk krachtig reukvermogen, dat ze gebruiken om te communiceren en hun omgeving te begrijpen. Als je kat je neus likt, kan het zijn dat hij probeert je emoties op te pikken en erachter te komen hoe je je voelt. Dit vermogen om emoties te ruiken wordt beschouwd als een van de redenen waarom katten zulke goede metgezellen zijn voor mensen.

13. Om je tranen te proeven

Wanneer we huilen, bevatten onze tranen chemicaliën en natuurlijk zout die informatie over onze emotionele toestand kunnen overbrengen. Katten hebben smaakreceptoren in hun mond waarmee ze deze chemicaliën kunnen oppikken, daarom kunnen ze je tranen likken als je huilt.

Daarnaast houdt je katachtige vriend van de zoute smaak van tranen. Sommige eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat dit gedrag aangeeft dat katten empaten zijn en onze emoties kunnen begrijpen en delen.

Ge WRYP6FECqWQ8y gynJ7mw9ahviSVQJNhAase7Wtj6MMFzjacdonZRAE9OVSNZosQz0pz0PxX WAu2CGa8CV4uxtlqhX8FmYuHtnR S dwSLhh3xCxkcyf8wlkP0eVE1ADdbOXT1NwHTtMS3OmCaODceGfVqhEzpw30ZIYAPspbTGSpsl6 dze9g

PC: Pexels

Hoe voorkom ik dat mijn kat mijn neus likt?

Als je een kat hebt, is de kans groot dat je aan de ontvangende kant bent geweest van een natte kattentong die over je neus veegt. Hoewel het de eerste paar keer misschien grappig is, wordt het na enige tijd behoorlijk vervelend. Dus wat kun je doen om te voorkomen dat je kat je neus likt?

Het is het beste om veterinaire richtlijnen over prioriteit te zoeken. Er zijn echter een paar dingen die u kunt proberen. Een daarvan is om het gedrag te ontmoedigen wanneer het eenvoudig gebeurt. Duw je kat voorzichtig weg en zeg “nee” met een stevige stem. Met tijd en geduld moet uw kat de boodschap krijgen dat dit niet iets is dat u waardeert.

Een andere optie is om uw kat een alternatief doelwit te geven voor zijn likgedrag. Probeer het een klein pluche speeltje of een stuk touw te geven om mee te spelen. Als je kat je neus likt, richt zijn aandacht dan snel op het speelgoed of touwtje. Met wat oefening moet je kat likken gaan associëren met positieve ervaringen en uiteindelijk opgeven om te proberen je neus te likken.

Als al het andere faalt, kunnen commerciële producten ook helpen om uw kat ervan te weerhouden te likken. Deze bevatten meestal onaangename smaken of geuren die uw kat ervan zullen weerhouden om het gedrag voort te zetten. Zorg ervoor dat u het etiket zorgvuldig leest voordat u een van deze producten gebruikt, omdat sommige mogelijk niet veilig zijn voor katten als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen.

Gemberkat die zijn poot likt

Wat als mijn kat zichzelf overmatig verzorgt?

Je kat die je neus en zichzelf likt is normaal gedrag. Als u echter merkt dat uw kat kale plekken of huiduitslag krijgt als gevolg van verzorging, kan hij psychogene alopecia hebben. Raadpleeg snel uw dierenarts als dit het geval is.

Schattige zwarte drassige kat die na een bad likt, afdrogen met een tHanddoek

Laatste gedachten

We hebben een paar redenen besproken om je vraag te beantwoorden over waarom mijn kat mijn neus likt. Sommigen van hen zijn behoorlijk schattig, zoals het feit dat ze je wat liefde proberen te tonen. Anderen zijn misschien wat raadselachtiger, maar het lijkt erop dat katten het leuk vinden om je neus te likken. Soms kan het vervelend voor je zijn, maar gelukkig hebben we de manieren behandeld om te voorkomen dat je kat je neus likt.

Let: Dit Waarom likt mijn kat mijn neus post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.