Waarom valt mijn kat mij aan? 8 redenen die u moet weten

Iedereen die een kat heeft gehad, draagt littekens op zijn handen en vingers. Letterlijk. Maar dat is normaal voor kattenbezitters. Bijna iedereen zal praten over hoe ze die littekens hebben gekregen met adoratie, in plaats van minachting.

In veel gevallen bieden katten gewoon klauwen aan in ruil voor vingers. Wie kent niet de plotselinge klauw-eerste greep na een buikwrijving die te lang heeft geduurd? Waarom valt mijn kat mij aan?

Soms vertonen katten echter gedrag dat problematisch is in zijn agressie. Dit soort aanvallen zijn niet defensief en kunnen onverwachte en soms ernstige schade toebrengen.

Behavioristen hebben een paar mogelijke oorzaken vastgesteld waarom katten hun eigenaren aanvallen. Als je het leven met je kat steeds stressvoller vindt vanwege agressief gedrag tegenover jou, lees dan verder. Mogelijk kunt u een van deze als oorzaak identificeren.

zwart-witte kat met open mond

Waarom valt mijn kat mij aan?

1. Kitty is overenthousiast tijdens het spelen

Een veel voorkomende perceptie is dat katten veel slapen. Dat doen ze. Maar het zijn ook dynamische ballen van energie, vooral als ze jonger zijn. Wanneer katten in een speelse bui zijn, genieten ze van rondrennen, spelen en veeleisende activiteiten.

Onderdeel van het spel is het leren jagen en omgaan met prooien. Het is dus logisch dat klauwen en tanden in de vergelijking komen. Wanneer katten niet geconditioneerd zijn in gepast spel, kunnen ze problematisch gedrag leren, zelfs als ze niet van plan zijn schade toe te brengen.

Schattig kitten speelt rode draad op kunstgroen gras

Het beste advies is om zo vaak mogelijk met je kat te spelen en speelgoed te voorzien dat voldoende activiteit stimuleert om die overtollige energie te verbranden. Misschien wilt u ook een spelletje maken met het verwerven van voedsel. Verschillende ingenieuze speeltjes en apparaten op de markt maken voedsel een onderdeel van kattenspel.

Jonge kittens en jonge katten moeten ook worden geconditioneerd tot acceptabel spel. Verander het speelgoed van tijd tot tijd om de kat ook geïnteresseerd te houden. Als het op spelen aankomt, moet je kat tenminste veilig kunnen spelen – voor hem en voor jou.

schattig kitten spelen met kleurrijk speelgoed

2. Je kat valt je aan in de angstmodus

Zoals veel dieren, wanneer een kat extreme angst of angst ervaart, kan het veranderen in agressie. Dit is puur defensief en gebeurt meestal wanneer het zich gevangen of bedreigd voelt.

Verschillende dingen kunnen angst veroorzaken bij een kat. Het kan een ander dier zijn, een lawaai of een bezoeker… eigenlijk alles. Wat hier belangrijk is, is dat uw kat niet het gevoel heeft dat hij kan ontsnappen of de dreiging kan vermijden. Dus hoe vermijd je deze situaties?

tabby kat met groene ogen grommend

Als je weet dat een nieuwe situatie stress kan veroorzaken, is het belangrijk om zowel de kat als de ruimte voor te bereiden. Doorloop het proces van het op de juiste manier introduceren van nieuwe huisdieren.

Creëer een “veilige ruimte” waarin je kat zich kan terugtrekken als je voelt dat de reactie onvermijdelijk is. Dit kan zo eenvoudig zijn als het creëren van een hoge baars of een geïsoleerde kamer. Zorg voor vluchtroutes en laat je kat weten dat hij er is.

tabby kat gromt waarom grommen katten

In extreme gevallen kan een kat veterinaire hulp nodig hebben. Soms kan medicatie nodig zijn om een kat met hyperangstigheid te helpen.

3. Uw kat kan een medisch probleem hebben

Over uw dierenarts gesproken, er is een mogelijkheid dat uw kat een onderliggend medisch probleem heeft. Hoewel we er nooit graag over nadenken, moeten we ons realiseren dat katten niet kunnen communiceren dat ze pijn hebben of een verborgen verwonding hebben.

Als uw kat plotseling agressief wordt wanneer hij wordt aangeraakt, kan dit een rode vlag zijn. En er kunnen verschillende kwalen zijn die een aanval uitlokken.

Dierenarts luistert naar kattenhart

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Langharige of donzige katten kunnen bijvoorbeeld knopen of vangsten in hun vacht ontwikkelen die ongemak veroorzaken bij aanraking. Een oude kat kan artritis hebben ontwikkeld, waardoor hij op scherp staat en gevoelig is voor aanraking.

In de meeste gevallen kan pijn of anticipatie van pijn ervoor zorgen dat uw kat toeslaat. Het beste advies is om hulp te zoeken bij een dierenarts, vooral als dit gedrag nieuw of uit karakter is.

4. Er kan sprake zijn van latent seksueel agressiegedrag

Dit kan een probleem zijn bij mannelijke katten, zelfs gecastreerde katten. Mannetjes hebben een instinct om te grijpen en te bijten tijdens de paring. Soms blijft dit gedrag instinctief bestaan en veroorzaakt het ongewenste schade aan eigenaren.

ginger tabby kat met open mond en poot grijpende vinger waarom valt mijn kat me aan

Wanneer u uw kat aait, kunt u een plotseling grijpen en bijten ervaren dat zijn oorsprong kan hebben in dit seksuele instinct of zelfs onjuiste seksuele inprenting. Vaak, wanneer een kat op deze manier je arm of been vastpakt, kun je meer schade aanrichten als je de kat met geweld probeert te verwijderen.

Evenzo reageren vrouwelijke katten op dit gedrag met eigen klauwen. Het kan je aanhankelijk aaien verwarren met ongewenst seksueel gedrag.

zwart kitten dat in de vinger van een persoon bijt

Experts adviseren dat je dit gedrag in eerste instantie leert herkennen en het vervolgens vermijdt door de kamer of het gebied te verlaten. Je kunt de kat ook afleiden met een speeltje. Hoe dan ook, het idee is om het agressiedoel, dat in dit geval jij bent, teniet te doen.

5. Je kat is zijn natuurlijke roofdier zelf

Katten zijn roofdieren. Ze jagen op dingen. En als ze jong zijn, is veel spel gericht op het leren jagen. Helaas ben jij soms de enige prooi die beschikbaar is.

Tabby kat spelen in witte mand met speelgoed. Studio geschoten tegen grijs.

Dit is waar speelgoed van onschatbare waarde is, vooral speelgoed met een rijwiel dat je kunt manipuleren. Zelfs die laserpointer is hier handig. Het moedigt kitty aan om andere dingen dan je armen en benen te stalken.

Uiteindelijk is het een geweldige oefening voor wanneer de kat uiteindelijk naar buiten mag gaan om op insecten en vogels te jagen. En het is ook uitstekende speeltijd voor jou.

6. Uw kat is op zoek naar aandacht

Soms is een eenvoudig antwoord het juiste. “Let op mij!” Katten hebben de neiging om je focus nodig te hebben op ongelegen momenten. En wanneer je het het minst verwacht, kun je worden besprongen met klauwen en tanden.

Jonge vrouw met allergie die kat op grijze achtergrond vasthoudt

Twee dingen om hier te onthouden: Ten eerste, maak tijd om te spelen en te communiceren met je katten, vooral jonge katten.

Ten tweede, als en wanneer een kat willekeurig aanvalt om aandacht, negeer ze dan. Beter gezegd, beloon ze niet. Dit zal het gedrag versterken.

7. U bent een onschuldig slachtoffer van omgeleide agressie

Weet je wat er gebeurt als je in een gespannen situatie binnenloopt en probeert het te kalmeren, alleen om het conflict op je af te laten komen? Katten kunnen dat ook.

Kat rolt rond in de zon waarom rollen katten in het vuil

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Options en 8 Beste kitten droogvoeropties

Er kan een situatie ontstaan waarin uw kat angstig of agressief is en u onbedoeld tussenbeide komt of in de weg zit. Het is goed denkbaar dat je kat die agressie op jou afwentelt. Het is niet per se kwaadaardig. Het is alleen dat je op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bent.

Je kat kan geagiteerd zijn omdat hij een andere kat of dier heeft gezien die angst heeft veroorzaakt. Misschien was het een vogel buiten waar hij niet bij kon.

Bengaalse kat op rug

8. Uw kat wordt gealarmeerd door lawaai

Katten zijn zich graag bewust van hun omgeving. Ze willen zeker zijn van wat er aan de hand is. Onverwachte geluiden staan niet op hun favorietenlijstjes, gezien hun verhoogde zintuigen.

En als een luid, willekeurig geluid hen alarmeert, kunnen ze zich agressief en angstig gedragen.

pluizige tabby Siberische bogen zijn rug

Sommigen geloven ook dat hoogfrequente geluiden een jachtinstinct veroorzaken, omdat het lijkt op knaagdieren of vogels. Zelfs een huilende baby kan ervoor zorgen dat een kat reageert.

Sommige experts raden aan om te proberen uw kat te counterconditioneren met beloond gedrag om kalm te blijven terwijl u het geluid speelt. Begin met een laag volume en beloning. Verhoog na verloop van tijd het volume en blijf belonen zolang de kat kalm blijft.

kat spinnen tijdens het aaien

U kunt ook proberen deze harde geluiden in uw huis te minimaliseren. Wees je bewust van de tv of radio voor deze aanpak.

Laatste gedachten over waarom uw kat u aanvalt

Het is niet nodig om jezelf neer te leggen bij het leven in angst voor een kattenaanval. In de meeste gevallen is een of meer van de bovenstaande situaties de schuld.

Neem de tijd om het gedrag te analyseren en probeer enkele van de verstrekte suggesties. Met een beetje geluk heb je het snel geregeld.

tabby kat met mond open zijaanzicht

Gerelateerde berichten:

Eiwitarm kattenvoer

Waarom likken katten elkaar?

Maine Coon kleuren

Kinkalow Katten

Hoe lang kun je een kat met rust laten?

Let: Dit waarom valt mijn kat me aan post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.