12 luchtigste kattenrassen die purrfect zijn voor knuffels

Ik ben een enorme fan van floof en pluisjes. Toen ik aan het kijken was naar wat voor type kat ik moest krijgen, deed ik een grondige controle van de luchtigste kattenrassen in combinatie met katten die zich als honden gedragen en vond mijn perfecte match met mijn Siberische kat Alexei.

Terwijl Siberiërs heerlijk pluizig zijn en – spoiler – in deze lijst staan, zijn er ook verschillende andere fabelachtig pluizige kattenrassen. En de luchtigste katten lijken ook mooie en aanhankelijke persoonlijkheden te hebben.

Hier zijn mijn 12 luchtigste kattenrassen.

Exotisch korthaar kitten, 4 maanden oud, zittend voor witte achtergrond

12 luchtigste kattenrassen

1. Maine Coon Katten

Deze donzige katachtigen zijn echt iets speciaals. Bekend als echte zachte reuzen, worden ze vaak de honden van de kattenwereld genoemd dankzij de unieke Maine Coon-persoonlijkheid.

tabby kat met groene ogen en groene kleur wordt vastgehouden door de mens in tartan shirt

Dus als je een zelfbenoemd hondenmens bent, maar je horizon wilt verbreden, is dit ook je perfecte overgang naar het zijn van een katteneigenaar.

Maine Coons zijn vriendelijk, lief en erg vocaal. Hun omvangrijke lichamen en zware, dubbellaagse lange haren hielden hen goed beschermd tegen de wrede kou in Maine, de staat waaruit ze afkomstig waren.

maine-coon kat in vensterbank

Met zoveel persoonlijkheid en liefde om te geven, kun je al snel merken dat je naar het Maine Coon-ras neigt.

2. Himalaya katten

Deze zachte katten hebben mooie, diepblauwe ogen en lange, dichte vachten. De Himalaya-kat is middelgroot, met een vergelijkbaar uiterlijk en kenmerken als de Perzische kat.

witte donzige Himalaya kat met donkerder gezicht en blauwe ogen een van de luchtigste kattenrassen
Himalaya Kat

Ze verschillen echter in blauwe oogkleur en hebben witte of crèmekleurige jassen, met een verscheidenheid aan kleurpunten als gevolg van kruising met de Siamese kat.

De Himalaya katten, of Himmies, zijn mooi en vertonen vaak kittenachtige uitbarstingen van energie. Ze kunnen gaan van snoozen in zonlicht tot ritsen door de woonkamer.

Himalaya katten zijn geweldige metgezellen en gedijen op interactie, lichaamsbeweging en verzorging.

3. Noorse Boskat

Groter dan je gemiddelde kat, de Noorse Boskat ras zijn vrij elegante kitties. Ze hebben lange poten en borstelige staarten die vaak net zo lang zijn als hun lichaam.

Noorse Boskat, 3 jaar oud, staande voor witte ba
Noorse Boskat

Als hun jas helemaal is binnengekomen zijn ze een lust voor het oog. Ze komen vaak naar buiten in volle manen, donzige borst, harige benen en zelfs plukjes vacht tussen hun tenen.

Noorse boskat zittend, opkijkend, geïsoleerd
Zo heerlijk Fluffy!

Als gevolg hiervan hebben deze vriendelijke katten dagelijkse verzorging nodig. Hun oren krijgen ook vaak plukjes vacht die verzorgd moeten worden. De Noorse Boskat heeft eigenlijk een dubbele vacht waarvan er één weerbestendig is.

4. Exotisch kort haar kattenras

Het superleuke Exotic Short Hair-ras wordt gekenmerkt door zijn besnorde gezicht en relaxte persoonlijkheid. Dit ras heeft korte dikke poten, brede lichamen, grote ronde poten en korte staarten.

gember exotische korthaar kat een van de luchtigste kattenrassen
Een nogal ongelukkig uitziende Ginger Exotic Short Hair Cat

Ze hebben extreem zachte jassen en zijn er in 140 verschillende kleuren. Er is ook een Exotic Long Hair sub-ras dat vloeiende lokken heeft. Het exotische korte haar is het resultaat van een paring tussen een Perzische kat en een Brits kort haar. Als zodanig wordt het vaak aangehaald als een gemakkelijkere verzorgingsoptie dan Perzen met veel van de fantastische floof.

5. Britse korthaar katten

De Britse korthaar is een middelgroot tot groot kattenras met grote gouden, oranje of koperkleurige ogen, een korte, brede neus en een korte tot middelgrote vacht. Dagelijkse verzorging van deze katachtigen is noodzakelijk, vooral tijdens seizoenswisselingen.

Portret van Britse korthaar kat wit witte achtergrond
Britse korthaar Kat

Deze mooie kitties zijn zeer intelligent; ze zijn echter nog steeds blij om binnen te blijven en met speelgoed en mensen te spelen. Pak wat toverstokachtig speelgoed en begin een spel met je Britse korthaar kat; het kan heel leuk zijn.

Britse blauwe kat die rode bal van draden kauwt

Dit binnenkattenras heeft een gemakkelijke persoonlijkheid en biedt veel gezelschap. Hoewel deze katten graag spelen, hebben ze geen aandacht per uur nodig.

6. Perzische katten

Perzische katten zijn aanhankelijke, volgzame en zachtaardige katten. Dit ras heeft een rustige houding; ze ploffen neer op elk zacht oppervlak en poseren gewoon voor je waardering. Deze elegante katten zijn niet erg actief, waardoor ze het perfecte binnenhuisdier zijn.

Perzische kat, zittend voor witte achtergrond
Perzische kat

Ze hebben regelmatig verzorging nodig (minstens één keer per dag) en genieten ervan om verwend te worden. Probeer een kam of een kattenborstel te vinden die geschikt is voor de lengte van de vacht van je Perzische kat. Je zult merken, met deze bundels van vreugden, hoe meer je ze verzorgt, hoe beminnelijker ze naar je toe zullen worden.

Hoewel aanhankelijk, zijn Perzische katten discriminerend en reserveren ze hun aandacht voor familie en een paar vertrouwde gasten.

Lover Valentine Perzische colourpoint kat met een rood hart

Dit prachtige platte kattenras kan wel goed overweg met kinderen en andere huisdieren; ze zijn echter geen fans van luidruchtige omgevingen, maar eerder serene huizen waar weinig verandert.

7. Ragdoll Kattenras

Speels en vriendelijk, met prachtige blauwe ogen, de Ragdoll-kat is een beroemd leuk huisdier. Hun meest fascinerende kenmerk is hun neiging om slap te liggen wanneer je ze oppakt (in tegenstelling tot de meeste katten, die zo snel mogelijk uit je greep kronkelen).

witte ragdoll kat met blauwe ogen op bank met mand en licht
Ragdoll Kat

Ragdoll-katten zijn loyaal en begroeten hun mensen vaak aan de deur. Ze zijn ook geweldig met honden en kinderen, waardoor ze perfect zijn voor gezinnen.

ragdoll kat in de tuin

Met een lief en zachtaardig temperament zijn Ragdolls super ontspannen met vreemden en zullen ze een beetje liefde van iedereen zoeken. Dit is een van de vriendelijkste dure kattenrassen.

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 15 meest populaire Maine Coon kleuren, Noorse Boskat vs Maine Coon en Maine Coon versus normale kat.

8. Siberische katten

Mijn eigen katachtige vriend, Alexei, is een Siberiër, dus ik ben bijzonder partijdig voor dit geweldige ras. Met een dikke, luxe jas, prachtige kleuren en aanhankelijkheide persoonlijkheid, Siberiërs zijn zeer geschikt voor elk huis.

Siberische tabby kat van dichtbij gezicht geschoten met blond meisje in backgro

Ze zijn relaxt, maar spelen graag en zijn erg gehecht aan hun mensen. Je zult vaak merken dat je Siberische kat achter je aanloopt en knuffelt zodra je plaatsneemt.

zwart kitten naast groene potplant
Alexei rondhangen op het balkon

Zoals je mag verwachten, komt deze liefhebbende kat uit Siberië in Rusland, dus ze zijn goed geschikt voor koude omstandigheden. Het is een oud ras waarvan wordt gedacht dat het voorouderlijk is voor alle moderne langharige katten. Dat is nogal de stamboom.

10 Soorten Siamese katten, Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel, Alles wat u moet weten over de Lynx Point Siamese, Flame Point Siamese Katten, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, Lilac Point Siamese Katten en 12 Sensationele Siamese kattennamen.

9. Munchkin Katten

De Munchkin kat is ieders favoriete schatje. Met piepkleine korte beentjes en lichamen van normale grootte zijn deze diverse katten absoluut schattig.

De tegenhanger van de munchkin is ongetwijfeld de worsthond, omdat ze de kortbenige eigenschap delen. Dit is de reden waarom deze kleine katachtigen ook wel de “worstkat” worden genoemd.

Munchkin kat op bank
Munchkin Kat

Beschouwd als de oorspronkelijke dwergkat, is het Munchkin-kattenras niet exclusief en kan het worden gekoppeld aan een aantal andere rassen. Je kunt bijvoorbeeld een Schotse vouw munchkin kat of zelfs een Maine coon munchkin kat vinden. Het draait allemaal om die kortbenige genmutatie.

Er is nogal wat controverse rond deze zoet uitziende katachtigen, omdat er bezorgdheid is over mogelijke gezondheids- en mobiliteitsproblemen. Ze werden jarenlang niet als een officieel ras beschouwd en mochten niet deelnemen aan kattenwedstrijden.

ondiepe focus fotografie van kat
Foto door Tranmautritam op Pexels.com

Zelfs vandaag de dag zijn er een aantal raden en verenigingen die het Munchkin-kattenras niet erkennen.

De meeste bronnen zeggen echter dat de kortheid van hun benen geen invloed heeft op de loop- en sprongvaardigheden van de Munchkin. Ook blijken ze over het algemeen niet meer gewrichts- of botproblemen te hebben dan andere kattenrassen. Dus als je gepassioneerd bent over hun kleine benen, hoeft je ethiek niet in het gedrang te komen.

De persoonlijkheden van Munchkin-katten zijn over het algemeen lief, extravert en intelligent. Ze reageren ook goed op het feit dat ze worden behandeld, wat heerlijk is, want je zult deze schatjes ongetwijfeld de hele dag willen vasthouden.

10. Ragamuffin Katten

Deze vaak grote en lange kat is net zo schattig als zijn naam. De zachte en zijdeachtige vacht kan vrij lang en pluizig worden. Dit kattenras wordt graag vastgehouden als een baby en staat bekend om zijn volgzame aard.

Pluizige ragamuffin kat in de studio.

Ragamuffin katten staan erom bekend dat ze zich meer als een puppy gedragen dan als een kitten. Ze houden ervan om te apporteren, nieuwe trucs te leren en zelfs een wandeling te maken. Ragamuffins zijn heel erg schootkatten en zullen op hun gelukkigst zijn dicht bij hun favoriete mensen.

15 meest populaire Maine Coon kleuren, 12 Dingen om te weten over Seal Point Ragdoll Cats, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, 13 soorten Ragdoll Cat kleuren en vachtpatronen, Britse korthaar kleuren en Siberische Kattenkleuren.

11. Birmaans kattenras

Dit schattige ras wordt gekenmerkt door zijn donkerdere gezicht dat contrasteert met een over het algemeen wit lichaam. De borstelige staart en poten van de Birmaan zijn ook gebruikelijky donker als de binnenkant van hun oren. Dit alles wordt gecompenseerd door prachtige blauwe ogen.

Birmanese Huiskat

Deze aanhankelijke en zachtaardige katten zijn gefokt om metgezellen te zijn, zodat ze het gelukkigst zijn met menselijke metgezel en tijd doorbrengen met hun favoriete mensen.

Birmaanse kat thuis op zonnige dag

Ze hebben de neiging om het gelukkigst te zijn wanneer ze binnenshuis zijn en het meest geschikt zijn voor dit type levensstijl. Veel eigenaren vinden ze zo schattig dat ze eindigen met een tweede Birmaan en dit ras houdt van het gezelschap van andere katten en mensen.

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Skookum Cat, Siberische Kat Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Dwelf Cat, Belangrijkste kenmerken van de Kinkalow-kat, 13 dingen die u moet weten over Minskin Cats, Alles wat u moet weten over de Toyger Cat, Tabby Cat Prsonaliteit Profiel, 13 Kenmerken van Bambino Cat, Alles over de Khao Manee Cat, 12 Kenmerken van de agdoll Kattenpersoonlijkheid, Alles over de Lykoi Cat, 13 dingen om te weten over de Raas Cat, 10 dingen om te weten over de Genetta Cat, Alles over de Sokoke Kat, 67 Beste Citaten over Kattenliefhebbers, wat u moet weten over de Britse korthaar Chinchilla, 13 kenmerken van de Napoleon-kat en Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel.

12. Schotse Vouw

Scottish Fold-katten, genoemd naar hun ongewone gevouwen oren en opvallende, geelachtig oranje oogkleuren, deze katten houden er gewoon van om in de buurt van mensen te zijn. Deze gemakkelijke katten hebben een geweldige persoonlijkheid en kunnen met iedereen overweg.

Schotse vouwkat met gele ogen een van de grote ogen kattenrassen
Schotse vouwkat met gele ogen

Hoewel ze misschien het best bekend staan om die grappige gevouwen oren, wordt dit ras ook gekenmerkt door mooie grote ronde ogen. Hun ogen zijn er in de kleuren goud, blauw of grijs en groen. Voeg deze toe aan die donzige oren en je hebt een schattig kattenras!

Als actieve muisvogels zijn Schotse vouwkatten speels, gevoelig en expressief. Deze vrolijke katachtigen hebben de gewoonte om in vreemde posities te poseren – rechtop zitten alsof ze een stokstaartje zijn, plat op de grond liggen of op hun rug met hun poten in de lucht.

Ze zijn matig actief en genieten van speelgoed dat hun behendigheid test en hun intelligentie uitdaagt, zoals puzzelspeelgoed. Schotse vouwkatten hunkeren naar aandacht en zijn geweldige metgezellen, dus verwacht met ze te spelen als je thuiskomt van werk of school.

Grijs schots vouw kattengezicht van dichtbij
Schotse Vouwkat

Let: Deze luchtigste kattenrassen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

wit-Perzische kat opzij liggend op de grond

Zoals deze Fluffiest Cat Breeds Post? Waarom pin je het niet?