Wat betekent het als een kat je kopstoot? 10 dingen die u moet weten

Vindt je poes het leuk om hoofden met je te stoten? Heb je ooit gedwaald wat het betekent als het dit doet? Is het liefde – of is het woede? Een mens die een mens met het hoofd slaat, is immers zeker geen teken van liefde!

Vind alle theorieën over wat het betekent als een kat je kopstoot in mijn bericht.

Wat betekent het als een kat je kopstoot? De wetenschap

Technisch gezien is headbutting echt head bunting. Dit is een sociaal bindingsgedrag dat door katten wordt gebruikt. Het is vaak bedoeld om vriendelijkheid en vertrouwen te tonen.

Katten kopstoten om een koloniegeur te creëren. Een kattenkop is een goed teken. Het laat zien dat je kat je genoeg vertrouwt om van dichtbij en persoonlijk met je om te gaan.

Katten hebben geurklieren over hun hele lichaam. Ze gebruiken ze om hun stempel te drukken op objecten, inclusief hun mensen. Katten hebben geurklieren net boven hun ogen en onder hun oren. Wanneer ze deze klieren activeren terwijl ze tegen je wrijven, zullen ze feromonen uitstoten.

Jonge mooie vrouw glimlachende en knuffelende kat met liefde thuis

Als je meerdere katten hebt, zul je merken dat elk van hen je kopstoot. Ze kunnen het om de beurt doen of ze kunnen elk verschillende dagen met u nemen om hun claim in te zetten. Ze zijn hardwired om te strijden om je liefde en aandacht!

Waarom doen Katten kopstoten?

1. Om genegenheid te krijgen

Het is gebruikelijk om een kopstoot van je kat te interpreteren als een teken van genegenheid. Als dat het geval is, waarom kopt je kat dan ook tegen het meubilair of de muur? Houdt hij van hen?

De realiteit is dat je kat je kopstoot omdat hij zijn geur op je wil wrijven. Hun geur op jou zal alleen worden geroken door andere katten (katten hebben een veel sterker reukvermogen dan mensen).

Het goede nieuws is dat katten niet met zomaar iemand geassocieerd willen worden. Een kopstoot laat dus zien dat je kat veel respect voor je heeft. En de bank :-).

Jonge mooie vrouw die kat met liefde thuis kust.

Als je kat spint terwijl hij je met je hoofd stoot, dan is het vrij waarschijnlijk dat hij op zoek is naar genegenheid. Probeer hun genegenheid terug te geven.

Als uw kat geen genegenheid van u terugkrijgt, kan hij ervan uitgaan dat u er niet aanhankelijk mee wilt zijn en misschien stopt met het zoeken hiernaar.

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

2. Om territorium te markeren

Dit is een deel van de reden dat uw kat u kopstoot. Geur wordt door katten gebruikt om territorium te markeren als behorend tot hen, maar het wordt ook gebruikt om gebieden en mensen te markeren die door hen als veilig worden beoordeeld.

Dit is de reden waarom katten er vaak voor kiezen om meubels en andere items in hun huis te headbutten.

3. Om je veilig te voelen

Een van de belangrijkste redenen dat katten mensen en levenloze voorwerpen met het hoofd slaan, is om ze als veilig te markeren. Omdat katten zo’n sterk reukvermogen hebben, is het voor hen logischer om veilige plaatsen met geur te markeren dan te vertrouwen op hun visuele geheugen.

Dit is een andere reden waarom katten de neiging hebben om kopstoten te sparen voor hun favoriete mensen. Je zult hun vertrouwen moeten verdienen. Ja, er zijn een paar katten die zelfs de nieuwste menselijke kennis zullen headbutten, maar de meeste katten zullen wachten tot ze je een tijdje hebben getest voordat ze je als veilig markeren.

wat betekent het als een kat je kopstoot - gember kat knuffelen

4. Om aandacht te krijgen

Het is vrij moeilijk om een kat te negeren die zijn gezicht stevig in het jouwe heeft geslagen. En laten we eerlijk zijn, de meesten van ons vinden dit gedrag behoorlijk vertederend bij onze favoriete katachtigen, dus onze kat zal waarschijnlijk wat knuffels en krassen krijgen wanneer ze dit gedrag vertonen. Zo leren ze headbutting resulteert vaak in liefde en aandacht, dus waarom zou je het niet gebruiken de volgende keer dat ze zich een beetje eenzaam voelen?

Ook als uw kat de neiging heeft om zijn kop naar beneden te stoppen of opzij te draaien nadat hij u heeft geheadbutst, dan is het zeer waarschijnlijk dat aandacht zijn doel is.

5. Domineren

Sommige katten willen misschien meer doen dan hun eigenaren markeren – ze willen misschien hun macht over u laten zien. Dit is niet per se een probleem.

Als uw kat geen gedragsproblemen heeft waardoor hij een beetje macht over hem voelt, zult u er normaal gesproken niet toe leiden. Het kan uw kat helpen om zich veilig te voelen.

Houd echter wel het dominante gedrag van uw kat in de gaten. Katten die zich dominant voelen, kunnen veeleisend en zelfs agressief worden. Ze kunnen erg bazig worden met eisen voor voedsel en zich slecht gedragen als hun eisen niet worden ingewilligd.

Als uw kat dit gedrag begint te vertonen, heeft hij wat training van u nodig. De eerste stap is om ze te negeren wanneer ze dit gedrag vertonen. Als ze geen reactie krijgen, zullen ze waarschijnlijk stoppen.

Als dit niet werkt en het logisch wordt, neem dan contact op met uw dierenarts, want u heeft mogelijk een gedragsdeskundige nodig om te helpen.

Rode Kat wrijft hoofd tegen hond in de tuin

Veelgestelde vragen over Katten en Headbutting

Waarom heeft mijn kat de neiging om me ’s ochtends te koppen?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mijn wekker de meeste ochtenden is mijn kat die buiten mijn slaapkamer miauwt. We hebben een ochtendritueel wanneer hij binnenkomt waarbij ik hem streel en krab en het is waarschijnlijk onze meest wederzijds aanhankelijke tijd van de dag.

Je kat heeft je waarschijnlijk ’s nachts gemist, dus ze zullen ’s ochtends het meest enthousiast zijn om een band met je op te bouwen. Katten hebben de neiging om het grootste deel van de nacht wakker te zijn, dus hij verveelt zich waarschijnlijk ook behoorlijk nadat hij in het donker door het huis is gedwaald.

Ook zal je geur van de ene op de andere dag veranderd zijn. Elk parfum dat je misschien hebt gedragen, is verminderd en je zult waarschijnlijk ’s nachts transpirerend zijn geweest.

grijze snit die door een mens onder de kin wordt geknuffeld

Je kat wil je nieuwe geur bedekken met zijn feromonen. En door dit ’s ochtends als eerste te doen, markeert je kat je duidelijk als zijn territorium.

Vergeet niet dat katten van routine houden. Als je over het algemeen een ochtendritueel hebt, probeer er dan niet van af te wijken, want dat kan resulteren in uitgebreid miauwen en de mogelijke openbaring van klauwen.

Waarom slaan katten elkaar de kop in de rug?

Als je ziet dat je kat een andere kat kopt, betekent dit dan dat ze ze echt leuk vinden? Welnu, kopstoten tussen katten is een manier om respect te tonen of om zich op één lijn te stellen met die kat, bijvoorbeeld als er meerdere katten in een huishouden zijn.

Headbutting stelt katten ook in staat om geuren uit te wisselen. Het creëren van een groepsgeur tussen verschillende katten is een teken van een sterke band.

Hond met kop op kattenkop

Zoals ik al eerder zei, is hoofdgorzen sociaal dierlijk gedrag en kan het deel uitmaken van het creëren van een sterkere relatie tussen katten. En dit gedrag kan ook plaatsvinden tussen katten en honden – niet altijd doodsvijanden!

Wat als mijn kat me niet met mijn kop stoot?

Nu je al het bovenstaande hebt gelezen, maak je je misschien zorgen als je kat je niet kopstoot – of niet vaak. Maak je geen zorgen.

Niet elke kat kiest headbutting als een manier om genegenheid over te brengen. Je kat is misschien niet zo’n hoofdboter en kan er de voorkeur aan geven om zijn genegenheid voor je op andere manieren te tonen.

Bovendien hebben alleen de meest zelfverzekerde katten de neiging om te headbutten. Dus als je kat nog nieuw is of de neiging heeft om vrij stil te zijn, is het heel normaal dat hun temperament niet in verband wordt gebracht met kopstoten.

Moet je je kat terugslaan?

Als je kat je vaak kopstoot en zijn kop een tijdje dicht bij je houdt, kun je proberen je kat terug te stoten. Maar doe het rustig aan en wees heel voorzichtig.

Die poten kunnen snel bewegen om je te markeren als je kat niet wil dat je de gunst teruggeeft. Het is echter zeer waarschijnlijk dat uw kat u zal koppen Terug.

Mooie jonge vrouw die kat geïsoleerd op wit houdt

Als je het leuk vindt dat je kat je kopstoot, dan kun je het gedrag aanmoedigen met wat positieve bekrachtiging. Probeer kietels en knuffels te gebruiken in plaats van traktaties of voedsel.

En onthoud dat als je denkt dat je kat je kopstoot om zijn dominantie uit te oefenen, negeer het dan gewoon. Ga over het normale gedrag van het opruimen van zwerfvuil en het verstrekken van voedsel – reageer gewoon niet op het hoofdstoten.

Let op: drukken vs stoten

Houd goed in de gaten of je kat je kopstoot of zijn kop tegen je aan drukt. Een kat die zijn hoofd tegen zijn eigenaar drukt, probeert hem vaak te vertellen dat hij ongemak ervaart.

Als uw kat zijn kop vaak tegen u aandrukt dan is het tijd voor een bezoek aan de dierenarts. Hoofddrukken bij katten kan in verband worden gebracht met hoge bloeddruk of neurologische problemen bij uw kat.

Mooi Aziatisch meisje kussen amerikaanse korthaar kat

Als je kat je dag graag begint met een kopstoot is dit normaal gedrag en hoogstwaarschijnlijk een positief teken over de staat van je relatie. Als je geniet van een hoofd knuffel met je favoriete katachtige, moedig dan zachtjes het gedrag aan door in ruil daarvoor te kietelen en te kloppen. Het is een van mijn favoriete manieren om de dag te beginnen!

Let: Dit betekent het wanneer een kat kopstoot die je plaatst affiliate links bevat. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Zoals dit, wat betekent het als een kat je post? Waarom pin je het niet?