11 Geweldige tuxedo kattenrassen: is wat ze zeggen waar?

In de kattenwereld is Tuxedo een kleur in plaats van een bepaald ras. Sommige rassen kunnen echter worden beschouwd als Tuxedo-kattenrassen, omdat ze dit patroon vaker hebben dan andere. Helaas zijn er geen kattenrassen die uitsluitend zwart en wit zijn.

Toepasselijk is de smoking een patroon op de vacht van een kat. Zwart-witte smokingkatten zijn het hele jaar door populair geweest in film, tv en reclame – van Sylvester tot Felix de Kat.

Het kleurenpatroon van een kat wordt gedreven door genetica. Smokingkatten zijn er in verschillende kleurpatronen die allemaal een naam hebben gekregen:

  • Medaillon: een klein beetje wit alleen
  • Toegestaan: alleen wit voer met een zwart lichaam
  • Smoking: de complete smoking look bv zwart lichaam aan de achterzijde, witte onderbuik, voeten en neus
  • Tweekleurig: de helft van elke kleur
  • Ekster: een witte kat met zwarte vlekken
  • Harlekijn: een ekster met een zwarte staart

Er is ook nogal wat mythologie rond smoking kattenrassen. Niet veel van de claims rond dit ras lijken te worden gevalideerd door een krachtig onderzoeksproces, maar ze zijn interessant.

Deze mythen omvatten smokingkatten die de sterkste zwemmers van alle katten zijn, intelligenter zijn dan andere katten en dat ze hun ogen 24 uur eerder openen dan alle andere soorten katten.

Wat feitelijk is, is dat een smokingkat zich kandidaat heeft gesteld voor een politiek ambt (Stan in Halifax, Canada), president Clinton een smokingkat had terwijl hij in het Witte Huis zat (Sokken) en dat een smokingkat ooit meer dan $USD 6 miljoen (Sparky) erfde.

Nu je op de hoogte bent van het concept van het smoking kattenras, laten we eens kijken naar de 11 rassen die het meest tuxedo kattenpatronen produceren.

Perzische kat smoking gezicht

11 Smoking Kattenrassen

1. Brits kort haar

De Britse korthaar is een middelgroot tot groot kattenras met grote gouden, oranje of koperkleurige ogen, een korte, brede neus en een korte tot middelgrote vacht. Dagelijkse verzorging van deze katachtigen is noodzakelijk, vooral tijdens seizoenswisselingen.

Britse kat met een kerstbal

Deze mooie kitties zijn zeer intelligent; ze zijn echter nog steeds blij om binnen te blijven en met speelgoed en mensen te spelen. Pak wat toverstokachtig speelgoed en begin een spel met je Britse korthaar kat; het kan heel leuk zijn.

Dit binnenkattenras heeft een gemakkelijke persoonlijkheid en biedt veel gezelschap. Hoewel deze katten graag spelen, hebben ze geen aandacht per uur nodig.

Britse korthaar smoking

2. Cymrics

Dit zeer harige ras is vooral bekend om iets dat het niet heeft – een staart. Een kat die zo harig is, vereist nogal wat verzorging en borstelen. Maar dit zal worden gecompenseerd door zijn speelse persoonlijkheid.

cymrische kat

Dit is nogal een gedrongen kat, meer als een Britse short hair met zijn afgeronde kop en afgeronde achterkant. Hun achterpoten zijn langer dan hun voorpoten die duidelijk te zien zijn.

cymrische kat

Cymrische katten zijn er in een hele reeks kleuren, waaronder het mooie smokingpatroon. En houd er rekening mee dat niet elke Cymric-kat met een staart wordt geleverd, dus dit kan iets zijn dat u bij de fokker wilt controleren als het van belang is.

3. Maine Coon

Deze donzige katachtigen zijn echt iets speciaals. Bekend als echte zachte reuzen, worden ze vaak de honden van de kattenwereld genoemd dankzij de unieke Maine Coon-persoonlijkheid.

maine coon kat smoking

Dus als je een zelfbenoemd hondenmens bent, maar je horizon wilt verbreden, is dit ook je perfecte overgang naar het zijn van een katteneigenaar.

Maine Coons zijn vriendelijk, lief en erg vocaal. Hun sizable lichamen en zwaar, dubbellaags lang haar hielden hen goed beschermd tegen de brute kou in Maine, de staat waaruit ze afkomstig waren.

maine coon smoking kat

Met zoveel persoonlijkheid en liefde om te geven, kun je al snel merken dat je naar het Maine Coon-ras neigt.

4. Münchkin

De Munchkin kat is ieders favoriete schatje. Met piepkleine korte beentjes en lichamen van normale grootte zijn deze diverse katten absoluut schattig.

De tegenhanger van de munchkin is ongetwijfeld de worsthond, omdat ze de kortbenige eigenschap delen. Dit is de reden waarom deze kleine katachtigen ook wel de “worstkat” worden genoemd.

munchkin kat smoking
Munchkin Kat

Beschouwd als de oorspronkelijke dwergkat, is het Munchkin-kattenras niet exclusief en kan het worden gekoppeld aan een aantal andere rassen. Je kunt bijvoorbeeld een Schotse vouw munchkin kat of zelfs een Maine coon munchkin kat vinden. Het draait allemaal om die kortbenige genmutatie.

Er is nogal wat controverse rond deze zoet uitziende katachtigen, omdat er bezorgdheid is over mogelijke gezondheids- en mobiliteitsproblemen. Ze werden jarenlang niet als een officieel ras beschouwd en mochten niet deelnemen aan kattenwedstrijden.

Zelfs vandaag de dag zijn er een aantal raden en verenigingen die het Munchkin-kattenras niet erkennen.

zwart-witte kat gromt

De meeste bronnen zeggen echter dat de kortheid van hun benen geen invloed heeft op de loop- en sprongvaardigheden van de Munchkin. Ook blijken ze over het algemeen niet meer gewrichts- of botproblemen te hebben dan andere kattenrassen. Dus als je gepassioneerd bent over hun kleine benen, hoeft je ethiek niet in het gedrang te komen.

De persoonlijkheden van Munchkin-katten zijn over het algemeen lief, extravert en intelligent. Ze reageren ook goed op het feit dat ze worden behandeld, wat heerlijk is, want je zult deze schatjes ongetwijfeld de hele dag willen vasthouden.

5. Japanse Bobtail

Dit lieve en liefdevolle ras komt natuurlijk uit Japan. Blijkbaar waren Japanse straatkatten in de jaren 1600 bobtails. Het ras wordt als gelukkig beschouwd en de eigenaren moeten gedijen.

Japanse bobtail kat

Standbeelden van driekleurige Japanse Bobtail-katten zijn vrij gebruikelijk in Japan (dit zouden de gelukkigste Japanse Bobtails van allemaal moeten zijn!). Dus als je het bekende beeld ziet met de kat die zijn poot op en neer steekt, weet je nu dat je naar een Japanse bobtailkat kijkt.

Het ras wordt bobtail genoemd vanwege zijn korte en stompe staart. Ze werden ook aanbeden door de Japanse keizerlijke familie en hebben nog steeds een koninklijke uitstraling. Dit betekent dat je huis – en de voorwerpen die erin zitten – deel uitmaken van hun Koninkrijk.

Japanse bobtail smoking en gember
Het gelukkige driekleurenpatroon

Ik hield van dit citaat dat ik op Wikipedia vond over Japanse Bobtail-katten:

De Duitse arts Engelbert Kaempfer schreef: “Er is maar één kattenras dat wordt gehouden. Het heeft grote vlekken van gele, zwarte en witte vacht; zijn korte staart ziet eruit alsof hij gebogen en gebroken is. Het heeft geen zin om op ratten en muizen te jagen, maar wil gewoon gedragen en geaaid worden door vrouwen.”

6. Noorse boskat

Scandanavian en uit een bos – dit is een trendy kattenras! Hoewel de Noorse boskat graag speelt, is hij ook erg blij om alleen rond te hangen en zal hij je niet volgen als je thuiskomt.

Groter dan je gemiddelde kat, de Noorse Boskat ras zijn vrij elegante kitties. Ze hebben lange poten en borstelige staarten die vaak net zo lang zijn als hun lichaam.

Noorse boskat smoking
Noorse boskat in de sneeuw

Als hun jas helemaal is binnengekomen slaakt ze een zucht.t om te aanschouwen. Ze komen vaak naar buiten in volle manen, donzige borst, harige benen en zelfs plukjes vacht tussen hun tenen.

Noorse bos smoking
Noorse boskat met groene ogen

Als gevolg hiervan hebben deze vriendelijke katten dagelijkse verzorging nodig. Hun oren krijgen ook vaak plukjes vacht die verzorgd moeten worden. De Noorse Boskat heeft eigenlijk een dubbele vacht waarvan er één weerbestendig is.

7. Perzisch

Perzische katten zijn aanhankelijke, volgzame en zachtaardige katten. Dit ras heeft een rustige houding; ze ploffen neer op elk zacht oppervlak en poseren gewoon voor je waardering. Deze elegante katten zijn niet erg actief, waardoor ze het perfecte binnenhuisdier zijn.

Perzische kat smoking

Perzen hebben een relatief klein gezicht, dus hun grote ronde ogen zijn bijzonder prominent aanwezig. De meeste Perzen hebben prachtige blauwe ogen, maar hun kunnen uitzonderingen zijn – of sommigen die een andere kleur in elk oog hebben.

Perzische kat smoking gezicht

Hoewel aanhankelijk, zijn Perzische katten discriminerend en reserveren ze hun aandacht voor familie en een paar vertrouwde gasten.

Lover Valentine Perzische colourpoint kat met een rood hart

Dit prachtige platte kattenras kan wel goed overweg met kinderen en andere huisdieren; ze zijn echter geen fans van luidruchtige omgevingen, maar eerder serene huizen waar weinig verandert.

8. Turkse Angora

Turkse Angora-katten staan bekend om hun lange, zijdeachtige vachten die vaak de langste rond de nek van de kat worden. Ze zijn een schattige combinatie van grote oren, amandelvormige ogen en een klein tot middelgroot hoofd.

Turkse angora smoking

De meest voorkomende oogkleur voor een Turkse Angora kat is blauw. Ze kunnen echter ook amberkleurige, groene of gouden ogen hebben.

Oorspronkelijk uit Turkije (je hebt dit misschien al geraden), zijn de vroegste vermeldingen van de Turkse Angora-kat uit de 16e eeuw. Het ras begon echter te verdwijnen in het begin van de 19e eeuw.

De Turkse Angora werd gefokt in de dierentuin van Ankara om zijn stamboom te behouden en het ras werd officieel opgericht in Noord-Amerika in de jaren 1970.

Deze vriendelijke en zachtaardige katten hebben ook een meer onstuimige kant en houden van rennen, springen en verkennen. Hij houdt van spelen en zal bijna alles doen om je aandacht te trekken.

Turkse angora zwart en wit een van de smoking kattenrassen

Dit kattenras zal de speelsheid die ze als kittens vertonen hun hele leven behouden. Ze zullen genieten van het kruipen naast je en op je op zowel de bank als je bed.

9. Cornish Rex Kattenras

De Cornish Rex kat heeft een kop in de vorm van een driehoek. Als gevolg hiervan zijn zijn ogen prominent en groot. De ogen van de Cornish Rex-kat hebben de neiging om goudkleurig te zijn, hoewel dat kan variëren.

cornish rex smoking

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Het Cornish Rex kattenras heeft geen haar, afgezien van wat dons. Hun vacht is erg fijn en kan soms een beetje een krul krijgen. Het gebrek aan bont kan die grote ogen nog meer benadrukken.

Dit kattenras wordt vaak vergeleken met windhondenhonden vanwege hun slanke uiterlijk en ze houden van een lange, lolling run. Dit is een zeer avontuurlijk ras dat graag verkent en zijn speelse houding lang na zijn kittendagen zal behouden.

cornish rex kat smoking

10. Siberische katten

Mijn eigen katachtige vriend, Alexei, is een Siberiër, dus ik ben bijzonder partijdig voor dit geweldige ras. Met een dikke, luxe jas, prachtige kleuren en aanhankelijke persoonlijkheid zijn Siberiërs zeer geschikt voor elk huis.

Siberische kat smoking

Ze zijn relaxt, maar spelen graag en zijn erg gehecht aan hun mensen. Je zult vaak merken dat je Siberische kat achter je aanloopt en knuffelt zodra je plaatsneemt.

zwarte kat opgerold op de bank

Zoals je mag verwachten, komt deze liefhebbende kat uit Siberië in Rusland, dus ze zijn goed geschikt voor koude omstandigheden. Het is een oud ras waarvan wordt gedacht dat het voorouderlijk is voor alle moderne langharige katten. Dat is nogal de stamboom.

Siberische kat zwart-wit

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

11. Amerikaanse Krul

Deze gelukkige katten zijn aanhankelijk, gezond en spraakzaam. De naam verwijst naar de unieke oren van de American Curl Cat, die op een bijzonder zoete manier naar achteren krullen.

Net als de Wirehair-katten stammen Amerikaanse krulkatten allemaal af van een enkele natuurlijke genetische mutatie. Ze zijn een van de jongste kattenrassen, die in slechts zes jaar van zwerfhond naar stamboom zijn gegaan.

Amerikaanse krul kat smoking

Nieuwsgierig, slim en mensenlievend, de American Curl is perfect voor gezinnen. Ze houden ervan om mensen te begroeten met een kleine kopstoot of een wrijving tegen de benen. Krullen zijn ook actief en aanpasbaar, waarbij oudere krullen bekend staan om net zo actief als jongere.

Let: Deze smoking kattenrassen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.