11 prachtige filmkatnamen waar je dol op zult zijn

Wat hebben Garfield, Simba en Puss in Boots gemeen? Nou, het zijn allemaal katten in beroemde films, naar wie je misschien je eigen kostbare katachtige wilt vernoemen!

Het kan moeilijk zijn om een naam te kiezen voor uw nieuwe kitten. Veel mensen gaan voor iets dat verwijst naar het uiterlijk van hun kat of hun persoonlijkheid. Film kattennamen zijn een subtielere manier om dit te doen en kunnen ook goede herinneringen oproepen.

Deze bijnamen zijn creatief en maken belangrijke gespreksonderwerpen wanneer u uw kat introduceert. Bekijk hier enkele van de beste kattennamen uit de film.

katten die een kattenfilm kattennamen maken

Film Kattennamen – Zal mijn kat het zelfs merken?

Natuurlijk worden mensen enthousiast over kattennamen – maar kent onze kat zelfs zijn eigen naam, laat staan dat hij erom geeft? Uit onderzoek blijkt dat gedomesticeerde katten hun naam wel kennen en herkennen.

Het onderzoek werd op passende wijze uitgevoerd door de Universiteit van Tokio (de thuisbasis van vele kattencafés die daadwerkelijk in deze studie werden gebruikt) en werd gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature.

Het was bekend dat gedomesticeerde katten meer vocaal waren dan wilde katten en dat het gedrag van een gedomesticeerde kat wordt beïnvloed door de stemming en gezichtsuitdrukkingen van hun eigenaren.

Maar gezien het feit dat mensen ongeveer 9.500 jaar geleden begonnen met het domesticeren van katten, wordt het tijd dat er een meer diepgaand onderzoek wordt gedaan naar de vraag of onze katten zelfs hun eigen namen kenden.

De studie werkte met 78 verschillende katten in huizen met één en meerdere katten en in kattencafés. Uit de studie bleek dat de meeste katten in staat zijn om hun namen te onderscheiden van vergelijkbaar klinkende woorden en van andere kattennamen.

Het bewijs hiervan was dat de katten opstonden toen ze hun namen hoorden en reageerden door hun hoofd te bewegen, te miauwen en met hun oren te wiebelen.

katten met 3D-bril en popcorn in een bioscoop

Dit resultaat werd gezien toen zowel hun eigenaren als vreemden hun namen gebruikten. En de resultaten waren vergelijkbaar in huishoudens met meerdere katten waar katten niet reageerden op de namen van andere katten in hun huizen, maar wel wanneer hun naam werd gebruikt.

Het benoemen van een kat geeft hem een individuele identiteit en helpt bij het opbouwen van een relatie tussen kat en eigenaar. En u kunt uw kat helpen zijn eigen naam te leren door te voorkomen dat hij te veel bijnamen gebruikt, vooral als hij jonger is.

Belangrijkste dingen om over na te denken bij het benoemen van uw kat

1. Het uiterlijk van uw kat

De kleur van uw kat of zijn markeringen kunnen u helpen bij het maken van een keuze. Kijk ook naar de vorm van je kat – is hij slank of solide? Puntige oren of platte achteroren? Pluizig of strak? Denk aan het concept van Onomatopee. Dit is wanneer een woord lijkt op wat het beschrijft.

2. De persoonlijkheid van uw kat

Een goede kattennaam kan de persoonlijkheid van uw kat weerspiegelen. Dit kan moeilijk zijn met een nieuwe kat, omdat je ze natuurlijk nog niet hebt leren kennen en je kat misschien erg jong is, dus zijn persoonlijkheid is nog in ontwikkeling. Neem een paar dagen de tijd om je nieuwe kat te observeren en te zien hoe het is.

Een rustige en verlegen kat past niet bij de naam Teigetje.

3. Het ras van uw kat

Rassen kunnen naamideeën aanleveren. Wat dacht je van Richard Parker voor een Himalaya kat?

kat met hoed en 3D-bril met filmbord

4. Houd de naam kort

Je zult de naam van je kat heel veel gebruiken – dus hoe minder lettergrepen, hoe beter. Ook zal dit voor uw kat gemakkelijker te absorberen en te onthouden zijn.

Bovendien is het waarschijnlijk dat u uw kat voorstelt aan vrienden, familie, dierenartsen en anderen, zodat een kortere naam voor iedereen gemakkelijker te begrijpen en te onthouden is.

5. Kies geen naam die groter is dan je kat

Aslan is misschien niet de beste keuze als je kat een Munchkin is.

6. De naam moet een lange levensduur hebben

Het lijkt misschien hilarisch om je kat een lange naam te geven wanneer je hem voor het eerst krijgt, maar je kunt het goed beu zijn om deze naam uit te roepen en met anderen te delen.

7. Wees aardig

Namen die niet vreselijk flatterend zijn voor je katachtige zullen hoogstwaarschijnlijk snel moe worden, zoals Scar.

zwart-witte kat met filmcamera

8. Zorg ervoor dat het past bij andere katten in je huishouden

Voedsel is een geweldige kans om bijpassende namen te ontwikkelen voor katten in uw huishouden – zoals Garfield en Odie. Of Poeh en Teigetje. Of Elsa en Olaf. Zoveel goede combinaties en opties!

Wat als ik de verkeerde naam kies?

Ik weet dat ik je laat weten dat je kat zijn naam leert, maar als je ervoor kiest om de naam van je kat na een paar weken te veranderen, zou het niet al te veel een probleem moeten zijn.

Er is op de een of andere manier geen bewijs voor wat er gebeurt als een nieuwe eigenaar de naam van een oudere kat verandert, bijvoorbeeld als je een reddingspoes zou krijgen die al enkele jaren oud was. Ik zou willen voorstellen om je naam naar keuze te proberen en het een paar maanden te geven om vast te houden en van daaruit een beslissing te nemen.

11 Populaire Film Cat Namen

Door de decennia heen zijn er enkele opmerkelijke katachtigen op het grote scherm geweest die onze harten hebben gestolen. Waarom zou je geen eerbetoon aan hen brengen en je kat naar hen vernoemen?

1. Simba

Deze trendy naam komt van Disney’s De Leeuwenkoning. Simba hint naar de speelse en openhartige aard van je kat, omdat Simba bevriend is met dieren van alle soorten en graag met zijn vrienden rondrent.

mannelijke leeuw silhouet tegen oranje hemel

Maar, zoals de King of Pride Rock heet, ‘Simba’ straalt ook majesteit en moed uit.  Het is een uitstekende keuze voor een kat die het huis regeert (van een lange kattenkrabpaal, dat wil zeggen).

⇒ Shop US krabpaal

⇒ Shop UK krabpaal

2. Cheshire Kat

De kat met een enorme grijns die in Alice in Wonderland is een andere populaire inspiratie voor namen.

cheshire kat
cheshire kat

In de originele illustraties van het boek is de Cheshire Cat een oranje tabby, terwijl hij in de Disney-film roze en paars is.  In de Tim Burton-film is de kat echter grijs en nogal griezelig uitziend. Dit is dus een naam die geschikt is voor bontbaby’s van beide kleuren.

3. Boevenshanks

Is je kat slim, dapper en fel loyaal? Hij zou kunnen antwoorden op ‘Crookshanks’. Crookshanks verschijnt voor het eerst in Harry Potter en de gevangene van Azkaban als de katachtige die moordenaar Pettigrew achtervolgt (die vermomd is als rat). Hij is ook speels en spint graag in de schoot van Hermelien.

Crookshanks Bron The Insider Magazine Warner Bros
Crookshanks Bron: The Insider Magazine Warner Bros

Crookshanks is een gemberkat die wordt beschreven als een kleine tijger. Als uw kat aan deze beschrijving voldoet, kan dit ook een geschikte naam zijn.

Crookshanks Source Het Harry Potter Lexicon
Crookshanks Bron: Het Harry Potter Lexicon

4. Shere Khan

Is je furbaby een beetje een regelbreker? Of misschien een seriejager? Shere Khan is de meedogenloze koning van de jungle in Het Jungle Boek die zweert Mowgli te doden. Zijn afkeer van mensen komt voort uit zijn angst voor menselijke wapens. Dus als je een schichtig herstel hebt, kan dit een optie zijn.

Shere Khan Bron: Disney
Shere Khan Bron: Disney

5. Puss in laarzen

Deze felle, charismatische kat stal onze harten zodra hij op het scherm verscheen in Shrek 2 Zoekertjes. Zozeer zelfs dat hij zelfs zijn eigen spin-off film kreeg. Puss in Laarzen. Deze naam is voor een kat met een stoere buitenkant die niet bang is om de schattigheid met grote ogen op te zetten als hij iets wil.

Puss in Laarzen Paramount Pictures
Puss in Boots Bron: Paramount Pictures

6. Baby

Er kan geen Baby opvoeden zonder het gelijknamige luipaard. Met Cary Grant en Katherine Hepburn in de hoofdrollen zit de film vol glamour. Baby is een tamme luipaard die naar de heldin Susan uit Brazilië wordt gestuurd.

babyfilmpje ter sprake brengen

Is je katachtige fel aan de buitenkant maar super tam en liefdevol van binnen? Dan is deze bijnaam het overwegen waard.

7. Richard Parker

Als je kat volledig in contact is met zijn wilde instincten en toch gezelschap heeft, probeer hem dan ‘Richard Parker’ te noemen. Dit is de tijger in Het leven van Pi die met Pi op een reddingsboot is gestrand.

leven-van-pi-tijger richard parker
Het leven van Pi’s Richard Parker

Hoewel Richard Parker enigszins gevaarlijk is en terugkeert naar het wild, worden de twee dicht genoeg bij elkaar om te knuffelen. Een van de meest geschikte filmkatnamen voor een furbaby die al uren weg is voordat hij terugkeert om op je schoot te zitten.

8. Teigetje

Als je bent opgegroeid met Winnie de Poeh, dan wil je misschien je kat vernoemen naar Poeh’s vriend, Teigetje. De tijger zit vol plezier en energie en is een trouwe metgezel. Dit is ook een passende naam voor een kat met strepen op zijn vacht. ‘Teigetje’ is een schattigere, pakkendere draai aan ’tijger’.

Teigetje Bron Disney
Teigetje Bron: Disney

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

9. Meester Tijgerin

Master Tigress is de tijger ingesproken door Angelina Jolie in Kung Fu Panda. Ze is een van de Famous Five en gelooft dat ze de enige is die Tai Lung kan verslaan.

meester tijgerin kung fu panda
meester tijgerin kung fu panda

Noem haar ‘Master Tigress’ als je kat een krachtige aura heeft en de behoefte voelt om je te beschermen of een aantal indrukwekkende bewegingen laat zien tijdens het spelen met haar speelgoed.

⇒ Shop Amerikaanse kat speelgoed muis

⇒ Shop Britse kattenspeelspeeltjemuis

10. Kat

‘Cat’ noemt Holly (Audrey Hepburn) de ginger stray die ze adopteert. Ze weigert de kat te benoemen en volledig te accepteren tot het einde wanneer Holly en haar geliefde in een onvergetelijke scène achter hem aanrennen in de regen. Dit staat symbool voor Holly die een gevoel van verbondenheid vindt.

Kat in ontbijt bij Tiffanys Source Paramount
Cat in Breakfast at Tiffanys Bron: Paramount

Als je voor het eerst op jezelf woont of een kat een belangrijke mijlpaal krijgt, is dit een betekenisvolle filmkatnaam. Je zou je furbaby ook kunnen vernoemen naar Orangey, de beroemde acteur katachtige die Cat speelde.

11. Garfield

Heb je een kat met een meer dan levensgrote persoonlijkheid die graag geniet van wat romige lasagne? Het lijdt geen twijfel dat hij jouw Garfield is.

Garfield
Garfield

De schattige Garfield verscheen voor het eerst in strips voordat hij zijn weg naar het grote scherm vond in de gelijknamige films. Hij komt altijd in de problemen, heeft een hilarisch gevoel voor sarcasme en lijkt zichzelf op de eerste plaats te zetten. Een fantastische naam voor een kat met een gezonde hoeveelheid trots die je rustplaats regeert!

Meer Movie Cat Namen

Weet je nog steeds niet zeker hoe je je kat moet noemen? Geen probleem, ik heb hier nog een paar ideeën.

Namen van huiskatten in films

Er zijn zeker enkele charismatische huiskatten op het grote scherm. Hier zijn er slechts een paar:

 • Hertogin (Stuk)
 • Gans (Kapitein Marvel)
 • Si en An (Dame en de Zwerver)
 • Keanu (Keanu)
 • Odysseus (Binnen Llewyn Davis )
 • Mevrouw Norris (Harry Potter)
 • Dikke Louie (De Princess Dagboeken)
twee van de aristocats disney kattennamen

Namen van wilde katten in films

Heeft je kat meer een felle streep? Probeer een van deze wilde kattenfilmnamen.

 • Elsa (Vrij geboren)
 • Litteken (De Leeuwenkoning)
 • Bagheera (Het Jungle Boek)
 • Aslan (De Kronieken van Narnia)
 • Diego (IJstijd)
verschillende disney katten uit animatiefilms

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Let: Deze film kat namen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.