12 beste Ierse kattennamen waar je dol op zult zijn

Je hebt de grote beslissing genomen om een kat te kopen – of je hebt besloten om je kattenfamilie uit te breiden. Je hebt het ras gekozen of gekozen voor een moggy – en nu komt de moeilijkste beslissing van allemaal – hoe ga je je nieuwe katachtige noemen? Er zijn Disney-kattennamen, Griekse kattennamen, Egyptische kattennamen – wat dacht je van sommige Ierse kattennamen?

Ierse kattennamen zijn een geweldige optie – katten worden al lang vereerd in Ierland en worden door veel Ieren als magisch gezien. In Ierland zijn katten op het hoogtepunt van hun magische krachten – goed en slecht – met Halloween.

En in Ierland zien velen een zwarte kat die hun pad kruist als goed nieuws in plaats van slecht nieuws.

Het goede nieuws is dat ik een deel van het harde werk voor je heb gedaan en het aantal potentiële Ierse kattennamen heb verminderd op basis van een aantal goede criteria over wat een goede kattennaam kan zijn.

Bovendien neem ik je mee door enkele dingen om over na te denken om je te helpen beslissen welke van die namen de beste is voor je nieuwe kat.

kat met een groene hoed en een vlinderdas

Ierse kattennamen – Zal mijn kat het wel merken?

Natuurlijk worden mensen enthousiast over kattennamen – maar kent onze kat zelfs zijn eigen naam, laat staan dat hij erom geeft? Uit onderzoek blijkt dat gedomesticeerde katten hun naam wel kennen en herkennen.

Het onderzoek werd op passende wijze uitgevoerd door de Universiteit van Tokio (de thuisbasis van vele kattencafés die daadwerkelijk in deze studie werden gebruikt) en werd gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature.

Het was bekend dat gedomesticeerde katten meer vocaal waren dan wilde katten en dat het gedrag van een gedomesticeerde kat wordt beïnvloed door de stemming en gezichtsuitdrukkingen van hun eigenaren.

Maar gezien het feit dat mensen ongeveer 9.500 jaar geleden begonnen met het domesticeren van katten, wordt het tijd dat er een meer diepgaand onderzoek wordt gedaan naar de vraag of onze katten zelfs hun eigen namen kenden.

kat in een veld met een houten poort Ierse kattennamen

De studie werkte met 78 verschillende katten in huizen met één en meerdere katten en in kattencafés. Uit de studie bleek dat de meeste katten in staat zijn om hun namen te onderscheiden van vergelijkbaar klinkende woorden en van andere kattennamen.

Het bewijs hiervan was dat de katten opstonden toen ze hun namen hoorden en reageerden door hun hoofd te bewegen, te miauwen en met hun oren te wiebelen.

Dit resultaat werd gezien toen zowel hun eigenaren als vreemden hun namen gebruikten. En de resultaten waren vergelijkbaar in huishoudens met meerdere katten waar katten niet reageerden op de namen van andere katten in hun huizen, maar wel wanneer hun naam werd gebruikt.

Het benoemen van een kat geeft hem een individuele identiteit en helpt bij het opbouwen van een relatie tussen kat en eigenaar. En u kunt uw kat helpen zijn eigen naam te leren door te voorkomen dat hij te veel bijnamen gebruikt, vooral als hij jonger is.

tabby kat met groene ogen met groen erachter

Belangrijkste dingen om over na te denken bij het benoemen van uw kat

1. Het uiterlijk van uw kat

De kleur van uw kat of zijn markeringen kunnen u helpen bij het maken van een keuze. Ierse kattennamen zijn fantastisch om te matchen met de kleur van je kat. Kieran en Darcy bedoelen allebei donker dus passen bij zwarte katten. Kira is zwart voor meisjes en Ciara is een vrouwelijke naam die donkerharig betekent.

Als je kat een lichtere kleur heeft, overweeg dan Finley, wat eerlijk betekent of Finn, een kleine blonde soldaat.

Als je een gemberkat hebt, betekent Rory Red King of voor een glanzende tabby probeer dan Orla, wat Golden Princess betekent.

zwarte traditionele bombay kat op notenachtergrond
Bombay Kat

Kijk ook naar de vorm van je kat – is hij slank of solide? Puntige oren of platte achteroren? Pluizig of strak? Denk aan het concept van Onomatopee. Dit is wanneer een woord lijkt op wat het beschrijft.

2. De persoonlijkheid van uw kat

Een goede kattennaam kan de persoonlijkheid van uw kat weerspiegelen. Dit kan moeilijk zijn met een nieuwe kat, omdat je ze natuurlijk nog niet hebt leren kennen en je kat misschien erg jong is, dus zijn persoonlijkheid is nog in ontwikkeling. Neem een paar dagen de tijd om je nieuwe kat te observeren en te zien hoe het is.

Aidan betekent weinig vuur en is dus perfect voor een actieve en nieuwsgierige kat.

3. Het ras van uw kat

Als je kat een Siberiër of een Maine Coon is en erg pluizig, past het misschien wel bij een naam als Conan, wat kleine wolf betekent.

zwarte Perzische kat
Perzische Kat

4. Houd de naam kort

Je zult de naam van je kat heel veel gebruiken – dus hoe minder lettergrepen, hoe beter. Ook zal dit voor uw kat gemakkelijker te absorberen en te onthouden zijn. Bovendien is het waarschijnlijk dat u uw kat voorstelt aan vrienden, familie, dierenartsen en anderen, zodat een kortere naam voor iedereen gemakkelijker te begrijpen en te onthouden is.

5. Kies geen naam die groter is dan je kat

In Ierland wordt het niet veel groter dan Bono! Ik denk dat dit een beetje oneerlijk kan zijn voor je kat. Hetzelfde met The Edge.

6. De naam moet een lange levensduur hebben

Het lijkt misschien hilarisch om je kat een lange naam te geven wanneer je hem voor het eerst krijgt, maar je kunt het goed beu zijn om deze naam uit te roepen en met anderen te delen.

meerdere katten in een vensterbank van een roze hoed met een rood frame

Blarney kan een hilarische naam lijken wanneer je je kat voor het eerst krijgt, maar je kunt het heel goed beu zijn om het te gebruiken en aan anderen uit te leggen dat terwijl je van je kat houdt, je hem een naam hebt gegeven die suggereert dat hij een flagrante leugenaar is.

7. Wees aardig

Mosach is Gaelic voor harig maar is dat echt goed voor een mooie poes? Nessa is Gaelic voor NIET zachtaardig. Cillian betekent bitter. Ik denk dat je begrijpt wat ik bedoel.

8. Zorg ervoor dat het past bij andere katten in je huishouden

Het belangrijkste hier is om te voorkomen dat u een kattennaam kiest die te veel klinkt als de naam van een andere kat in uw huishouden, omdat dit kan leiden tot verwarring, bijvoorbeeld Sven en Ben.

Wat als ik de verkeerde naam kies?

Ik weet dat ik je laat weten dat je kat zijn naam leert, maar als je ervoor kiest om de naam van je kat na een paar weken te veranderen, zou het niet al te veel een probleem moeten zijn.

kat op een bus in Ierland

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Er is op de een of andere manier geen bewijs voor wat er gebeurt als een nieuwe eigenaar de naam van een oudere kat verandert, bijvoorbeeld als je een reddingspoes zou krijgen die al enkele jaren oud was. Ik zou willen voorstellen om je naam naar keuze te proberen en het een paar maanden te geven om vast te houden en van daaruit een beslissing te nemen.

Hoe kwamen sommige beroemde katten aan hun naam?

The Grumpy Cat werd pas The Grumpy Cat nadat een afbeelding van haar frons op sociale media verdween. Haar echte naam was Tartaarsaus.

Garfield was gebaseerd op katten waar bedenker Jim Davis mee opgroeide. De eigenlijke naam en persoonlijkheid kwam van Jim Davis’ grootvader, James A Garfield Davis. Davis beschreef zijn grootvader als “een grote, cantankerous man”.

Choupette Lagerfeld werd aan Karl Lagerfeld gegeven door het Franse model Baptiste Giabiconi toen het kitten 10 weken oud was. Choupette is een veel voorkomende bijnaam in het Frans voor schattige meisjes.

12 Beste Ierse kattennamen

Pangur

De bekendste kattennaam in Ierland is Pangur. Pangur wordt genoemd in een gedicht dat werd geschreven door een monnik in de 9e eeuw genaamd Pangur Ban. En het Gaelische woord voor kat is eigenlijk “kinderbedje” wat natuurlijk voor behoorlijke kitty verwarring zorgt!

Blauwogige sneeuw gemarmerde bengaalse kat in groene hoge hoed Ierse Kat nam

2. Wicklow

De beroemde prachtige bergen in de buurt van Dublin.

3. Kool

Wist je dat kooltje in het Frans een term van vertedering is? (Mon petit chou).

4. Conan

Pefect voor de furriest katten omdat het kleine wolf betekent.

5. Kirby

Een nogal vreemde – het betekent van een kerkboerderij – maar super schattig

gember kat in groene Ierse hoed

6. Sheena

God is genadig – perfect voor een serene vrouwelijke kat

7. Conor

Liefhebber van Hounds. Zeer geschikt voor een kat die zijn huis deelt met honden

8. Aidan

Klein vuur – perfect voor katten met attitude

9. Kira

Perfect voor een vrouwelijke zwarte kat

zwarte Siberische kat in boom

10. Darcy

Voor een mannelijke zwarte kat

11. Orla

Golden Princess – perfect voor een mooie vrouwelijke tabby

12. Padie

Patrick verkort – een naam die altijd klinkt als iemand die graag een biertje drinkt en een weddenschap aangaat. Perfect voor een leuke liefhebbende kater.

architectonisch ontwerp architectuur bakstenen muurstenen
Foto door Skitterphoto op Pexels.com

Ierse kattennamen van plaatsen in Ierland

Galway
Dublin
Kurk
Blarney
Balken
Ennis
Sligo
Wicklow

Ierse kattennamen van Iers eten en drinken

Guinness
Jameson
Bailey of Baileys
Kool
Tayto – Ierse aardappelchip
Colcannon – aardappelpuree met boerenkool of kool
Coddle – lagen worst en spek met plakjes aardappel en uien

Ierse kattennamen van Gaellic Words

Pusheen – een term van vertedering voor een kat
Craic – een geweldige tijd hebben
Dillon – bliksemflits
Quinn – Wijsheid

diverse drankflessen
Foto door Lucian Petronel Potlog op Pexels.com

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Mannelijke Ierse namen

Conan – kleine wolf
Kieran – kleine donkere
Finley – eerlijke held
Kirby – van de kerkboerderij
Ronan – kleine zeehond
Liam – sterke krijger
Cormac – zoon
Darcy – donker
Finn – kleine blonde soldaat
Quinn – wijs
Rory – rode koning
Aidan – weinig vuur
Conor – liefhebber van honden
Fergal – dapper
Murphy – van een groot krijger
Dempsey – trots
Dugan – donker of zwart

Vrouwelijke Ierse namen

Kira – zwart
Sheena – god is genadig
Orla – gouden prinses
Lia – drager van goed nieuws
Breana – sterk en deugdzaam
Sybil – waarzegster
Ciara – donkerharig
Iona – paars juweel

Klassieke Ierse woorden en namen

Kabouter
Patrick
Rijstveld
Klaver
Klaver
Kattin
Bono

hout dageraad vakantie cafeïne
Foto door Jill Wellington op Pexels.com

Let: Deze Ierse kattennamen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

Zoals deze Ierse Kattennamen Post? Waarom pin je het niet?