15 Big Eyed Cat Breeds waar je voor valt

De grote ogen van menselijke baby’s betekenen dat we hard bedraad zijn om van dieren met grote ogen te houden. Het zien van die grote ogen overspoelt onze hersenen met feel-good chemicaliën.

Het zou dus geen verrassing moeten zijn dat wij mensen kattenrassen met grote ogen onweerstaanbaar kunnen vinden. Hier zijn 15 Big Eyed Cat Breeds waar je voor valt.

15. Big Eyed Kattenrassen

1. Cornish Rex Kattenras

De Cornish Rex kat heeft een kop in de vorm van een driehoek. Als gevolg hiervan zijn zijn ogen prominent en groot. De ogen van de Cornish Rex-kat hebben de neiging om goudkleurig te zijn, hoewel dat kan variëren.

cornish rex kat op rode achtergrond
Kijk eens naar die oren!

Het Cornish Rex kattenras heeft geen haar, afgezien van wat dons. Hun vacht is erg fijn en kan soms een beetje een krul krijgen. Het gebrek aan bont kan die grote ogen nog meer benadrukken.

Dit kattenras wordt vaak vergeleken met windhondenhonden vanwege hun slanke uiterlijk en ze houden van een lange, lolling run. Dit is een zeer avontuurlijk ras dat graag verkent en zijn speelse houding lang na zijn kittendagen zal behouden.

cornish rex kat tabby

2. Sphynx Kattenras

De Sphynx, een van de meest herkenbare kattenrassen, staat bekend om zijn kale lichaam. Deze middelgrote katten hebben een opvallend uiterlijk met een haarloze, gerimpelde huid en grote oren.

sphynx kat met badmuts in een emmer
Sphynx Kat

Het staat ook bekend om de ietwat intense blik die uitstraalt voor zijn grote ogen. Als een ander ras met minimaal haar vallen die grote ogen nog meer op bij de Sphynx-kat.

Hoewel Sphynx-katten er kaal uitzien, kunnen ze bedekt zijn met een kleine hoeveelheid perzikpluis, waardoor ze die fluweelachtige textuur krijgen. Ze hebben echter wel matige verzorging nodig om voor hun haarloze lichaam te zorgen, omdat ze geen vacht hebben om natuurlijke oliën te absorberen die hun lichaam produceert.

grijze spynx kat op houten bank
Sphynx Kat

Wat het Sphynx-kattenras mist aan vacht, maken ze goed in hun persoonlijkheid. Deze haarloze katten zijn sociaal, energiek en houden van spelen. De nieuwsgierige katten zijn ondeugend en houden van teaserspeelgoed en puzzelspeelgoed om ze uit te dagen.

3. Scottish Fold Kattenras

Scottish Fold-katten, genoemd naar hun ongewone gevouwen oren en opvallende, geelachtig oranje oogkleuren, deze katten houden er gewoon van om in de buurt van mensen te zijn. Deze gemakkelijke katten hebben een geweldige persoonlijkheid en kunnen met iedereen overweg.

Schotse vouwkat met gele ogen een van de grote ogen kattenrassen
Schotse vouwkat met gele ogen

Hoewel ze misschien het best bekend staan om die grappige gevouwen oren, wordt dit ras ook gekenmerkt door mooie grote ronde ogen. Hun ogen zijn er in de kleuren goud, blauw en groen. Voeg deze toe aan die donzige oren en je hebt een schattig kattenras!

Scottish Fold Tabby Cat met tong uit
Schotse Vouwkat

Als actieve muisvogels zijn Schotse vouwkatten speels, gevoelig en expressief. Deze vrolijke katachtigen hebben de gewoonte om in vreemde posities te poseren – rechtop zitten alsof ze een stokstaartje zijn, plat op de grond liggen of op hun rug met hun poten in de lucht.

Ze zijn matig actief en genieten van speelgoed dat hun behendigheid test en hun intelligentie uitdaagt, zoals puzzelspeelgoed. Schotse vouwkatten hunkeren naar aandacht en zijn geweldige metgezellen, dus verwacht met ze te spelen als je thuiskomt van werk of school.

Grijs schots vouw kattengezicht van dichtbij
Schotse Vouwkat

4. Birmese kattenras

De Birmezen zijn vriendelijk, knap en aardige katten. Bij Siamese voorouders zijn deze katachtigen speels en aanhankelijk, maar niet aanhankelijk. Birmese katten worden vaak gekenmerkt als een “rots gewikkeld in zijde” omdat ze veel zwaarder zijn dan wat ze lijken te zijn.

Birmese kat op witte achtergrond
Birmese Kat

Hun vachten zijn kort en zijdeachtig en onderhoudsarm, vereisen een wekelijkse borstel of kammen om dood haar te verwijderen. En dat korte zijdezachte haar zet hun prachtige grote ronde en glimmende groene ogen af.

Jongere Birmese katten zijn nieuwsgierig en actief, en naarmate ze ouder worden, worden ze rustig en kijken ze liever dan betrokken te raken bij activiteiten. Je ziet ze vaak slapen op een vensterbank of op de hoek van een bank, terwijl ze het zonlicht grijpen.

Birmese katten zijn uitstekende springers en klimmers en moeten kattenstokken hebben of iets om op te klimmen.

5. Tonkinese kattenras

Deze speelse kat behoudt zijn speelse instincten zijn hele leven. Ze houden van rennen, apporteren, de deur beantwoorden en meer. Tonkinese katten zijn erg sociaal en geven veel de voorkeur aan gezelschap boven alleen zijn.

tonkinese kat donker gezicht
Tonkinese kat met een donker gezicht

Dit ras werd ontwikkeld in de jaren 1960 en 1970. Deze middelgrote katten kunnen behoorlijk sterk zijn en kort, zijdeachtig haar hebben. Dit compenseert hun prachtig gevormde ronde ogen.

Bovendien hebben Tonkinese katten een scala aan exotische oogkleuren, van hemelsblauw tot voilet en zelfs goud.

Het Tonkinese ras wordt verondersteld te zijn gebracht naar het Verenigd Koninkrijk in de vroege jaren 1800 en chocolade Siamees genoemd. In de VS is het Tonkinese ras ontwikkeld uit de Siamese en Birmese rassen om een gematigder ras te bieden en aqua eyes te hebben.

Tonkinese kat met aqua eyes
Tonkinese kat met aqua eyes

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

6. Devon Rex Kattenras

De ondeugende Devon Rex kat, ook bekend als de pixie kat, is een liefdevol en loyaal kattenras. Ze zijn de ideale metgezellen en verwelkomen de aandacht van familie en vrienden, en zijn ook geweldig met kinderen en andere huisdieren.

Devon Rex Kat op donkerbruine bladachtergrond met kruik en tarwe
Devon Rex Kat

Dit kattenras ontstond in Engeland tijdens de late jaren 1950 en is vergelijkbaar met het nabijgelegen Cornish Rex kattenras. Hun grote, ovaalvormige ogen concurreren met hun grote oren om aandacht.

Deze katachtigen zijn intelligent, actief en vereisen regelmatige stimulatie. Devon Rex-katten zijn springers en hun favoriete plek is op hoofdhoogte, dus zitstokken en kattenbomen moeten worden verstrekt.

De matig actieve kat geniet van leren en apporteren, dus interactief speelgoed zal hem ook helpen bezig te houden terwijl je geld verdient.

Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt
Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt

Dit binnenkatenras heeft slanke lichamen met lange benen, grote ogen en hoge jukbeenderen. Ze mogen niet worden geborsteld omdat hun vacht gevoelig is voor breuk; wrijf in plaats daarvan de Devon Rex-kat voorzichtig met een doek om ze wekelijks goed verzorgd te houden.

7. Singapura Kattenras

Singapura-katten hebben boeiende kleine geesten, klaar om je hart weg te stelen. Deze mooie katachtigen zijn een speels, brutaal en vriendelijk kattenras. Je vindt ze vaak onder een dekbedovertrek of liggend in de zon.

Bleke Singapura Kat
Singapura Kat

De Singapura is een van de kleinste kattenrassen, wat betekent dat zijn amandelvormige ogen echt knallen. Singpura katten hebben de neiging om eruit te zien alsof ze constant hun ogen zo wijd mogelijk open hebben.

Met een vergelijkbaar temperament als de Birmese kat, zitten ze vol kattenkwaad, zijn aanhankelijk en uiterst nieuwsgierig. Singapura-katten houden ervan om ballen door de hal te jagen of tapdansen op toetsenborden.

Deze leuke katten houden van mensen en kunnen gemakkelijk overweg met andere huisdieren in huis – waardoor ze ideaal zijn voor binnenshuis.

8. Perzisch kattenras

Perzische katten zijn aanhankelijke, volgzame en zachtaardige katten. Dit ras heeft een rustige houding; ze ploffen neer op elk zacht oppervlak en poseren gewoon voor je waardering. Deze elegante katten zijn niet erg actief, waardoor ze het perfecte binnenhuisdier zijn.

witte Perzische kat met blauwe ogen
Perzische Kat

Perzen hebben een relatief klein gezicht, dus hun grote ronde ogen zijn bijzonder prominent aanwezig. De meeste Perzen hebben prachtige blauwe ogen, maar hun kunnen uitzonderingen zijn – of sommigen die een andere kleur in elk oog hebben.

wit-Perzische kat opzij liggend op de grond

Hoewel aanhankelijk, zijn Perzische katten discriminerend en reserveren ze hun aandacht voor familie en een paar vertrouwde gasten.

Lover Valentine Perzische colourpoint kat met een rood hart

Dit prachtige platte kattenras kan wel goed overweg met kinderen en andere huisdieren; ze zijn echter geen fans van luidruchtige omgevingen, maar eerder serene huizen waar weinig verandert.

zwarte Perzische kat
Perzische Kat

9. Russisch blauw kattenras

Met smaragdgroene ogen en een luxe zilverachtige vacht is Russian Blues een verrassend mooi ras. De Russian Blue is zachtaardig en fijngekleurd, met lange benen die het mogelijk maken om met hoge snelheden te rennen.

foto van russische blauwe kat spelen met bruine houten stok terwijl liggend op gras
Foto door Kirsten Bühne op Pexels.com

Die groene ogen zijn groot, rond en breed opgezet. Dit is een ander kattenras dat er constant uitziet alsof het klaarwakker is! Blauwe katten worden geboren met gele ogen die na verloop van tijd groen worden.

Dit dure kattenras houdt echt van spelen en vereist een flinke hoeveelheid aandacht als je thuiskomt. Hoewel, ze genieten er wel van om in een rustig hoekje te dutten en hebben de neiging om grote groepen uit de weg te gaan.

Russisch blauw kattenportret
Blauwe Kat

Vaak veeleisend tijdens de maaltijd, kunnen deze gelukkige katachtigen behoorlijk dik worden als je niet stevig bent. Russian Blue-katten zijn een ander zeer intelligent ras, dus het is belangrijk om voldoende mentale en fysieke stimulatie te bieden om ze gelukkig te houden.

10. Brits kortharig kattenras

De Britse korthaar is een middelgroot tot groot kattenras met grote gouden, oranje of koperkleurige ogen, een korte, brede neus en een korte tot middelgrote vacht. Dagelijkse verzorging van deze katachtigen is noodzakelijk, vooral tijdens seizoenswisselingen.

Portret van Britse korthaar kat wit witte achtergrond
Britse korthaar Kat

Deze mooie kitties zijn zeer intelligent; ze zijn echter nog steeds blij om binnen te blijven en met speelgoed en mensen te spelen. Pak wat toverstokachtig speelgoed en begin een spel met je Britse korthaar kat; het kan heel leuk zijn.

Dit binnenkattenras heeft een gemakkelijke persoonlijkheid en biedt veel gezelschap. Hoewel deze katten graag spelen, hebben ze geen aandacht per uur nodig.

Britse korthaar kat met camera

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

11. Abessijn kattenras

Je Abessijnse kat kan wel eens je beste vriend worden. Deze energieke katten zijn altijd aan en klaar voor plezier. Waar ze het meest van houden, is dicht bij hun eigenaar zijn, dus ze zullen de neiging hebben om in welke kamer je ook bent.

jonge Abessijnse kat in actie
jonge Abessijnse kat in actie

Dit ras heeft een relatief klein gezicht, wat betekent dat zijn grote amandelvormige ogen nog meer opvallen.

Dit vriendelijke kattenras staat ook bekend om zijn intelligentie en zijn liefde voor een goede klim, dus zorg ervoor dat je het een tuin of een kattentoren geeft om te spelen. Maar bovenal houdt de Abessijn van zijn menselijke familie.

Abessijnse kat liggend

Deze sociale kat houdt van gezelschap, dus als je een drukke levensstijl hebt, is het misschien een idee om een andere kat of huisdier te nemen om het gezelschap te houden als je er niet bent.

12. Chartreux Kattenras

De Chartreux-kat staat bekend als een van de meest beleefde rassen – geen woord dat normaal gesproken wordt geassocieerd met katten! Dit is een kat die niet graag klaagt en niet alleen je vriend zal zijn, maar ook een vriend voor alle gasten.

Grijze chartreux kat met een gele ogen op een bank.
Grijze chartreux kat met een gele ogen op een bank

Hun ronde ogen hebben de neiging om in tinten tussen koper en goud te komen, die hun blauwgrijze jassen prachtig compenseren.

Dit nog steeds vrij zeldzame kattenras is een geweldige optie voor een druk persoon die op zichzelf woont of een druk stel / gezin. Het speelt graag, maar dit verlangen komt over het algemeen in spurts. En dit is een ras dat heel goed is in het vermaken van zichzelf.

Chartreux kat, 10 maanden oud, voor witte achtergrond
Chartreux kat, 10 maanden oud

13. Ragamuffin Kattenras

Deze vaak grote en lange kat is net zo schattig als zijn naam. De zachte en zijdeachtige vacht kan vrij lang en pluizig worden. Dit kattenras wordt graag vastgehouden als een baby en staat bekend om zijn volgzame aard en zijn lieve, grote ogen.

ragamuffin cat eye shot in profiel
Ragamuffin Cat in profiel

Ragamuffin katten staan erom bekend dat ze zich meer als een puppy gedragen dan als een kitten. Ze houden ervan om te apporteren, nieuwe trucs te leren en zelfs een wandeling te maken. Ragamuffins zijn heel erg schootkatten en zullen op hun gelukkigst zijn dicht bij hun favoriete mensen.

Pluizige ragamuffin kat in de studio.

14. Ocicat

Dit speelse kattenras houdt van aandacht. De Ocicat lijkt op een wilde kat maar is erg speels en liefdevol. Ze zijn een middelgroot tot groot kattenras met een gladde vacht. Hun markeringen zijn verdeeld over hun lichaam – en elk haar op hun vacht bevat meer dan één kleur.

ocicat kattenras
ocicat kattenras

Het Ocicat-ras werd gecreëerd door Siamese en Abessijnse katten samen te kruisen en later te fokken met een Amerikaans gedomesticeerd kort haar. Het ras werd geregistreerd in 1966.

Ocicats houden van spelen en zullen de meeste items in je huis zien als potentieel speelgoed. Het zijn ook vriendelijke katten die graag vreemden verwelkomen. Ze houden er niet van om alleen te zijn en vervelen zich snel, dus een broer of zus is vaak een goed idee.

ocicat duur kattenras
ocicat duur kattenras

Ze zijn energiek en zeer intelligent, dus hebben veel prikkels nodig. Ze hebben geen speciale trainingsbehoeften en in tegenstelling tot veel andere kattenrassen hebben ze zoals water, dus kijk uit als je een bad hebt.

15. Californië Spangled

De California Spangled-kat is ontwikkeld om op een luipaard te lijken. Een mix van de Abessijnse, Siamese en zowel Britse als Amerikaanse kortharige katten, de fokker Paul Casey ontwikkelde deze katten om grote kattenbeschermingsproblemen te benadrukken.

californische spangled kat
californische spangled kat

De schuine ogen van dit ras vallen op tegen zijn enigszins wild uitziende gezicht en zijn meestal koper- of amberkleurig. Het heeft een atletisch frame met lange benen en een gladde vacht. Qua persoonlijkheid is dit een geweldig ras voor gezinnen en het houdt ervan om betrokken te zijn bij zijn familie en liefde en genegenheid te tonen.

Bekijk het webverhaal