13 slimste kattenrassen waar je dol op zult zijn

Katten staan over het algemeen bekend als vrij slim, in tegenstelling tot hun aartsvijandenhonden. Maar hoe slim zijn katten? En kunnen ze leren trucjes te doen zoals honden? Of kiezen ze er gewoon voor om dat niet te doen? Het is altijd moeilijk te zeggen met onze raadselachtige harige vrienden. Maar van sommige kattenrassen wordt zeker aangenomen dat ze grotere hersenen hebben dan andere. Hier zijn er 13 die bij dat plaatje passen.

zwarte kat met bril en stropdas

13 Slimste Kattenrassen

1. Abessijn

Je Abessijnse kat kan wel eens je beste vriend worden. Deze energieke katten zijn altijd aan en klaar voor plezier. Waar ze het meest van houden, is dicht bij hun eigenaar zijn, dus ze zullen de neiging hebben om in welke kamer je ook bent.

Dit ras heeft een relatief klein gezicht, wat betekent dat zijn grote amandelvormige ogen nog meer opvallen.

jonge Abessijnse kat in actie
jonge Abessijnse kat in actie

Dit vriendelijke kattenras staat ook bekend om zijn intelligentie en zijn liefde voor een goede klim, dus zorg ervoor dat je het een tuin of een kattentoren geeft om te spelen. Maar bovenal houdt de Abessijn van zijn menselijke familie.

Deze sociale kat houdt van gezelschap, dus als je een drukke levensstijl hebt, is het misschien een idee om een andere kat of huisdier te nemen om het gezelschap te houden als je er niet bent.

Abessijnse kat liggend

2. Siamees

Het populaire Siamese kattenras zal minimaal verharen als je je kat regelmatig borstelt. Siamese katten zijn een van de meest aanbeden en beroemde kattenrassen. Het zijn intelligente, spraakzame en lieflijke katachtigen, waardoor ze ideale huisdieren zijn.

siamese kat languit op stoel
Siamees

10 Soorten Siamese katten, Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel, Alles wat u moet weten over de Lynx Point Siamese, Flame Point Siamese Katten, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, Lilac Point Siamese Katten en 12 Sensationele Siamese kattennamen.

Deze katten hebben unieke korte vachten, met een lichtgekleurd lichaam en een zijdezachte vacht. Hun gezicht, poten en staarten zijn donkerder dan de rest van hun lichaam. Hoewel het geweldige binnenkatten zijn, zoeken ze gezelschap van hun eigenaren, inclusief op schoot zitten en in bed kruipen.

Hun slanke korte jassen benadrukken ook hun verhoudingsgewijs grote oren.

siamese kat in rode kerstmuts

Siamese katten worden vaak bestempeld als “hondachtig” omdat ze het leuk vinden om hun mensen te volgen en genieten van speeltijd, zoals apporteren, dus sla actief kattenspeelgoed in. Hoewel het liefhebbende katten zijn, mag dit ras niet voor langere tijd alleen thuis worden gelaten.

3. Schotse Vouw

Scottish Fold-katten, genoemd naar hun ongewone gevouwen oren en opvallende, geelachtig oranje oogkleuren, deze katten houden er gewoon van om in de buurt van mensen te zijn. Deze gemakkelijke katten hebben een geweldige persoonlijkheid en kunnen met iedereen overweg.

Schotse vouwkat met gele ogen een van de grote ogen kattenrassen
Schotse vouwkat met gele ogen

Hoewel ze misschien het best bekend staan om die grappige gevouwen oren, wordt dit ras ook gekenmerkt door mooie grote ronde ogen. Hun ogen zijn er in de kleuren goud, blauw of grijs en groen. Voeg deze toe aan die donzige oren en je hebt een schattig kattenras!

grijze schotse vouw met hoofd op tablet

Als actieve muisvogels zijn Schotse vouwkatten speels, gevoelig en expressief. Deze vrolijke katachtigen hebben de gewoonte om in vreemde posities te poseren – rechtop zitten alsof ze een stokstaartje zijn, plat op de grond liggen of op hun rug met hun poten in de lucht.

Ze zijn matig actief en genieten van speelgoed dat hun agility en daag hun intelligentie uit, zoals puzzelspeelgoed. Schotse vouwkatten hunkeren naar aandacht en zijn geweldige metgezellen, dus verwacht met ze te spelen als je thuiskomt van werk of school.

Grijs schots vouw kattengezicht van dichtbij
Schotse Vouwkat

4. Perzen

Ondanks een schijnbaar hoge onderhoudsbuisachtige buitenkant, zijn Perzen een vrij onafhankelijk kattenras en doen ze graag hun eigen ding.

Blauwe Perzen zijn grijze katten. Perzische katten zijn aanhankelijke, volgzame en zachtaardige katten. Dit ras heeft een rustige houding; ze ploffen neer op elk zacht oppervlak en poseren gewoon voor je waardering – kleine supermodellen.

Meester van het verzorgen van het kapsel maakt grijze Perzische kat op tafel voor verzorging op een witte achtergrond

Deze elegante katten zijn niet erg actief, waardoor ze het perfecte binnenhuisdier zijn.

Perzen hebben een relatief klein gezicht, dus hun grote ronde ogen zijn bijzonder prominent aanwezig. De meeste Perzen hebben prachtige blauwe ogen, maar er kunnen uitzonderingen zijn – of sommigen die een andere kleur in elk oog hebben. Hun ogen kunnen vooral opvallend zijn tegen een blauwe of grijze vacht.

grijze en witte Perzische kat

Hoewel aanhankelijk, zijn Perzische katten discriminerend en reserveren ze hun aandacht voor familie en een paar vertrouwde gasten.

Dit prachtige platte kattenras kan wel goed overweg met kinderen en andere huisdieren; ze zijn echter geen fans van luidruchtige omgevingen, maar eerder serene huizen waar weinig verandert.

5. Cornish Rex

De Cornish Rex kat heeft een kop in de vorm van een driehoek. Als gevolg hiervan zijn zijn ogen en oren prominent en groot. De ogen van de Cornish Rex-kat hebben de neiging om goudkleurig te zijn, hoewel dat kan variëren.

Wanneer het Cornish Rex-ras vacht heeft, heeft het de neiging om gekruld te zijn en dicht bij hun huid te zitten en dit betekent dat dit ras minder werpt dan anderen. Sommige Cornish Rex katten hebben helemaal geen vacht.

cornish rex kat op rode achtergrond

Dit kattenras wordt vaak vergeleken met windhondenhonden vanwege hun slanke uiterlijk en ze houden van een lange, lolling run. Dit is een zeer avontuurlijk ras dat graag verkent en zijn speelse houding lang na zijn kittendagen zal behouden.

cornish rex kat tabby

6. Turkse Angora

Turkse Angora-katten staan bekend om hun lange, zijdeachtige vachten die vaak de langste rond de nek van de kat worden. Ze zijn een schattige combinatie van grote oren, amandelvormige ogen en een klein tot middelgroot hoofd.

Oorspronkelijk uit Turkije (je hebt dit misschien al geraden), zijn de vroegste vermeldingen van de Turkse Angora-kat uit de 16e eeuw. Het ras begon echter te verdwijnen in het begin van de 19e eeuw.

De Turkse Angora werd gefokt in de dierentuin van Ankara om zijn stamboom te behouden en het ras werd officieel opgericht in Noord-Amerika in de jaren 1970.

Turkse angora kat

Deze vriendelijke en zachtaardige katten hebben ook een meer onstuimige kant en houden van rennen, springen en verkennen. Hij houdt van spelen en zal bijna alles doen om je aandacht te trekken.

Dit kattenras zal de speelsheid die ze als kittens vertonen hun hele leven behouden. Ze zullen genieten van het kruipen naast je en op je op zowel de bank als je bed.

Turkse angora kat

7. Japanse Bobtail

Het Japanse bobtailras heeft een enkele vacht die niet de neiging heeft om veel haar af te werpen. Dit ras houdt ook van het verzorgen van zichzelf, wat de hoeveelheid werk die eigenaren nodig hebben, minimaliseert.

Dit lieve en liefdevolle ras komt natuurlijk uit Japan. Blijkbaar waren Japanse straatkatten in de jaren 1600 bobtails. Het ras wordt als gelukkig beschouwd en de eigenaren moeten gedijen.

Japanse bobtail kat

Standbeelden van driekleurige Japanse Bobtail-katten zijn vrij gebruikelijk in Japan (dit zouden de gelukkigste Japanse Bobtails van allemaal moeten zijn!). Dus als je het bekende beeld ziet met de kat die zijn poot op en neer steekt, weet je nu dat je naar een Japanse bobtailkat kijkt.

Het ras wordt bobtail genoemd vanwege zijn korte en stompe staart. Ze werden ook aanbeden door de Japanse keizerlijke familie en hebben nog steeds een koninklijke uitstraling. Dit betekent dat je huis – en de voorwerpen die erin zitten – deel uitmaken van hun Koninkrijk.

Japanse bobtail smoking en gember
Het gelukkige driekleurenpatroon

8. Korat

Deze knappe katten zijn erg extravert en leven een lang leven – gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar. Ze zijn erg liefdevol en volgen hun eigenaren graag overal – zelfs in de badkamer.

korat kattenras
korat kattenras

Korats hebben prachtige blauwe of grijze jassen die lijken te glinsteren en bijna zilver worden aan de uiteinden. Hun mooie jassen worden dan aangevuld met hun mooie groene ogen.

Hun jassen zijn erg fijn, dus ze hebben niet veel verzorging nodig. Een keer per week zou voldoende moeten zijn voor een borstel en voeg een zeemdoek toe om hun glans op te poetsen. Korat katten hebben de neiging om erg te genieten van verzorgd te worden.

korat duur kattenras
korat duur kattenras

Het Korat-kattenras bestaat al meer dan 600 jaar en is ontstaan in de Korat-regio van Thailand. In 1959 kreeg een Amerikaanse ambassadeur die Thailand bezocht twee koratkatten en dit is toen het ras zijn weg naar de Verenigde Staten vond.

Omdat het ras vrij zeldzaam is, is dit een duur kattenras.

9. Balinees

Het Balinese kattenras begon als een mutatie van het Siamese kattenras. Ze lijken erg op het Siamese kattenras, maar hebben een langere vacht en ze wegen zelden meer dan 5 kg.

Dit is een stijlvol en slank ras met dezelfde diepblauwe ogen van de Siamees – voeg daar hun prachtige zijdeachtige lange vacht aan toe en dit is een goed uitziend kattenras. Hun slanke zijdeachtige jassen benadrukken ook hun verhoudingsgewijs grote oren.

Balinees kitten

Balinese katten staan bekend als intelligent, vriendelijk en speels. Ze kunnen ook behoorlijk vocaal en nogal veeleisend zijn – een deel van die intelligentie, deze kitties weten wat ze willen!

Dit is ook een ras dat van aandacht houdt en niet voor lange periodes alleen moet worden gelaten. Dus als je op zoek bent naar een onafhankelijk en introvert type kat, is dit niet het ras voor jou.

Balinese kat
Balinese kat

10. Bengalen

Dit kortharige kattenras werpt minder vaak dan andere kattenrassen en vereist minder verzorgingsonderhoud van hun eigenaren.

Bengaalse katten zijn een van de nieuwere kattenrassen, een combinatie van de Aziatische luipaardkat en een Amerikaanse huiskat. Deze aanhankelijke katten zijn energiek en speels.

bengaalse kat

Een onderscheidend kenmerk van hun dikke en glanzende vacht is het parel- of goudstof- of glittereffect. Dit is een van de vele kenmerken van de mooie Bengaalse kat die bijdraagt aan zijn extreme schattigheid.

bengaalse kat gember

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

Het ras staat ook bekend om zijn zwartomrande en amandelvormige ogen en opvallende snorharen. Tel daarbij op hun dikke staart die vaak eindigt in een zwarte taps toelopende punt en je hebt één serieus schattige kat.

11. Savanne

Een van de duurste kattenrassen, de Savannah is een fantastische mix van een echt wilde kat (cerval) en een huiskat. Dit geeft hen zeer stijlvolle cheeta-markeringen op hun jassen.

Deze prachtige kat is ook uitzonderlijk groot en geldt als ’s werelds hoogste kattenras – absoluut supermodel territorium.

savanne tabby kat staren

Savannes zijn zo duur vanwege hun fokkerij. Het vergt geluk – en vaak een aantal jaren – om een serval en een gedomesticeerde kat te paren.

Ze hebben een band met slechts een paar mensen en staan bekend als zeer loyaal. Ze zijn erg nieuwsgierig en hebben een indrukwekkend vermogen om te springen – zelfs op koelkasten en hoge muren. Ze hebben een vrij sterk jachtinstinct, dus als je vogels of vissen houdt, zal je Savannah-kat ze waarschijnlijk dagelijks in de gaten houden.

savannah kat volledig lichaam

Vanwege dit jachtinstinct is het belangrijk om naar de eigendomswetten van uw land en stad te kijken voordat u besluit te investeren in deze katachtige. Sommige gebieden hebben beperkende wetten omdat deze grote katten inheemse soorten kunnen bedreigen.

12. Birmaans

Het Birmese ras heeft een korte, fijne vacht die minder haar verliest dan andere kattenrassen.

Hun vachten zijn kort en zijdeachtig en onderhoudsarm, vereisen een wekelijkse borstel of kammen om dood haar te verwijderen. En dat korte zijdezachte haar zet hun prachtige grote ronde en glimmende groene ogen af.

De Birmezen zijn vriendelijk, knap en aardige katten. Bij Siamese voorouders zijn deze katachtigen speels en aanhankelijk, maar niet aanhankelijk. Birmese katten worden vaak gekenmerkt als een “rots gewikkeld in zijde” omdat ze veel zwaarder zijn dan wat ze lijken te zijn.

Birmese kat op witte achtergrond
Birmese Kat

Jongere Birmese katten zijn nieuwsgierig en actief, en naarmate ze ouder worden, worden ze rustig en kijken ze liever dan betrokken te raken bij activiteiten. Je ziet ze vaak slapen op een vensterbank of op de hoek van een bank, terwijl ze het zonlicht grijpen.

Birmese katten zijn uitstekende springers en klimmers en moeten kattenstokken hebben of iets om op te klimmen.

witte en zwarte birmese kattenrassen die niet verharen

13. Havana Bruin

In de jaren 1950 besloot een groep kattenliefhebbers om Siamese en binnenlandse zwarte katten te fokken en het eindresultaat was de Havana Brown. Zoals je misschien al geraden hebt, heeft dit ras prachtige chocoladebruine jassen en oogverblindende groene ogen. Het zijn loyale en aanhankelijke huisdieren en geweldig met gezinnen.

Havana bruine kat
Havana bruine kat

De Havana Brown is iets anders dan het Havana kattenras. Het kattenras van Havana is ontwikkeld om een bruine kat te zijn, maar het gaat er nooit helemaal heen. In 2007 werd verder gewerkt aan de veredeling om de chocoladebruine kleur te cementeren en werd de Havana Brown geboren. Als gevolg hiervan is dit een vrij zeldzaam kattenras.

tabby kat met bril slimste kattenrassen

Deze slimste kattenrassen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.