16 grootste kattenrassen

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik hou van een grote kat. Een van de vele redenen waarom ik ervoor koos om mijn geweldige Siberische kat Alexei te kopen, is omdat ik wist dat hij erg groot zou worden. Misschien associeer ik het grotere formaat met het feit dat hij knuffeliger is? De meeste katten bereiken de volledige grootte met 12 maanden, maar sommige rassen zoals Siberiërs en Maine Coons zullen blijven groeien totdat ze 2 zijn.

Helaas zal de pootgrootte van je kat in verhouding staan tot zijn grootte (ik hou van een grote poot), maar als je een van de langharige grote kattenrassen hebt, hebben ze luchtigere poten die groter lijken te zijn.

17 grootste kattenrassen

1. Maine Coon

Deze donzige katachtigen zijn echt iets speciaals. Bekend als echte zachte reuzen, worden ze vaak de honden van de kattenwereld genoemd dankzij de unieke Maine Coon-persoonlijkheid.

maine coon tabby kat staren met zeer puntige oren

Dus als je een zelfbenoemd hondenmens bent, maar je horizon wilt verbreden, is dit ook je perfecte overgang naar het zijn van een katteneigenaar.

Maine Coons zijn vriendelijk, lief en erg vocaal. Hun omvangrijke lichamen en zware, dubbellaagse lange haren hielden hen goed beschermd tegen de wrede kou in Maine, de staat waaruit ze afkomstig waren. Maine Coons zijn meestal tussen de 15 en 20 pond. Vrouwtjes bevinden zich aan de onderkant van het spectrum en sommige mannetjes kunnen zo groot worden als 25 pond.

maine coon kat tabby op witte achtergrond
maine coon kat

Met zoveel persoonlijkheid en liefde om te geven, kun je al snel merken dat je naar het Maine Coon-ras neigt.

2. Noorse boskat

tabby norweigan boskat met groene achtergrond
Noorse Boskat

Ook bekend onder zijn Noorse naam – Skogcatt – bestaat de Noorse boskat al eeuwen. Erg handig voor het bevrijden van huizen en boerderijen van muizen, ze zijn pas onlangs populair geworden in Europa en de Verenigde Staten.

Deze donzige katachtigen zijn grote katten, met een lange vacht. Noorse katten hebben de neiging om tussen de 12 en 16 pond te wegen. Omdat ze echter zo harig zijn, kunnen ze er een stuk groter uitzien. Ze zijn onafhankelijk, alert en erg slim.

Noorse boskatten geven meestal de voorkeur aan hun eigen ruimte. Dit dure kattenras houdt echter van een goede kinkrab en ze houden van zonder aandacht te zoeken.

Het zijn ook geweldige klimmers, en je zult ze vaak in de toppen van bomen vinden voordat ze halsoverkop naar beneden denderen. Voor kleinere huizen is een kattenklimmer en krabpaal handig.

3. Siberisch

Mijn eigen katachtige vriend, Alexei, is een Siberiër, dus ik ben bijzonder partijdig voor dit geweldige ras. Met een dikke, luxe jas, prachtige kleuren en aanhankelijke persoonlijkheid zijn Siberiërs zeer geschikt voor elk huis.

Een volwassen Siberiër kan soms zelfs groter zijn dan een Maine Coon. Meestal zijn de mannetjes tussen de 12 en 16 pond en de vrouwtjes 9 tot 12 pond. Omdat hun lichamen compacter zijn dan Maine Coons, kunnen ze kleiner lijken, zelfs als ze dezelfde hoeveelheid wegen.

zwart kattenportret met rode achtergrond
Mijn mooie Alexei

Ze zijn relaxt, maar spelen graag en zijn erg gehecht aan hun mensen. Je zult vaak merken dat je Siberische kat achter je aanloopt en knuffelt zodra je plaatsneemt.

Siberische tabby kat in groene bladeren
Prachtige Nelly die me inspireerde om mijn eigen Siberische kat te krijgen

Zoals je mag verwachten, komt deze liefhebbende kat uit Siberië in Rusland, dus ze zijn goed geschikt voor koude omstandigheden. Het is een oud ras waarvan wordt gedacht dat het voorouderlijk is voor alle moderne langharige katten. Dat is nogal de stamboom.

4. Brits korthaar

De Britse korthaar is een middelgroot tot groot kattenras met grote gouden, oranje of koperkleurige ogen, een korte, brede neus en een korte tot middelgrote vacht. Dagelijkse verzorging van deze katachtigen is noodzakelijk, vooral tijdens seizoenswisselingen.

Portret van Britse korthaar kat wit wit background
Britse korthaar Kat

Deze mooie kitties zijn zeer intelligent; ze zijn echter nog steeds blij om binnen te blijven en met speelgoed en mensen te spelen. Pak wat toverstokachtig speelgoed en begin een spel met je Britse korthaar kat; het kan heel leuk zijn.

Britse kortharen kunnen tussen de 9 en 20 pond wegen – een vrij breed bereik. Vrouwtjes zullen aan de lichtere kant van de schaal zijn.

Britse korthaar kat met camera

Dit binnenkattenras heeft een gemakkelijke persoonlijkheid en biedt veel gezelschap. Hoewel deze katten graag spelen, hebben ze geen aandacht per uur nodig.

5. Turkse Bestelwagen

Turkse Vans hebben meestal witte lichamen met gekleurde koppen en staarten. Ze zijn vergelijkbaar met het Turkse Angora-ras, maar zijn groter uitgebeend en groter. Ze doen er ook langer over om te rijpen en kunnen blijven groeien tot 5 jaar oud.

Turkse van gember en witte kat grootste kattenrassen

Oorspronkelijk uit Turkije (je hebt dit misschien al geraden), wordt gezegd dat Turkish Van het kattenras was dat Noach op zijn ark nam. Ik weet niet of dit gerelateerd is, maar Turkse Van-katten houden van zwemmen en hun jassen zijn waterbestendig.

6. Chartreux

De Chartreux-kat staat bekend als een van de meest beleefde rassen – geen woord dat normaal gesproken wordt geassocieerd met katten! Dit is een kat die niet graag klaagt en niet alleen je vriend zal zijn, maar ook een vriend voor alle gasten.

De vrouwelijke Chartreux-kat weegt tussen de 6 en 9 pond. Mannetjes zijn een stuk groter tussen de 10 en 14 pond en kunnen tot 4 jaar nodig hebben om volledig volwassen te worden.

Grijze chartreux kat met een gele ogen op een bank.
Grijze chartreux kat met een gele ogen op een bank

Hun ronde ogen hebben de neiging om in tinten tussen koper en goud te komen, die hun blauwgrijze jassen prachtig compenseren.

Dit nog steeds vrij zeldzame kattenras is een geweldige optie voor een druk persoon die op zichzelf woont of een druk stel / gezin. Het speelt graag, maar dit verlangen komt over het algemeen in spurts. En dit is een ras dat heel goed is in het vermaken van zichzelf.

Chartreux kat, 10 maanden oud, voor witte achtergrond
Chartreux kat, 10 maanden oud

7. Ocicat

Dit speelse kattenras houdt van aandacht. De Ocicat lijkt op een wilde kat maar is erg speels en liefdevol. Ze zijn een middelgroot tot groot kattenras met een gladde vacht. Hun markeringen zijn verdeeld over hun lichaam – en elk haar op hun vacht bevat meer dan één kleur.

Mannetjes variëren in grootte van 9 tot 15 pond en vrouwtjes van 6 tot 9 pond.

ocicat kattenras
ocicat kattenras

Het Ocicat-ras werd gecreëerd door Siamese en Abessijnse katten samen te kruisen en later te fokken met een Amerikaans gedomesticeerd kort haar. Het ras werd geregistreerd in 1966.

Ocicats houden van spelen en zullen de meeste items in je huis zien als potentieel speelgoed. Het zijn ook vriendelijke katten die graag vreemden verwelkomen. Ze houden er niet van om alleen te zijn en vervelen zich snel, dus een broer of zus is vaak een goed idee.

ocicat duur kattenras
ocicat duur kattenras

Ze zijn energiek en zeer intelligent, dus hebben veel prikkels nodig. Ze hebben geen speciale trainingsbehoeften en in tegenstelling tot veel andere kattenrassen houden ze van water, dus kijk uit als je een bad hebt.

8. Amerikaanse Bobtail

Met een korte staart, getufte oren en tenen en een iets korte nek schreeuwt het Amerikaanse Bobtail kattenras me.

De Amerikaanse bobtail was een verwilderde kat die pas in de jaren 1960 werd gefokt. Mannetjes zijn over het algemeen tussen de 14 en 20 pond en vrouwtjes 9 tot 15 pond.

3 gember Amerikaanse bobtail katten
Amerikaanse bobtail katten

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 13 Wat u moet weten over de Skookum-kat, Siberische Kat Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Dwelf Cat, Belangrijkste kenmerken van de Kinkalow-kat, 13 dingen die u moet weten over Minskin Cats, Alles wat u moet weten over de Toyger Cat, Tabby Cat Prsonaliteit Profiel, 13 Kenmerken van Bambino Cat, Alles over de Khao Manee Cat, 12 Kenmerken van de agdoll Kattenpersoonlijkheid, Alles over de Lykoi Cat, 13 dingen om te weten over de Raas Cat, 10 dingen om te weten over de Genetta Cat, Alles over de Sokoke Kat, 67 Beste Citaten over Kattenliefhebbers, wat u moet weten over de Britse korthaar Chinchilla, 13 kenmerken van de Napoleon-kat en Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel.

Dit speelse ras is geweldig met gezinnen en kan goed overweg met vreemden. Velen vergelijken zijn persoonlijkheid met die van een golden retrieverhond. Dit is een toegewijd en loyaal ras dat ook vaak graag gaat wandelen.

Dit intelligente kattenras houdt van een puzzel of een spel en het spelen van apporteren. Hij is ook een nieuwsgierige kat die vrij gemakkelijk in de omgang is, dus goed geschikt voor reizen en buitenavonturen.

Bobtail kattenportret

9. Savannah Katten

Tabby Savannah kat tegen witte achtergrond
Savannah Kat

Deze prachtige katachtige is de duurste huiskat ter wereld. De Savannah kat is een hybride van de Afrikaanse Serval kat en de binnenlandse Perzische. Hun prachtige jassen zijn gemarkeerd met zwarte vlekken en hun oren zijn lang en puntig.

Mannetjes variëren van 14 tot 20 pond en zijn tussen de 16 en 18 centimeter lang. Vrouwtjes zijn tussen de 10 en 13 pond.

Savannes zijn zo duur vanwege hun fokkerij. Het vergt geluk – en vaak een aantal jaren – om een serval en een gedomesticeerde kat te paren.

savannah kat volledig lichaam

Ze hebben een band met slechts een paar mensen en staan bekend als zeer loyaal. Ze zijn erg nieuwsgierig en hebben een indrukwekkend vermogen om te springen – zelfs op koelkasten en hoge muren. Ze hebben een vrij sterk jachtinstinct, dus als je vogels of vissen houdt, zal je Savannah-kat ze waarschijnlijk dagelijks in de gaten houden.

Vanwege dit jachtinstinct is het belangrijk om naar de eigendomswetten van uw land en stad te kijken voordat u besluit te investeren in deze katachtige. Sommige gebieden hebben beperkende wetten omdat deze grote katten inheemse soorten kunnen bedreigen.

10. Ragamuffin

Deze vaak grote en langharige kat is net zo schattig als zijn naam. De zachte en zijdeachtige vacht kan vrij lang en pluizig worden. Dit kattenras wordt graag vastgehouden als een baby en staat bekend om zijn volgzame aard en zijn lieve, grote ogen. Vrouwtjes kunnen tussen de 10 en 15 pond wegen en mannetjes kunnen wel 20 pond wegen.

ragamuffin cat eye shot in profiel
Ragamuffin Cat in profiel

Ragamuffin katten staan erom bekend dat ze zich meer als een puppy gedragen dan als een kitten. Ze houden ervan om te apporteren, nieuwe trucs te leren en zelfs een wandeling te maken. Ragamuffins zijn heel erg schootkatten en zullen op hun gelukkigst zijn dicht bij hun favoriete mensen.

Pluizige ragamuffin kat in de studio.

11. Ragdoll

ragdoll kat met blauwe ogen tegen een houten achtergrond die een van de duurdere kattenrassen is
Ragdoll Kat

Speels en vriendelijk, met prachtige blauwe ogen, de Ragdoll-kat is een beroemd leuk huisdier. Hun meest fascinerende kenmerk is hun neiging om slap te liggen wanneer je ze oppakt (in tegenstelling tot de meeste katten, die zo snel mogelijk uit je greep kronkelen). Ze kunnen alles tussen de 10 en 20 pond wegen.

witte ragdoll kat met blauwe ogen op bank met mand en licht
Ragdoll Kat

Ragdoll-katten zijn loyaal en begroeten hun mensen vaak aan de deur. Ze zijn ook geweldig met honden en kinderen, waardoor ze perfect zijn voor gezinnen.

Met een lief en zachtaardig temperament zijn Ragdolls super ontspannen met vreemden en zullen ze een beetje liefde van iedereen zoeken. Dit is een van de vriendelijkste dure kattenrassen.

12. Bengalen

Bengaalse katten zijn een van de nieuwere kattenrassen, een combinatie van de Aziatische luipaardkat en een Amerikaanse huiskat. Deze aanhankelijke katten zijn energiek en speels.

Ze hebben de neiging om tussen de 8 en 15 pond te wegen en kunnen in hoogte variëren van 13 tot 16 inch.

bengaalse kat

Een onderscheidend kenmerk van hun dikke en glanzende vacht is het parel- of goudstof- of glittereffect. Dit is een van de vele kenmerken van de mooie Bengaalse kat die bijdraagt aan zijn extreme schattigheid.

bengaalse kat

Het ras staat ook bekend om zijn zwartomrande en amandelvormige ogen en opvallende snorharen. Tel daarbij op hun dikke staart die vaak eindigt in een zwarte taps toelopende punt en je hebt één serieus schattige kat.

13. Selkirk Rex Katten

Selkirk Rex-katten zijn gewoon lieve kleine bontbaby’s, aanbeden om hun pluche tousled jassen en prachtige, rokerige platte gezichten. Naast hun schattige krullenjassen krullen ook hun snorharen, hoe schattig!

Selkirk Rex kitten, 5 maanden oud, zittend voor witte achtergrond
Selkirk Rex kitten, 5 maanden oud

Met grote ronde ogen en een bijna glimlachende uitdrukking houden deze katachtigen ervan om geknuffeld te worden en zullen ze je volgen voor aandacht. Ze kunnen tot 16 pond wegen.

Bijgenaamd ‘katten in schaapskleren‘Selkirk rex-katten moeten misschien af en toe worden geborsteld – minstens twee of drie keer per week. In tegenstelling tot veel andere katten met een plat gezicht, is de Selkirk Rex-kat niet gevoelig voor traanbuisproblemen.

twee grijze en witte selkirk katten

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

Ze zijn gemakkelijk te vermaken met een zaklampstraal of een hengelspeelgoed. Hoewel niet bijzonder actief, zijn deze schatjes sociaal. Ze zullen het heerlijk vinden om op je schoot te zitten en je hun krullende q’s te laten voelen als de zon ondergaat.

14. Perzisch

Perzische katten zijn aanhankelijke, volgzame en zachtaardige katten. Dit ras heeft een rustige houding; ze ploffen neer op elk zacht oppervlak en poseren gewoon voor je waardering. Deze elegante katten zijn niet erg actief, waardoor ze het perfecte binnenhuisdier zijn.

Perzische kat, zittend voor witte achtergrond
Perzische kat

Ze hebben regelmatig verzorging nodig (minstens één keer per dag) en genieten ervan om verwend te worden. Probeer een kam of een kattenborstel te vinden die geschikt is voor de lengte van de vacht van je Perzische kat. Je zult merken, met deze bundels van vreugden, hoe meer je ze verzorgt, hoe beminnelijker ze naar je toe zullen worden.

Perzen wegen meestal tussen de 7 en 12 pond en meten tussen de 10 en 15 inch.

Hoewel aanhankelijk, zijn Perzische katten discriminerend en reserveren ze hun aandacht voor familie en een paar vertrouwde gasten.

wit-Perzische kat opzij liggend op de grond

Dit prachtige platte kattenras kan wel goed overweg met kinderen en andere huisdieren; ze zijn echter geen fans van luidruchtige omgevingen, maar eerder serene huizen waar weinig verandert.

15. Chausie

Chausies zijn een hybride ras met veel energie die graag naar buiten gaan. Ze kunnen tot 15 pond wegen.

Chausie Tabby Kat

De naam Chausie komt van het Latijnse “felis chaus” wat jungle kat betekent. De Chausie is een exotisch ogend kattenras met een vrij vorstelijke uitstraling.

16. Ashera

De Ashera is een nieuw en zeldzaam kattenras – belangrijke drijfveren van dure kattenrassen. Het ras ontwikkelde zich uit het kruisen van de Afrikaanse Serval-kat en de Aziatische luipaardkat. Deze prachtige poes heeft contrasterende strepen en vlekken.

ashera duur kattenras
ashera duur kattenras

Dit is een groot kattenras – Ashera-katten kunnen meer dan 4 voet lang worden op hun achterpoten en wegen tussen 26 en 33 pond. Dit ras houdt van klimmen en spelen. Ze kunnen ook worden getraind om te gaan wandelen.

Ashera kattenras
Ashera kattenras

Omdat het Ashera-ras afkomstig is van rassen met een warm klimaat, hebben ze in de winter mogelijk meer warmte nodig als je in een koud klimaat leeft. En hoewel de Ashera misschien wel een van de duurste kattenrassen ter wereld is, hebben ze een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Dit is aanzienlijk langer dan de meeste andere kattenrassen, dus je krijgt waar voor je geld in de hoeveelheid tijd die je hebt om van je Ashera-kat te houden.

Deze grootste kattensoort bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.