14 dingen die u moet weten over de zorg voor katten

Onze katachtige vrienden zijn mysterieuze maar beminnelijke wezens die in onze harten kruipen, één harige poot tegelijk. Zorg voor katten door te zorgen voor alle zorgbehoeften van uw kat is vanaf het allereerste begin noodzakelijk. Op deze manier zorg je ervoor dat je bundel liefde een lang, gelukkig en comfortabel leven leidt.

Dus, hoe zorgen we precies voor alle behoeften van onze katten? Blijf lezen om een idee te krijgen van hoe je voor een kat moet zorgen.

zwart-witte kat van dichtbij

Zorg voor katten: algemene zorg

Als katteneigenaar is het belangrijk dat je voor alles voor de basis zorgt. Hier zijn algemene behoeften waar u voor moet zorgen.

1. Zoet water

Voor een wezen dat zo’n hekel heeft aan water, hebben ze zeker dorst. Katten hebben schoon drinkwater nodig, en veel ervan. Het is dus belangrijk dat ze te allen tijde toegang hebben tot schoon drinkwater.

Er zijn tal van handige gadgets op de markt om ervoor te zorgen dat je kat gehydrateerd blijft. Een van de meest effectieve daarvan is een drinkfontein voor katten. Katten houden van het drinken van stromend water, dus ze zullen het gebaar echt waarderen.

⇒ VS – Shop for Cat Water Fonteinen

⇒ Nederland – Shop for Cat Water Fonteinen

2. Kattenbak

Het hebben van een kattenbak is absoluut essentieel als het gaat om de zorg voor katten. Hoewel het een geweldige manier is om uw kitten te trainen om zichzelf niet overal in huis te ontlasten, kunnen volwassen katten ze ook gebruiken.

Als je in een appartement woont of een overwegend binnenkat hebt, dan stelt een kattenbak hen in staat om zichzelf te ontlasten zonder naar buiten te gaan. Ze hebben ook een kattenbak nodig voor als het regent.

Dit is vooral belangrijk als je een ziekelijke kat hebt die niet buiten mag, zoals in gevallen met katten die kattenaids hebben.

De algemene vuistregel als het gaat om kattenbakken is dat je er voor elke kat een in huis moet hebben, plus een extra. Zo ’tanken’ ze niet te snel en is er altijd wel een plek voor ze om te tanken. gaan, zelfs als je bezig bent met het schoonmaken van een van hen.

Kattenbakken moeten eenmaal per dag worden schoongemaakt om de opbouw van bacteriën en een vreselijke geur te voorkomen. Als je je leven een beetje gemakkelijker wilt maken, kies dan voor een zelfreinigende kattenbak om je dagelijkse klusjes te minimaliseren.

Freda Kat Home

Modern Design, 5 kleuren

Ik ben dol op deze eenvoudige en stijlvolle kattenbak. Uw kat heeft zijn privacy en het is heel gemakkelijk schoon te maken – open gewoon de deur en haal de bak eruit.

Hayleyville Behuizing

Tweekleurig hout

Zowel een kattenhuis als een kattenbak, dit moderne stuk vermomt zijn ware doel. Twee deuren zorgen voor gemakkelijke toegang

kat in profiel in gras met rood harnas

3. Krabpaal

Het is geen geheim dat katten graag kneden. Dus waarom zou je ze niet hun eigen krabpaal geven. Dit geeft ze niet alleen iets om zich mee bezig te houden, het voorkomt ook dat hun nagels te lang en scherp worden.

Krabpalen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn er zelfs een paar die eruit zien als een jungle gym paradijs voor katachtigen. Vergeet niet dat als je meer dan één kat hebt, je een grotere krabpaal moet krijgen om te voorkomen dat ze erover vechten. Of elk één bericht.

Beige Wave Paal

Speelgoed bijgevoegd

Ik kocht dit bericht omdat ik van het uiterlijk hield – en het was zelfs beter in persoon dan ik had verwacht. Het ontwerp past zo goed bij mijn huis en Alexei is er dol op – vooral het speelgoed.

Multi Level Krabber

Faux Bont

Deze mulit layer cat scratcher is superzacht en komt in 9 verschillende kleuren. Geweldige recensies – kitties zijn er dol op!

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

zwart-witte kat en witte krabpaal sleutel tot de zorg voor katten

4. Kattendrager

Zelfs als je kat een zelfbenoemde ‘blijf thuis kat’ is, zal er de gelegenheid zijn dat ze naar de dierenarts moeten gaan als je voor katten zorgt. De beste reismand voor katten is vaak nodig om uw kat zich veilig te laten voelen in een onstabiele omgeving zoals een auto.

Zorg ervoor dat je de kattenmand bekleedt met hun favoriete kleed of deken, zodat ze omringd zijn door een geur die ze herkennen. Dit zal hen helpen zich veel sneller aan te passen aan hun nieuwe vervoerder.

Rugzakdrager

Luchtvaartmaatschappij goedgekeurd

Premium zelfsluitende ritsen, vergrendelbare sluitingen en faux fleece vulling. Perfect voor fietsen en wandelingen. Zelfsluitende ritsen zodat je kat niet kan ontsnappen.

Rieten Drager

Leer & Hout

Deze rieten drager is ontworpen om achterop een fiets te gaan. Het kan ook worden gebruikt als een standaard drager of zelfs als een kattenmand.

katten verzorgen via een kat buiten met een gaas kattenmand

Hoe zorg je voor een kitten

Vanaf het moment dat je die harige bundel liefde zag, wist je dat het van jou zou zijn. Dus natuurlijk wil je vanaf het begin voor katten zorgen in termen van hun gezondheidsbehoeften. Hier zijn een paar zorgbehoeften die moeten worden verzorgd terwijl uw kat nog steeds een kitten is.

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

5. Sterilisatie/Castratie

Tenzij u van plan bent uw kat te gebruiken voor de fokkerij, moeten alle katten worden gecastreerd (mannetjes) of gesteriliseerd (vrouwtjes). Deze procedure vindt meestal plaats wanneer ze tussen de 6 en 7 maanden oud zijn.

Het voorkomt dat ze te ver van het terrein afdwalen en gevechten beginnen met andere katten. Bij mannen vermindert het ook de hoeveelheid die ze spuiten om hun territorium te markeren.

Bij de zorg voor katten die vrouwelijk zijn, redt sterilisatie hen vaak van veel medische problemen zoals infecties en zelfs baarmoederkanker.

donzige witte kat die op bed ligt

6. Vaccinaties

Net als elk ander kind moeten uw pelskinderen hun vaccinaties hebben om gezondheidscomplicaties langs de lijn te voorkomen.

Er zijn bepaalde vaccins die bekend staan als kernvaccins die elke katachtige zou moeten krijgen. Deze omvatten vaccins voor:

  • feline herpesvirus,
  • feline calicivirus,
  • feline panleukopenie virus,
  • feline leukemie virus,
  • en hondsdolheid.

Dan zijn er andere vaccins die bekend staan als niet-kernvaccins. Deze vaccins worden aanbevolen voor algemene kattenverzorging, maar ze zullen verschillen afhankelijk van waar ter wereld u woont.

Kittens worden over het algemeen eens in de drie tot vier weken gevaccineerd totdat ze zestien weken oud zijn. Dit zal verschillen afhankelijk van wat uw dierenarts aanbeveelt voor uw kat.

⇒ Mis mijn berichten niet op de Beste kattenborstel, Hoe een kat te verzorgen en een gids voor een snelle Kat Check Up.

gember en zwarte kat zit bovenop houten eettafel

Hoe zorg je voor een kat

De gezondheidszorg van je kat stopt niet als hij allemaal volwassen is. De gezondheid van een kat moet tot op hoge leeftijd worden verzorgd. Dus hier is hoe je voor je volgroeide kat moet zorgen.

Grooming

Verzorging is een essentieel onderdeel van het verzorgen van uw kat. Hoewel de meeste katten zichzelf verzorgen, zijn er bepaalde verantwoordelijkheden die op de eigenaar vallen. Hier zijn een paar items die u mogelijk nodig heeft voor het verzorgen van katten.

7. Kattenborstel

Het borstelen van je kat met een kattenborstel is belangrijk, vooral terwijl hij zich klaarmaakt om te mouten. Dit voorkomt dat ze te veel vacht binnenkrijgen, waardoor haarballen ontstaan. Het borstelen van je kat voorkomt ook dat de vacht mat wordt.

gember kat wordt geborsteld

In het geval where het haar mat, zorg ervoor dat u elektrische tondeuses gebruikt en geen schaar om het uit te knippen. Dit is om ervoor te zorgen dat je de huid niet snijdt.

⇒ VS – Shop for Kattenborstels

⇒ Nederland – Shop for Kattenborstels

8. Nagelknipper

Het knippen van de nagels van uw kat is belangrijk, vooral als ze ouder worden en minder actief worden. Op hun oude dag stoppen katten met het klimmen in bomen en het gebruik van hun nagels op een manier die hen van nature trimt. Dus je zult het voor hen moeten doen met nageltrimmers.

⇒ VS – Shop for Kat Nagelknipper

⇒ Nederland – Shop for Kat Nagelknipper

kattennagels worden geknipt

9. Parasietbestrijding

Er zijn veel parasieten die je katachtige vriend kunnen bewonen. De meest voorkomende vormen van kattenparasieten zijn de parasieten die uw kat kan binnenkrijgen (rondwormen, haakwormen en lintwormen). Deze leven in de darm.

Deze zijn gevaarlijk omdat ze de opname van essentiële voedingsstoffen voorkomen, waardoor uw kat zich zwak kan voelen. Ze beschadigen ook de darmwand, wat aanzienlijk bloedverlies kan veroorzaken. Gelukkig zijn deze parasieten vrij eenvoudig te verwijderen door uw kat regelmatig ontwormingstabletten toe te dienen.

Er zijn andere, gevaarlijkere vormen van parasieten zoals de hartworm. Dit is een veel voorkomende parasiet in de Verenigde Staten en wordt overgedragen via muggen.

Er is geen remedie of behandeling voor hartworm, dus preventie is de sleutel. U kunt voorkomen dat uw kat hartworm krijgt door maandelijks medicatie toe te dienen.

⇒ VS – Shop for Preventie van kattenmijten

⇒ Nederland – Shop for Cat Mijt bescherming

witte kat met zwarte vlekken die op het punt staan te worden bespoten

Externe parasieten kunnen ook een probleem zijn voor uw kat. Schurftmijten, oormijten, teken en vlooien behoren tot de meest voorkomende parasieten. Teken en vlooien kunnen over het algemeen worden uitgeroeid met “spot-on” die u op de huid aanbrengt.

Er zijn verschillende manieren om mijten te behandelen, variërend van orale tabletten tot huidverzorgingsproducten.

10. Tandheelkundige zorg

In de meeste gevallen slagen katten erin om hun tanden helemaal zelf schoon te houden. Maar om te helpen bij de mondhygiëne van uw kat, moet u ervoor zorgen dat u hem droogvoer geeft. Dit reinigt hun tanden terwijl ze eten.

Als u zich zorgen maakt over de mondgezondheid van uw kat, vraag dan uw dierenarts om uw katten tanden schoon te maken tijdens elk bezoek. Dit zorgt ervoor dat uw kat geen gingivitis of tandvleesontsteking krijgt.

⇒ VS – Shop for Cat tandheelkundige producten

⇒ Nederland – Shop for Cat tandheelkundige producten

11. Veterinaire zorg

Het is belangrijk om uw kat semi-regelmatig naar de dierenarts te brengen. Op deze manier kan de dierenarts eventuele gezondheidsproblemen oppikken voordat ze uit de hand lopen. De dierenarts kan dan de juiste medicatie of behandeling voor uw kat toedienen.

medicijnen in glazen potten en verschillende pilformaten

Hier zijn een paar dingen die je misschien nodig hebt in de loop van het leven van je kat. Sla voorraden in of koop ze gewoon zoals uw dierenarts ze aanbeveelt.

12. Oogdruppels

Uw kat kan in de loop van zijn leven oogdruppels nodig hebben om een aantal redenen. Roze ogen, infecties, overmatige afscheiding of hoornvliesziekte zijn allemaal mogelijke opties. Als u denkt dat uw kat een van deze problemen ervaart, moet u de dierenarts raadplegen.

⇒ VS – Shop for Oogverzorging voor katten

⇒ Nederland – Shop for Oogverzorging voor katten

13. Verbanden

Kattenverbanden zijn geweldig om bij de hand te hebben. Als uw kat zichzelf pijn doet en begint te bloeden, is de gemakkelijkste manier om het bloeden te stoppen met een verband. Verbanden worden ook gebruikt om gewonde of verstuikte ledematen te ondersteunen.

Kattenverbanden zijn speciaal ontworpen voor katten en bevatten meestal een paar lagen materiaal en zijn gemakkelijker aan te brengen dan wanneer u een normaal verband gebruikt.

⇒ VS – Shop for Kattenverbanden

⇒ Nederland – Shop for Kattenverbanden

grijze kat about om zijn poot te laten verbinden

14. Vitamine supplementen

Over het algemeen is kattenvoer verrijkt met de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen. Het toevoegen van onnodige supplementen kan meer kwaad dan goed doen. Als u echter het gevoel heeft dat uw kat een extra boost nodig heeft, of iets mist, praat er dan over met de dierenarts.

Er zijn bepaalde kattensupplementen die zeer gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van uw kat. Zelfs hun jas wat glanzender maken.

⇒ VS – Shop for Kattenvitaminen en -supplementen

⇒ Nederland – Shop for Kattenvitaminen en -supplementen

tabby kat die over een poort tuurt

Laatste gedachten over het verzorgen van een kat

Nu je weet hoe je voor katten en kittens moet zorgen, ben je goed op weg om een gewaardeerde katteneigenaar te worden. Zorgen voor de zorgbehoeften van uw kat is niet alleen het juiste om te doen, het is ook in het belang van uw kat.

Gelukkig is de zorg voor katten niet al te moeilijk. Volg deze richtlijnen, gooi er een beetje liefde in en je bent goed op weg.

Let: Dit bericht over de verzorging van katten bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

Vind je dit bericht leuk over de zorg voor katten? Waarom pin je het niet?