Hoe een snelle kattencontrole thuis uit te voeren

Alle katten moeten regelmatig worden gecontroleerd bij hun dierenartsen – twee keer per jaar voor oudere katten. Tussen hun reguliere kattencontrole door is er echter nogal wat dat je als katteneigenaar kunt doen om je kat in de best mogelijke gezondheid en geluk te houden.

Deze lijst vervangt op geen enkele manier een bezoek aan de dierenarts – deze wellnesscheck voor katten moet worden gebruikt om uw kat te allen tijde zo gelukkig en gezond mogelijk te houden.

Dierenarts luistert naar kattenhart

Cat Check Up: Controleer de oren van uw kat.

Zoals ik hierboven al zei, moet je kat routinecontroles krijgen bij een dierenarts, waaronder het controleren van de gezondheid van haar oren. Maar tussen dierenartsbezoeken door is het belangrijk om uw eigen kattenoren eenmaal per week te controleren op oorsmeer, vuil of infectie.

Controleer haar buitenoorflap, of pinna, om er zeker van te zijn dat het geen kale plekken heeft en dat het binnenoppervlak schoon en lichtroze is.

Onderzoek het binnenoor van uw kat door elk oor terug te vouwen en naar beneden in het kanaal te kijken. Zorg ervoor dat er geen vuil, geur en minimaal oorsmeer is. De kleur moet lichtroze zijn.

Dierenarts reinigt oren van een klein kitten close-up

Gebruik een watje bevochtigd in vloeibare kattenoorreinigingsoplossing. Vouw het oor van je kat terug en veeg voorzichtig alle vuil weg. Vermijd het onderzoeken of prikken van iets in de gehoorgang van de kat, wat trauma of infectie kan veroorzaken.

Waarschuwingssignalen

Breng uw kat naar de dierenarts als u afscheiding, aangekoekte was, roodheid, zwelling, bloeding of onaangename geur opmerkt.

Behoud de mondgezondheid van uw kat.

Elke kat heeft schone, scherpe tanden en gezond tandvlees nodig. Tandheelkundige ziekte is een veel voorkomend probleem dat door dierenartsen wordt gezien. Het controleren van de mond van uw kat en deze schoonhouden met borstelen en regelmatige dierenartsbezoeken kan helpen om ziekte op afstand te houden en de adem van uw kat fris te houden. Maak dit een regelmatige gezondheidscheck voor katten in je routine.

Duw het tandvlees van je kat zachtjes terug wanneer ze tijdens de dagelijkse mondverzorging tegenover je staat. Zorg ervoor dat haar tandvlees stevig en roze is en niet gezwollen. De tanden van uw kat moeten schoon en vrij van bruinachtig tandsteen zijn en geen tekenen van los of gebroken zijn.

⇒ VS – Shop for Cat tandheelkundige producten

⇒ Nederland – Shop for Cat tandheelkundige producten

maine coon kat en tandenborstel in studio

Poets de tanden van je kat dagelijks met een wattenstaafje of kitty-tandenborstel en een kattentandpasta. Je kunt ook zout en water gebruiken. Vraag uw dierenarts om aanbevelingen voor tandheelkundige producten voor katten.

Begin met het voorzichtig masseren van het tandvlees van uw kat met uw vingers of raak een wattenstaafje aan en ga vervolgens verder met het schoonmaken tijdens uw kattencontrole.

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Waarschuwingssignalen

Breng uw kat naar een dierenarts als u tijdens uw kattencontrole een abnormaal sterke geur opmerkt, die kan wijzen op spijsverteringsproblemen of gingivitis. Je moet ook uitkijken voor donkerrode lijnen langs het tandvlees van je kat, rood en gezwollen tandvlees, mondzweren, losse tanden, moeite met het kauwen van voedsel, overmatig kwijlen of poten in haar mond.

Dood vlooien

Als je vlooien op je kat vindt tijdens het verzorgen of het dagelijks verzorgen van haar, moet je ze zo snel mogelijk kwijtraken. Vlooien kunnen ervoor zorgen dat je kat jeukt, leiden tot huidproblemen of zelfs andere gezondheidsproblemen, zoals lintwormen.

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Kat en vlooienschaduw. Concept grafisch.

Vlooien zijn de meest voorkomende externe parasiet bij huisdieren. Ze voeden zich met het bloed van uw kat en zijn zichtbaar door druppelpings van “vlooienvuil” of witte vlooieneieren op uw kat, aanhoudende jeuk of krabben, of haaruitval.

Als uw dierenarts vlooien diagnosticeert, vraag hen dan om tropische of orale behandelingen voor te stellen, zoals kattenvlooienshampoos, sprays of krachten.

Volg de verpakkingsinstructies van deze kattenvlooienproducten en zorg ervoor dat u geen medicatie gebruikt bij uw kat of andere huisdieren, tenzij deze is bestemd voor dat specifieke dier. Je moet ook andere dieren in je huis behandelen en je huis grondig schoonmaken om vlooien en hun eieren kwijt te raken.

Als je een buitenkat hebt, overweeg dan om je gazon te behandelen.

⇒ VS – Shop for Preventie van kattenmijten

⇒ Nederland – Shop for Cat Mijt bescherming

Zichtbare teken verwijderen

Een andere veel voorkomende parasiet die katten treft die naar buiten gaan, zijn teken. Deze spinachtigen kunnen ernstige ziekten naar uw kat verspreiden, dus controleer haar wanneer uw verzorgster haar of zij binnen komt.

⇒ Op zoek naar andere manieren om voor je fantastische katachtige te zorgen? Bekijk onze mijn gids op Hoe een kat te verzorgende Beste kattenborstel en een complete gids voor Zorg voor katten.

vlo in haar van huisdieren

Verwijder de teek tijdens uw kattencontrole en breng uw kat naar de dierenarts om ervoor te zorgen dat ze geen verdere teken of tekengerelateerde aandoeningen heeft.

De meeste kattenteken zijn zichtbaar voor het blote oog, dus je zult hard moeten zoeken om deze kleine mijten te vinden. Ze zijn ongeveer zo groot als een speldenknop, maar zwellen op als ze zich voeden met het bloed van uw kat.

De beste manier om tijdens uw kattencontrole naar kattenteken te zoeken, is door een paar rubberen of latex handschoenen aan te trekken en de teek vast te pakken met een pincet. Trek de teek recht omhoog in een gestage beweging en plaats de teek in een pot ontsmettingsalcohol voor veterinaire tests.

Nadat u alle teken hebt verwijderd, desinfecteert u het gebied van de vacht van uw kat met water en zeep, wast u ook uw handen en pincet.

siamese kat in emmer met schoonmaakmiddelen

Oormijt wegwerken

Het wegwerken van oormijt moet ook op uw kattencheck-uplijst staan. Kleine parasieten genaamd oormijt komen ook vaak voor bij katten, hoewel meestal bij kittens en jongere katten, en kunnen hun welzijn beïnvloeden. Kattenoormijt is ook zeer besmettelijk en kan in het uiterste geval leiden tot gehoor- en huidproblemen voor uw kat.

Als uw kat een zwarte, koffie-gemalen afscheiding in zijn oren heeft, kan hij oormijt hebben. Als u dit type afscheiding opmerkt tijdens uw katachtige wellness-onderzoek, breng uw kat dan naar de dierenarts om de diagnose te bevestigen.

Onherkenbare dierenarts die oren van een kat met wattenstaafjes schoonmaakt.

De dierenarts zal u hoogstwaarschijnlijk een product geven om de jeuk in de oren van uw kat te kalmeren en de mijten kwijt te raken. Vraag uw dierenarts om u de beste manier te laten zien om de oren van uw kat in de toekomst schoon te maken om ervoor te zorgen dat de mijten niet terugkeren en voeg dit toe aan de algemene gezondheidscontrole van uw kat.

Als u de mijten thuis uit de oren van uw kat wilt reinigen, begin dan met het kalmeren van uw kat. Als ze eenmaal rustig is, wikkel je je hier in een handdoek en houd je haar oorlap met één hand uit. Gebruik de andere hand om een watje dat in oorreiniger is gedrenkt uit te persen in de opening van haar gehoorgang.

NB: Gebruik speciaal voor katten oorreiniger.

Zodra je klaar bent met één oor, laat je je kat los. Dit kan resulteren in wat ontwrichten en schudden uit puin uit het oor. Veeg na een paar minuten alle puin van haar oren weg met een droog watje. Zodra ze kalm is, herhaalt u het proces met het andere oor.

gember en witte Thaise raskat zit op de schoot van de vrouw en ze reinigt zijn oren close-up ondiepe scherptediepte

Laatste gedachten over uw cat wellness check-up

De gezondheid en het geluk van uw katten is natuurlijk een voortdurende prioriteit. De bovenstaande aanbevelingen zijn nuttig om de gezondheid van uw kat onder controle te houden, maar niet uitputtend. Controleer regelmatig de kattenbak van uw kat om te zien of er onregelmatigheden zijnies in haar urine of ontlasting ook.

En vergeet niet om ervoor te zorgen dat al uw kattenvaccinaties up-to-date zijn en om te zien of een kattenverzekering een goede investering zou zijn.

Kattencontroles thuis zijn een gemakkelijke manier om uw kat zo gezond mogelijk te houden en om u en uw kat wat hechtingstijd te bieden!

Let: Deze Cat Check Up post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

Vind je deze Cat Check Up Post leuk? Waarom pin je het niet?