De ultieme kattenvoergids nat en droog voedsel

Een uitgebalanceerd dieet voor uw kat draait om een mix van voedingsstoffen en smaken en het verkrijgen van de juiste mix. Elke kat heeft andere behoeften en smaken. De meest populaire kattenvoerkeuzes zijn meestal nat, droog of graanvrij.

Kattenvoer wordt vaak in grote lijnen ingedeeld op basis van de volgende factoren:

⇒ levensfase van uw kat (bijv. kitten versus oudere kat)

⇒ levensstijl en gevoeligheden (huidaandoeningen, gevoelige maag, enz.)

⇒Prijs

⇒ nutritionele eigenschappen

De beste manier om te beslissen welk type kattenvoer het beste is voor uw kat, is door beoordelingen en recensies te bekijken, met uw dierenarts te praten en te zien hoe uw kat reageert op verschillende producten en merken.

jonge kat na het eten van voedsel van het keukenbord. Focus op een kat
Je hebt me WAT voor het avondeten?

Over het algemeen kan droog kattenvoer goedkoper en gemakkelijk op te slaan zijn. Als uw kat echter de voorkeur geeft aan iets mooiers, dan is nat kattenvoer dichter bij de smaak van een verse jacht dan droog kattenvoer.

Nat kattenvoer bevat ook vocht. Dit kan helpen om uw kat gehydrateerd te houden en hem te helpen bij het absorberen van Taurine, een essentieel aminozuur voor katten.

Graanvrij voedsel voor huisdieren is de laatste tijd in populariteit gestegen. Granen worden vaak vervangen door voedingsmiddelen zoals zoete aardappelen of groenten. Deze kunnen gunstig zijn voor katten die maagklachten of jeukende huid kunnen krijgen als gevolg van granen.

Het is echter altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts voordat u een volledige wijziging aanbrengt in het dieet van uw kat.

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

twee Schotse kittens schuiven melk uit kom

Enkele van de meest bekende merken dierenvoeding in de VS zijn Purina, Fancy Feast, Friskies, Royal Canin. In het Verenigd Koninkrijk zijn de bekendste merken Ziwipeak, Purina, Fancy Feast en Lily’s Kitchen.

Katten zijn carnivoren. dit betekent dat ze een minder goed ontwikkeld smaakgevoel hebben en daarom is er minder behoefte om hun voedsel te variëren. Voor uw kat draait voedsel om textuur en geur – de smaak is niet zo belangrijk.

Inderdaad, katten hebben 500 smaakpapillen, terwijl mensen 9000 smaakpapillen hebben en honden 1700. En ze geven er de voorkeur aan om kleine hoeveelheden te eten, dus overweeg om hun totale voedsel voor de dag te verdelen in meerdere kleine maaltijden.

Kattenvoergids nat en droog

Wat is Nat Kattenvoer?

Nat kattenvoer heeft minimaal 65% vochtgehalte. Natvoer wordt over het algemeen gekookt bij hoge temperaturen voor sterilisatie. Dit betekent dat het over het algemeen een vrij lange houdbaarheid heeft. Als het eenmaal is geopend, is het echter kort houdbaar.

Er zijn verschillende texturen beschikbaar in nat kattenvoer, waaronder mousse en brokken in jus of gelei. Het is over het algemeen verkrijgbaar in blikjes of zakjes.

Wat zijn de voordelen van Wet Cat Food?

1. Katten zijn er dol op

Katten hebben de neiging om nat kattenvoer te verkiezen boven droog kattenvoer. De textuur en ingrediënten van natvoer zorgen voor een andere eetervaring. Het hoge vochtgehalte van natvoer is vergelijkbaar met dat van de typische kattenpiste, wat misschien de reden is waarom dit soort voedsel geliefd is bij de meeste katten.

kat die staart naar net geopend blik natvoer

2. Gemakkelijk te kauwen

De zachte textuur van nat kattenvoer betekent dat het voor katten gemakkelijk is om op de inhoud te kauwen. Dit kan vooral handig zijn voor oudere katten en voor jonge kittens – of voor katten die lijden aan gebitsproblemen.

3. Helpt de waterinname te verhogen

Naarmate katten evolueerden in droge klimaten als ze niet genoeg vocht in hun voedsel ontvangen, zal hun gewoonte zijn om hun urine op te slaan in plaats van meer water te zoeken. Dit maakt ze gevoelig voor infecties als hun dieet weinig water bevat.

Omdat natvoer ten minste 65% vocht bevat, is dit type kattenvoer beter in het helpen van uw kat om voldoende gehydrateerd te blijven.

4. Helpt bij het beheren van bepaalde gezondheidsproblemen

Natvoer kan bijzonder goed zijn als ondersteuning voor een goede gezondheid van de urinewegen bij katten. Consumptie van natvoer betekent dat de urine van een kat meer zal zijn verdund. Dit helpt bij het voorkomen van urineweginfecties.

Natvoer kan helpen bij het beheersen van het gewicht van een kat. Omdat natvoer water bevat, dat geen calorieën bevat, heeft het een lagere caloriedichtheid dan droog kattenvoer.

⇒ Mis mijn gids voor de Beste traktaties voor katten

hongerige kat die uit de voerbak eet

Als uw kat last heeft van constipatie, kan het overschakelen naar een dieet met natvoer helpen. Dit komt omdat uitdroging een risicofactor is voor constipatie.

Wat zijn de nadelen van Nat Kattenvoer?

1. Prijs

Nat kattenvoer is meestal duurder dan kattenvoer – vooral per gram.

2. Houdbaarheid eenmaal geopend

Vanwege het hoge vochtgehalte kan nat voedsel vrij snel uitdrogen zodra het blikje of zakje is losgemaakt. Het kan ook bacteriën aantrekken. Dit betekent dat het vrij snel door uw kat moet worden gegeten.

Het betekent ook dat nat kattenvoer niet goed geschikt is voor voedseldispensers voor katten.

3. Nat kattenvoer kan rommelig zijn

Als je een langharige kat hebt, kunnen ze een deel van het natte voedsel op hun snorharen en de vacht rond hun mond krijgen. Als je kat van verzorging houdt, zal hij hier waarschijnlijk zelf voor zorgen. Als uw kat echter een meer ontspannen benadering heeft om zichzelf schoon te maken, moet u mogelijk zijn maaltijden volgen met doekjes.

Natte voedselresten die in kommen achterblijven, moeten binnen 4 uur worden weggegooid. Nat kattenvoer kan een sterker en minder aangenaam aroma hebben. En het kan bacteriën aantrekken.

⇒ Shop voor UK Nat Kattenvoer

⇒ Shop voor Us Nat Kattenvoer

Close-up van katten die voedsel uit een kom eten

Wat is droog kattenvoer?

Droog kattenvoer lijkt op koekjes en bevat niet zoveel water als nat kattenvoer – wat logisch is met de namen.

Wat zijn de voordelen van Dry Cat Food?

1. Lagere kosten

Droog kattenvoer heeft de neiging om economischer te zijn. Dit komt omdat droog kattenvoer de neiging heeft om een veel langere houdbaarheid te hebben dan nat kattenvoer. Het product wordt over het algemeen geleverd in grote zakken. Zolang deze zakken goed afgesloten zijn kan droog kattenvoer lang meegaan.

Jonge kat die thuis uit zijn kom eet. Vrouwelijke hand die voedsel toevoegt

2. Tandheelkundige gezondheid

Droog voedsel helpt de tanden van katten te versterken. Nat kattenvoer kan dit niet doen omdat het vochtgehalte te hoog is. Omdat katten hun tanden niet poetsen zoals mensen, kan het kauwen op droog kattenvoer indirect helpen om de tanden van de katten schoon te maken terwijl ze kauwen.

3. Meer vullen

Droog kattenvoer heeft meer tijd nodig om verteerd te worden, daarom blijven ze lang in de maag van uw kat. Uw kat blijft vol en hoeft niet om de paar minuten te blijven eten.

Dit maakt droogvoer bijzonder goed voor katten met gewichtsproblemen.

4. Gaat langer mee in de kom

Droog voedsel behoudt zijn versheid voor een lange periode in vergelijking met nat voedsel en kan daarom zonder zorgen in de kom van uw kat worden achtergelaten. Nat kattenvoer moet binnen 2 uur na opening van het blik worden geconsumeerd.

kat staart naar kleine kom met droogvoer

Bacteriën worden meestal niet aangetrokken door droog kattenvoer als ze in de kom worden achtergelaten. Dit is niet noodzakelijk het geval voor natvoer.

Omdat droogvoer langer in de kom blijft, kan het ook beter zijn voor katten die hun maaltijden liever langzamer eten met pauzes ertussenin.

5. Gemakkelijker te gebruiken met voedseldispensers

Droogvoer is veel gemakkelijker te gebruiken in voedseldispensers dan nat kattenvoer. Natvoer zal veel meer kans hebben om te klonteren of residu achter te laten dat kan worden aangetast door bacteriën. De textuur van droog kattenvoer betekent dat het veel soepeler door een voedseldispenser zal reizen.

Kat en hond op zoek naar vlees in de koelkast

Wat zijn de nadelen van Droog Kattenvoer?

1. Neet als licht verteerbaar

Door het gebrek aan water in droog kattenvoer kan het voor uw kat moeilijker te verteren zijn dan nat kattenvoer. Dit kan ook het vermogen van uw kat belemmeren om de vitamines en voeding in zijn voedsel te absorberen.

2. Harde textuur kan moeilijker te kauwen zijn

De harde textuur van de meeste droge kattenvoer kan moeilijk zijn voor de tanden van oudere katten of katten met gebitsproblemen. Dit kan ook een probleem zijn voor jonge kittens.

3. Mogelijk is er extra water nodig voor uw kat

Als een groot percentage van het dieet van uw kat droogvoer is, is het van cruciaal belang dat ze hun waterinname op peil houden. Een constante toevoer van zoet water is noodzakelijk. Idealiter zou uw huis meerdere kommen met vers water moeten hebben om uw kat aan te moedigen om te drinken.

⇒ Shop voor UK Droog Kattenvoer

⇒ Shop voor US Dry Cat Food

Kat die wacht op voedsel zit als een man aan tafel

Nat en droog kattenvoer: veelgestelde vragen

Hoeveel voedsel moet mijn kat eten?

Helaas is er geen perfect antwoord op hoeveel voedsel een kat kan eten. De belangrijkste factoren om te overwegen zijn de grootte van uw kat, zijn leeftijd, metabolisme, ras, type voedsel, enz. Begin met de aanbevolen portiegrootte op het kattenvoer dat u hebt gekozen.

Hoe vaak moet je je kat voeren?

Katten mogen nooit langer dan 24-36 uur zonder eten gaan. Als uw kat langer dan 24 uur niet heeft gegeten, neem dan contact op met uw dierenarts.

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor katten?

Katten zijn vleeseters. Ze hebben het eiwit uit vlees nodig voor een sterk hart, een goed gezichtsvermogen en een gezond voortplantingssysteem. Gekookt rundvlees, kip, kalkoen en kleine hoeveelheden mager vleeswaren zijn een geweldige manier om ze dat te geven. Rauw of bedorven vlees kan uw kat ziek maken.

Kat eet stuk vlees van de keukentafel

Welk voedsel moeten katten niet eten?

Voedsel dat niet specifiek is ontworpen om te passen bij het spijsverteringsstelsel van een kat, kan braken, diarree of verlies van eetlust bij uw kat veroorzaken. Dit omvat de meeste normale menselijke voedingsmiddelen.

Voedingsmiddelen die katten niet kunnen eten zijn chocolade, kaas, melk, uien, knoflook, druiven en rozijnen, rauwe eieren, rauw vlees en rauwe vis, vetafsnijdsels, thee, koffie en energiedranken en alcohol.

Katten kunnen echter kleine hoeveelheden menselijk voedsel eten, zoals magere gekookte kip, kalkoen, tonijn of eieren. Dit voedsel in menselijke stijl zou minder dan 10% van hun dieet moeten uitmaken.

Als u denkt dat uw kat menselijk voedsel of drank heeft gegeten, probeer dan uit te zoeken wanneer en hoeveel en neem contact op met uw dierenarts. Kleine hoeveelheden veroorzaken mogelijk geen groot probleem, maar grotere hoeveelheden kunnen onmiddellijke behandeling vereisen.

Waarom begraaft mijn kat zijn eten?

Dit is een natuurlijk instinct bij katten en komt omdat ze potentiële roofdieren van de geur van hun voedsel willen gooien. Dit is ook de reden waarom katten met hun voedsel spelen.

kitten krijgt voedsel uit een dispenser

Is rauw kattenvoer goed voor mijn kat?

Sommige eigenaren kiezen voor rauw kattenvoer omdat het het dichtst in de buurt komt van wat een kat in het wild zou eten. Het beste rauwe kattenvoer heeft weinig verwerking ondergaan en bevat ongekookte organen, spieren en botten. Rauw kattenvoer is verkrijgbaar in zowel natte als droge vormen en als maaltijdtopper.

Kan het voedsel dat mijn kat eet zijn gezondheid beïnvloeden?

Er is een grote groei in gezond kattenvoer. Er zijn nu producten met recepten die problemen aanpakken zoals de gezondheid van de urinewegen, verstopte katten, spijsvertering, gevoelige magen, allergieën en meer.

Wat moet ik mijn kat te eten geven als hij overgewicht heeft?

Een van de eenvoudigste manieren om uw kat te helpen gewicht te verliezen, is door zijn dieet over te schakelen naar ingeblikt voedsel. Ingeblikt kattenvoer heeft de neiging om minder calorieën te bevatten dan droog kattenvoer.

Ingeblikt kattenvoer heeft ook de neiging om een hoger watergehalte te hebben. Dit zal uw kat helpen om zich langer vol te voelen. Als je een probleem hebt met je kat die bedelt, serveer hem dan een groter deel van zijn favoriete voedsel in ingeblikte vorm en hij kan zich tevreden voelen.

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Foxy kat in de buurt van kommen met voedsel thuis

Overschakelen op ingeblikt kattenvoer is een goede optie voor katten met slechts licht overgewicht. Als uw kat ernstig overgewicht heeft, heeft u mogelijk een dieet voor kattenvoer op recept nodig.

Wanneer heeft mijn kat veterinair dieet kattenvoer nodig?

Voorgeschreven kattenvoerdiëten kunnen u helpen de specifieke gezondheidsproblemen van uw kat te beheren via haar dagelijkse voeding. Deze formules vereisen een recept en worden meestal voorgeschreven als onderdeel van het algehele gezondheidsplan van uw huisdier onder de hoede van een dierenarts.

Er zijn veel soorten, waaronder nat kattenvoer op recept, droog kattenvoer op recept en zelfs kattentraktaties op recept.

Dierenartsen formuleren het voedsel om aan verschillende gezondheidsbehoeften te voldoen en de recepten zijn over het algemeen klinisch getest. Ingrediënten worden gekozen voor zowel smaak als voordeel.

lichtgekleurde kat die voedsel uit zijn kom eet

Deze Vertinarian-producten kunnen nuttig zijn wanneer u op zoek bent naar kattenvoer voor gewichtsbeheersing, voedselallergieën en gevoeligheden kattenvoer, diabetes kattenvoer, nierziekte kattenvoer, huidaandoeningen kattenvoer, urineweginfecties kattenvoer en gastro-intestinaal kattenvoer.

Neem altijd contact op met uw dierenarts voordat u ervoor kiest om kattenvoer op recept te kopen.

Wat zijn Toppers en heeft mijn kat ze nodig?

Toppers of toppings kunnen uw kat voorzien van voeding, smaak en variatie. Toppers zijn ontworpen om bovenop de maaltijd van uw kat te worden gestrooid. Ze kunnen de smaak van de maaltijd verbeteren en voedingsvoordelen toevoegen.

Toppers zijn verkrijgbaar in zowel natte als droge formaten. De meest voorkomende vormen van toppers zijn vochtige bouillon kattenvoer toppers of jus formules, versnipperde kattenvoer toppers en sprinkle-on formules.

⇒ Bestelling Kattenvoer Toppers

grijze kat likt lippen met kommen voedsel

Nat kattenvoer versus droog kattenvoer: het oordeel

Dus hoe bepaal je welk type kattenvoer je kat moet voeren? Zoals je waarschijnlijk kunt zien na het lezen van dit artikel is er geen eenvoudig correct antwoord. Wanneer u een beslissing wilt nemen over het voedsel dat uw kat zal eten, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden.

Ten eerste is er de levensfase van je kat. Kittens en oudere katten geven de voorkeur aan natvoer. Ten tweede zijn er eventuele gezondheidsproblemen die van invloed zijn op uw kat. Die katten met tandheelkundige gezondheidsproblemen kunnen baat hebben bij droogvoer, terwijl katten met maagproblemen baat kunnen hebben bij nat kattenvoer.

Ten derde is de omvang van uw budget – een kritieke factor! Ten vierde is er de smaak- en textuurvoorkeuren van je kat. Tot slot, en het allerbelangrijkste, is het opvolgen van het advies van uw dierenarts.

Schattige kat in de buurt van kom met voedsel thuis
Schattige kat in de buurt van kom met voedsel thuis

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, zijn katten neofielen. Dit betekent dat ze graag nieuwe dingen proberen en zich zullen vervelen met een sterke routine.

Misschien is de ideale aanpak om uw kat een mengsel van droog en nat kattenvoer te serveren. U kunt ervoor kiezen om één type in de ochtend en één type in de ochtend te serveren. U kunt ervoor kiezen om de twee soorten in één maaltijd te combineren.

Er is geen perfect antwoord en de juiste oplossing voor uw kat kan in de loop van de tijd veranderen. Vallen en opstaan is misschien wel de beste manier om te bepalen of u nat of droog kattenvoer moet serveren, evenals advies van uw dierenarts!

Let: Deze Kattenvoergids Nat en Droog bericht bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

Zoals deze Kattenvoergids Natte en Droge Post? Waarom pin je het niet?