15 meest populaire Maine Coon-kleuren &-patronen ()

De glorieuze Maine Coon staat bekend als een prachtige halflangharige kat. Het is groot in vergelijking met de meeste andere rassen, waardoor het nogal majestueus lijkt. Deze veeleisende kat is een gezinsvriendelijke, spraakzame en speelse toevoeging aan elk gezin.

Het ras vertoont ook een aantal verschillende kleuren en verschillende patronen. Laten we eens kijken hoe we deze classificeren en waar u op moet letten in Maine Coon-kleuren.

grijze en gember maine coon kittens met wat fruit

Maine Coon Kleuren: Oorsprong van het ras

Ten eerste is het handig om te weten dat Maine Coons vermoedelijk afstammen van Noorse boskatten. Als dit waar is, verklaart dit hun rijke, weelderige vacht en grootte. Ze zijn nu vernoemd naar de staat Maine in de VS, de plaats waar ze zich vestigden en vandaan kwamen wat moderne fokkers betreft.

Maar afgezien van die veronderstelling lijkt er weinig bekend te zijn – of op zijn minst bevestigd – over de oorsprong van de kat buiten speculatie. Sommigen geloven dat ze deels angora, deels tabby zijn. Hun unieke persoonlijkheid geeft in dit opzicht zeker niet veel weg.

maine-coon kat in vensterbank

Omdat er geen algemeen geaccepteerd erfgoedverhaal lijkt te zijn, wordt het brede scala aan kleuren en patronen allemaal als legitiem gezien als het gaat om Maine Coons. Met andere woorden, er is geen rasstandaard als het gaat om kleuren.

Dit ras is echter de grootste van de gedomesticeerde katten – van neus tot staart komen ze binnen op ongeveer 1 m lang (39,37 “).

Ze hebben ook de titel van het oudste natuurlijke ras in Noord-Amerika. Vanwege hun lange geschiedenis en verreikende populariteit staan ze bekend als ‘America’s Cat’.

maine coon kat staren naar camera vanuit vensterbank

Gemeenschappelijke Maine Coon kleurpatronen

Er zijn twee manieren om de kleuring van een kat te beschrijven. Kleur verwijst duidelijk naar de werkelijke kleur, terwijl patroon verwijst naar de manier waarop die kleuren worden weergegeven. Denk aan patronen die verwijzen naar de vormen van de kleursegmenten van de vacht van een kat. Bij katten herkennen we een aantal patronen. Hier zijn de gemeenschappelijke patronen van de Maine Coon, die allemaal vrij algemeen zijn.

1. Gearceerd

Gearceerd duidt meestal op een effen enkele kleur, maar met verschillende gradaties van intensiteit in een deel van het lichaam. Meestal zal de borst lichter zijn of zelfs lijken te vervagen tot een witte.

grijze maine-coon kat met groene ogen opzij

2. Rook

Rook is een fascinerend kenmerk. De buitenste vacht van de kat heeft een effen kleur. Maar wanneer u de vacht opzij beweegt, kunt u merken dat haar dichter bij de huid (de ondervacht) lichter lijkt. Dus van een afstand is de kat een effen kleur, maar zijn “wortels” zijn als het ware lichter.

rook maine coon kat

3. Vaste stoffen

Zoals het impliceert, zijn vaste stoffen een enkele kleur, meestal zwart, bruin, crèmes en blauw. In veel gevallen kunnen toevallige waarnemers rook verwarren met vaste stoffen. Het langere haar van de Maine Coon doet uitstekend werk om de andere kleur van de binnenste vacht te verbergen.

In het geval van een vaste stof zullen de staart en poten ook de enkele kleur van het lichaam presenteren.

4. Tabby

De tabby is waarschijnlijk het meest voorkomende patroon dat te vinden is in Maine Coons. Tabbies hebben strepen of patches in hun jassen of ondervacht. De markeringen kunnen elk van de gebruikelijke tabby-gerelateerde kleuren zijn.

jong-maine-coon kat liggend

Er zijn drie soorten tabbies die algemeen worden herkend: de klassieker, makreel en gepatcht. Soms kun je een tabby tegenkomen die gepeperd lijkt in het patroon. Dit wordt een getikt patroon genoemd, maar het wordt niet herkend als een officieel patroon.

5. Tabby met Wit

In veel opzichten is de “TWW” hetzelfde als de tabby, met zijn patronen en strepen. Het enige verschil is dat ze de neiging hebben om witte poten en borsten te hebben.

donkere gember maine coon kat staart naar camera toont maine coon persoonlijkheid
Maine Coon

6. Schildpad Shell

“Torties” zijn over het algemeen donker of zwart met zware vlekken rood en crème. Ze staan bekend om hun opmerkelijke patronen en zijn nogal aantrekkelijk met schijnbaar willekeurige strepen van kleur.

De meest voorkomende Maine Coon kleuren

De Cat Fanciers ‘ Association heeft een ongelooflijke 80 officiële kleuren voor Maine Coons erkend. Hier zijn enkele van de Maine-aanduidingen:

1. Zwart

Black Maine Coons zijn niet altijd wat ze lijken. Hoewel een effen zwart mooi is, zijn velen in feite rokerige zwarten. Het is moeilijk te zeggen zonder van dichtbij te komen en de ondervacht te controleren. Dat gezegd hebbende, effen zwarte Maine Coons zijn ongelooflijk mooi, compleet met zwarte neuzen en lippen.

zwarte maine coon kat

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 15 meest populaire Maine Coon kleuren, Noorse Boskat vs Maine Coon en Maine Coon versus normale kat.

2. Zwart-wit

Bij sommige katten noemen we deze kleurencombinatie een “smoking”. De kat is voornamelijk zwart, met een wit gedeelte dat zich uitstrekt van de neus tot de borst. De poten kunnen ook wit zijn.

maine coon smoking kat

3. Blauw

“Blauw” bij katten verwijst meestal naar een blauwgrijze glans. Je kunt tinten blauw en zilver spotten bij deze prachtige katten. Dat gezegd hebbende, ze zijn normaal gesproken van een solide patroon, hoewel een witte borst niet ongewoon is.

blauwe maine coon kat

4. Blauw-Grijs

Vergelijkbaar met het blauw, behalve dat het grijs de neiging heeft om de glans van het zilver een beetje te vervagen. De oren zijn ook vaker grijs of zwart.

5. Bruin

Bruin is een van de meest voorkomende kleuren voor Maine Coons. Gemakkelijk te vinden met patronen of zonder, ze zijn niettemin net zo mooi als de rest van hun soort.

bruine maine coon kat

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

6. Crème

Crèmes kunnen op het eerste gezicht wit lijken. Maar ze zijn licht gearceerd in een lichte crèmeachtige kleur. Ze kunnen ook stevig of met een patroon zijn. Vaste roomkatten kunnen ook “full cream” katten worden genoemd. Nu weet je dat dat geen verwijzing is naar hun voedingsgewoonten.

crème maine coon kat

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn husband?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

De bekendste crème Maine Coon is de Cream Cameo Tabby. Deze Maine Coon heeft tinten zilver en blauw samen met de crème die nogal verbluffend is.

7. Rood

Sommigen zeggen dat de rode Maine Coons het meest opvallend mooi zijn. Hun oranje (gember, zo u wilt) tint geeft hen een look die opvalt, vooral met hun lange haar. Rood of oranje is de meest bekende kleur voor Maine Coon-katten.

Heldere gouden ogen en roze neuzen zijn toegevoegd voor maximaal effect. En een kanttekening: vanwege een genetische anomalie is ongeveer 90% van de rode Maine Coons mannelijk.

ginger maine coon kat

10 Soorten Siamese katten, Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel, Alles wat u moet weten over de Lynx Point Siamese, Flame Point Siamese Katten, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, Lilac Point Siamese Katten en 12 Sensationele Siamese kattennamen.

8. Zilver

Dit is een iets minder vaak voorkomende variant. Het heeft een glanzende grijze tint en is vaak een mix van twee kleuren, waardoor het meer lijkt op een rokerige.

maine coon vs normale kat

15 meest populaire Maine Coon kleuren, 12 Dingen om te weten over Seal Point Ragdoll Cats, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, 13 soorten Ragdoll Cat kleuren en vachtpatronen, Britse korthaar kleuren en Siberische Kattenkleuren.

9. Wit

Een bijzonder exemplaar als je er een kunt vinden. Een effen witte Maine Coon zal het gesprek van de tafel zijn. Het kan lichtroze plukjes aan het einde van zijn oren vertonen. Interessant is dat de witte kleur genetisch gezien niet gemakkelijk kan worden doorgegeven.

witte maine coon kitten

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Skookum Cat, Siberische Kat Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Dwelf Cat, Belangrijkste kenmerken van de Kinkalow-kat, 13 dingen die u moet weten over Minskin Cats, Alles wat u moet weten over de Toyger Cat, Tabby Cat Prsonaliteit Profiel, 13 Kenmerken van Bambino Cat, Alles over de Khao Manee Cat, 12 Kenmerken van de agdoll Kattenpersoonlijkheid, Alles over de Lykoi Cat, 13 dingen om te weten over de Raas Cat, 10 dingen om te weten over de Genetta Cat, Alles over de Sokoke Kat, 67 Beste Citaten over Kattenliefhebbers, wat u moet weten over de Britse korthaar Chinchilla, 13 kenmerken van de Napoleon-kat en Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel.

Wit is technisch gezien geen kleur – in feite is slechts 5% van alle katten “wit”. Het witte element is een maskerend gen. Bij een ouderkat kan het gen zijn ware kleur maskeren. Een wit Maine Coon-kitten wordt dus alleen geboren als ten minste één van de ouders wit is en als het maskerende gen intact naar het nageslacht wordt overgedragen.

witte maine coon kleuren

Kunnen katten frambozen eten?, Kunnen katten popcorn eten?, Zijn Ragdoll katten hypoallergeen?, Kunnen katten pindakaas eten?, Kunnen katten kaas eten?, Kunnen katten cashewnoten eten? en Hoe katten uit de buurt van planten te houden

Een ander triest feit is dat een relatief hoog percentage witte Maine Coons doof is. Desondanks is een echte effen witte Maine Coon zeer gewild en kost hij een behoorlijk bedrag van een fokker.

Zeldzamere Maine Coon Kleuren &Hybridisatie

Er zijn enkele variaties van Maine Coon-kleuren die moeilijker te vinden zijn. In sommige opzichten maakt dit deze verbazingwekkender.

Zoals gezegd zijn witte Maine Coons niet erg gemakkelijk te vinden en niet gemakkelijk te fokken, of helemaal niet. Echte Orange Maine Coons zijn vrij zeldzaam, in tegenstelling tot sinaasappels met patronen of kleurencombinaties. Je hebt meer kans om oranje smokies of tabbies te vinden.

ginger maine coon kat met fruit

Sommige fokkers kunnen gehybridiseerde kleuren aanbieden. Deze worden allemaal aanvaardbaar geacht door fokkersverenigingen. Red Smoke, Cream Cameo en Calico zijn allemaal Maine Coon-kleurvariaties die nu te vinden zijn.

Er zijn echter enkele patronen die niet worden herkend. Een voorbeeld is het getikte patroon dat ik eerder noemde, dat kan worden gezien als een gepeperd effect op een tabby.

maine coon kat tabby op witte achtergrond
maine coon kat

Laatste gedachten over Maine Coon Colors

Zoals je kunt zien, zijn de opties als het gaat om Maine Coon-kleuren bijna onbeperkt. Met zoveel variaties van patronen en kleuren, is er zeker een kat die bij je visuele smaak past. En de hypervriendelijke, spraakzame aard van het ras zal iedereen in huis onmiddellijk vertederen.

Maine Coons – en katten in het algemeen – zijn zulke verbazingwekkende wezens. Het is moeilijk om niet een beetje verliefd te worden op iedereen die je ziet.

tabby kat met groene ogen en groene kleur wordt vastgehouden door de mens in tartan shirt

Let: Deze Maine Coon Colors post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.