Maine Coon vs Normal Cat: wat u moet weten ()

Maine Coon versus normale kat – wat zijn de verschillen? Als je je het pure contrast tussen een Maine Coon-kat en een typische kat probeert voor te stellen, zijn er nogal wat verschillen om rekening mee te houden.

Ten eerste is de Maine Coons-kenmerken en de grootte ervan in vergelijking met een gemiddelde kat vrij opmerkelijk.

Het opvallend grotere kattenras is een speciale klasse, met zijn dikke ruige vacht, grote ronde ogen en hondvriendelijke temperamenten. In vergelijking met normale katten hebben Maine Coons een snellere groeisnelheid en een reeks andere onderscheidende kenmerken.

Deze katten zijn zeer intelligent en worden als gezonder beschouwd dan andere kattenrassen.

Hoewel de Maine Coon-kat vaak wordt gecategoriseerd als een oud huisdier langharig kattenras, is deze kittie zijn eigen unieke ras.

Er zijn dus aanzienlijke verschillen en overeenkomsten tussen onze gewone katten en Maine Coons, van hun uiterlijk, persoonlijkheden, verzorging en meer.

Laten we eens kijken en enkele dingen vergelijken tussen onze geliefde miauwmachines.

maine coon tabby kat staren met zeer puntige oren

Maine Coon vs Normal Cat: fysieke kenmerken en verschillen

Bij het vergelijken van het verschil in fysieke verschijning tussen een Maine Coon en een gewone huiskat, is het opmerkelijk om te weten wat deze grote katten zo anders maakt.

1. Vacht

De vacht van een gewone huiskat zou bestaan uit een huisvlei, middellang haar of iets dergelijks. Een Maine Coon, aan de andere kant, heeft een prachtige dikke, ruige vacht en heeft effen of tabby-kleuren (meer dan 75 verschillende kleuren) en in verschillende patronen.

ginger maine coon kat
Maine Coon

Dit in combinatie met hun kenmerkende oren, mooie ogen, lange snorharen en je hebt een unieke kat.

De langharige vacht van Maine Coon is een bepalend kenmerk van het kattenras in vergelijking met normale katten.  Hun vachten zijn superfijn en zijdeachtig, afhankelijk van de hoeveelheid verzorging die je je langharige poes geeft.

Voel je niet overweldigd door de hoeveelheid mooie vacht om te ontwarren; er is nooit problemen met de juiste borstel.

De vacht is van nature langer rond de borst en nek, op de buik, schacht, achterpoten en ribben. Integendeel, onze vaste katten hebben deze permanente winterjas niet.

tabby kat likt menselijke vinger

2. Oren

De Maine Coon katten blijken grote oorkappen (oor) te hebben Floof) hun oren bedekken. Hun oren zijn breed en puntig, vergelijkbaar met lynxoordoppen, met plukjes vacht rond het oor.

De oren van een gewone huiskat zijn niet zo dramatisch en kunnen variëren in verschillende maten, vormen en de hoeveelheid haar rond de randen.

donkere gember maine coon kat staart naar camera toont maine coon persoonlijkheid
Maine Coon

3. Grootte

Het meest voor de hand liggende ding over de Maine Coon versus een gewone huiskat is de grootte. De meeste huiskatten zijn klein van gestalte, met de gemiddelde katachtige die ongeveer 10 lbs weegt en ongeveer 9 tot 10 inch lang is.

Aan de andere kant zijn Maine Coon-katten groot en kunnen ze tot 25 lbs wegen bij mannen en 18 lbs bij vrouwtjes. Deze gigantische kitties kunnen tussen de 10 en 16 centimeter lang worden, waardoor ze nogal aanzienlijke katachtigen zijn.

gemberkat wrijft tegen de benen van de persoon

Natuurlijk zijn gewicht en lengte niet de enige statistieken die we kunnen gebruiken om Maine Coons en andere gewone katachtigen te vergelijken. Laten we ook eens kijken naar de lengte. Van de neus van de kat tot de basis van hun staart, zowel mannelijke als vrouwelijke Coons delen een gemiddelde lengte van 19 tot 30 inch.

Een gemiddelde huiskat kan slechts een schattig gemiddelde van 15 tot 20 inch bereiken.

4. Ogen

De ogen van een Maine Coon versus de ogen van een gewone huiskat zijn heel verschillend. Hun ogen zijn groot en komen in een reeks tinten van amber, koper, groen, groen-goud en alles daartussenin.

tabby kat met groene ogen en groene kleur wordt vastgehouden door de mens in tartan shirt
Maine Coon met groene ogen

Witte Maine Coon-katten kunnen ook blauwe of vreemd gekleurde ogen hebben. De meeste gewone oogkleuren van kitty’s zijn blauw, geel, hazelaar, groen of gemengd.

5. Snorharen

Als je de Main Coons snorharen hebt gezien, zul je zeker zien dat ze meer onderscheiden zijn dan die van gewone katten. Naast dat ze er nogal brutaal uitzien, zijn Maine Coons snorharen de langste van alle gedomesticeerde kattenrassen.

dark-maine-coon kat toont maine coon persoonlijkheid

Deze kitty snorharen zijn prachtig geplaatst op hun brede gezichten, met hun stevige kin en hoge jukbeenderen om hun structuur aan te vullen. Normale katten hebben de neiging om een meer driehoekige gezichtsvorm te hebben met veel sorteersnorharen.

6. Staart

De luxe lange staart is een ander verschil tussen de Maine Coon kat en de gewone kat. Het is super pluizig en lang en kan tussen de 12 en 18 centimeter lang worden.

ginger tabby met zeer pluizige staart buiten aan de lijn
Wie zou deze staart niet achtervolgen?

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Hun staarten klappen vaak omhoog terwijl ze door het huis lopen, als een vlag, heen en weer zwaaiend, de lucht afstoffend. Ter vergelijking: de staart van een gemiddelde kat kan er een beetje uitzien als een dunne noedel, die slechts tot 10 centimeter lang wordt.

Persoonlijkheidsverschillen

Het beste aan een Maine Coon is hun persoonlijkheid. Ondanks dat het opvallend grote formaat van de kat de aandacht trekt, is wat je echt houdt hun gezelschapspersoonlijkheid, aanhankelijke persoonlijkheid.

maine coon kat op een boom

Ondanks al die grootte zijn deze vriendelijke reuzen niet angstaanjagend, maar eerder knuffelig. Algemeen aanvaard, omvat het temperament van maine Coons kwaliteiten van vriendelijk, betrokken, extravert en mensgericht zijn.

Gedomesticeerde katten zijn aanhankelijk in hun eigen gewicht, maar missen een aantal unieke kenmerken die je in een Maine Coon zult vinden. Maine Coon-katten zijn ook zeer trainbaar en hebben persoonlijkheden die lijken op honden in plaats van katten.

gember-kat-kauwen-op-speelgoed

Ze hebben het potentieel om on the fly trucs te leren en zijn gezinsvriendelijker dan andere katachtigen.

Territoriaal gedrag

Er is geen verschil tussen de Maine Coon en een gewone kat die hun territorium markeert. Bij elk ras wordt deze handeling bereikt door geurklieren en het zou geen problemen in uw huishouden moeten veroorzaken. Dit kan echter ook afhangen van hoe vaak je kat dit doet.

Maine Coons en gewone katten markeren hun rijk door hun geur op een locatie of op een object achter te laten om het als de hunne te verklaren. Ze kunnen dit doen door te krabben of zichzelf te wrijven over wat ze willen markeren – of urine te spuiten.

gember kat krabt zichzelf met behulp van zijn achterpoot

Katten gebruiken over het algemeen hun geurklieren in hun poten, wangen en flanken. Door deze delen alleen maar op een object (inclusief jou) te wrijven, brengen ze hun geur erop over.

Psst… Als je een probleem hebt met het klauwen van je kat bij je meubels, haal haar een krabpaal.

Schoonmaak &verzorging

Maine Coon-eigenaren moeten hun mooie langharige poezen elke week verzorgen, idealiter 2-3 keer. Net als alle andere langharige katachtigen, kunnen regelmatige verzorging en shampoo helpen overtollig haar te verwijderen en voorkomen dat hun zijdeachtige bontjassen mat en verward raken.

zilveren Siberische katten die elkaar verzorgen

Zoals de meeste langharige katten, zoals het Noorse bos, is het verzorgen van hun vacht afhankelijk van meer dan alleen regelmatig borstelen. Afgezien van kammen om matten te voorkomen, speelt hun dieet ook een belangrijke rol in de algehele gezondheid van de vacht van uw kat.

Een dieet met een goede hoeveelheid vetzuren zoals Omega-3 en Omega-6 zal helpen ervoor te zorgen dat hun mooie, zijdeachtige vachten gezond blijven.

kattennagels worden geknipt

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Normale – kortharige – katachtigen daarentegen hebben niet zoveel verzorging nodig, misschien hier en daar een bad en wekelijks nagelknippen. Deze kattenrassen besteden meestal tot 50 procent van hun tijd aan het verzorgen van zichzelf, waarbij ze zichzelf schoon houden.

Gezondheidsproblemen

Maine Coons zijn relatief winterharde rassen; ze hebben echter een paar genetische aanleg geërfd in vergelijking met normale katten. Een van de ongekende gezondheidsproblemen waarmee een Maine Coon-kat te maken kan krijgen, is heupdysplasie. Hoewel het vaker voorkomt bij grote hondenrassen, kan het zich ook ontwikkelen vanwege de grootte van het ras.

Dierenarts luistert naar kattenhart maine coon vs normale kat
.

Een ander uniek gezondheidsprobleem waarmee Maine Coons te maken kan krijgen, is feline hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Het is een van de meest voorkomende hartaandoeningen bij katten en wordt vaak aangetroffen in Maine Coons (meestal katachtigen van middelbare leeftijd of ouder).

Deze mooie katten kunnen ook te maken krijgen met spinale musculaire atrofie (SMA), een andere genetische ziekte. Het wordt meestal vroeg in het leven van een kitten gevonden (meestal met 3-4 maanden); hoewel het niet dodelijk is, kan het een verzwakte spierontwikkeling veroorzaken.

Kat in een dierenkliniek kapper die schoonheidsverzorging doet

Een andere ziekte die wordt aangetroffen bij Maine Coon-katten is Polycystic Kidney Disease (PKD), ook te vinden bij de Perzische rassen.

Zowel Maine Coons als normale katten worden geconfronteerd met veel voorkomende kattenziekten zoals Feline Lower Urinary Tract Diseases (FLUTD), diarree, oogproblemen, braken en meer.

Een voetnoot: Maine Coon vs. Normal Cats

De Maine Coon en normale katten delen een duistere afkomst, maar zijn nog steeds geliefd op gelijke voet over de hele wereld. Elk kattenras is uniek op zijn eigen manier, met speciale kenmerken en persoonlijkheden om je verliefd te laten worden op elke purrr-fecte kleine bontbal.

maine coon kat staren naar camera vanuit vensterbank

Uiteindelijk, of het nu een gewoon kattenras is of de Maine Coon-kat, het kiezen van een van beide katten zal je een gekoesterde kleine poot voor het leven opleveren.

Wat denk je dat het grootste verschil is tussen de Maine Coon en een normale kat? Deel alsjeblieft, ik zou graag meer willen weten.

maine coon kat tabby op witte achtergrond
maine coon kat

Let: Deze Maine Coon vs normale kat post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.