Noorse boskat vs Maine Coon (): wat u moet weten

Wanneer mensen op elkaar lijken, zeggen we vaak dat ze ‘gescheiden lijken bij de geboorte’. Sommige deskundigen zijn van mening dat de Main Coon en Norwegian Forest Cat inderdaad verre verwant zijn; met name de Maine Coon is een afstammeling van zijn halflangharige vriend.

Als het gaat om de Noorse boskat versus Maine Coon delen ze veel overeenkomsten, die we in dit artikel zullen onderzoeken. Maar er zijn ook verschillende verschillen die hen een duidelijk ander vooruitzicht maken.

Probeer je te kiezen tussen het meenemen van een Maine Coon of een Noorse boskat in je gezin? Om u te helpen beslissen, zullen we in dit artikel de overeenkomsten en verschillen in uiterlijk, persoonlijkheden en meer onderzoeken tussen de prachtige Maine Coon- en Norwegian Forest-kattenrassen.

Noorse boskat vs maine coon tabby knipogend

Noorse Boskat vs Maine Coon: Rasinformatie

Beide katten worden beschreven als langharig of halflangharig. Betekenis: ze worden gekenmerkt door een harige vacht die pluizig en rijk is, hoewel ze technisch gezien niet langharig zijn zoals Perzen, Chantilly-Tiffanys of Britse langharen.

Ze worden niet beschouwd als vreemde of ongewone kattenrassen. In feite lijkt hun populariteit te groeien onder katteneigenaren. Beide rassen zijn voor mensen die op zoek zijn naar harige katten

Noorse boskat wit wordt omhoog gehouden
Een majestueuze witte Noorse kat die zijn koninkrijk onderzoekt

Oorsprong van het Noorse boskatenras

Interessant is dat het Noorse ras bijna uitstierf in het begin van de 20e eeuw. Het overleefde alleen dankzij een fokprogramma om het te redden in de jaren 1930.

De “Skogkatt” – zoals het soms in Scandinavië wordt genoemd – is mogelijk oorspronkelijk geïmporteerd uit het Midden-Oosten. Het heeft echter een legendarische geschiedenis in de Noorse mythologie.

De mythe vertelt ons dat de godin Freya een strijdwagen heeft getekend door langharige katten. Sommigen geloven dat het een verwijzing is naar Noorse boskatten. Er zijn ook theorieën dat de voorouders van de Noorse boskat Siberische katten uit Rusland of Turkse Angora’s uit Turkije zouden kunnen zijn.

Noorse tabby kat smoking met kameel
Smoking Noors met een vleugje karamel

Tegenwoordig is het de officiële kat van Noorwegen, zoals aangewezen door koning Olaf V.

Noorse boskatten vonden waarschijnlijk hun weg naar de VS met vroege Viking-verkenningen. Ze zouden de taak hebben gekregen om voedselvoorraden te beschermen tegen ongedierte op schepen. Ze hebben dus hun zeebenen. In Noorwegen worden ze tegenwoordig liefdevol “Wegies” genoemd.

Het ras paste zich aan zijn koude klimaat aan door een lange glanzende vacht en een wollen ondervacht te ontwikkelen.

Oorsprong van het Maine Coon Kattenras

Maine verwijst naar de staat Maine in de VS. Het verhaal van hoe de kat daar kwam, voegt geloofwaardigheid toe aan het idee dat de Maine Coon verwant is aan de Noorse boskat.

ginger maine coon kat

Er zijn verschillende theorieën rond het achtergrondverhaal van Maine Coon-katten. Eén versie suggereert dat de kat arriveerde met de vroege Viking-verkenningen van het Amerikaanse continent. De tweede versie zegt dat het Marie Antoinette is die verantwoordelijk was voor de oorsprong van de Maine Coon.

Hoewel Marie Antoinette niet in staat was om aan haar lot te ontsnappen en zich in de Verenigde Staten te vestigen, had ze veel van haar bezittingen naar Amerika gestuurd, waaronder zes katten waarvan werd aangenomen dat ze Turkse Angora of Siberisch waren.

Haar bezittingen landden in Maine en er wordt gedacht dat haar katten fokten met lokale korterharige katten om het Maine Coon-ras te produceren.

maine coon smoking kat

Het derde en laatste verhaal gaat over Kapitein Coon. Coon ankerde zijn schip in Maine, inclusief zijn long behaarde katten die hij aan boord had om voor ongedierte te zorgen.

Er wordt aangenomen dat deze katten paren met de lokale katten en omdat hun nakomelingen leken op de katten van het schip, werden ze bekend als Coons – en zoals ze in Maine waren – nou je snapt het verhaal.

Na verloop van tijd ontwikkelde de kat unieke, geacclimatiseerde kenmerken die hem uiteindelijk aanzienlijk scheidden van zijn oorspronkelijke vorm. Het werd voor het eerst erkend als een ras in Maine. Tegenwoordig heeft de kat een vergelijkbare status als de officiële kat van Maine en staat hij ook bekend als de Maine shag.

grijze en gember maine coon kittens met wat fruit

Fysieke kenmerken en verschillen tussen Maine Coons en Noorse boskatten

Fokkers zeggen dat het meest waarneembare verschil tussen Maine Coons en Noorse boskatten de lengte van hun benen is. Coons hebben de neiging om benen van gelijke lengte te hebben – alle vier zijn ze even lang.

Noorse boskatten hebben langere achterpoten dan de voorkant. Het zijn uitzonderlijk goede klimmers, misschien daarom.

Natuurlijk kun je dit waarnemen als je het geduld en het vermogen hebt om de benen van een kat te meten. Voor het grootste deel willen katten over het algemeen niet samenwerken met u en uw meetlint. Maar er zijn meer manieren om het verschil tussen de twee te zien – laten we het eens nader bekijken.

Noorse boskat tabby groene ogen vanaf de camera
Een noor met groene ogen

1. Vorm van het hoofd

Norwegian Forest Cats en Maine Coon’s hebben ook heel verschillende hoofdvormen.

Over het algemeen lijkt het hoofd van een Coon meer “vierkant” te zijn dan dat van een Noor, dat meer “driehoekig” is. De snuit van een Coon lijkt vierkanter, terwijl het gezicht van een Noor tot een punt lijkt toe te lopen, waarbij het hoofd enigszins afgerond is. Dit is de reden waarom Noorse boskatten vaak “wedgies” worden genoemd.

Sommigen zeggen dat de Coon er “gelukkiger” uitziet dan de Forest-katten, vanwege de vorm van zijn gezicht.

maine coon tabby gember kat

2. Neus

De neus van het Maine Coon-ras heeft de neiging om een zachtere curve te hebben dan die van de Noorse boskat, die de neiging heeft vrij recht te zijn.

3. Oren

Maine Coons staan bekend om hun grote taps toelopende oren. Ze hebben de neiging om vrij wijd uit elkaar te staan en hoog op hun hoofd te staan. Noorse boskatten hebben middelgrote tot grote oren, maar hebben een meer afgeronde bovenkant. Hun oren hebben de neiging om meer naar de zijkant van hun hoofd te worden geplaatst.

Beide rassen hebben oorpluimen die meubels worden genoemd. Bij mensen wordt oorhaar gezien als zeer ongewenst, maar bij katten blijkt het extreem schattig te zijn! Naast dat ze esthetisch aantrekkelijk zijn, helpen deze plukjes ook om deze kitties warm te houden.

maine coon tabby kat staren met zeer puntige oren

4. Ogen

Maine Coons hebben grote, ovale, breed geplaatste ogen, terwijl Noren meer amandelvormige ogen hebben.

5. Grootte en lichaamsvorm

Beide katten zijn aanzienlijk. Over het algemeen is de Maine Coon echter een grotere kat. Het Maine-mannetje kan groeien tot ongeveer 25 lbs. Vrouwtjes zijn iets kleiner en groeien tot 18 lbs.

Noorse Boskat, 3 jaar oud, staande voor witte ba
Noors

Ondertussen is het bekend dat de Noor de weegschaal tipt op 20 pond voor mannen en maximaal 13-15 lbs voor vrouwen.

Maine Coons hebben de neiging om groot, lang en gespierd te zijn. Hun middellange benen staan vrij wijd uit elkaar en ze hebben plukjes tussen hun tenen. Maine Coons hebben ook meer kans dan enig ander ras om polydactylie te hebben. Dit is wanneer een kat wordt geboren met extra tenen.

Noorse katten zijn niet zo lang in het lichaam en hebben de neiging om een hogere romp te hebben. Hun achterpoten zijn langer dan hun voorpoots en ze hebben ook teen plukjes.

Interessant is dat beide rassen aanzienlijk grotere mannetjes hebben dan vrouwtjes – een milde vorm van seksueel dimorfisme, zou je kunnen zeggen.

donkergrijze maine coon kat op grijze bank

6. Bont

Beide katten hebben vacht en haar dat dik en mooi is. De Noor vertoont een manen en de buitenste vacht is waterafstotend. De vacht van de Coon is zijdeachtig en voelt over het algemeen glad, zacht en delicaat fijn aan.

Noorse boskatten hebben een dubbele vacht met hun wollen ondervacht. Hun vacht is korter op hun borst en schouders. Volwassenen hebben een volledige ruche van bont op hun nek.

Noorse boskat wit zittend rechtop
Noors

Maine Coons hebben alleen een korte ondervacht en hun vacht is meestal korter en minder gelijkmatig rond de schouders. Volwassen Maine Coons hebben wel een kemphaan, maar die is niet zo groot als die van de Noorse Boskat.

De staart van een Noor heeft ook de neiging om te stromen, terwijl die van een Coon iets minder georganiseerd is – meer lijkt op een groot plukje vacht.

De staart van beide rassen zal minstens zo lang zijn als de afstand tussen hun schouders en de basis van hun staart. De staart van de Maine Coon heeft echter de neiging om taps toe te lopen naar een bossig einde.

7. Kleur

Beide rassen zijn er in een aantal kleuren, hoewel de Noor in meer variëteiten kan komen.

ginger maine coon kat met fruit

Coons kunnen wit, zwart, lichter crème of blauw zijn. Noren kunnen ook markeringen in rood en amber vertonen, naast de hoofdkleuren hierboven.

De Cat Fanciers’ Association (CFA) erkent 80 kleuren in Maine Coons en 60 in Noorse boskatten.

Gezondheidsprofielen

Beide kattenrassen zijn over het algemeen gezond. Alle grotere katten- en hondenrassen zijn echter vatbaar voor specifieke aandoeningen waarbij gewrichten en botten betrokken zijn. De Noorse Bos- en Maine Coon-katten zijn helaas niet anders.

Een van die kwalen is heupdysplasie, iets waar je hondenbezitters vaak over hoort praten. Vooral Duitse herders en dergelijke rassen zijn er gevoelig voor. Dit is wanneer een heupkom de bal van het dijbeen niet volledig omringt.

tabby norweigan boskat met groene achtergrond
Noorse Boskat

Bij katten kan het zich manifesteren als mank lopen of zelfs kreupelheid die na verloop van tijd erger wordt. In sommige gevallen kunnen de symptomen enigszins worden verlicht door medicatie, lichaamsbeweging, gewichtsverlies of een goed milieubeheer.

Van de twee rassen is aangetoond dat ze kwetsbaar zijn voor polycystische nierziekte. Dit is wanneer cysten zich vormen in de nieren. Het wordt over het algemeen genetisch geërfd. PKD toont zich als bloed in de urine, constante dorst en urineren, braken en andere symptomen.

Gelukkig kunnen moderne fokkers testen op PKD met een wangswab of bloedmonster. Een echografietest kan ook PKD identificeren. Er zijn ook een aantal supplementen beschikbaar om te helpen met nieraandoeningen.

Beide rassen kunnen ook gevoelig zijn voor hypertrofische cardiomyopathie. Dit is een erfelijke hartziekte die verdikte hartspieren veroorzaakt waardoor het rondpompen van bloed moeilijker wordt.

jong-maine-coon kat liggend

Maine Coons kunnen meer kans hebben om spinale musculaire atrofie te krijgen. De spieren in hun achterpoten hebben de neiging om na verloop van tijd zwakker te worden en kunnen leiden tot problemen met lopen en een gebogen houding.

Glycogeenopslag betekent een tekort aan een enzym dat nodig is om glycogeen te metaboliseren. Noorse katten zijn gevoelig voor dit gezondheidsprobleem en helaas kan het fataal zijn.

Noorse katten, met name mannen, zijn in sommige studies meer vatbaar gebleken voor diabetes dan andere kattenrassen.

Noorse boskat tabby die wegkijkt
Noorse kat die wat Me Time heeft

Persoonlijkheid

Er is een duidelijk persoonlijkheidsverschil tussen onze twee heldenkatten. Maine Coons hebben de neiging om speels en vriendelijk te zijn, vaak genietend van aandacht en plezier.

Bossen staan iets minder open voor sociale activiteit. Ze kunnen een tijdje spelen, maar lijken veel sneller hun interesse te verliezen. Om deze reden worden ze soms als ‘lui’ beschouwd. Maar vergeet niet dat dit gewoon relatief is ten opzichte van Maine Coons. Ze zijn nog steeds een over het algemeen sociaal kattenras.

Beide rassen kunnen in theorie getraind worden om te gaan wandelen. Omdat ze allebei van buiten komen, vinden ze het leuk om eropuit te gaan en zijn ze over het algemeen behoorlijk intelligent.

tabby kat met groene ogen en groene kleur wordt vastgehouden door de mens in tartan shirt
Maine Coon

Misschien vind je zelfs je Noorse boskat hoog in een boom terwijl je de wereld voorbij ziet gaan. Ze houden nogal van de eenzaamheid en zijn meer dan in staat om zichzelf naar beneden te krijgen.

Maine Coons hebben de neiging om vrij spraakzaam te zijn en staan bekend om het tjilpende geluid dat ze maken. Noorse boskatten zijn over het algemeen stiller en zullen alleen miauwen als ze iets nodig hebben. Laat uw Noorse boskat echter niet te lang alleen, want hij zal uw aandacht willen.

Maine Coons hebben de neiging om van iedereen te houden, maar hebben wel een beetje aandacht nodig. Dit geldt net zo goed voor oudere Maine Coons als voor kittens.

Noorse boskatten zijn actiever en willen graag altijd iets te doen hebben. Ze hebben de neiging om een beetje onafhankelijker te zijn dan Maine Coons. Ze zijn dus perfect voor actieve huishoudens en gezinnen.

Noorse boskat tabby groene ogen in schuur
Letterlijk in het bos

Over het algemeen worden beide katten als zeer intelligent beschouwd en zullen ze getrainde gewoonten vrij snel en sterk oppikken.

Voedsel

Voor het grootste deel zullen deze katten overweg kunnen met normaal kattenvoer, ook al zijn het grote rassen. Hoewel droog kattenvoer steevast goedkoper is, zullen katten met nierkwetsbaarheden baat hebben bij gespecialiseerd kattenvoer voor nierverzorging.

Omdat het grotere katten zijn, verwacht je dat beide rassen meer eten dan de gemiddelde kat en de Maine Coon meer dan de Noorse boskat. Er zijn specifieke kattenvoeren die kunnen helpen om de vacht van beide rassen glanzend te houden.

maine-coon kat in vensterbank

Hoewel natvoer duurder is, heeft het de neiging om meer eiwitten te bevatten, wat met name gunstig kan zijn voor grotere katten. Ik heb de neiging om een mix van nat en droog te gebruiken voor mijn Siberische kat.

Maine Coons profiteren van het hebben van hun eigen Maine Coon-droogvoer – ze zijn op die manier speciaal. Zorg er anders voor dat het voedsel goede hoeveelheden eiwitten bevat, volgens een normaal kattendieet.

Zoals alle katten zijn beide rassen gevoelig voor uitdroging. Omdat het fysiek grote katten zijn, let dan meer op de waterbakken die je kiest, zodat ze ze niet gemakkelijk kunnen omverwerpen. Mijn grote mannelijke Siberische kat houdt van zijn waterfontein.

Noorse boskat tabby gezicht vs maine coon
Noors Tabby

Territoriaal gedrag

Van beide katten is bekend dat ze erg territoriaal zijn. Als zodanig zijn het niet de beste huisdieren als u van plan bent om meer dan één kat in huis te hebben. Ze kunnen het beste als alleenstaande huisdieren worden gehouden.

Noorse boskatten willen ook iets minder snel worden opgepikt en lastiggevallen, vooral door vreemden. Dat wil niet zeggen dat ze agressief zijn, alleen dat ze liever de keuzes maken in een relatie. Maine Coons, aan de andere kant, hebben de neiging om toleranter te zijn voor aandacht.

maine-coon-kat die omhoog kijkt
Maine Coon

Activiteiten

Beide rassen zijn vrij speels en willen graag vermaakt worden. Hoge krabpalen en torens worden vooral gewaardeerd door deze grote kattenrassen. Dit helpt hen niet alleen om het juiste niveau van lichaamsbeweging te krijgen voor hun grotere lichaamsbouw, ze zullen er ook voor zorgen dat hun nagels / klauwen onder controle blijven – en bij het beschermen van uw meubels.

Vergeet niet dat beide rassen grotere torens nodig hebben vanwege hun grootte. Ze vinden het ook allebei leuk om bovenop hun torens te kunnen zitten en een goed uitzicht op hun koninkrijken te hebben, dus probeer de toren op een plek te plaatsen die dit mogelijk maakt.

Noorse boskat zittend, opkijkend, geïsoleerd
Noors

Dit zijn ook kitties die erg genieten van interactief spelen met hun gezin. Ze zullen verenspeelgoed, muizenspeelgoed en ballen en de interactie die ze brengen waarderen.

Maine Coons hebben de neiging om meer speeltijd nodig te hebben dan de meer onafhankelijke Noorse Boskat.

Schoonhouden, shampoos en verzorgingsproducten

Als donzige en langerharige katten zal verzorging de sleutel zijn om de Coon en Forest Cat gelukkig te houden. Regelmatig poetsen of kammen met een zelfreinigende gladde borstel zal helpen om matten te voorkomen, die uiteindelijk pijnlijk of medisch problematisch kunnen worden.

maine coon kat en tandenborstel in studio
Maine Coon

Hoe meer u in staat bent om overtollig haar te verwijderen tijdens het verzorgen, hoe minder uw kat zal verharen en hun eigen zelfverzorgingsproces gemakkelijker zal zijn. Dit zou ook het voorkomen van furballen en de bijbehorende problemen moeten verminderen.

Vergeet niet om ook de vacht op hun poten te borstelen en zelfs te snijden. Dit haar kan behoorlijk lang worden en uiteindelijk worden opgegeten door je kutkat, waardoor er meer haarbalproblemen ontstaan.

Veel katten, met name deze twee vriendelijke rassen, vinden het erg leuk om verzorgd te worden door hun eigenaren. Als eigenaar ben ik dol op het borstelen van mijn kat (Alexei is een Siberiër). Het is niet alleen goed voor zijn gezondheid, het is ook belangrijk en gewoon een mooie hechtingstijd voor ons tweeën. Persoonlijk vind ik een gladdere kam de meest effectieve manier om overtollige vacht gemakkelijk en zonder Alexei te beschadigen te verwijderen.

gember Noorse boskat vs maine coon
Noorse boskat gember

De beste manier om van verzorging een plezierige activiteit voor jullie beiden te maken, is door te beginnen met het borstelen van je kat vanaf het moment dat ze voor het eerst bij je thuis intrekken. Kittens hoeven natuurlijk niet zo vaak geborsteld te worden, maar dit kan nog steeds een mooi hechtingsritueel zijn voor uw nieuwe kitten.

Sommige dierenartsen raden aan om langharige katten minstens twee keer per week te kammen of te borstelen. Ik zou dit verhogen naar vier tot vijf keer per week in piekseizoenen zoals de lente.

Als je een kattenbader bent, zijn shampoos die geschikt zijn voor lange haren en die vlooienproblemen kunnen aanpakken zonder de vacht aan te tasten ideaal. Een bad om de acht weken kan gemiddeld nuttig zijn. Maine Coons hebben de neiging om comfortabeler te zijn met water dan Noorse boskatten.

maine coon kat staren naar camera vanuit vensterbank
Maine Coon

Als u merkt dat uw kat problemen heeft met vuil na het gebruik van de kattenbak, raadpleeg dan een trimmer over het trimmen van een sanitaire pleister rond het probleemgebied. Je kunt ook in een Clean Step kattenbak kijken als het probleem niet al te ernstig is.

En natuurlijk kan je kat iets vaker haarballen ervaren dan andere katten. Regelmatig borstelen en verzorgen kan helpen bij het verminderen van deze onaangenaamheden. Hier is een complete gids voor de zorg voor uw kat, als u een eerste eigenaar bent.

Klimaten

Natuurlijk houden beide rassen van koudere klimaten. Maine Coons hebben de neiging om zich beter dan Noorse boskatten aan te passen aan warm en vochtig weer. Maar vergeet niet dat beide grote rassen het hele jaar door met veel vacht komen.ich zal altijd betekenen dat ze een beetje meer zullen worstelen in de hitte dan je gemiddelde kattenras.

Noorse boskat tabby in de sneeuw
Een Noor in zijn natuurlijke klimaat

Als je in een warmer klimaat leeft en een van deze rassen hebt, zal een soort airconditioning een enorme hulp zijn. De zomer zou extra verzorging moeten betekenen en misschien zelfs een trim om het niveau van de vacht te verlagen. En als je kattenkoppen buiten staan, zorg er dan voor dat er schaduwrijke plekken voor hem beschikbaar zijn.

Noorse boskat in de sneeuw
Noorse boskat in de sneeuw

Levensverwachting

De Noorse Boskat heeft gemiddeld een verrassend lang leven. Ze zullen meestal een gouden eeuw van ongeveer 16 jaar beleven. Dit is natuurlijk een gemiddelde. Van sommige katten is bekend dat ze verder reiken dan dit.

De Maine Coon heeft een gemiddelde levensduur van tussen de 12 en 15 jaar. Het oudste rapport Maine Coon zou 26 jaar oud zijn geworden.

maine coon kat tabby op witte achtergrond
maine coon kat

Kosten

De aanschafprijs voor deze rassen zal uiteraard over de hele wereld verschillen. In de VS zijn Maine Coons meestal duurder dan Noorse boskatten. Maine Coons hebben de neiging om iets meer te eten dan Noorse boskatten, dus de voedselkosten kunnen hoger zijn.

Afgezien van deze twee items, zullen de meeste kosten vergelijkbaar zijn tussen de twee rassen.

Noorse boskat met groene ogen
Noorse boskat met groene ogen

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Laatste gedachten over Norwegian Forest Cat vs Maine Coon

Belangrijkste verschillen tussen Maine Coons en Noorse boskatten:

 • Noors heeft de neiging om wendbaarder en actiever te zijn, de Maine Coon zachtaardiger
 • Maine Coons zullen de neiging hebben om groter te zijn dan Noorse katten en hebben de neiging om meer te eten
 • Hoofd- en oogvormen, evenals totale oorhoogte en plaatsing
 • Noren kunnen onafhankelijker zijn dan Maine Coons, maar hebben nog steeds wat aandacht nodig
 • Maine Coons kunnen wat duurder zijn

Belangrijkste overeenkomsten tussen Noorse boskatten en Maine Coons:

 • Langharig
 • Geweldig voor beginnende kattenbezitters en / of hondenliefhebbers
 • Beiden zijn actief en houden van spelen
 • Levensduur
 • Intelligentie
 • Verzorgingsvereisten
 • Onderliggende gezondheid
 • Kleuren
maine coon kat op een boom

Een paar laatste gedachten over hoe te kiezen tussen een Maine Coon versus Noorse boskat

Als je een attente kat wilt en veel tijd en ruimte hebt om ermee te spelen, dan is een Maine Coon misschien je beste keuze. Als je minder ruimte en een drukkere levensstijl hebt, past een Noorse kat misschien beter bij je levensstijl.

Als je in een zeer warm klimaat woont, is een Maine Coon misschien de betere optie van de twee.

Maar laten we eerlijk zijn – beide prachtige katten zorgen voor prachtige huisdieren. Ze zijn allebei vriendelijk en redelijk sociaal. De Maine Coon zal waarschijnlijk meer spelen, maar de Noor zal graag toekijken wat er aan de hand is.

Als grotere, bonterige katten hebben ze misschien iets meer aandacht nodig om schoon en gezond te blijven dan je gemiddelde korthaar. Beide zijn zeker de moeite waard en gemakkelijk om verliefd op te worden.

Dus ga je gang en maak je keuze – geniet van het gezelschap van je nieuwe grote donzige bal van vreugde.

dark-maine-coon kat toont maine coon persoonlijkheid
Maine Coon

Let: Deze Noorse boskat vs maine coon post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.