Maine Coon-persoonlijkheid: 13+ dingen die u moet weten ()

Deze donzige katachtigen zijn echt iets speciaals. Bekend als echte zachte reuzen, worden ze vaak de honden van de kattenwereld genoemd dankzij de unieke Maine Coon-persoonlijkheid.

Dus als je een zelfbenoemd hondenmens bent, maar je horizon wilt verbreden, is dit ook je perfecte overgang naar het zijn van een katteneigenaar.

Maine Coons zijn vriendelijk, lief en erg vocaal. Hun omvangrijke lichamen en zware, dubbellaagse lange haren hielden hen goed beschermd tegen de wrede kou in Maine, de staat waaruit ze afkomstig waren.

Met zoveel persoonlijkheid en liefde om te geven, kun je al snel merken dat je naar het Maine Coon-ras neigt. Afgezien van het weten hoe u goed voor uw kat moet zorgen, is het echter belangrijk om de ins en outs te kennen van het ras dat u overweegt een deel van uw gezin te maken.

Hier is alles wat je moet weten over de aard van Maine Coons en wat deze prachtige wezens drijft.

donkere gember maine coon kat staart naar camera toont maine coon persoonlijkheid

Maine Coon Persoonlijkheid: Geschiedenis

Er zijn zeker veel dingen die deze poten bontballen extra opvallend maken. Zoals eerder vermeld, werden ze voor het eerst erkend in de staat Maine. Een populaire mythe is dat de Maine Coon het resultaat is van het fokken tussen een kat en een wasbeer, maar helaas is dit biologisch onmogelijk.

Een ander veel voorkomend verhaal rond de geschiedenis van het Maine Coon-kattenras is dat het van oorsprong Frans is. Sommigen geloven dat Marie Antoinette haar katten naar de Verenigde Staten stuurde omdat ze hoopte zich op een dag bij hen aan te sluiten. Het is echter zeer waarschijnlijk dat de Maine Coon het resultaat is van kortharige Amerikaanse katten die langharige buitenlandse katten ontmoeten die door New England-zeelieden naar de VS zijn teruggebracht. Maar het zijn goede verhalen!

witte maine coon kat

Maar Maine Coon-katten hebben een geschiedenis die teruggaat tot toen ze oorspronkelijk wilde buitenkatten waren. Later werden ze gedomesticeerd om te werken in huizen waar ze knaagdieren en andere vervelende wezens zouden vangen. Maine Coons staan bekend als uitstekende mousers.

De eerste vermelding van een Maine Coon-kat was in 1861. De kat heette Kapitein Jenks van de Horses Marines. Cat begon te verschijnen in de nieuw populaire kattenshows in Boston en New York. In 1895 won een bruine Maine Coon Best Cat op de Madison Square Garden Show.

De populariteit van het ras daalde toen andere langharige kattenrassen uit Europa overkwamen. Tegen de jaren 1950 werden Maine Coon-katten uitgestorven verklaard. De Central Maine Cat Club is hierop opgericht om het bewustzijn en de populariteit van het ras te vergroten.

jong-maine-coon kat liggend

En interessant genoeg is dit ras toevallig de grootste van de gedomesticeerde katten – van neus tot staart komen ze binnen op ongeveer 1 m lang (39,37 “).

Ze hebben ook de titel van het oudste natuurlijke ras in Noord-Amerika. Vanwege hun lange geschiedenis en verreikende populariteit staan ze bekend als ‘America’s Cat’.

Maine Coons als huisdieren

Het eerste wat je moet weten over Maine Coons, is dat het vriendelijke kleine fella’s zijn. Hoewel ze niet aanhankelijk of overdreven afhankelijk zijn, zijn ze zeker mensgericht. Dit maakt ze, zoals Siberische katten, uitstekende toevoegingen aan elk gezin.

Ze zijn vriendschappelijk met hun eigenaren en vreemden en zijn ook zeer aanpasbaar aan hun omgeving. In feite zijn ze vrij perfect om rond jonge kinderen te hebben, omdat ze super ontspannen en geduldig zijn.

Dus of je nu op een boerderij, in een appartement of een huis in de buitenwijken bent, je Maine Coon-kat zal zich uitstekend aanpassen en gedijen.

Houd er rekening mee dat het natuurlijk geboren jagers zijn. Of je er nu voor kiest om ze op muizen te laten springen of liever op hun interactieve speelgoed, ze hebben mentale stimulatie nodig.

De levensstijl van Maine Coons

maine-coon kat in vensterbank

Hun dikke lichamen doen niets af aan hun nogal actieve en speelse karakter. Het zou een geweldig idee zijn om te investeren in een kattenspeelgoed om het plezier dat je met deze jongens kunt hebben volledig te benutten. En vergis je niet, ze vereisen wat regelmatige lichaamsbeweging en ruimte om te bewegen.

Het is essentieel om tegemoet te komen aan hun behoefte aan beweging om te voorkomen dat ze overgewicht krijgen. Dus hoewel een actieve en energieke eigenaar de eerste prijs krijgt, is het krijgen van een fatsoenlijke krabpaal een goed idee voor die keren dat je er niet kunt zijn om te apporteren (ja, deze kleine jongens genieten van een spelletje apporteren).

Het Maine Coon kattenras is erg onafhankelijk, dus alleen spelen is geen probleem voor hen. Dit kan een opluchting zijn als je het vervelend vindt om een aanhankelijke kat te hebben. Maar houd er rekening mee dat hun grootte ze gemakkelijk onhandig maakt als het gaat om het omverwerpen van dingen.

Maine Coon katten hebben zeker dagelijkse aandacht nodig. Het verzorgen van je kat is een manier om tijd met hem door te brengen. Om een gladde vacht te garanderen en vervelende bontknoopjes te voorkomen, moeten ze regelmatig worden geborsteld met een goede kattenborstel. Als je kat goed getraind is, moet dit verzorgingsproces gemakkelijk en zelfs leuk zijn.

Maine Coon Mannen

Hoewel er geen grote verschillen bestaan tussen de geslachten, zijn er een of twee dingen die u misschien in gedachten wilt houden als u kiest tussen een mannelijke of een vrouwelijke Maine Coon.

maine-coon-kat die omhoog kijkt

Als het bruisend, extravert en charismatisch is dat je zoekt, dan is de kater perfect voor je gezin. Deze kleine jongens hebben de neiging om speelser te zijn dan hun vrouwelijke tegenhangers en vertonen vaak zelfs nogal komisch gedrag.

Ze houden ervan om vrienden te maken, te pronken en het middelpunt van de aandacht te zijn, wat voor jou zeer vermakelijk kan zijn. De mannetjes hebben de neiging om socialer en scherper te zijn voor aandacht dan de vrouwtjes van het ras. Ze zullen je eerder door het huis volgen of op je schoot willen zitten.

Mannetjes hebben ook de neiging om erg nieuwsgierig te zijn en zullen niet in staat zijn om een open deur of lade of doos te weerstaan.

Maine Coon Vrouwtjes

Als het een kleinere en minder rauwe kat is die je verkiest, dan is een vrouwelijke Maine Coon precies in je straatje. Ze voldoen nog steeds aan de sociale reputatie van het ras in het algemeen, maar ze hebben de neiging om nogal wat meer voor zichzelf te houden.

grijze maine-coon kat met groene ogen opzij

En hoewel ze misschien minder sociaal geneigd zijn dan mannen, zijn ze nog steeds speels en ook zeer intelligent – ze houden ervan om de mensen om hen heen te bestuderen.

Andere Maine Coon persoonlijkheidskenmerken

Er zijn verrassend veel unieke kenmerken en eigenschappen die deze katten hebben. Dus als je beslist welk type kat je wilt krijgen, kunnen sommige hiervan je misschien aantrekken.

1. Ze tsjilpen als ze opgewonden zijn

Als ouder weet ik zeker dat je het waardeert dat je kattenbaby’s antwoorden aan je miauwen als je met ze praat. Onophoudelijk miauwen kan echter echt irritant worden.

maine coon tabby kat staren met zeer puntige oren

Het goede nieuws is dat hoewel Maine Coons worden beschouwd als vocale katten, ze niet veel miauwen. Sterker nog, als je een miauw hoort, kan het vaak een nogal vertederend teken zijn dat ze je missen. Hun geluiden zijn ook nogal kittenachtig, wat komisch kan zijn wanneer ze uit zo’n groot lichaam ontsnappen.

Ze communiceren meestal met wat is beschreven als een zacht getjilp. Je hoort het meestal als ze opgewonden zijn door een vogel of een plekje naast je op de bank. Luister dus zeker naar een tsjilpend antwoord op je vraag, of misschien gewoon een vriendelijke kopstoot.

2. Ze beloven je helpende hand te zijn

Als je veel tijd thuis doorbrengt of als je gewoon wat gezelschap kunt doen terwijl je je menselijke taken uitvoert, zul je een loyale metgezel vinden in je Maine Coon-kitty. Het zijn bijzonder nieuwsgierige en oplettende wezens.

maine coon kat staren naar camera vanuit vensterbank

So of je nu uren achter de computer doorbrengt of regelmatig huishoudelijke taken doet, zoals koken en schoonmaken, je zult een uitstekend gezelschap hebben. Ze blijven graag dichtbij, klaar om een ‘helpende hand’ te bieden.

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

3. Ze zijn erg aanhankelijk

Als je ooit bent wijsgemaakt dat katten koud of onaangepast zijn, dan zul je zeer aangenaam verrast zijn door de aard van Maine Coons. En hoewel niet in het minst lui, kan men zo ver gaan dat men deze jongens ook als ‘schootkatten’ categoriseert als het gaat om hun uitingen van genegenheid.

Je kunt regelmatige uitbarstingen van liefde verwachten in de vorm van kneden en luid spinnen. Er is een grote kans dat je eindigt met een slapende bontbal naast of zelfs op je. Deze katachtigen zijn altijd blij om je te zien en zullen je zeker laten zien met regelmatige tjilpen en duwtjes.

Maine Coons zijn blij om aanbeden te worden door alle leden van een huishouden – en bezoekers. Ze zullen echter de neiging hebben om één bepaalde persoon in een huishouden te hebben aan wie ze de meeste genegenheid schenken.

dark-maine-coon kat toont maine coon persoonlijkheid

4. Het zijn gentle giants

Deze harige vrienden zijn helemaal niet agressief, waardoor ze uitstekend in de buurt van kinderen zijn. Zelfs als ze niet bepaald gelukkige kampeerders zijn, of het nu met mensen of andere dieren is, zullen ze kalm en zachtaardig blijven.

5. Ze zijn erg vergevingsgezind

Het is geen verrassing dat katten humeurig en temperamentvol kunnen zijn en zelfs wrok kunnen koesteren. In tegenstelling tot andere katachtigen, zal uw Maine Coon u zelden slaan of u dagenlang vermijden na een incident. Ze zullen altijd klaar zijn voor knuffels en liefde.

6. Ze gebruiken hun poten veel

Terwijl alle katten dat doen, gaan Maine Coons zo ver dat ze hun poten gebruiken als ze eten. Je zult zien dat ze droogvoer of lekkernijen oppakken en ze uit hun poten eten.

Ze gebruiken ook poten om tekenen van genegenheid te tonen en in contact te blijven. Terwijl je naast je slaapt, zal je kat je waarschijnlijk zachtjes aanraken om er zeker van te zijn dat je er nog steeds bent.

donkergrijze maine coon kat op grijze bank

7. Ze zijn zeer intelligent

Maine Coons leren snel, wat ideaal is om ze goed te trainen. Je kunt zelfs zo ver gaan dat je ze kleine woorden of geluiden als ‘kom’ of ‘stop’ leert en ze zullen gehoorzamen. Dus als je een kat wilt om mee te trainen of zelfs mee te reizen, dan is een Maine Coon de juiste keuze.

Maar dit soort intellect komt met verantwoordelijkheid. Hun stimulatie mag nooit worden verwaarloosd of ze lopen het risico rusteloos, ongelukkig en verveeld te worden, wat kan leiden tot problemen.

8. Ze miauwen niet veel

In vergelijking met andere kattenrassen zijn Maine Coons vrij stil. Als je Maine Coon echter begint te miauwen, is dit normaal gesproken hun manier om te communiceren dat ze je missen.

Tabby Maine Coon kat

9. Ze kunnen goed overweg met andere dieren

Omdat Maine Coon-katten over het algemeen zachtaardig en aanhankelijk zijn, geldt dit voor andere dieren en voor hoe deze katten hun eigenaren behandelen. Maine Coons als ras hebben de neiging om goed overweg te kunnen met andere katten – van hetzelfde ras en verschillende rassen – evenals honden en andere dieren.

10. Ze houden van spelen

Maine Coons houdt gewoon van spelen. Ze zullen graag alleen spelen, maar ze zullen het geweldig vinden als je spelletjes met ze komt spelen. Ze houden er gewoon van om rond te clowneren.

11. Ze zijn zeer aanpasbaar

Maine Coons passen zich goed aan verschillende omgevingen aan. Ze kunnen in appartementen, huizen, boerderijen wonen – ze vinden het niet erg zolang ze maar een goed niveau van aandacht krijgen. Niet veel anders maakt ze lastig. Dit betekent ook dat ze een geweldig ras kunnen zijn om met kleine kinderen te leven. Hun relaxte persoonlijkheid betekent dat ze erg geduldig zijn, dus kunnen omgaan met het meerdere keren trekken van hun staart door kleine mensen.

rook maine coon kat

12. Ze houden ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan

Je kunt een Maine Coon-kat niet te veel aandacht geven. Ze houden ervan om betrokken te zijn bij alles wat er in hun huis gebeurt (ze zijn ook heel nieuwsgierig) en willen centraal staan.

13. Ze houden van eigenzinnige dingen (voor katten)

In tegenstelling tot de meeste andere kattenrassen, zijn Maine Coons gefascineerd door water en zullen ze graag in de badkamer zijn als je aan het douchen bent of in het bad. Ze kunnen een druipende kraan heel fascinerend vinden en er uren naar staren en zijn vacht eronder leggen. Er wordt gespeculeerd dat hun fascinatie voor water afkomstig is van hun voorouders die aan boord van schepen waren.

Ze slapen ook graag op zeer vreemde plaatsen en posities – zelfs meer dan de meeste katten. Dit is waarschijnlijk te wijten aan hun geschiedenis van het leven in schuren. Ze komen ook als hun naam wordt geroepen, gaan apporteren en zijn vaak bereid om met een riem te leren lopen. En ze houden ervan om gasten te begroeten.

Maine Coon Persoonlijkheid: Laatste gedachten

maine coon kat tabby op witte achtergrond
maine coon kat

Het komt erop neer dat niemand ooit een Maine Coon heeft gekregen en later zei: “Het was leuk, maar ik denk dat ik de volgende keer een ander ras krijg”. Eens een Maine Coon, altijd een Maine Coon. Sommigen zeggen zelfs dat zelfs niet-kattenliefhebbers zullen worden bekeerd zodra ze worden blootgesteld aan deze vertederende schatjes.

Ze zijn extreem loyaal, vooral aan hun primaire verzorgers. Ze zijn blij dat ze worden behandeld, waardoor veel katteneigenaren trouwe fans van hen zijn geworden. En welke andere kat kun je beweren dat hij zich aangetrokken voelt tot water? Maine Coon’s zijn vaak enthousiast voor een plons of een duik.

crème maine coon kat

Dus hoewel dit zeker een meer hands-on ras is op manieren, zoals het nodig hebben van goede voeding om hun vrolijke zelf te blijven, zul je de vruchten plukken in liefde, loyaliteit en zelfs wat lachen om deze goofballs.

Als je het overweegt, neem dan de sprong. Het hebben van een van deze kitties houdt je huis levendig, leuk en vol liefde.

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Let: Deze Maine Coon persoonlijkheidspost bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

tabby kat met groene ogen en groene kleur wordt vastgehouden door de mens in tartan shirt

Vind je deze Maine Coon Personality Post leuk? Waarom pin je het niet?