16 rare kattenrassen waar je nog steeds van zult houden

Als het om katten gaat, denken we vaak dat schattiger beter is. Katten hebben echter zoveel prachtige eigenschappen die veel belangrijker zijn dan schattigheid, dus rare kattenrassen kunnen vaak perfecte huisdieren produceren.

Hun vrijmoedigheid, sass, onafhankelijkheid en vaak aanhankelijke persoonlijkheden zijn enkele van hun vele stralende eigenschappen.

Volgens The International Cat Association zijn er 71 gestandaardiseerde kattenrassen. Zolang je weet hoe je voor je kat moet zorgen, kan elk van deze rassen een prachtige toevoeging aan je leven zijn.

Sommigen van hen, gelukkig voor ons, zijn bijzonder raar en geweldig. Blijf lezen om alles te weten te komen over de vreemdste van onze harige kattenvrienden.

Gemberkat die naar zichzelf staart in de spiegel

16 Rare Kattenrassen

1. Lykoi Kat

Deze interessante katachtige vertoont een sterke gelijkenis met de populaire beeldspraak van een weerwolf. Met een kortere en lichtere vacht rond hun mond, neus en ogen, wordt een interessant ontwerp gemaakt dat hun kenmerken op een weerwolfachtige manier accentueert.

De krakkemikkige zout- en peperbont van de Lykoi-kat draagt bij aan het idee van een beetje beestachtig. Hun naam is afgeleid van het Griekse woord voor wolven, wat hun claim op weerwolfstatus versterkt.

Lykoi-kat, ook wel de weerwolfkat tegen witte achtergrond genoemd - bekend als een raar kattenras
Lykoi kat

De Lykoi-kat deelt echter alleen fysieke gelijkenissen met dit beroemde mythische wezen. Deze katten hebben een heerlijk temperament en zijn over het algemeen speels, aanhankelijk en loyaal. Het zijn dus prachtige, opvallende huisdieren.

Een ander interessant feit over de Lykois-kat is dat ze soms al hun vacht verliezen, waardoor ze eruit zien als een Sphynx-kat. Ze laten de vacht echter terug groeien. Of in ieder geval, het meeste!

Hoewel hun incidentele gebrek aan vacht en kale plekken op hun gezicht vergelijkbaar lijken met de Sphynx, hebben ze niet het Sphynx / Devon Rex-gen. In plaats daarvan zijn ze gerelateerd aan de binnenlandse korthaar kat.

Toen het oorspronkelijk werd ontdekt, in 2011, was er bezorgdheid dat de vreemde jassen van de Lykoi-katten het gevolg waren van een medische aandoening. Maar ze bleken volledig gezond te zijn en hun vacht was gewoon het resultaat van een genetische mutatie. Het is een mutatie waar we dankbaar voor zijn omdat deze katten vreemd zijn en een van de mooiste rare kattenrassen.

2. Munchkin Katten

De Munchkin kat is ieders favoriete schatje. Met piepkleine korte beentjes en lichamen van normale grootte zijn deze diverse katten absoluut schattig.

De tegenhanger van de munchkin is ongetwijfeld de worsthond, omdat ze de kortbenige eigenschap delen. Dit is de reden waarom deze kleine katachtigen ook wel de “worstkat” worden genoemd.

Beschouwd als de oorspronkelijke dwergkat, is het Munchkin-kattenras niet exclusief en kan het worden gekoppeld aan een aantal andere rassen. Je kunt bijvoorbeeld een Schotse vouw munchkin kat of zelfs een Maine coon munchkin kat vinden. Het draait allemaal om die kortbenige genmutatie.

Munchkin kat op bank
Munchkin Kat

Er is nogal wat controverse rond deze zoet uitziende katachtigen, omdat er bezorgdheid is over mogelijke gezondheids- en mobiliteitsproblemen. Ze werden jarenlang niet als een officieel ras beschouwd en mochten niet deelnemen aan kattenwedstrijden.

Zelfs vandaag de dag zijn er een aantal raden en verenigingen die het Munchkin-kattenras niet erkennen.

De meeste bronnen zeggen echter dat de kortheid van hun benen geen invloed heeft op de loop- en sprongvaardigheden van de Munchkin. Ook blijken ze over het algemeen niet meer gewrichts- of botproblemen te hebben dan andere kattenrassen. Dus als je gepassioneerd bent over hun kleine benen, hoeft je ethiek niet in het gedrang te komen.

De persoonlijkheden van Munchkin-katten zijn over het algemeen lief, extravert en intelligent. Ze reageren ook goed op het feit dat ze worden behandeld, wat heerlijk is, want je zult deze schatjes ongetwijfeld de hele dag willen vasthouden.

3. Peterbald Katten

De Peterbald-kat is een vreemd kereltje. Met een haarloze, grijszilveren huid, een schuin gezicht en grote puntige oren heeft dit Russische kattenras zeker zijn plaats op deze lijst verdiend.

Gemaakt van experimentele fokkerij, dezijn kat stak voor het eerst zijn kop uit in 1994, in Sint-Petersburg. Daarom heet het Peterbald (ik weet zeker dat je kunt raden waar het kale deel vandaan komt).

Oorspronkelijk een kruising tussen een haarloze Donskoy en een Oosterse korthaar, groeiden deze katten snel in populariteit in hun thuisland.

Omdat Peterbald-katten geen vacht hebben om ze warm te houden, moeten ze tijdens de koelere seizoenen binnen worden gehouden, omdat ze anders misschien te koud worden.

Ze hebben een beetje meer kattenverzorging nodig dan andere rassen, omdat ze wekelijks moeten worden gebaad om te voorkomen dat hun vacht vettig wordt en vuil aantrekt.

Peterbald Kat
Peterbald Kat

Deze katten hebben heerlijk aanhankelijke persoonlijkheden en worden vaak gevonden in de schaduw van hun geliefden. Peterbald katten houden van aandacht en zijn over het algemeen zeer actieve katten, maar ook erg loyaal en liefdevol. Hun persoonlijkheden worden regelmatig vergeleken met die van honden.

Dus als je nog niet hebt besloten of je meer een kat of een hondenmens bent, is de Peterbald een geweldige keuze als kattenmaatje en het is onwaarschijnlijk dat je veel andere voorbeelden van dit rare kattenras in je buurt zult vinden!

4. Schotse Vouwkatten

Deze ronde katten hebben kleine gevouwen oren die hen van heel schattig naar extreem schattig brengen. Ze zien eruit als teddyberen met een rare kleine twist. Ze worden ook vaak vergeleken met een uil, omdat ze grote ogen en cirkelvormige gezichten hebben.

Grijs schots vouw kattengezicht van dichtbij
Schotse Vouwkat

Deze middelgrote katten hebben een zacht, lief temperament en zijn niet erg actief. Dus Scottish Fold Cats zijn geweldige binnenhuiskatten voor degenen die niet genoeg ruimte hebben of de neiging hebben om te spelen en bezig te blijven.

Net als de Munchkin-kat is er nogal wat controverse rond dit kattenras. Ze hebben een genmutatie die hun kraakbeen aantast, daarom zijn hun oren zo schattig gevouwen. Maar het kan soms andere ongelukkige effecten hebben op de gezondheid van de kat, met name van invloed op hun gewrichten en beweging.

Om deze reden moet je alleen een Scottish Fold-kat krijgen als je bereid bent om er goed voor te zorgen. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen, dus ze zijn niet onderhoudsintensief. En hun liefdevolle, sociale persoonlijkheden maken hen een geweldige aanvulling op elk gezin.

5. Selkirk Rex Katten

De Selkirk Rex is een krullende kat die de hersenen vertroebelt. Krullen op een kat? Wie had dat gedacht.

Er zijn eigenlijk een aantal krullende kattenrassen, maar ze zijn zeer zeldzaam. Ze vallen allemaal in de Rex-categorie, dus als je een ras met Rex aan het einde van zijn naam ziet, kun je erop rekenen dat het een krullend wonder is.

Selkirk Rex kittens worden geboren met het krullende gen, vaak zelfs met ringetjes in hun snorharen. Het is een heel gezicht, een klein beestje zien met zo’n gewaagde vacht.

Selkirk Rex kitten, 5 maanden oud, zittend voor witte achtergrond
Selkirk Rex kitten, 5 maanden oud

En naarmate ze ouder worden, wordt hun zachte, pluche vacht meer en meer een gevulde teddy en zal iedereen het willen aanraken en knuffelen. Zorg er wel voor dat je de juiste kattenborstel kiest voor de Selkirk Rex kattenjassen!

Onderscheiden van zijn elfish Rex tegenhangers door zijn ronde gezicht en gedrongenheid, deelt dit ras nogal wat kenmerken met de andere Rex’s. Ze zijn levendig, vriendelijk en energiek.

Vanwege deze geanimeerde eigenschappen hebben deze katachtigen behoorlijk wat aandacht nodig, hoewel ze over het algemeen niet opdringerig zijn. Ze zitten graag op de schoot van hun slimme bediende en kletsen met een rustige stem. Ze kunnen ook heel goed overweg met andere huisdieren en kinderen, dus ze zijn een mooie aanvulling op elk huishouden.

10 Soorten Siamese katten, Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel, Alles wat u moet weten over de Lynx Point Siamese, Flame Point Siamese Katten, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, Lilac Point Siamese Katten en 12 Sensationele Siamese kattennamen.

6. Maine Coon Katten

De Maine Coon-kat, vernoemd naar hun geboortestaat Maine, is het grootste ras van gedomesticeerde katten. Van hun neus naar deeir tail, ze zijn gemiddeld een indrukwekkende 1m lang.

Maar laat je niet misleiden door hun forse formaat, Maine Coon-katten zijn erg lief en aanpasbaar aan elke omgeving. Ze zullen met elk gezinslid spelen, niet alleen met hun ouders. Een goed kattenspeeltje kan een lange weg gaan voor hun plezier en dat van jou.

maine coon kat tabby op witte achtergrond
maine coon kat

Ze zijn een van de oudste natuurlijke kattenrassen in Noord-Amerika en hebben daarom een lange en interessante geschiedenis. Hoewel het oorspronkelijk buitenkatten waren, werden ze naar binnen gebracht om werkrassen te worden, waardoor schuren en huizen vrij van knaagdieren werden gehouden.

Als je kijkt naar hun geschiedenis en grootte, zou het geen verrassing moeten zijn dat Maine Coone-katten een behoorlijke hoeveelheid beweging nodig hebben. Ze hebben de neiging om zacht of te zwaar te worden als ze niet voldoende ruimte en speeltijd hebben.

Dus als je erover denkt om deze prachtige kat te krijgen, overweeg dan je ruimte en persoonlijke energie. Of zoek in ieder geval een goede binnenkrabpaal om ze bezig te houden.

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 15 meest populaire Maine Coon kleuren, Noorse Boskat vs Maine Coon en Maine Coon versus normale kat.

7. Oosterse langhaar katten

Deze interessante, elegante katachtige is nauw verwant aan de Oosters korthaar, maar heeft een lange, zijdeachtige, gezonde vacht. Dat past bijzonder goed bij zijn lange, buisvormige lichaam. Je kunt dit kattenras vinden in een indrukwekkend scala aan vachtkleuren, variërend van zelfgekleurd tot schildpad en zelfs tot gearceerd.

Zwarte Oosterse Langharige Kat
Zwarte Oosterse Langharige Kat

Hun gezichten lijken op hun naaste verwant, de Siamese kat. Maar hun amandelvormige ogen en dunnere gezichten maken ze er heel vreemd uitzien, daarom staan ze op deze lijst met kleine weirdo’s.

De Oosterse langhaar kat is een intelligent, nieuwsgierig ras. Ze zijn erg spraakzaam en houden van vrij veel aandacht. Je zult waarschijnlijk merken dat ze je overal in huis zullen volgen, dus wees voorbereid om geliefd te zijn.

Ze passen ook goed bij kinderen en andere dieren, als ze er mooi aan worden voorgesteld. Ze willen graag dat hun ruimte wordt gerespecteerd, wat een klassieke kattentrek is, maar ze zijn erg speels en vrolijk. Ze leren ook goed, dus ze zijn een bijzonder trainbaar kattenras.

8. Devon Rex

De ondeugende Devon Rex kat, ook bekend als de pixie kat, is een liefdevol en loyaal kattenras. Ze zijn de ideale metgezellen en verwelkomen de aandacht van familie en vrienden, en zijn ook geweldig met kinderen en andere huisdieren.

Devon rex met donker gezicht
Devon rex met donker gezicht

Dit kattenras ontstond in Engeland tijdens de late jaren 1950 en is vergelijkbaar met het nabijgelegen Cornish Rex kattenras.

Deze katachtigen zijn intelligent, actief en vereisen regelmatige stimulatie. Devon Rex-katten zijn springers en hun favoriete plek is op hoofdhoogte, dus zitstokken en kattenbomen moeten worden verstrekt.

Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt
Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt

De matig actieve kat geniet van leren en apporteren, dus interactief speelgoed zal hem ook helpen bezig te houden terwijl je geld verdient.

Dit binnenkatenras heeft slanke lichamen met lange benen, grote ogen en hoge jukbeenderen. Ze mogen niet worden geborsteld omdat hun vacht gevoelig is voor breuk; wrijf in plaats daarvan de Devon Rex-kat voorzichtig met een doek om ze wekelijks goed verzorgd te houden.

Devon Rex Kat op donkerbruine bladachtergrond met kruik en tarwe
Devon Rex Kat

9. Minskin Kattenras

Minskin-katten hebben vrij gedrongen lichamen en vrij korte laten. Hun vacht is uniek vanwege het gebrek aan vacht. Het Minskin-ras is gemaakt van het Sphynx-kattenras. Dit is een relatief nieuw kattenras. Het werd voor het eerst ontwikkeld in 1998 in Boston.

Minskin_Kitten_Female_blue_tabby_color-patroon
Minskin Kat

De fokker kruiste zijn Munchkin-kat met een Sphynx voor een gezonder immuunsysteem. In 2005 konden 50 katten Minskins worden genoemd en dit nieuwe ras werd erkend.

15 meest populaire Maine Coon kleuren, 12 Dingen om te weten over Seal Point Ragdoll Cats, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, 13 soorten Ragdoll Cat kleuren en vachtpatronen, Britse korthaar kleuren en Siberische Kattenkleuren.

10. Cornish Rex Kattenras

De Cornish Rex kat heeft een kop in de vorm van een driehoek. Als gevolg hiervan zijn zijn ogen en oren prominent en groot. De ogen van de Cornish Rex-kat hebben de neiging om goudkleurig te zijn, hoewel dat kan variëren.

cornish rex kat op rode achtergrond

Het Cornish Rex kattenras heeft geen haar, afgezien van wat dons. Hun vacht is erg fijn en kan soms een beetje een krul krijgen. Het gebrek aan vacht kan die grote ogen en oren nog meer benadrukken.

Dit kattenras wordt vaak vergeleken met windhondenhonden vanwege hun slanke uiterlijk en ze houden van een lange, lolling run. Dit is een zeer avontuurlijk ras dat graag verkent en zijn speelse houding lang na zijn kittendagen zal behouden.

cornish rex kat tabby

11. Amerikaanse draadhaar Kat

Een ander zeldzaam ras van huiskat, de Amerikaanse Draadhaar kat wordt gekenmerkt door zijn unieke vacht van verende, gekrompen haren.

gember Amerikaanse draad haar kat tegen witte achtergrond
American Wire Hair Kat

Draadhaar katten zijn gedrongen en sterk, met een kalme maar sociale persoonlijkheid. Ze houden van speeltijd, maar zijn niet erg spraakzaam. Ze hebben ook een band met elk lid van het huishouden, waardoor ze een gemakkelijk onderdeel van het gezin zijn. Amerikaanse draadhaar katten houden ervan om tijd door te brengen met genieten van de zon.

Alle Draadharen zijn terug te voeren op een spontane mutatie die optrad in 1966. Daarom zijn ze zo’n zeldzaam ras – hun ongewone vacht kan eenvoudigweg niet worden gerepliceerd.

12. Tonkinese kattenras

Deze speelse kat behoudt zijn speelse instincten zijn hele leven. Ze houden van rennen, apporteren, de deur beantwoorden en meer. Tonkinese katten zijn erg sociaal en geven veel de voorkeur aan gezelschap boven alleen zijn.

tonkinese kat donker gezicht
Tonkinese kat met een donker gezicht

Het Tonkinese ras wordt verondersteld te zijn gebracht naar het Verenigd Koninkrijk in de vroege jaren 1800 en chocolade Siamees genoemd. In de VS is het Tonkinese ras ontwikkeld uit de Siamese en Birmese rassen om een gematigder ras te bieden en aqua eyes te hebben.

Dit ras werd ontwikkeld in de jaren 1960 en 1970. Deze middelgrote katten kunnen behoorlijk sterk zijn en kort, zijdeachtig haar hebben.

Tonkinese kat met aqua eyes
Tonkinese kat met aqua eyes

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Skookum Cat, Siberische Kat Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Dwelf Cat, Belangrijkste kenmerken van de Kinkalow-kat, 13 dingen die u moet weten over Minskin Cats, Alles wat u moet weten over de Toyger Cat, Tabby Cat Prsonaliteit Profiel, 13 Kenmerken van Bambino Cat, Alles over de Khao Manee Cat, 12 Kenmerken van de agdoll Kattenpersoonlijkheid, Alles over de Lykoi Cat, 13 dingen om te weten over de Raas Cat, 10 dingen om te weten over de Genetta Cat, Alles over de Sokoke Kat, 67 Beste Citaten over Cat LovErs, wat u moet weten over de Britse korthaar Chinchilla, 13 kenmerken van de Napoleon-kat en Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel.

13. Eyptian Mau

Een zeldzaam ras met een prachtig gevlekte vacht, de Egyptische Mau-kat is een historisch ras. Het heeft een middelgrote maar gespierde bouw, met langere achterpoten. Ze zijn het snelste huiskattenras ter wereld!

Egyptische mau kat
Egyptische mau kat

Egyptische Mau-katten geven de voorkeur aan warmte en zijn vrij gevoelig voor temperatuur. Dus als je ergens heel koud woont, houd hier dan rekening mee.

Met een uitgebalanceerd temperament en een voorkeur voor activiteit, is het het beste om een grote tuin voor je Mau-kat te hebben. Ze zijn erg loyaal en vrolijk, en de liefde knuffelt. Slim genoeg om de kraan open te draaien, egyptische Mau-katten houden ook van spelen met water.

Twee Egyptische mau katten op een paarse achtergrond perfect voor Egyptische kattennamen
Egyptische Mau Katten

14. Savannah Katten

Tabby Savannah kat tegen witte achtergrond
Savannah Kat

Deze prachtige katachtige is de duurste huiskat ter wereld. De Savannah kat is een hybride van de Afrikaanse Serval kat en de binnenlandse Perzische. Hun prachtige jassen zijn gemarkeerd met zwarte vlekken en hun oren zijn lang en puntig.

Savannes zijn zo duur vanwege hun fokkerij. Het vergt geluk – en vaak een aantal jaren – om een serval en een gedomesticeerde kat te paren.

Ze hebben een band met slechts een paar mensen en staan bekend als zeer loyaal. Ze zijn erg nieuwsgierig en hebben een indrukwekkend vermogen om te springen – zelfs op koelkasten en hoge muren. Ze hebben een vrij sterk jachtinstinct, dus als je vogels of vissen houdt, zal je Savannah-kat ze waarschijnlijk dagelijks in de gaten houden.

Vanwege dit jachtinstinct is het belangrijk om naar de eigendomswetten van uw land en stad te kijken voordat u besluit te investeren in deze katachtige. Sommige gebieden hebben beperkende wetten omdat deze grote katten inheemse soorten kunnen bedreigen.

15. Amerikaanse Krulkat

witte Amerikaanse krulkat met donkere ogen
Amerikaanse Krulkat

Deze gelukkige katten zijn aanhankelijk, gezond en spraakzaam. De naam verwijst naar de unieke oren van de American Curl Cat, die op een bijzonder zoete manier naar achteren krullen.

Net als de Wirehair-katten stammen Amerikaanse krulkatten allemaal af van een enkele natuurlijke genetische mutatie. Ze zijn een van de jongste kattenrassen, die in slechts zes jaar van zwerfhond naar stamboom zijn gegaan.

Nieuwsgierig, slim en mensenlievend, de American Curl is perfect voor gezinnen. Ze houden ervan om mensen te begroeten met een kleine kopstoot of een wrijving tegen de benen. Krullen zijn ook actief en aanpasbaar, waarbij oudere krullen bekend staan om net zo actief als jongere.

16. Exotisch kort haar kattenras

Het super schattige Exotic Short Hair ras wordt gekenmerkt door zijn besnorde gezicht en relaxte persoonlijkheid. Dit ras heeft korte dikke poten, brede lichamen, grote ronde poten en korte staarten.

gember exotische korthaar kat

Ze hebben extreem zachte jassen en zijn er in 140 verschillende kleuren. Ze hebben dezelfde zachte en aanhankelijke persoonlijkheid die wordt gezien bij de meeste langharige kattenrassen in plaats van de onstuimige persoonlijkheid van een kortharige kat.

Gember plat gezicht kat met amberkleurige ogen van dichtbij
Exotische korthaar kat

Dit ras is nauw verwant aan het Perzische kattenras en staat bekend om zijn loyaliteit.

Laatste woorden over vreemde en interessante kattenrassen

Er zijn zoveel prachtige kattenrassen en elk van hen heeft een aantal echt speciale eigenschappen. Maar als u op zoek bent naar prachtige en vreemde kattenrassen, passen deze bij de rekening.

En als je je afvraagt waarom ik de fu niet heb opgenomennny kleine kattenrassen met een plat gezicht, dat komt omdat ik vind dat ze een eigen post verdienen.

donkergekleurde schotse Fold Cat liggend op vloerdelen met kopje
Schotse Vouwkat

Hun persoonlijkheden laten niets te wensen over en passen perfect bij hun lieve gezichten en knuffelige zelf. Het is altijd een goed idee om je volgende katachtige vriend te zoeken op basis van hun persoonlijkheid, om bij die van jezelf te passen, in plaats van alleen de manier waarop ze eruit zien.

Maar ik weet zeker dat je een veeleisende kat kunt vinden die je als gek beschouwt en ook ideaal voor je leven, huis, energie en persoonlijkheid. En als je gewoon door de schattigheid bladert, ga dan door en bekijk de duurste kattenrassen.

Scottish Fold Tabby Cat met tong uit
Schotse Vouwkat

Let: Deze rare kattenrassen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

Zoals deze rare kat post fokt? Waarom pin je het niet?