Hoe een kat te aaien: 7 dingen die u moet weten

Onze donzige kattenvrienden zijn afstandelijke, maar beminnelijke delen van ons leven. We hebben de neiging om ze te overladen met aandacht en genegenheid wanneer we de kans krijgen om dit te doen.

Maar in tegenstelling tot wat sommige kattenouders misschien denken, genieten niet alle katten van deze fysieke genegenheid die we zo graag willen tonen. Dus hoe een kat te aaien?

Je kat de liefde tonen die hij nodig heeft, is misschien niet zo eenvoudig als een knuffel of een huisdier. Dit lijkt misschien een heel natuurlijk en voor de hand liggend onderdeel van kattenbezit, maar er zijn manieren om het verkeerd te doen.

Zelfs de vriendelijkste kattenrassen aaien is niet zo eenvoudig als het klinkt. Hier is een korte handleiding over hoe je een kat op zo’n manier kunt aaien dat ze zich comfortabel en geliefd voelen.

sneeuwschoenkat een van de blauwogige kattenrassen
sneeuwschoen kat

Hoe een kat te aaien: onthoud dat katten sociale wezens zijn

Katten zijn zeer intelligente en sociale delen van het dierenrijk, ook al hebben we de neiging om ze als solitaire wezens te binden. Ze hebben een manier om unieke banden te creëren met onwaarschijnlijke vrienden zoals vogels, honden en gelukkig voor ons, mensen.

grijze kat springt door gras met staart in de lucht
Dat is een staartje.

Maar ze hebben de neiging om eenzame jagers te zijn, ook al geven ze er de voorkeur aan deel uit te maken van een “roedel”.

Afstandelijkheid kan bij kattenouders enige verwarring veroorzaken, maar katachtigen worden graag geaaid. Het slechte nieuws is echter dat je het misschien verkeerd doet.

Hoe katten genegenheid tonen

Katten hebben de neiging om naar elkaar toe te trekken en wanneer ze begroeten, hebben ze een specifieke manier om hun genegenheid en respect te tonen. Katten zullen dicht bij elkaar liggen, hun hoofd stoten of tegen elkaar wrijven waar de geurklieren zich bevinden.

witte kat en tabby kat

Als je harige metgezel deze signalen om je heen laat zien, is de strijd bijna gewonnen. Precies weten hoe ze hun genegenheid kunnen beantwoorden, is de sleutel tot het hebben van een liefdevolle relatie met je katachtige partner.

Hoe genegenheid aan uw kat te tonen

1. Lees en ken de lichaamstaal van je kat

Net als hun menselijke tegenhangers hebben katten een zeer fijn afgestemde lichaamstaal die je in je voordeel kunt gebruiken.

Wanneer een kat, vooral een vreemde, je benadert, probeer hem dan niet onmiddellijk te bereiken en te aaien. Wanneer een kat een mens benadert, kan dit veel verschillende betekenissen hebben – van voedsel willen tot speeltijd willen.

grijze en witte kat snuift bladeren op

Voordat je je hand uitsteekt in een poging om de kat aan te raken, moet je ervoor zorgen dat de kat vertrouwd raakt met je unieke geur. Dit zal de katachtige vriend op zijn gemak stellen en ze kunnen je toestaan om ze aan te raken.

Hier zijn enkele tekenen die aangeven dat uw kat het leuk vindt om geaaid te worden:

 • zachtjes zwaaiend met hun staart van links naar rechts
 • spinnen
 • je kneden met hun poten
 • gelukkig naast u te blijven zonder moeite om te vertrekken
 • als je stopt met ze te aaien, geven ze je een zacht duwtje met hun hoofd

2. Weet waar je wel en niet kunt aanraken

Net als mensen hebben katten een manier om te laten zien wanneer ze zich op hun gemak voelen en wanneer niet, en niet alle katten zijn vergelijkbaar.

Het kennen van de voorkeur van uw kat en aandacht besteden aan hun reacties en lichaamstaal, kan een groot verschil maken in hun gedrag wanneer ze worden geaaid.

Kat rolt rond in de zon waarom rollen katten in het vuil

De meesten genieten ervan om boven het hoofd, achter de oren, in de nek en rond de kin te worden aangeraakt. Maar ze hebben de neiging om weg te rennen als je hun staart of hun rug aanraakt.

Hier is een korte lijst met gedragingen om op te letten die aangeven dat je donzige vriend zich misschien ongemakkelijk voelt:

 • Ze keren zich van je af
 • Ze vertonen agressief gedrag wanneer je ze probeert aan te raken
 • Snelle bewegingen van de staart, like thrashing of bonken
 • Hun oorpositie verlagen
 • Ze rillen of kabbelen hun huid
 • Ze laten hun hoofd zakken of draaien het van je af
 • Ze proberen weg te komen of steken hun klauwen uit.

Als uw kat een van deze tekenen vertoont, wilt u misschien stoppen met aaien. Het hebben van een comfortabele kat is de sleutel om ervoor te zorgen dat ze je vertrouwen.

grijze maine-coon kat met groene ogen opzij

3. De Gouden Regel – Geen buikkrabben

In tegenstelling tot hun honden tegenhangers, houden veel katten niet van buikwrijven. Het kan heel verleidelijk zijn om te proberen je donzige vriend op zijn buik te aaien, maar het is een angstaanjagende daad voor de kat.

Ze gaan vaak in de defensieve modus vanwege het feit dat de buik het meest gevoelige deel van het lichaam van een kat is. Ze zullen zich tijdens gevechten met elkaar richten op het buikgebied op een manier om pijn op te wekken.

Bengaalse kat op rug

Het naderen van de buik van een kat zal er zeker voor zorgen dat ze negatief reageren, en je kunt vervolgens gewond raken.

Veel katten vinden het echter leuk om af en toe hun buik te laten strelen. Dit komt door een goede vertrouwensrelatie die zich in de loop van de tijd kan ontwikkelen.

Kat rolt rond in de zon

Maar zelfs als de kat je vertrouwt, betekent dit misschien niet dat ze je zullen vertrouwen met hun meest gevoelige lichaamsdeel.

Wees voorzichtig en blijf uit de buurt van buikwrijven, vooral als je een nieuwe of een vreemde kat in je bedrijf hebt.

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

De juiste plekken om een kat te aaien

Katten hebben zeer unieke en gevoelige geurklieren op hun lichaam die verantwoordelijk zijn voor het uitscheiden van een zeer licht geurend hormoon dat uniek is voor elke kat. En dit is de sweet spot.

vrouw die slaapt met grijze kat in haar armen van een afstand hoe een kat te aaien

Weten waar ze een kat moeten aaien, zachtjes, zal hen een veilig gevoel geven en zal hen vaker wel dan niet meer laten willen.

Hier is een lijst met de beste plaatsen om een kat te aaien:

 • Onder hun kin – als je vertrouwd wordt

Het bereiken van deze plekken kan eenvoudig zijn voor kattenouders, maar het wrijven van een vreemde of nieuwe kat achter de oren kan een prestatie zijn. Vergeet niet om altijd te zoeken naar tekenen van ongemak en agressie en je dan onmiddellijk terug te trekken.

Gebruik de pads van je vingers en oefen zachte druk uit op deze plekken. Als je kat in je slag duwt is dit een goed teken. Een andere optie is om de achterkant van je hand te gebruiken en deze lichtjes langs de zijkant van het gezicht van je kat te laten lopen. Gebruik je duim om de bovenkant van het hoofd van je kat te strelen.

vrouw met gesloten ogen opgerold met slaperige kat op bed

Het is beter om het aaien kort te houden en je katachtige metgezel met rust te laten.

Volledig lichaam Kat aaien

Katten worden graag in slechts één richting geaaid, dus probeer consistent te blijven in plaats van op en neer te bewegen. Als uw kat voor u is uitgespreid, begin dan bij zijn voorhoofd en streel dan zachtjes naar de basis van zijn staart. Begin licht en verhoog dan geleidelijk de druk. Als je kat gelukkig is, zal hij zijn rug buigen om je hand te ontmoeten. Vermijd hun staart. En verander niet de richting van je streling.

Vermijd de voeten totdat u uw kat goed kent

Veel katten houden er helemaal niet van dat hun poten worden aangeraakt. Probeer de voeten van een kat niet te aaien, tenzij je de kat goed kent. Begin met één zachte vinger en kijk hoe je kat reageert. Voeg voorzichtig een tweede vinger toe als je kat in orde lijkt, maar houd de druk vrij licht.

Hoe u uw kat zich op zijn gemak kunt laten voelen

De beste manier om ervoor te zorgen dat een kat inderdaad aangeraakt wil worden, is wanneer hij je benadert. Maar hoe kunnen we uw kat, of zelfs een zwerfkat, krijgen, om je op je gemak te voelen bij jou in de buurt?

Wees voorzichtig met deze goed doordachte aanpak om je katachtige vriend tevreden en veilig te laten voelen in je aanwezigheid.

tiener mooi meisje kus zwarte kat close-up portret

1. Begroet de kat in zijn taal

Wanneer katten elkaar in de natuur tegenkomen, zal een oplettende kattenouder weten dat ze de neiging hebben om eerst met de neus naar binnen te gaan. Ze zullen hun kin laten zakken om een goede snuif te krijgen. Dit is een neutrale begroeting in de kattenwereld.

Een equivalent hiervan is om de kat met een gesloten hand te benaderen. Laat de kat een vleugje van je geur hebben, waarna hij zal beslissen of hij je hem al dan niet laat aanraken.

Hand die zachtjes de nek van een tabbykat aanraakt en wrijft

2. Laat de kat de eerste stap zetten

Katten zijn van nature nieuwsgierige wezens en niet veel mensen zullen een uitgestoken hand negeren. Ze zullen dichterbij komen om je te inspecteren en dit kan enige tijd duren.

Een heel eenvoudige manier om een kat of kitten te helpen zich op zijn gemak te voelen, is door de kat een smakelijke snack aan te bieden.

Kitten likken vinger

Een eenvoudige traktatie zal meer nieuwsgierigheid oproepen en de opwarmperiode kan versnellen. Katten houden van traktaties, mogelijk meer dan hun menselijke ouders.

Een andere optie is om je hand uit te steken zodat je kat je kan besnuffelen. Als je kat niet geïnteresseerd is in je hand, is het waarschijnlijk geen geweldige tijd voor wat liefde. Als je kat aan je hand snuffelt, of miauwt of zijn kop in je hand duwt, staat hij waarschijnlijk open om aangeraakt te worden.

Telkens wanneer je kat zijn hoofd in je hand stoot, is hij klaar voor wat genegenheid. Als de timing slecht is, geef je kat dan een paar snelle aaien, zodat hij weet dat er niets mis is met zijn gedrag – je komt later terug voor knuffels.

Katten vinden het het leukst om geaaid te worden als ze op hun zij liggen. Streel lichtjes de kant van je kat die hij aan je heeft blootgesteld. Als het spint of miauwt en in dezelfde positie blijft, is het blij met hoe je het aait.

3. Stem hun energie af

Als dierenliefhebbers kan ons eerste instinct zijn om naar voren te rennen, onze harige vriend te grijpen en uit te roepen van vreugde, maar het is een fout die kan resulteren in een kras of een beet.

De beste manier om het vertrouwen van een kat te winnen, is door het te negeren. Dat klopt, de kat wat persoonlijke ruimte en respect geven, zal hun nieuwsgierigheid aanwakkeren.

Grijze luie kat die op de knieën van de vrouw in de kamer slaapt

Vergeet niet om oogcontact te beperken, een lage en zachte aanwezigheid te houden en de reactie van de kat te beoordelen. Als er geen duidelijke tekenen van ongemak zijn, voel je dan vrij om de kat voorzichtig en voorzichtig te benaderen.

Zodra uw kat spint, houdt u het volume bij. Hoe luider het spinnen, hoe gelukkiger de kat. Een zacht spinnen betekent dat je kat tevreden is. Vergeet niet dat een kat soms gewoon snel wil aaien. Dit betekent niet dat je iets verkeerd doet – als er iets is, geef je je kat waarschijnlijk veel genegenheid, dus het vereist alleen een snelle herlading.

4. Werk een geleidelijke routine uit

Probeer een eerste aaisessie met je kat wanneer deze ontspannen is. Zorg voor lange slagen in één richting langs de rug van uw kat en laat hem in u bewegen en beheer de beweging. Gebruik een rustgevende stem en chat met je kat terwijl je hem streelt. Doe dit slechts 3 tot 4 keer per dag gedurende slechts 30 seconden.

Zodra uw kat zich op zijn gemak voelt, brengt u hem op uw schoot en houdt u uw handen 5-10 seconden op zijn schouders. Aan het einde van deze tijd bieden ze hem een traktatie aan en ze laten hem gaan. Blijf dit doen en verleng geleidelijk de tijd als uw kat er klaar voor lijkt. Zoek gewoon naar kleine winsten.

Laatste gedachten over hoe een kat te aaien

Katten worden gezien als afstandelijke en onafhankelijke wezens, maar het tegendeel is waar. Ze houden ervan om geaaid te worden, hun oren te laten wrijven en snacks te ontvangen.

Maar gepaste afstand houden is niet iets wat voor dierenliefhebbers vanzelfsprekend is.

Vrouw en snite kat zittend op schommelstoel aan de voorkant van de

We worden opgewonden en willen meteen dat de harige vriend van ons houdt, maar het is het beste om zachtjes te lopen. Vergeet niet om je aan de richtlijnen te houden en je kat zal je er dankbaar voor zijn.

Katten maken de regels, we doen gewoon ons best om ze te volgen.

Slapende jongeman met donzige rode kat

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Let: Deze hoe een kattenpost te aaien bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.