Waarom grommen katten? 7 redenen die u moet weten

Onze kittens zijn wezens vol mysterie. Het ene moment zie je je furbaby je buik kneden, hoofd tegen je aan wrijven of wrijven, en het volgende moment doen ze alsof ze niet weten wie je bent.

Ze kunnen gaan van spinnende kleine lieverdjes tot plotseling de aanblik van jou verachten.

Wat zorgt ervoor dat de schakelaar omslaat in gedrag van spinnen, snacken, knuffelen naar grommende? Waarom grommen katten?

Katten hebben verschillende vocalisaties die ze gebruiken om te communiceren, en grommen of sissen is een veel voorkomende manier waarop katten zich uiten. Een kat die gromt, spuugt of sist, geeft een duidelijk teken aan dat hij geagiteerd, boos of ergens bang voor is.

Hoewel we niet vloeiend kunnen spreken miauw, laten we eens kijken naar het proberen te begrijpen waarom katten grommen.

tabby kat grommen

Waarom grommen katten – Wat is Kitty Eigenlijk Grommen?

Grommen is een rasperig, hard, gutturaal geluid dat je lieve kat om verschillende redenen produceert. Een kat voert het geluid uit met zijn mond iets open. Terwijl de kat langzaam uitademt, ontsnapt er lucht waardoor de stemplooien gaan trillen.

Het kan beginnen met een “mmmm” trilling en dan veranderen in een lange keelachtige geluid. Soms klinkt het als een korte grom; andere keren kan het je een beetje doen denken aan joggen.

tabby kat gromt waarom grommen katten

Dit hangt allemaal af van de stembanden, het humeur en de reden voor hun gegrom. Het wordt meestal voorafgegaan of gevolgd door sissen. Het kan ook worden gecombineerd met andere geluiden zoals gekreun, gejoel, gehuil en gesis.

Velen smeken om de vragen, ‘Is dit het gebrul van je huiskat?’ ‘Waarom grommen katten?’ ‘Gromt hij van de pijn, uit woede of voelt hij zich territoriaal – of is ze gewoon dramatisch?’

Laten we een aantal redenen doornemen waarom onze huiskatten grommen.

tabby kat grommen 2

7 redenen die ervoor zorgen dat katten grommen

Katten hebben andere zintuigen dan mensen, dus als je je schattige kat in het niets ziet sissen, is het misschien geen spook dat ze zien. Ook al lijkt je kat alleen maar in het niets te staren, er zijn dingen die onze menselijke zintuigen niet kunnen oppikken. Het kan ook een duidelijke waarschuwing zijn om ‘een stap terug te doen’.

Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende oorzaken van waarom katten grommen.

gember kat grommen

1. Ze waarschuwen je om je terug te trekken

Zoals bij veel huisdieren, zul je hun lichaamstaal opmerken wanneer ze je een waarschuwingssignaal proberen te geven. Borstelige vacht, oorbewegingen, staartpositie, tanden, enz., Zijn slechts enkele van de waarschuwingssignalen die uw huisdier probeert te zeggen: ‘ga nu terug’.

Grommen, vergezeld van hun lichaamstaal, zoals borstelige vacht, is een zeker waarschuwingssignaal. Sommige katten grommen vaak en gebruiken waarschuwingsvlaggen om hun territorium te beschermen tegen andere dieren aan de andere kant van de vensterbank.

Anderen kunnen grommen om hun eigenaren te waarschuwen omdat ze persoonlijke ruimte willen.

Wanneer uw kat zich aanstootgevend gedraagt, probeert hij er in wezen uit te zien als de ‘stoere kerel’ om te intimideren of te bedreigen. Stel dat je kat naar je gromt; het is een teken voor jou om te klauteren en uit de weg te gaan. Probeer ze in dit geval niet aan te raken of aan te staren – verlaat in plaats daarvan de scène.

zwarte kat gromt

2. Je kitty voelt zich bang

Niet alle grommen zijn signalen van agressie of om territoriale redenen. Katten kunnen bang worden en beginnen te grommen van angst. Onze katachtigen kunnen hun vacht, staart rechtop of laag, rug gebogen, snorharen naar achteren borstelen en enge wilde geluiden produceren uit angst.

Kitties zijn ook bang voor onbekende omgevingen, mensen of andere huisdieren. Als ze bang is voor een persoon of ander huisdier, moet je een ruimte bieden waar ze kunnen ontsnappen. Als ze zich gevangen voelt, zal ze waarschijnlijk wraak nemen.

Als je kat denkt dat iets of iemand een bedreiging vormt, kan hij grommen uit wanhoop. Probeer in dat geval je kat te kalmeren. Het could ook een manier zijn om je te waarschuwen voor het mogelijke gevaar dat ze in de buurt zien.

zwart-witte kat gromt

3. Ze tonen dominantie

Wanneer uw kat gromt, kan het zijn dat hij dominantie wil uitdrukken die wordt veroorzaakt door het aangeboren territoriale gevoel dat hij heeft.

Als je je kat introduceert bij een nieuw huisdier in dezelfde kamer, kun je een beetje grommen en sissen verwachten. Dit kan omdat je kat zich een beetje ongemakkelijk voelt met een nieuw huisdier in haar territorium.

tabby kat met mond open zijaanzicht

4. Katachtigen zijn bezitterige wezens

Katachtigen zijn inherent bezitterige wezens. Als je iets neemt dat van hen is, zullen ze waarschijnlijk grommen of naar je sissen.

Volwassen moederkatten beschermen bijvoorbeeld hun kittens. Als ze het gevoel hebben dat iets hun baby’s bedreigt, zullen ze waarschijnlijk naar je grommen om je te waarschuwen om afstand te nemen van hun kittens.

Grommen kan ook over voedsel of voorwerpen zoals hun favoriete kattenspeelgoed komen. Dit duidt vaak op bescherming over hun bezittingen.

grijze kat met open mond die door vrouw wordt vastgehouden

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

5. Ze kunnen pijn hebben

Katten kunnen grommen als ze fysieke pijn voelen, vergelijkbaar met hoe ze zouden miauwen of huilen van pijn.

Letsel, ziekten of andere fysieke kwalen zoals artritis, tandziekte of urineweginfecties kunnen ertoe leiden dat uw katachtige vriend gromt. Het komt meestal voor wanneer iemand je kat probeert aan te raken waar het pijn doet.

Als grommen ongebruikelijk is voor uw kat of als het grommen aanhoudt, moet u een dierenarts inschakelen om hun gezondheid te evalueren.

gember tabby kat met open mond en poot grijpende vinger

6. Je kat voelt zich gestrest

Geloof het of niet, maar katten stressen. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, omdat hun dagen bestaan uit smakelijke traktaties, knuffels en dutjes op hun mooie zachte kattenkussens. Waar moeten ze zich druk over maken?

Katachtigen kunnen stressen of in paniek raken door een reeks omstandigheden. Ze kunnen stressen als ze bang zijn, pijn hebben of zelfs verloren zijn. Als uw kat worstelt met stress, moet u zijn omgeving beoordelen om te bepalen wat angst bij uw kat veroorzaakt, zoals lawaai.

Elke kat reageert respectievelijk anders op situaties. U moet het gedrag van uw kat observeren en ervoor zorgen dat hij zich in een comfortabele omgeving bevindt.

Devon rex met donker gezicht

7. Ze voelen zich boos of geïrriteerd

Het ergste type kat is een boze. Wraakzuchtig, onvoorspelbaar en geagiteerd – wie weet welke schade je kat kan aanrichten als ze in deze stemming zijn? Katten grommen naar voorwerpen, dieren en zelfs mensen als ze geïrriteerd zijn.

Wanneer uw kat zich boos of agressief voelt, zullen ze vaak hun oren naar achteren trekken, hun pupillen zullen vernauwen en hun vacht rechtop staan. Grommen kan een teken zijn dat kan leiden tot een daadwerkelijke fysieke aanval op de dader – als ze niet terugdeinzen.

Als je merkt dat je kat gromt, wees dan niet verbaasd als ze ook sist en spuugt.

Als je kat voortdurend snauwt en zijn uitdrukking verandert, is het het beste om enigszins terug te trekken en hem de tijd te geven om af te koelen, in plaats van te proberen hem te aaien. Als ze van matig geïrriteerd naar fulltime-blote-tanden-woedend gaan, verlaat dan de kamer en geef ze de ruimte.

twee zwart-witte katten waarvan er één open is

Katachtigen zijn nieuwsgierige, vaak verkeerd geïnterpreteerde dieren. Katten proberen voortdurend met ons en de wereld om hen heen te communiceren. Er is veel te leren en te interpreteren van je kitverbindt een uitgebreid vocabulaire van tjilpen, miauwen, spinnen en grommen.

Grommen, spugen of sissen duidt echter vaak op een kat die zich geïrriteerd, agressief, geagiteerd of bang voelt.

Katten zijn brutale huisdieren en grommen kan een middel zijn om afkeer van iets te communiceren. Als je merkt dat je in een situatie terechtkomt waarin je lieve kat uiteindelijk gromt, moet je hem met rust laten.

grijze kat die menselijke hand grijpt met mond en poten

Notitie: Je moet je kat niet straffen als hij gromt. Probeer in plaats daarvan de reden aan te wijzen waarom ze die geluiden maakt. Het straffen van je huisdier zal hem alleen maar stress bezorgen of hem verder boos maken.

tabby kat tegen de benen van de persoon in de sneeuw met

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Let: Dit waarom katten grommen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.