20 schattigste kattenrassen die je wilt knuffelen

Er bestaat echt niet zoiets als een kat die niet schattig is. Er zijn echter enkele rassen die de neiging hebben om onze harten nog sneller te laten smelten dan het gemiddelde – en die een beroep doen op het grootste aantal mensen.

Pluizige ragamuffin kat in de studio.

20 schattigste kattenrassen

1. Maine Coon Katten

Deze donzige katachtigen zijn echt iets speciaals. Bekend als echte zachte reuzen, worden ze vaak de honden van de kattenwereld genoemd dankzij de unieke Maine Coon-persoonlijkheid.

maine coon tabby kat staren met zeer puntige oren

Dus als je een zelfbenoemd hondenmens bent, maar je horizon wilt verbreden, is dit ook je perfecte overgang naar het zijn van een katteneigenaar.

Maine Coons zijn vriendelijk, lief en erg vocaal. Hun omvangrijke lichamen en zware, dubbellaagse lange haren hielden hen goed beschermd tegen de wrede kou in Maine, de staat waaruit ze afkomstig waren.

maine coon kat tabby op witte achtergrond
maine coon kat

Met zoveel persoonlijkheid en liefde om te geven, kun je al snel merken dat je naar het Maine Coon-ras neigt.

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 15 meest populaire Maine Coon kleuren, Noorse Boskat vs Maine Coon en Maine Coon versus normale kat.

2. Munchkin Katten

De Munchkin kat is ieders favoriete schatje. Met piepkleine korte beentjes en lichamen van normale grootte zijn deze diverse katten absoluut schattig.

De tegenhanger van de munchkin is ongetwijfeld de worsthond, omdat ze de kortbenige eigenschap delen. Dit is de reden waarom deze kleine katachtigen ook wel de “worstkat” worden genoemd.

Munchkin kat op bank
Munchkin Kat

Beschouwd als de oorspronkelijke dwergkat, is het Munchkin-kattenras niet exclusief en kan het worden gekoppeld aan een aantal andere rassen. Je kunt bijvoorbeeld een Schotse vouw munchkin kat of zelfs een Maine coon munchkin kat vinden. Het draait allemaal om die kortbenige genmutatie.

Er is nogal wat controverse rond deze zoet uitziende katachtigen, omdat er bezorgdheid is over mogelijke gezondheids- en mobiliteitsproblemen. Ze werden jarenlang niet als een officieel ras beschouwd en mochten niet deelnemen aan kattenwedstrijden.

ondiepe focus fotografie van kat
Foto door Tranmautritam op Pexels.com

Zelfs vandaag de dag zijn er een aantal raden en verenigingen die het Munchkin-kattenras niet erkennen.

De meeste bronnen zeggen echter dat de kortheid van hun benen geen invloed heeft op de loop- en sprongvaardigheden van de Munchkin. Ook blijken ze over het algemeen niet meer gewrichts- of botproblemen te hebben dan andere kattenrassen. Dus als je gepassioneerd bent over hun kleine benen, hoeft je ethiek niet in het gedrang te komen.

De persoonlijkheden van Munchkin-katten zijn over het algemeen lief, extravert en intelligent. Ze reageren ook goed op het feit dat ze worden behandeld, wat heerlijk is, want je zult deze schatjes ongetwijfeld de hele dag willen vasthouden.

3. Siberische katten

Mijn eigen katachtige vriend, Alexei, is een Siberiër, dus ik ben bijzonder partijdig voor dit geweldige ras. Met een dikke, luxe jas, prachtige kleuren en aanhankelijke persoonlijkheid zijn Siberiërs zeer geschikt voor elk huis.

zwarte Siberische kat in boom

Ze zijn relaxt, maar spelen graag en zijn erg gehecht aan hun mensen. Je zult vaak merken dat je Siberische kat achter je aanloopt en knuffelt zodra je plaatsneemt.

Siberische tabby kat van dichtbij gezicht geschoten met poten

Zoals je mag verwachten, komt deze liefhebbende kat uit Siberië in Rusland, dus ze zijn goed geschikt voor koude omstandigheden. Het is een oud ras waarvan wordt gedacht dat het voorouderlijk is voor alle moderne langharige katten. Dat is nogal de stamboom.

4. Blauwe Katten

Met smaragdgroene ogen en een luxe zilverachtige vacht is Russian Blues een verrassend mooi ras. De Russian Blue is zachtaardig en fijngekleurd, met lange benen die het mogelijk maken om met hoge snelheden te rennen.

Russisch blauw kattenportret een van de schattigste kattenrassen
Blauwe Kat

Dit dure kattenras houdt echt van spelen en vereist een flinke hoeveelheid aandacht als je thuiskomt. Hoewel, ze genieten er wel van om in een rustig hoekje te dutten en hebben de neiging om grote groepen uit de weg te gaan.

foto van russische blauwe kat spelen met bruine houten stok terwijl liggend op gras
Foto door Kirsten Bühne op Pexels.com

Vaak veeleisend tijdens de maaltijd, kunnen deze gelukkige katachtigen behoorlijk dik worden als je niet stevig bent. Russian Blue-katten zijn een ander zeer intelligent ras, dus het is belangrijk om voldoende mentale en fysieke stimulatie te bieden om ze gelukkig te houden.

5. Ragdoll Kattenras

Speels en vriendelijk, met prachtige blauwe ogen, de Ragdoll-kat is een beroemd leuk huisdier. Hun meest fascinerende kenmerk is hun neiging om slap te liggen wanneer je ze oppakt (in tegenstelling tot de meeste katten, die zo snel mogelijk uit je greep kronkelen).

witte ragdoll kat met blauwe ogen op bank met mand en licht
Ragdoll Kat

Ragdoll-katten zijn loyaal en begroeten hun mensen vaak aan de deur. Ze zijn ook geweldig met honden en kinderen, waardoor ze perfect zijn voor gezinnen.

ragdoll kat met blauwe ogen tegen een houten achtergrond
Ragdoll Kat

Met een lief en zachtaardig temperament zijn Ragdolls super ontspannen met vreemden en zullen ze een beetje liefde van iedereen zoeken. Dit is een van de vriendelijkste dure kattenrassen.

6. Egyptische Mau Cat

Een zeldzaam ras met een prachtig gevlekte vacht, de Egyptische Mau-kat is een historisch ras. Het heeft een middelgrote maar gespierde bouw, met langere achterpoten. Ze zijn het snelste huiskattenras ter wereld!

Twee Egyptische mau katten op een paarse achtergrond perfect voor Egyptische kattennamen
Egyptische Mau Katten

Egyptische Mau-katten geven de voorkeur aan warmte en zijn vrij gevoelig voor temperatuur. Dus als je ergens heel koud woont, houd hier dan rekening mee.

Met een uitgebalanceerd temperament en een voorkeur voor activiteit, is het het beste om een grote tuin voor je Mau-kat te hebben. Ze zijn erg loyaal en vrolijk, en de liefde knuffelt. Slim genoeg om de kraan open te draaien, egyptische Mau-katten houden ook van spelen met water.

15 meest populaire Maine Coon kleuren, 12 Dingen om te weten over Seal Point Ragdoll Cats, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, 13 soorten Ragdoll Cat kleuren en vachtpatronen, Britse korthaar kleuren en Siberische Kattenkleuren.

7. Perzische katten

Perzische katten zijn aanhankelijke, volgzame en zachtaardige katten. Dit ras heeft een rustige houding; ze ploffen neer op elk zacht oppervlak en poseren gewoon voor je waardering. Deze elegante katten zijn niet erg actief, waardoor ze het perfecte binnenhuisdier zijn.

Perzische kat, zittend voor witte achtergrond
Perzische kat

Ze hebben regelmatig verzorging nodig (minstens één keer per dag) en genieten ervan om verwend te worden. Probeer een kam of een kattenborstel te vinden die geschikt is voor de lengte van de vacht van je Perzische kat. Je zult vind, met deze bundels van vreugden, hoe meer je ze verzorgt, hoe beminnelijker ze naar je toe zullen worden.

Hoewel aanhankelijk, zijn Perzische katten discriminerend en reserveren ze hun aandacht voor familie en een paar vertrouwde gasten.

wit-Perzische kat opzij liggend op de grond

Dit prachtige platte kattenras kan wel goed overweg met kinderen en andere huisdieren; ze zijn echter geen fans van luidruchtige omgevingen, maar eerder serene huizen waar weinig verandert.

8. Britse korthaar katten

De Britse korthaar is een middelgroot tot groot kattenras met grote gouden, oranje of koperkleurige ogen, een korte, brede neus en een korte tot middelgrote vacht. Dagelijkse verzorging van deze katachtigen is noodzakelijk, vooral tijdens seizoenswisselingen.

Portret van Britse korthaar kat wit witte achtergrond
Britse korthaar Kat

Deze mooie kitties zijn zeer intelligent; ze zijn echter nog steeds blij om binnen te blijven en met speelgoed en mensen te spelen. Pak wat toverstokachtig speelgoed en begin een spel met je Britse korthaar kat; het kan heel leuk zijn.

Britse korthaar kat met camera

Dit binnenkattenras heeft een gemakkelijke persoonlijkheid en biedt veel gezelschap. Hoewel deze katten graag spelen, hebben ze geen aandacht per uur nodig.

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Skookum Cat, Siberische Kat Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Dwelf Cat, Belangrijkste kenmerken van de Kinkalow-kat, 13 dingen die u moet weten over Minskin Cats, Alles wat u moet weten over de Toyger Cat, Tabby Cat Prsonaliteit Profiel, 13 Kenmerken van Bambino Cat, Alles over de Khao Manee Cat, 12 Kenmerken van de agdoll Kattenpersoonlijkheid, Alles over de Lykoi Cat, 13 dingen om te weten over de Raas Cat, 10 dingen om te weten over de Genetta Cat, Alles over de Sokoke Kat, 67 Beste Citaten over Kattenliefhebbers, wat u moet weten over de Britse korthaar Chinchilla, 13 kenmerken van de Napoleon-kat en Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel.

9. Himalaya katten

Deze zachte katten hebben mooie, diepblauwe ogen en lange, dichte vachten. De Himalaya-kat is middelgroot, met een vergelijkbaar uiterlijk en kenmerken als de Perzische kat.

witte donzige Himalaya kat met donkerder gezicht en blauwe ogen
Himalaya Kat

Ze verschillen echter in blauwe oogkleur en hebben witte of crèmekleurige jassen, met een verscheidenheid aan kleurpunten als gevolg van kruising met de Siamese kat.

schattige donzige kat op vloer bij open deur
Foto door Anete Lusina op Pexels.com

De Himalaya katten, of Himmies, zijn mooi en vertonen vaak kittenachtige uitbarstingen van energie. Ze kunnen gaan van snoozen in zonlicht tot ritsen door de woonkamer. Himalaya katten zijn geweldige metgezellen en gedijen op interactie, lichaamsbeweging en verzorging.

10. Turkse Angora

Turkse Angora-katten staan bekend om hun lange, zijdeachtige vachten die vaak het langst worden rond de nek van de kat. Ze zijn een schattige combinatie van grote oren, amandelvormige ogen en een klein tot middelgroot hoofd.

Witte Turkse angora vreemde oog kat liggend gezien vanaf de zijkant kijkend naar de camera geïsoleerd op een witte achtergrond

Deze vriendelijke en zachtaardige katten hebben ook een meer onstuimige kant en houden van rennen, springen en verkennen. Hij houdt van spelen en zal er alles aan doen om je aandacht te trekken.

Turkse angora kat

Een van de vele elementen van de schattigheid van dit kattenras is dat de speelsheid die ze als kittens vertonen, hun hele leven wordt gehandhaafd. Ze zullen genieten van het kruipen naast je en op je op zowel de bank als je bed.

11. Ragamuffin Katten

Deze vaak grote en lange kat is net zo schattig als zijn naam. De zachte en zijdeachtige vacht kan vrij lang en pluizig worden. Dit kattenras wordt graag vastgehouden als een baby en staat bekend om zijn volgzame aard.

Pluizige ragamuffin kat in de studio.

Ragamuffin katten staan erom bekend dat ze zich meer als een puppy gedragen dan als een kitten. Ze houden ervan om te apporteren, nieuwe trucs te leren en zelfs een wandeling te maken. Ragamuffins zijn heel erg schootkatten en zullen op hun gelukkigst zijn dicht bij hun favoriete mensen.

12. Amerikaans bobtail kattenras

Met een korte staart, getufte oren en tenen en een iets korte nek schreeuwt het Amerikaanse Bobtail kattenras me.

Bobtail kattenportret

Dit speelse ras is geweldig met gezinnen en kan goed overweg met vreemden. Velen vergelijken zijn persoonlijkheid met die van een golden retrieverhond. Dit is een toegewijd en loyaal ras dat ook vaak graag gaat wandelen.

Bobcat kitten

Dit intelligente kattenras houdt van een puzzel of een spel en het spelen van apporteren. Hij is ook een nieuwsgierige kat die vrij gemakkelijk in de omgang is, dus goed geschikt voor reizen en buitenavonturen.

13. Bengaals kattenras

Bengaalse katten zijn een van de nieuwere kattenrassen, een combinatie van de Aziatische luipaardkat en een Amerikaanse huiskat. Deze aanhankelijke katten zijn energiek en speels.

bengaalse kat

Een onderscheidend kenmerk van hun dikke en glanzende vacht is het parel- of goudstof- of glittereffect. Dit is een van de vele kenmerken van de mooie Bengaalse kat die bijdraagt aan zijn extreme schattigheid.

bengaalse kat

Het ras staat ook bekend om zijn zwartomrande en amandelvormige ogen en onderscheidende snorharen. Tel daarbij op hun dikke staart die vaak eindigt in een zwarte taps toelopende punt en je hebt één serieus schattige kat.

14. Birmaans kattenras

Dit schattige ras wordt gekenmerkt door zijn donkerdere gezicht dat contrasteert met een over het algemeen wit lichaam. De borstelige staart en poten van de Birmaan zijn meestal ook donker, net als de binnenkant van hun oren. Dit alles wordt gecompenseerd door prachtige blauwe ogen.

Birmanese Huiskat

Deze aanhankelijke en zachtaardige katten zijn gefokt om metgezellen te zijn, zodat ze het gelukkigst zijn met menselijke metgezel en tijd doorbrengen met hun favoriete mensen.

Birmaanse kat thuis op zonnige dag

Ze hebben de neiging om het gelukkigst te zijn wanneer ze binnenshuis zijn en het meest geschikt zijn voor dit type levensstijl. Veel eigenaren vinden ze zo schattig dat ze eindigen met een tweede Birmaan en dit ras houdt van het gezelschap van andere katten en mensen.

15. Amerikaanse Krul

Deze gelukkige katten zijn aanhankelijk, gezond en spraakzaam. De naam verwijst naar de unieke oren van de American Curl Cat, die op een bijzonder zoete manier naar achteren krullen.

witte Amerikaanse krulkat met donkere ogen
Amerikaanse Krulkat

Net als de Wirehair-katten stammen Amerikaanse krulkatten allemaal af van een single natuurlijke genetische mutatie. Ze zijn een van de jongste kattenrassen, die in slechts zes jaar van zwerfhond naar stamboom zijn gegaan.

tabby Amerikaanse krul

Nieuwsgierig, slim en mensenlievend, de American Curl is perfect voor gezinnen. Ze houden ervan om mensen te begroeten met een kleine kopstoot of een wrijving tegen de benen. Krullen zijn ook actief en aanpasbaar, waarbij oudere krullen bekend staan om net zo actief als jongere.

16. Abessijnse katten

Je Abessijnse kat kan wel eens je beste vriend worden. Deze energieke katten zijn altijd aan en klaar voor plezier. Waar ze het meest van houden, is dicht bij hun eigenaar zijn, dus ze zullen de neiging hebben om in welke kamer je ook bent.

Dit ras heeft een relatief klein gezicht, wat betekent dat zijn grote amandelvormige ogen nog meer opvallen.

jonge Abessijnse kat in actie
jonge Abessijnse kat in actie

Dit vriendelijke kattenras staat ook bekend om zijn intelligentie en zijn liefde voor een goede klim, dus zorg ervoor dat je het een tuin of een kattentoren geeft om te spelen. Maar bovenal houdt de Abessijn van zijn menselijke familie.

Deze sociale kat houdt van gezelschap, dus als je een drukke levensstijl hebt, is het misschien een idee om een andere kat of huisdier te nemen om het gezelschap te houden als je er niet bent.

Abessijnse kat liggend

17. Chartreux

Dit franse kattenras komt ook alleen in grijs of blauw zoals het vaak wordt genoemd. Het staat bekend als een van de meest beleefde rassen – geen woord dat normaal gesproken wordt geassocieerd met katten!

Dit is een kat die niet graag klaagt en niet alleen je vriend zal zijn, maar ook een vriend voor alle gasten.

Grijze chartreux kat met een gele ogen op een bank.
Grijze chartreux kat met een gele ogen op een bank

Hun ronde ogen hebben de neiging om in tinten tussen koper en goud te komen, die hun blauwgrijze jassen prachtig compenseren.

Dit nog steeds vrij zeldzame kattenras is een geweldige optie voor een druk persoon die op zichzelf woont of een druk stel / gezin. Het speelt graag, maar dit verlangen komt over het algemeen in spurts. En dit is een ras dat heel goed is in het vermaken van zichzelf.

Chartreux kat, 10 maanden oud, voor witte achtergrond
Chartreux kat, 10 maanden oud

18. Schotse Vouw

Scottish Fold-katten, genoemd naar hun ongewone gevouwen oren en opvallende, geelachtig oranje oogkleuren, deze katten houden er gewoon van om in de buurt van mensen te zijn. Deze gemakkelijke katten hebben een geweldige persoonlijkheid en kunnen met iedereen overweg.

Schotse vouwkat met gele ogen een van de grote ogen kattenrassen
Schotse vouwkat met gele ogen

Hoewel ze misschien het best bekend staan om die grappige gevouwen oren, wordt dit ras ook gekenmerkt door mooie grote ronde ogen. Hun ogen zijn er in de kleuren goud, blauw of grijs en groen. Voeg deze toe aan die donzige oren en je hebt een schattig kattenras!

Als actieve muisvogels zijn Schotse vouwkatten speels, gevoelig en expressief. Deze vrolijke katachtigen hebben de gewoonte om in vreemde posities te poseren – rechtop zitten alsof ze een stokstaartje zijn, plat op de grond liggen of op hun rug met hun poten in de lucht.

Ze zijn matig actief en genieten van speelgoed dat hun behendigheid test en hun intelligentie uitdaagt, zoals puzzelspeelgoed. Schotse vouwkatten hunkeren naar aandacht en zijn geweldige metgezellen, dus verwacht met ze te spelen als je thuiskomt van werk of school.

Grijs schots vouw kattengezicht van dichtbij
Schotse Vouwkat

19. Toyger Kattenras

De Toyger is een nieuwer kattenras en heette oorspronkelijk de California Toyger. Het woord Toyger was bedoeld als een mix van speelgoed en tijger. De naam is afgeleid van zijn tijgerachtige en enigszins wilde uiterlijk, maar huiskatennatuur.

toyger kattenras
toyger kat

Speelgoedvogels zijn extreem aanhankelijk en kunnen zich hechten aan hun mensen. Het is een actief ras maar zeker een schootkat. Ze spelen graag – vooral met verenspeelgoed – en hebben veel energie. Maar zodra ze versleten zijn, zullen ze je schoot komen opzoeken.

Hun jassen zijn dicht en zacht met een luxe uitstraling. Dit dure kattenras heeft momenteel maar één kleur en dat is bruine makreel tabby. De mix van zwart en goud drijft hun gelijkenis met tijgers.

toyger kat
toyger kat

Ze hebben een slank lichaam en een lange en luxe staart, kleine afgeronde oren en kleine tot middelgrote ogen. Hun oogkleur is normaal gesproken geel of groen. Er is slechts een beperkt aantal geaccrediteerde Toyger fokkers en dit drijft ook hun hoge prijs.

10 Soorten Siamese katten, Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel, Alles wat u moet weten over de Lynx Point Siamese, Flame Point Siamese Katten, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, Lilac Point Siamese Katten en 12 Sensationele Siamese kattennamen.

20. Cymrics

Dit zeer harige ras is vooral bekend om iets dat het niet heeft – een staart. Een kat die zo harig is, vereist nogal wat verzorging en borstelen. Maar dit zal worden gecompenseerd door zijn speelse persoonlijkheid.

cymrische kat

Dit is nogal een gedrongen kat, meer als een Britse short hair met zijn afgeronde kop en afgeronde achterkant. Hun achterpoten zijn langer dan hun voorpoten die duidelijk te zien zijn.

cymrische kat

Cymrische katten zijn er in een hele reeks kleuren, waaronder het mooie smokingpatroon. En houd er rekening mee dat niet elke Cymric-kat met een staart wordt geleverd, dus dit kan iets zijn dat u bij de fokker wilt controleren als het van belang is.

Let: Deze leukste kattenrassen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

Turkse angora kat

Zoals deze Leukste Kattenrassen Post? Waarom pin je het niet?