18 super coole kattenrassen waar je dol op zult zijn

Laten we eerlijk zijn – katten zijn inherent cool. The Urban Dictionary definieert cool als “jezelf zijn en niet geven om hoe andere mensen je zien zeggen of doen” Ik zou zeggen dat dit een kenmerk is dat katten belichamen. Ik kan me niet voorstellen dat mijn kat Alexei iemand anders is dan hijzelf!

Het kan moeilijk zijn om de kenmerken te definiëren van wat cool is versus het geven van voorbeelden van coole dingen of mensen. Maar Bustle had er een kans op en dit leken me bijzonder coole kattenkenmerken:

  • Onafhankelijk
  • Probeer niet hard om indruk te maken op anderen
  • Altijd zelfverzekerd
  • Weet waar ze voor staan

Dus welke kattenrassen belichamen deze eigenschappen het meest?

tabby kat met zonnebril

18 Coole Kattenrassen

1. Siberische katten

Omdat mijn kat Alexei een Siberiër is, moest dit kattenras bovenaan de lijst staan. Ten eerste is dit ras Russisch – natuurlijk uit het Siberisch, dus dat voegt een element van cool toe.

Alexei weet absoluut waar hij voor staat, is altijd zelfverzekerd en doet niet zijn best om indruk te maken op iemand. Hij is iets minder onafhankelijk omdat dit een zeer aanhankelijk ras is dat liever in de buurt van mensen is.

Mijn eigen katachtige vriend, Alexei, is een Siberiër, dus ik ben bijzonder partijdig voor dit geweldige ras. Met een dikke, luxe vacht, prachtige vachtkleuren zoals grijs en een aanhankelijke persoonlijkheid, zijn Siberiërs goed geschikt voor elk huis.

grijze kat met poot omhoog

Ze zijn relaxt, maar spelen graag en zijn erg gehecht aan hun mensen. Je zult vaak merken dat je Siberische kat achter je aanloopt en knuffelt zodra je plaatsneemt.

zwarte Siberische kat in boom
Alexei eropuit

Zoals je mag verwachten, komt deze liefhebbende kat uit Siberië in Rusland, dus ze zijn goed geschikt voor koude omstandigheden. Het is een oud ras waarvan wordt gedacht dat het voorouderlijk is voor alle moderne langharige katten. Dat is nogal de stamboom.

2. Britse kortharige katten

De British Short Hair is een bijzonder relaxt kattenras en is zeer onafhankelijk.

De Britse korthaar is een middelgroot tot groot kattenras met grote gouden, oranje of koperkleurige ogen, een korte, brede neus en een korte tot middelgrote vacht. Dagelijkse verzorging van deze katachtigen is noodzakelijk, vooral tijdens seizoenswisselingen.

Portret van Britse korthaar kat wit witte achtergrond
Britse korthaar Kat

Deze mooie kitties zijn zeer intelligent; ze zijn echter nog steeds blij om binnen te blijven en met speelgoed en mensen te spelen. Pak wat toverstokachtig speelgoed en begin een spel met je Britse korthaar kat; het kan heel leuk zijn.

Dit binnenkattenras heeft een gemakkelijke persoonlijkheid en biedt veel gezelschap. Hoewel deze katten graag spelen, hebben ze geen aandacht per uur nodig.

Britse korthaar kat met camera

3. Perzische katten

Ondanks een schijnbaar hoge onderhoudsbuisachtige buitenkant, zijn Perzen een vrij onafhankelijk kattenras en doen ze graag hun eigen ding.

Blauwe Perzen zijn grijze katten. Perzische katten zijn aanhankelijke, volgzame en zachtaardige katten. Dit ras heeft een rustige houding; ze ploffen neer op elk zacht oppervlak en poseren gewoon voor je waardering – kleine supermodellen.

Meester van het verzorgen van het kapsel maakt grijze Perzische kat op tafel voor verzorging op een witte achtergrond

Deze elegante katten zijn niet erg actief, waardoor ze het perfecte binnenhuisdier zijn.

Perzen hebben een relatief klein gezicht, dus hun grote ronde ogen zijn bijzonder prominent aanwezig. De meeste Perzen hebben prachtige blauwe ogen, maar er kunnen uitzonderingen zijn – of sommigen die een andere kleur in elk oog hebben. Hun ogen kunnen vooral opvallend zijn tegen een blauwe of grijze vacht.

grijze en witte Perzische kat

Hoewel aanhankelijk, zijn Perzische katten discriminerend en reserveren ze hun aandacht voor familie en een paar vertrouwde gasten.

Dit prachtige platte kattenras kan wel goed overweg met kinderen en andere huisdieren; ze zijn echter geen fans van luidruchtige omgevingen, maar eerder serene huizen waar weinig verandert.

4. Noorse boskat

Scandanavian en uit een bos – dit is een trendy kattenras! Hoewel de Noorse boskat graag speelt, is hij ook erg blij om alleen rond te hangen en zal hij je niet volgen als je thuiskomt.

Groter dan je gemiddelde kat, de Noorse Boskat ras zijn vrij elegante kitties. Ze hebben lange poten en borstelige staarten die vaak net zo lang zijn als hun lichaam.

Noorse boskat in de sneeuw
Noorse boskat in de sneeuw

Als hun jas helemaal is binnengekomen zijn ze een lust voor het oog. Ze komen vaak naar buiten in volle manen, donzige borst, harige benen en zelfs plukjes vacht tussen hun tenen.

Noorse boskat met groene ogen
Noorse boskat met groene ogen

Als gevolg hiervan hebben deze vriendelijke katten dagelijkse verzorging nodig. Hun oren krijgen ook vaak plukjes vacht die verzorgd moeten worden. De Noorse Boskat heeft eigenlijk een dubbele vacht waarvan er één weerbestendig is.

tabby norweigan boskat met groene achtergrond
Noorse Boskat

5. Russisch blauw kattenras

Nog een Russisch ras! Deze strakke grijze kitties is ook een onafhankelijke Rus in hart en nieren.

Met smaragdgroene ogen en een luxe zilverachtige vacht is Russian Blues een verrassend mooi ras. De Russian Blue is zachtaardig en fijngekleurd, met lange benen die het mogelijk maken om met hoge snelheden te rennen.

foto van russische blauwe kat spelen met bruine houten stok terwijl liggend op gras
Foto door Kirsten Bühne op Pexels.com

Die groene ogen zijn groot, rond en breed opgezet. Dit is een ander kattenras dat er constant uitziet alsof het klaarwakker is! Blauwe katten worden geboren met gele ogen die na verloop van tijd groen worden.

Dit dure kattenras houdt echt van spelen en vereist een flinke hoeveelheid aandacht als je thuiskomt. Hoewel, ze genieten er wel van om in een rustig hoekje te dutten en hebben de neiging om grote groepen uit de weg te gaan.

Russisch blauw kattenportret
Blauwe Kat

Vaak veeleisend tijdens de maaltijd, kunnen deze gelukkige katachtigen behoorlijk dik worden als je niet stevig bent. Russian Blue-katten zijn een ander zeer intelligent ras, dus het is belangrijk om voldoende mentale en fysieke stimulatie te bieden om ze gelukkig te houden.

6. Egyptische Mau

Kijk maar naar dit prachtige en exotische ras! Ze zijn egyptisch – de thuisbasis van alle dingen kat – hebben een fantastisch ongewoon vlekpatroon dat smeekt om op een catwalk te zijn en ze zijn de snelste van alle huiskatten. Het heeft een middelgrote maar gespierde bouw, met langere achterpoten.

Egyptische mau kat
Egyptische mau kat

Egyptische Mau-katten geven de voorkeur aan warmte en zijn vrij gevoelig voor temperatuur. Dus als je ergens heel koud woont, houd hier dan rekening mee.

Met een uitgebalanceerd temperament en een voorkeur voor activiteit, is het het beste om een grote tuin voor je Mau-kat te hebben. Ze zijn erg loyaal en vrolijk, en de liefde knuffelt. Slim genoeg om de kraan open te draaien, egyptische Mau-katten houden ook van spelen met water.

Twee Egyptische mau katten op een paarse achtergrond perfect voor Egyptische kattennamen
Egyptische Mau Katten

7. Sphynx

Hoe kan een haarloze kat niet cool zijn? Dit ongewone ras ziet eruit alsof het uit een andere wereld had kunnen komen en zou zeker met hipsters omgaan. Deze middelgrote katten hebben een opvallend uiterlijk met een haarloze, gerimpelde huid en grote oren.

sphynx kat grijs

Het staat ook bekend om de ietwat intense blik die uitstraalt voor zijn grote ogen. Als een ander ras met minimaal haar vallen die grote ogen nog meer op bij de Sphynx-kat.

Hoewel Sphynx-katten er kaal uitzien, kunnen ze bedekt zijn met een kleine hoeveelheid perzikpluis, waardoor ze die fluweelachtige textuur krijgen. Ze hebben echter wel matige verzorging nodig om voor hun haarloze lichaam te zorgen, omdat ze geen vacht hebben om natuurlijke oliën te absorberen die hun lichaam produceert.

grijze spynx kat op houten bank
Sphynx Kat

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Wat het Sphynx-kattenras mist aan vacht, maken ze goed in hun persoonlijkheid. Deze haarloze katten zijn sociaal, energiek en houden van spelen. De nieuwsgierige katten zijn ondeugend en houden van teaserspeelgoed en puzzelspeelgoed om ze uit te dagen.

8. Savanne

Een van de duurste kattenrassen, de Savannah is een fantastische mix van een echt wilde kat (cerval) en een huiskat. Dit geeft hen zeer stijlvolle cheeta-markeringen op hun jassen.

Deze prachtige kat is ook uitzonderlijk groot en geldt als ’s werelds hoogste kattenras – absoluut supermodel territorium.

savanne tabby kat staren

Savannes zijn zo duur vanwege hun fokkerij. Het vergt geluk – en vaak een aantal jaren – om een serval en een gedomesticeerde kat te paren.

Ze hebben een band met slechts een paar mensen en staan bekend als zeer loyaal. Ze zijn erg nieuwsgierig en hebben een indrukwekkend vermogen om te springen – zelfs op koelkasten en hoge muren. Ze hebben een vrij sterk jachtinstinct, dus als je vogels of vissen houdt, zal je Savannah-kat ze waarschijnlijk dagelijks in de gaten houden.

savannah kat volledig lichaam

Vanwege dit jachtinstinct is het belangrijk om naar de eigendomswetten van uw land en stad te kijken voordat u besluit te investeren in deze katachtige. Sommige gebieden hebben beperkende wetten omdat deze grote katten inheemse soorten kunnen bedreigen.

9. Devon Rex

Deze kitties zien er gewoon funky uit! Hun staart heeft een ronding, ze hebben fantastische grote oren en hebben uniek kort krullend haar op hun pezige lichamen. Ik heb het gevoel dat dit ras echt zou genieten van het luisteren naar jazz.

De ondeugende Devon Rex kat, ook bekend als de pixie kat, is een liefdevol en loyaal kattenras. Ze zijn de ideale metgezellen en verwelkomen de aandacht van familie en vrienden, en zijn ook geweldig met kinderen en andere huisdieren.

Devon rex met donker gezicht
Devon rex met donker gezicht

Dit kattenras ontstond in Engeland tijdens de late jaren 1950 en is vergelijkbaar met het nabijgelegen Cornish Rex kattenras.

Deze katachtigen zijn intelligent, actief en vereisen regelmatige stimulatie. Devon Rex-katten zijn springers en hun favoriete plek is op hoofdhoogte, dus zitstokken en kattenbomen moeten worden verstrekt.

Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt
Devon rex kat onder plant die omhoog kijkt

De matig actieve kat geniet van leren en apporteren, dus interactief speelgoed zal hem ook helpen bezig te houden terwijl je geld verdient.

Dit binnenkatenras heeft slanke lichamen met lange benen, grote ogen en hoge jukbeenderen. Ze mogen niet worden geborsteld omdat hun vacht gevoelig is voor breuk; wrijf in plaats daarvan de Devon Rex-kat voorzichtig met een doek om ze wekelijks goed verzorgd te houden.

Devon Rex Kat op donkerbruine bladachtergrond met jug en tarwe
Devon Rex Kat

10. Münchkin

De Munchkin kat is ieders favoriete schatje. Met piepkleine korte pootjes en lichamen van normale grootte zijn deze diverse katten absoluut schattig en perfect voor een handtas.

De tegenhanger van de munchkin is ongetwijfeld de worsthond, omdat ze de kortbenige eigenschap delen. Dit is de reden waarom deze kleine katachtigen ook wel de “worstkat” worden genoemd.

munchkin kat smoking
Munchkin Kat

Beschouwd als de oorspronkelijke dwergkat, is het Munchkin-kattenras niet exclusief en kan het worden gekoppeld aan een aantal andere rassen. Je kunt bijvoorbeeld een Schotse vouw munchkin kat of zelfs een Maine coon munchkin kat vinden. Het draait allemaal om die kortbenige genmutatie.

Er is nogal wat controverse rond deze zoet uitziende katachtigen, omdat er bezorgdheid is over mogelijke gezondheids- en mobiliteitsproblemen. Ze werden jarenlang niet als een officieel ras beschouwd en mochten niet deelnemen aan kattenwedstrijden.

Zelfs vandaag de dag zijn er een aantal raden en verenigingen die het Munchkin-kattenras niet erkennen.

zwart-witte kat gromt

De meeste bronnen zeggen echter dat de kortheid van hun benen geen invloed heeft op de loop- en sprongvaardigheden van de Munchkin. Ook blijken ze over het algemeen niet meer gewrichts- of botproblemen te hebben dan andere kattenrassen. Dus als je gepassioneerd bent over hun kleine benen, hoeft je ethiek niet in het gedrang te komen.

De persoonlijkheden van Munchkin-katten zijn over het algemeen lief, extravert en intelligent. Ze reageren ook goed op het feit dat ze worden behandeld, wat heerlijk is, want je zult deze schatjes ongetwijfeld de hele dag willen vasthouden.

11. Japanse Bobtail

Dit lieve en liefdevolle ras komt natuurlijk uit Japan. Blijkbaar waren Japanse straatkatten in de jaren 1600 bobtails. Het ras wordt als gelukkig beschouwd en de eigenaren moeten gedijen.

Japanse bobtail kat

Standbeelden van driekleurige Japanse Bobtail-katten zijn vrij gebruikelijk in Japan (dit zouden de gelukkigste Japanse Bobtails van allemaal moeten zijn!). Dus als je het bekende beeld ziet met de kat die zijn poot op en neer steekt, weet je nu dat je naar een Japanse bobtailkat kijkt.

Het ras wordt bobtail genoemd vanwege zijn korte en stompe staart. Ze werden ook aanbeden door de Japanse keizerlijke familie en hebben nog steeds een koninklijke uitstraling. Dit betekent dat je huis – en de voorwerpen die erin zitten – deel uitmaken van hun Koninkrijk.

Japanse bobtail smoking en gember
Het gelukkige driekleurenpatroon

Ik hield van dit citaat dat ik op Wikipedia vond over Japanse Bobtail-katten:

De Duitse arts Engelbert Kaempfer schreef: “Er is maar één kattenras dat wordt gehouden. Het heeft grote vlekken van gele, zwarte en witte vacht; zijn korte staart ziet eruit alsof hij gebogen en gebroken is. Het heeft geen zin om op ratten en muizen te jagen, maar wil gewoon gedragen en geaaid worden door vrouwen.” Dat klinkt als een coole poes!

12. Chartreux Kattenras

De Chartreux-kat staat bekend als een van de meest beleefde rassen – geen woord dat normaal gesproken wordt geassocieerd met katten! Dit is een kat die niet graag klaagt en niet alleen je vriend zal zijn, maar ook een vriend voor alle gasten.

Grijze chartreux kat met een gele ogen op een bank.
Grijze chartreux kat met een gele ogen op een bank

Deze Franse kat is terug te voeren op het oude Perzië en werd verondersteld naar Frankrijk te zijn gekomen van degenen die terugkeerden van de kruistochten. Velen namen hun intrek in kloosters, en dit wordt verondersteld de oorsprong van het ras te zijn.

Een van de redenen dat de Chartreux zeldzaam is, is dat het ook een duur kattenras is met gemiddelde prijzen voor een Charteux-kitten tussen DE $ 1000 en $ 1500. Dus Frans, zeldzaam en duur – dit is een cool kattenras.

Chartreux kat, 10 maanden oud, voor witte achtergrond een van de zeldzame kattenrassen
Chartreux kat, 10 maanden oud

Dit zeldzame kattenras is een geweldige optie voor een druk persoon die op zichzelf woont of een druk stel / gezin. Het speelt graag, maar dit verlangen komt over het algemeen in spurts. En dit is een ras dat heel goed is in het vermaken van zichzelf.

13. Peterbald Kattenras

De Peterbald-kat is een vreemd kereltje. Met een haarloze, grijszilveren huid, een schuin gezicht en grote puntige oren heeft dit Russische kattenras zeker zijn plaats op deze lijst verdiend.

Gemaakt van experimentele fokkerij, stak deze kat voor het eerst zijn kop uit in 1994, in St. Petersburg. Dit is de reden waarom het Peterbald heet (ik weet zeker dat je kunt raden waar het kale deel vandaan komt). En een van de belangrijkste redenen dat dit een vrij zeldzaam kattenras is.

Peterbald kat met rode strik

Oorspronkelijk een kruising tussen een haarloze Donskoy en een Oosterse korthaar, groeiden deze katten snel in populariteit in hun thuisland.

Omdat Peterbald-katten geen vacht hebben om ze warm te houden, moeten ze tijdens de koelere seizoenen binnen worden gehouden, omdat ze anders misschien te koud worden.

Ze hebben een beetje meer kattenverzorging nodig dan andere rassen, omdat ze wekelijks moeten worden gebaad om te voorkomen dat hun vacht vettig wordt en vuil aantrekt.

Peterbald kat in blauw en wit gestreepte top

Deze katten hebben heerlijk aanhankelijke persoonlijkheden en worden vaak gevonden in de schaduw van hun geliefden. Peterbald katten houden van aandacht en zijn over het algemeen zeer actieve katten, maar ook erg loyaal en liefdevol. Hun persoonlijkheden worden regelmatig vergeleken met die van honden.

Dus als je nog niet hebt besloten of je meer een kat of een hondenmens bent, is de Peterbald een geweldige keuze als kattenmaatje en het is onwaarschijnlijk dat je veel andere voorbeelden van dit coole kattenras in je buurt zult vinden!

14. Sokoke Kattenras

Deze magere, middelgrote tabbykat wordt vaak het zeldzaamste kattenras ter wereld genoemd. Het ras werd ontwikkeld in de jaren 1970 in Kenia.

Sokoke katten
Sokoke katten

Het Sokoke-ras is gebaseerd op het khadzonzo-ras dat vrij rondloopt aan de kust van Kenia. Ze werden ontdekt door het Westen in de late jaren 1970. Op dat moment waren ze bijna uitgestorven.

Deze kitties zijn erg actief en houden van klimmen. Ze hebben een nauwe band met hun mensen en andere katten en kunnen behoorlijk vocaal zijn. Ze zijn beter geschikt voor warmere klimaten.

Sokoke kat gapend
Sokoke kat gapend

15. Ashera

De Ashera is een ander nieuw en zeldzaam kattenras. Het ras ontwikkelde zich uit het kruisen van de Afrikaanse Serval-kat en de Aziatische luipaardkat – enkele serieus coole referenties. Deze prachtige poes heeft contrasterende strepen en vlekken.

ashera duur kattenras
ashera duur kattenras

Dit is een groot kattenras – Ashera-katten kunnen 4 voet lang worden wanneer ze op hun achterpoten staan. Dit ras houdt van klimmen en spelen. Ze kunnen ook worden getraind om te gaan wandelen.

Ashera kattenras
Ashera kattenras

Omdat het Ashera-ras afkomstig is van rassen met een warm klimaat, hebben ze in de winter mogelijk meer warmte nodig als je in een koud klimaat leeft. En hoewel de Ashera misschien wel een van de duurste kattenrassen ter wereld is, hebben ze een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Dit is aanzienlijk langer dan de meeste andere kattenrassen, dus je krijgt waar voor je geld in de hoeveelheid tijd die je hebt om van je Ashera-kat te houden.

16. Minskin Kattenras

Minskin-katten hebben vrij gedrongen lichamen en vrij korte benen. Hun vacht is uniek vanwege het gebrek aan vacht. Het Minskin-ras is gemaakt van het Sphynx-kattenras. Dit is een relatief nieuw kattenras. Het werd voor het eerst ontwikkeld in 1998 in Boston.

Minskin_Kitten_Female_blue_tabby_color-patroon
Minskin Kat

De fokker kruiste zijn Munchkin-kat met een Sphynx voor een gezonder immuunsysteem. In 2005 konden 50 katten Minskins worden genoemd en dit nieuwe ras werd erkend. Zoals je in dit bericht hebt gezien, zijn zeldzame kattenrassen vaak vrij nieuw, wat betekent dat ze nog niet uitgebreid moeten fokken.

17. Cornish Rex Kattenras

De Cornish Rex kat heeft een kop in de vorm van een driehoek. Als gevolg hiervan zijn zijn ogen en oren prominent en groot. De ogen van de Cornish Rex-kat hebben de neiging om goudkleurig te zijn, hoewel dat kan variëren.

cornish rex kat op rode achtergrond

Het Cornish Rex kattenras heeft geen haar, afgezien van wat dons. Hun vacht is erg fijn en kan soms een beetje een krul krijgen. Het gebrek aan vacht kan die grote ogen en oren nog meer benadrukken.

Dit kattenras wordt vaak vergeleken met windhondenhonden vanwege hun slanke uiterlijk en ze houden van een lange, lolling run. Dit is een zeer avontuurlijk ras dat graag verkent en zijn speelse houding lang na zijn kittendagen zal behouden.

cornish rex kat tabby

18. Lykoi Kat

Deze interessante katachtige vertoont een sterke gelijkenis met de populaire beeldspraak van een weerwolf. Met een kortere en lichtere vacht rond hun mond, neus en ogen, wordt een interessant ontwerp gemaakt dat hun kenmerken op een weerwolfachtige manier accentueert.

De krakkemikkige zout- en peperbont van de Lykoi-kat draagt bij aan het idee van een beetje beestachtig. Hun naam is afgeleid van het Griekse woord voor wolven, wat hun claim op weerwolfstatus versterkt.

Lykoi-kat, ook wel de weerwolfkat tegen witte achtergrond genoemd - bekend als een raar kattenras
Lykoi kat

De Lykoi-kat deelt echter alleen fysieke gelijkenissen met dit beroemde mythische wezen. Deze katten hebben een heerlijk temperament en zijn over het algemeen speels, aanhankelijk en loyaal. Het zijn dus prachtige, opvallende huisdieren.

Een ander interessant feit over de Lykois-kat is dat ze soms al hun vacht verliezen, waardoor ze eruit zien als een Sphynx-kat. Ze laten de vacht echter terug groeien. Of in ieder geval, het meeste!

Hoewel hun incidentele gebrek aan vacht en kale plekken op hun gezicht vergelijkbaar lijken met de Sphynx, hebben ze niet het Sphynx / Devon Rex-gen. In plaats daarvan zijn ze gerelateerd aan de binnenlandse korthaar kat.

Toen het oorspronkelijk werd ontdekt, in 2011, was er bezorgdheid dat de vreemde jassen van de Lykoi-katten het gevolg waren van een medische aandoening. Maar ze bleken volledig gezond te zijn en hun vacht was gewoon het resultaat van een genetische mutatie. Het is een mutatie waar we dankbaar voor zijn omdat deze katten vreemd zijn en een van de mooiste rare kattenrassen.

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Let: Deze coole kattenrassen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.