Wat betekent het als een kat je aanstaart? 5 redenen die u moet weten

Katten zijn eigenaardige en fascinerende wezens. Sommige van hun gewoonten, zoals de zachte spinnen van je kat, zijn gemakkelijk te begrijpen als aanhankelijk. Andere gedragskenmerken van katten zijn veel verwarrender.

Als je je kat hebt betrapt op aandachtig staren, heb je misschien het gevoel gehad dat ze probeerden te communiceren. Misschien ben je wakker geworden met je kat die je op je borst zit. Of misschien heb je hun blik in je rug voelen vervelen.

Of je je nu zorgen maakt over hun welzijn, nieuwsgierig bent naar het gedrag van je kat of gewoon naar buiten kruipt. Je bent niet de enige die zich afvraagt wat het betekent als een kat naar je staart. Betekenen deze verschroeiende blikken met grote ogen iets specifieks?

Laten we eens kijken wat er bekend is over het onderwerp.

grijze schotse vouw kat met amberkleurige ogen starend

Wat betekent het als een kat naar je staart? Kitty Communicatie

Heb je ooit het gevoel gehad dat je gemanipuleerd wordt door je kat? Katten zijn zeer intelligente wezens. Ze zijn in staat om veel van ons gedrag op te pikken waar we ons misschien niet bewust van zijn.

In een onderzoek werd ontdekt dat katten een “verzoek spinnen” gebruiken om ons te manipuleren om ze te voeden. Dit spinnen is meer hoog. Mensen reageren op dit geluid op dezelfde manier als wij reageren op een huilende baby.

kat spinnen tijdens het aaien

Er zijn veel manieren waarop katten verbaal communiceren. Verbale tekens zoals miauwen, joggen, spinnen en sissen, zijn allemaal manieren voor katten om hun gevoelens aan ons en andere katten te uiten.

Vergeet niet dat katten zich zullen aanpassen aan hun specifieke omgeving, waaronder u en uw gedrag. Er zijn dus veel unieke manieren waarop uw kat heeft geleerd om uw aandacht te trekken. Een methode kan een zieldoorborende blik zijn.

donkere gember maine coon kat staart naar camera toont maine coon persoonlijkheid

5 redenen waarom je kat naar je staart

Vergeet niet dat elke kat uniek en vol karakter is. Je kent je kat het beste, maar hier zijn vijf algemene redenen waarom een kat je in de gaten kan houden.

1. Ze hebben honger

Dit is een van de meest waarschijnlijke redenen dat je kat naar je staart. Veel katten zijn voedselgerichte wezens. Het is dus niet gebruikelijk dat je kat probeert wat voedsel uit je te halen buiten hun aangewezen maaltijden.

sneeuwschoen kat 1
sneeuwschoen kat

Andere keren probeert je kat je er misschien aan te herinneren dat het tijd is voor voedsel. Miauwen en vragen spinnen (zoals hierboven vermeld) zijn enkele manieren waarop katten om voedsel vragen. Je kunt ze ook in de buurt van hun voedselbak zien zitten en je verlangend aanstaren.

2. Ze proberen je aandacht te trekken

We weten allemaal dat katten absolute diva’s kunnen zijn – vooral de ‘enige kinderen’. Wanneer hun Koninklijke Majesteiten uw aandacht vragen, verwachten ze dat heel goed. En snel ook.

Hoewel het vaak gerelateerd kan zijn aan voedsel, zijn er andere redenen waarom kitty misschien wat aandacht wil. Vaak wil mijn eigen kat gewoon een praatje maken. En eventueel wat eten uit me halen.

Balinees kitten wat betekent het als een kat je aanstaart

Sommige katten eisen aandacht op met lang jankend miauwen, anderen gebruiken schattige kleine kittenspurten. Misschien een zachte aanraking van hun poten om je ze te laten opmerken.

Andere keren zul je ze tegenkomen die je tot onderwerping aanstaren. Dit kan hun manier zijn om te zeggen: “Hé – kijk hier! Koester je in mijn glorie!”

3. Ze tonen genegenheid

Ondanks vele misvattingen dat katten koud en harteloos zijn, kunnen ze worden gewonnenderfully aanhankelijk aan hun eigenaren. Evenals zeer beschermend. Dit wordt gecommuniceerd door een kat die tegen je aan wrijft om je als de hunne te markeren.

gemberkat op de schoot van de vrouw staart naar haar gezicht

Hoewel staren bij mensen als onbeleefd wordt beschouwd, is het een manier voor katten om je te laten weten dat ze van je houden. Als je je kat betrapt op het staren naar je tussen zachte knipperingen door, is dit een waarschijnlijk teken dat je kat gewoon de tijd neemt om je te aanbidden.

4. Ze zijn geagiteerd of boos

Katten vinden het niet leuk om rondgeordend te worden. En er is niets erger dan aan de slechte kant van je kat te staan. Als je een kat dwingt om te worden gewassen, verzorgd of deel te nemen aan een andere “ongeautoriseerde” activiteit, is de kans groot dat ze het niet snel zullen vergeten.

sphynx kat met badmuts in een emmer
Sphynx Kat

Als je je kat daarna naar je ziet staren, is hij waarschijnlijk aan het mokken. In dit geval zou naar je staren hun manier zijn om te communiceren dat ze niet blij met je zijn.

5. Ze zijn bang of hebben pijn

Vaak hebben zieke en zelfs terminaal zieke katten de neiging zich te verstoppen om zichzelf in hun kwetsbare toestand te beschermen. Katten zijn meestal vrij privé en genieten van een eigen ruimte.

Naamloos ontwerp 7 poster

In een paar gevallen kunnen katten echter naar je toe komen als ze nerveus zijn of ongemak ervaren. Als jij degene in je huishouden bent die de meeste tijd met je kat doorbrengt, kunnen ze je identificeren als de mens die ze het meest kunnen vertrouwen en kunnen ze naar je toe komen als ze bang zijn.

Als je kat naar je staart, maar geen eten of aandacht wil, dan kan er een probleem zijn waarvan hij denkt dat je het kunt oplossen. Controleer hun vacht, mond en tussen hun poten om te zien of iets hen ongemak bezorgt.

Noorse boskat met groene ogen
Noorse boskat met groene ogen

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Is cat-staring agressief?

Een van de vele manieren waarop katten met elkaar communiceren is lichaamstaal. En er zijn veel manieren waarop verschillende lichaamsdelen een scala aan emoties kunnen aangeven. Staren alleen is niet genoeg om agressie te signaleren.

Soms staren katten elkaar aan uit nieuwsgierigheid en genieten ze gewoon van een nieuw object van aandacht. Toch kan staren tussen katten ook een vorm van territoriale agressie zijn.

Gemberkat die naar zichzelf staart in de spiegel

Als je ooit een kattengevecht hebt zien ontvouwen, heb je waarschijnlijk intens en onblinkend oogcontact opgemerkt voordat je kat gromt, sist en snauwt.

Niemand houdt van een catfight. En veel eigenaren ontmoedigen kattenstaren tussen katten in een poging een vechtpartij te voorkomen. Direct oogcontact is echter niet de enige indicator van territoriale en agressieve vertoningen.

Lichaamstaal van je kat lezen

Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat uw katten staren bij jou agressief of confronterend is. Als het gaat om onze eigenzinnige katten, is context de sleutel. Houd de volgende fysieke signalen in de gaten, die vaak worden gebruikt in kattencommunicatie:

  • Positie van het hoofd en de oren
  • Staartbewegingen
  • De rand van haar langs hun rug
  • Algemene houding
  • Snorharen en pupillen

Katten communiceren met hun hele lichaam. Hier zijn enkele tekenen dat uw kat tevreden is.

gember kat tegen persoon die jeans draagt in sneeuw

Tekenen van een ontspannen en gelukkige kat

Tekenen dat uw kat ontspannen en tevreden is, zijn onder meer dat hij zichzelf klein en onbedreigd maakt. Vaak omvat dit het onder zich instoppen van hun poten terwijl ze liggen. Licht naar voren gerichte oren, spinnen en liefdevolle zacht-zachte knipperingen zijn ook indicatoren dat uw kat zich thuis voelt.

Een ontspannen kat heeft oren die iets naar buiten gericht zijn, maar naar voren gericht. Bovendien is de staart van je kat erg expressief. Wanneer u wordt begroet, zal uw kat zijn vriendelijkheid tonen met een rechtopstaande staart die net aan het einde is gekruld.

ginger tabby met zeer pluizige staart buiten aan de lijn
Wie zou deze staart niet achtervolgen?

Hun leerlingen kunnen ook verwijden als ze vermaakt worden of plotseling opgewonden raken. Let hier op de volgende keer dat je met je kat speelt Hun ogen kunnen ook plotseling verwijden als ze blij of opgewonden worden.

⇒ vind kattenspeelgoed in de VS

⇒ kattenspeelgoed vinden in het Verenigd Koninkrijk

Cat-staring vereist context

We hebben allemaal gehoord dat de ogen de vensters naar de ziel zijn. In het geval van katten is het echter hun hele lichaam dat wordt gebruikt om emotie over te brengen. Zoals we in dit artikel hebben besproken, zijn er veel verschillende redenen waarom katten hun ogen in je ziel kunnen vervelen.

Devon rex met donker gezicht

Voedsel staat bovenaan de lijst met mogelijkheden, waarschijnlijk omdat voedsel vaak hoog op de prioriteitenlijst van een kat staat. Uw kat kan echter naar u staren om zijn behoefte aan voedsel, aandacht of zelfs hulp over te brengen.

Katten genieten van een persoonlijke routine. Als staren wordt gecombineerd met een plotselinge verandering in hun gedrag, dan kan het verstandig zijn om je kat mee te nemen voor een controle. Als er geen reden is die je kunt bedenken, kan je kat je gewoon wat liefde tonen.

tabby kat met groene ogen met groen erachter

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Let: Dit betekent het als een kat naar je bericht staart met affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.