9 slaapposities van katten als ze ziek zijn () die alle eigenaren moeten weten

Katten staan bekend om hun liefde voor dutjes en het krijgen van voldoende schoonheidsslaap is een topprioriteit. Een snoozende katachtige is onmiskenbaar schattig, maar soms kan het wijzen op een mogelijk probleem. Het is dus belangrijk voor ouders van huisdieren om gemeenschappelijke slaaphoudingen van katten te begrijpen wanneer ze ziek zijn.

Gemiddeld slapen katten zo’n 12 tot 16 uur per dag. Als u merkt dat uw pelsbaby vaker in een ongebruikelijke positie slaapt, kan dit een teken zijn van een zieke of depressieve kat.

Als zodanig moet u het slaapgedrag van uw kat in de gaten houden, vooral wanneer dit gepaard gaat met andere tekenen van ziekte en pijn. In deze gids vindt u de meest voorkomende slaaphoudingen van een zieke kat en andere symptomen van pijn.

grijze kat slaapt in vreemde positie

9 kat slaaphoudingen als ze ziek zijn en wat ze betekenen

Hoewel katten lang slapen, zal een zieke kat lusteloos worden en vaak het grootste deel van de dag ergens slapen dat rustig, privé en warm is.

Deze nieuwsgierige wezens houden er ook van om hun lichaam in allerlei posities te buigen, maar soms kan het een teken van ziekte zijn. Hieronder staan enkele slaapgewoonten en posities van katten om te controleren.

zilveren kat die op de grond slaapt

1. Kat opgerold in een bal

Slapen opgerold in een bal is een van de gezelligste posities en gebruikelijk in koudere maanden. Katachtigen kunnen zo strak mogelijk opkrullen en hun oren en poten dicht bij hun lichaam stoppen om warm te blijven. Dus waarom slapen katten in een balpositie?

Omdat katten de meeste warmte verliezen via hun voetzolen en oren, houdt deze positie ze knus tijdens koud weer. Het kan er echter ook op wijzen dat de lichaamstemperatuur van uw kat onder de 100 graden Fahrenheit is gedaald en tot onderkoeling kan leiden.

grijze kat die opgerold slaapt

Als je kat opgerold in een strakke bal slaapt met zijn ogen goed gesloten, oren naar voren gepind of korte en oppervlakkige ademhalingen ervaart, kan hij pijn hebben.

Als je vaststelt dat je kat moeite heeft om warm te blijven, kun je de thermostaat op een geschikte temperatuur instellen.

De ideale kamertemperatuur is afhankelijk van het specifieke ras, de leeftijd, de grootte en de gezondheidstoestand van uw kat. Maar over het algemeen wilt u het op ongeveer 60 tot 70 graden Fahrenheit houden.

gember kat slaapt in opgekrulde positie kat slaaphoudingen wanneer ziek

Daarnaast kun je warmtebronnen gebruiken zoals een zachte deken en een warme kattenmand.

Notitie: Als katten pijn hebben, kun je ze ook opgerold vinden in een kleine, afgesloten ruimte zoals een doos. Omdat katten zich veiliger voelen in kleine ruimtes, verbergen ze zich over het algemeen terwijl ze wachten tot de pijn voorbij is.

2. Kat slaapt plat op buik

Over het algemeen is dit niet de go-to-positie van een kat, vooral tijdens de diepe slaap. Maar je kunt af en toe je kat vinden die plat op zijn buik ligt met alle vier de poten uitgestrekt.

Deze schattige positie staat bekend als splooting en helpt de heupgewrichten te strekken en spierspanning te verlichten.

kat die op buik slaapt

Het koude oppervlak kan je kat ook helpen af te koelen tijdens een warme dag. Als uw kat het te warm krijgt, moet hij afkoelen om het risico op het ontwikkelen van een zonnesteek te verminderen. Hier zijn een paar manieren waarop u uw huisdier kunt helpen afkoelen:

  • Wrijf je kat in met een vochtig washandje
  • Gebruik een kleine ventilator
  • Zorg voor gemakkelijke toegang tot zoet water
  • Gebruik een koelmat voor huisdieren
  • Zorg ervoor dat je kat goed verzorgd is
  • Houd koele vloeren onbedekt

Slapen met uitgestrekte poten

Een kat die slaapt met zijn poten uitgestrekt lijkt op een schattige vliegpositie. Verdelend kattenpoten kunnen katten helpen snel te ontsnappen als ze zich bedreigd voelen. Als zodanig geeft het ook aan dat de kat zich kwetsbaar kan voelen als gevolg van ziekte.

tabby kat slapen met uitgestrekte poten

De broodpositie

Wanneer katten op hun buik liggen met hun poten en staarten onder hun buik, staat dit bekend als de kattenbroodpositie. Deze positie is gebruikelijk voor korte dutjes en is meestal een teken dat je kat een comfortabele rust krijgt.

witte en grijze kat in broodpositie
Het Brood

Het kan echter ook wijzen op ongemak in de poten van uw kat. Veel voorkomende pootproblemen zijn open wonden, ingegroeide klauwen en scherpe voorwerpen die in het voetzoolje vastzitten.

Het is belangrijk om de poten van je kat te inspecteren, vooral als je merkt dat ze ook mank lopen. Houd er rekening mee dat het het beste is om te wachten tot je pelsbaby wakker wordt voordat je zijn poten aanraakt.

grijze kat opgerold als brood slapend op de bank

3. Plat slapen op hun rug

Als je een aanhankelijke kat hebt die overdag liefdevol is en dan op zijn rug slaapt, is het meestal geen probleem. Het kan zelfs suggereren dat uw kat zich veilig voelt en u vertrouwt door zijn voetzolen en buik bloot te laten.

kittten slaperig op houten tafel slapende kat posities

Aan de andere kant, als uw kat plat op zijn rug slaapt, kan hij ook aangeven dat hij zich bedreigd of kwetsbaar voelt. Door op deze manier te liggen, heeft de kat zowel zijn klauwen als tanden klaar om zichzelf te beschermen.

Als een kat waarschuwingssignalen vertoont, zoals langdurige perioden van verbergen en agressie, kan dit erop wijzen dat hij de behoefte voelt om alert te zijn.

sokoke kat gapen

Het is van vitaal belang om uw dierenarts te bezoeken voor onmiddellijke behandeling, omdat dit kan wijzen op medische ziekte, fysieke pijn of verwondingen.

4. Kat slaapt met één oog open

Katten zijn zeer intelligente dieren en het vermogen om met hun ogen open te slapen is een andere geniale eigenschap. Hoewel het misschien een beetje vreemd lijkt, is het gebruikelijk dat katten dit doen tijdens het rusten.

Als zowel roofdieren als prooien moeten katachtigen het grootste deel van de tijd alert zijn, zelfs tijdens hun dagelijkse dutjes.

kat met één oog open

Dit intrigerende vermogen van katten wordt unihemisferische slow-wave slaap genoemd. Het treedt op wanneer een kat slaapt met één oog dicht en de ene helft van zijn hersenen rust terwijl de andere helft volledig bij bewustzijn is.

Zieke katten kunnen echter ook op deze manier slapen als gevolg van oogaandoeningen. Het kan pijnlijk zijn voor uw kat om één oog open te houden en u zult waarschijnlijk andere tekenen opmerken, zoals rode en gezwollen ogen, oogafscheiding en overmatig knipperen.

Een veel voorkomende oogaandoening waar katten aan lijden is conjunctivitis. Het kunnen echter ernstigere aandoeningen zijn zoals hoornvlieszweren, uveïtis of glaucoom.

witte kat met één blauw en één amberkleurig oog

Een kat kan ook slapen met één oog open om te voorkomen dat hij in een diepe slaap valt als gevolg van ademhalingsproblemen. Bovendien kan het wijzen op een urineweginfectie, omdat de kat mogelijk een snelle reis naar de kattenbak moet maken.

Als u deze symptomen opmerkt of een gesloten oog heeft wanneer u wakker bent, is het het beste om onmiddellijk uw dierenarts te raadplegen voor de juiste diagnose en behandeling.

5. Kat slaapt in foetale positie

Vergelijkbaar met de kat die zich opkrult in een balhouding, tzijn positie geeft katten warmte. Omdat de foetale positie katten helpt warmte vast te houden, kunt u merken dat uw kat op deze manier slaapt tijdens koude dagen.

Het kan er echter ook op wijzen dat de kat zich niet goed voelt of een verwonding heeft opgelopen. Om te bepalen of uw kat ziek is, kunt u de temperatuur controleren met behulp van een digitale thermometer die geschikt is voor huisdieren. Maar zorg ervoor dat je dit doet als je kat wakker is.

tabby kat slapen met staart

Als de temperatuur tussen 101 en 102 graden Fahrenheit ligt, wordt dit als normaal beschouwd. Als het echter boven de 104 graden Fahrenheit stijgt of onder de 99 graden Fahrenheit valt, vraagt het om een dierenartsbezoek.

De foetale positie kan ook suggereren dat een kat de delen van zijn lichaam beschermt die een verwonding hebben opgelopen. Om te controleren op ongemak of letsel, controleert u hoe goed uw kat beweegt na het ontwaken.

Onherkenbare dierenarts die oren van een kat met wattenstaafjes schoonmaakt.

Mogelijke kleine verwondingen zijn droge en gebarsten voetzolen en gevangen splinters. Als u geen fysiek probleem kunt zien, maar uw kat staat u niet toe om zijn poten aan te raken, is het het beste om uw dierenarts te raadplegen voor een diepgaand onderzoek.

6. Slapen op hun zij

Over het algemeen suggereert een kat die op zijn zij ligt een ontspannen en gelukkige kat. Het is een kwetsbare houding en geeft vaak aan dat uw kat een normale lichaamstemperatuur heeft.

Omdat katten de neiging hebben om zich te verstoppen als ze pijn hebben, slapen ze meestal niet op deze manier als ze onwel zijn.

tabby kat slapend op bankje

Er zijn echter uitzonderingen en bijslapen is niet altijd een goede zaak. Een kat die languit aan één kant ligt, kan erop wijzen dat hij moeite heeft met ademhalen of spierpijn ervaart.

In dit geval geven katten de voorkeur aan deze positie boven andere die druk op hun longen kunnen uitoefenen, zoals plat op hun buik liggen of opgerold in een bal. Als uw kat ademhalingsproblemen heeft, hoort u hem piepen en diep ademhalen.

gember kat slapen op rood kussen

Andere tekenen waar je op moet letten zijn mank lopen, hijgen, moeite hebben om in hun kattenbak te komen en weigeren te rennen of te klimmen. Als uw kat constant op zijn zij slaapt met andere symptomen, is het het beste om zo snel mogelijk een dierenartsafspraak te maken.

7. Kat slaapt in gehaktbroodpositie

De gehaktbroodpositie lijkt op de broodpositie. Het is wanneer katten in een gebogen positie liggen met hun rug naar boven gebogen en poten onder hun lichaam. Ze zullen ook hun hoofd naar beneden gericht hebben met hun kin op de grond.

tabby kitten slapend op een krukje

Hoewel het een onschuldige en gezellige pose lijkt, slapen zieke katten vaak op deze manier. Als u merkt dat uw kat onregelmatig ademt in deze positie, moet u uw pelsbaby laten onderzoeken.

Deze positie kan er ook op wijzen dat een kat lijdt aan ernstige ziekten zoals chronische nierziekte (CKD). CKD komt vaker voor bij oudere katten. Dus als je een oudere kat hebt, is het het beste om onmiddellijk de aandacht van de dierenarts te zoeken.

8. Slapen met andere katten

Als je een paar katten in huis hebt, is het extreem vertederend om ze samen geknuffeld te vinden. Katten die in hetzelfde huishouden opgroeien, vormen vaak een onbreekbare band. Ze zullen samen slapen en elkaar verzorgen.

talloze katten slapen in een mand

Het vinden van twee katten die samen slapen is niet zorgwekkend. Maar als de ene wakker is terwijl de andere kat slaapt, kan dit wijzen op een onderliggend probleem. Het kan zijnuggest dat de snoozende poes de ander vraagt om over hen te waken.

Hoewel katten liefdevol kunnen zijn voor hun harige vrienden, zijn ze ook territoriaal en onafhankelijk. Dus als je kat hulp zoekt bij de ander, kan dit erop wijzen dat hij wanhopig op zoek is naar bescherming.

twee tabby kittens slapen

9. Kat slaapt in dezelfde positie

Katten slapen graag in verschillende posities, van strak opkrullen tot op hun zij liggen. Deze schatjes houden ervan om zich op allerlei manieren te nestelen.

Dus als u merkt dat uw kat de hele tijd in dezelfde positie slaapt, kan dit suggereren dat uw kat ziek is.

tabby kat slapen in deken

Als uw kat bijvoorbeeld de hele tijd opgerold in een bal in een warme omgeving slaapt, kan dit erop wijzen dat hij het constant koud heeft en het risico loopt onderkoeld te raken. Aan de andere kant, als uw kat zich opkrult tijdens het ene dutje en languit slaapt op het volgende, is er weinig reden tot bezorgdheid.

Evenzo kan constant slapen met hun ogen open erop wijzen dat katten een oogaandoening hebben in plaats van alleen unihemisferische slaap te beoefenen.

Het is dus belangrijk om de frequentie van de slaaphoudingen van uw kat te controleren, vooral wanneer deze gepaard gaan met andere tekenen van ziekte.

tabby kat slaapt met poot over oog

Andere tekenen dat uw kat ziek kan zijn

Katachtigen onthullen zelden wanneer ze pijn hebben. Sommigen zullen misschien zeggen dat ze het zien als een teken van zwakte. Als zodanig is het belangrijk om de slaapposities van je harige vriend en hun frequentie in de gaten te houden.

Er zijn ook andere tekenen die u kunnen helpen bepalen of uw kat ziek is. Hier zijn enkele van de meest voorkomende tekenen en symptomen van een zieke kat.

1. Gedragsveranderingen

Als uw kat overdag meestal erg actief is, kan constant slapen een teken van ziekte zijn. Een ander teken van stress bij zieke katten is overmatige vocalisatie.

grijs katje dat 's nachts miauwt

Over het algemeen miauwen katten niet zonder reden. Dus als u merkt dat uw kat met u probeert te communiceren, is het het beste om naar hem te luisteren en hem nauwlettend in de gaten te houden.

Andere zorgwekkende gedragsveranderingen zijn grommen, sissen, weerstand tegen aanraking en spinnen zonder reden.

2. Verandering in eetlust

Als u een verandering opmerkt in de eetlust en voedingsroutine van uw kat, kan dit erop wijzen dat uw pelsbaby ziek is. Als uw kat bijvoorbeeld een verlies van eetlust ervaart en in de gehaktbroodpositie slaapt, kan hij last hebben van nierfalen.

twee Schotse kittens schuiven melk uit kom

Een verlies van eetlust kan een teken zijn van gezondheidsproblemen, zoals darmproblemen, infectie, tandheelkundige problemen of kanker. Aan de andere kant kan een verhoogde eetlust erop wijzen dat uw kat lijdt aan diabetes mellitus.

Het is altijd het beste om de voedingsgewoonten van uw huisdier te controleren en uw dierenarts te bezoeken voor een nauwkeurigere diagnose.

3. Verminderde verzorging

Katten genieten van een goede verwensessie en zullen elke dag enkele uren bezig zijn met zichzelf schoonmaken. Dus wanneer hun zelfverzorging stopt, kan dit een teken zijn dat er iets mis is.

toyger kattenverzorging

Wanneer een kat zich gestrest voelt, kan dit resulteren in verminderde verzorging. Een kat die zichzelf helemaal slordig laat worden, kan echter iets ernstigers signaleren.

Een mogelijke reden voor veranderingen in het verzorgingsgedrag van katten is dat het hen pijn kan doen. Enkele van de onderliggende problemen hiervoor kunnen gezwollen gewrichten, artritis en gebitsproblemen zijn.

grijze kat likt zijn voorpoten

Als alternatief kan overmatig likken ook een signaal zijn dat uw kat pijn heeft. Uw kat probeert misschien verlichting te brengen in het getroffen gebied.

4. Verlaagd activiteitsniveau

Lethargie is een veel voorkomend teken van een zieke kat, vooral als het een relatief actief ras is. Wanneer katten een laag energieniveau hebben, zijn ze minder speels en slapen ze vaker.

Schattig klein rood katje slaapt op bont witte deken

Veel voorkomende oorzaken van verminderde energie bij katten zijn infecties en koorts. Als uw kat een beetje down lijkt en een gebrek aan reactie vertoont, kan dit zijn omdat al zijn energie naar zijn immuunsysteem gaat om het specifieke probleem te bestrijden.

Uw kat kan ook weinig energie ervaren als gevolg van pijnlijke gewrichten of verwondingen. Het is het beste om uw dierenarts te raadplegen als u een significante vermindering van activiteit of ongemak opmerkt.

witte kat die slaapt in menselijk bed met koffie

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

Laatste gedachten over slaapposities van een zieke kat

De slaaphouding van een kat kan gewoon een persoonlijke voorkeur zijn. Huisdierouders moeten er echter altijd voor zorgen dat hun kleine bontbaby niet lijdt. Een manier waarop je dit kunt doen, is door aandacht te besteden aan hun slaapgewoonten.

Een kat zal subtiel tekenen van ziekte vertonen, dus houd zijn lichaamstaal en gedrag goed in de gaten. Voor meer informatie over kattenslaapgewoonten, bekijk deze gids over waarom katten met één eigenaar slapen.

Dierenarts luistert naar kattenhart
.

Gerelateerde links:

Kun je verkouden worden van een kat?

Waarom ruiken katten lekker?

Deze kat slaapt wanneer ziekpost affiliate links bevat. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.