Sokoke Cat: 12 feiten () over deze zeldzame katachtige schoonheid

Hoewel er veel kattenrassen zijn die zijn geclassificeerd als “zeldzaam” of “exotisch”, zijn er maar weinig te vergelijken met de verbluffende looks van de Sokoke-kat. Deze ongrijpbare kat kan je verrassen met zijn charmante persoonlijkheid, mooie jas of eigenzinnige capriolen.

Sokokes kunnen zeker worden vermeld onder de duurdere kattenrassen, mede dankzij hun zeldzaamheid. Er is veel te weten, te leren en lief te hebben over dit zeer mysterieuze ras, dus kom langs terwijl we alles ontdekken wat er te weten valt over de Sokoke.

twee sokoke katten

Dingen die je moet weten over Sokoke Cats

1. Waar is Sokoke: een geschiedenis en achtergrond

Hoewel veel kattenrassen onderscheidende, ingewikkelde achtergrondverhalen hebben met royalty’s (kijkend naar jou, Khao Manee), is de Sokoke veel nuchterder. Niets te fancy of obscuur in de geschiedenis van deze klauwkat, maar misschien heeft hun mysterie meer te maken met hun zeldzaamheid.

Namen en nummers: een oorsprongsverhaal

De eerste Sokoke-katten werden gevonden in het grotere Arabuko-Sokoke-bos (zie je trends?). Een natuurkunstenaar en paardenfokker genaamd Jeni Slater ontdekte een nest van de schatjes in haar achtertuin. Ze waren duidelijk huiselijk, want ze waren vrij brutaal en gewend aan menselijke interactie.

Vervolgens heeft ze een paar van de kittens met de hand grootgebracht met wat hulp van haar personeel. Later nam Slater er zelf een aantal mee naar Europa en importeerde een paar figuranten. Dit vormde de eerste basis waarop dit ras van knuffelwantsen was gebouwd.

Geschiedenis van het zeldzame ras

Zoals hierboven vermeld, haalden de Sokoke hun naam uit het bos waar ze werden ontdekt. Enkele andere namen die de Sokoke in de loop der jaren ook heeft gekregen, zijn Afrikaanse korthaar en Sokoke Forest Cat.

Het bos ligt in het kustgebied van Kenia, in de buurt van Mombasa, en was de thuisbasis van een lokale Keniaanse stam genaamd de Giriama. Sommige mensen geloven dat de Sokoke de heilige kat van de stam was en dat ze erg aanhankelijk waren tegenover de katten.

teigetje sokoke kat
Teigetjes

In relatie tot – Familie van de Sokoke

Hoe onderscheidend de Sokoke ook is, het is heel goed mogelijk dat ze ook verwant zijn aan verschillende andere natuurlijke kattenrassen. Een van deze relaties is de verwilderde Lamu-kat, een eilandbewonende katachtige van verder naar het noorden langs de Keniaanse kust. Een ander naast familielid zou de mooie Egyptische Mau kunnen zijn, met hun gevlekte luipaardachtige jassen.

Fokken of niet fokken

De Sokoke is een natuurlijk kattenras, wat betekent dat ze vrij zijn gefokt en “gemaakt” met natuurlijke middelen. Ze zijn niet ontworpen of gemaakt van specifieke rassen, zoals de Nertsenhuid of de Toyger. Ze zijn afstammelingen van een ras van vrij rondlopende wilde katten uit Kenia.

twee sokoke katten knabbelen

Ze staan momenteel bekend als een van de zeldzaamste rassen van huiskatten ter wereld, vanwege hun beperkte fokkerij en relatief onbekende status. Deze spinnende katten zijn de belichaming van “wild mysterie”.

Ze werden voor het eerst erkend als een officieel ras in 1993 door de FIF, maar vandaag worden ze volledig erkend door vier organisaties. Dit zijn enkele van de grootste, beste kattenliefhebbers over de hele wereld, en omvatten:

  • TICA – De Internationale Kattenvereniging
  • FIF – Federatie Internationale Feline
  • CCA – Canadese Kattenvereniging
  • GCCF – Raad van Bestuur van de Cat Fancy (Verenigd Koninkrijk)

2. Sokoke Uiterlijk: Mooi aan de buitenkant

De Sokoke heeft een behoorlijk opvallende kwaliteit aan zijn uiterlijk. Het zijn geen doorsnee kitties, omdat ze wel een beetje een “wildere” look hebben voor hun jassen en patronen. Dit is mede te danken aan hun oorsprong in het bos. Deze knallers hebben een paar gemeenschappelijke handelsmerken die hen onderscheiden van de algemene kattenpopulatie.

3. Exotische looks

De lokale bevolking in Kenia noemde ze Kadzonzo wat in het Engels ‘boomschors’ betekent. Dit komt door de schilderachtige, ringachtige markeringen die over hun lichaam kruisen. Ze hebben ook een aantal ongewoon lange oren, evenals een taps toelopende staart.

Deze, in combinatie met hun hoge jukbeenderen en lichtgroene of amberkleurige ogen geven ze een opvallende gevel. Ze hebben vergelijkbare markeringen als Bengalen en Egyptische Maus, twee van de andere kattenrassen met exotische vachtpatronen.

4. Een jas om voor te sterven

Over het algemeen zijn hun jassen vrij kort, met minimale ondervacht (dankzij hun warme oorsprong in Kenia). Dit maakt ze een koud kunstje bij het verzorgen, omdat het verharingsseizoen niet te veel niezen en allergieën met zich meebrengt.

De Sokoke is meestal bruin van kleur, met goed gedefinieerde tabby-markeringen en een verscheidenheid aan patronen en vormen die hun jassen kunnen sieren. Een zachte kattenborstel zou het perfecte hulpmiddel zijn om ze te helpen verzorgen, waardoor je een kans krijgt om een band op te bouwen met je mooie katachtige.

twee sokoke katten zwart en wit

5. Slanke kat – Slinky en slank

Sokokes zijn een middelgroot ras van klauwmonster, met een slanke en atletische bouw. Hun lichamen zijn vrij dun en lang, met lange benen en een vrij klein hoofd. Ze zien er zeker uit als een “exotische jager” en je kunt ze vaak een onzichtbare prooi rond het huis zien besluipen.

Het zijn lenig katten, erg behendig op hun voeten, dus wees voorbereid om heel vaak te worden besprongen!

6. Sokoke Quirks – Mooi van binnen

Quirky begint deze domme katten niet eens te beschrijven, omdat ze een aantal serieus prachtige persoonlijkheidskenmerken hebben in combinatie met gekke capriolen. De Sokoke heeft een unieke kijk op het leven en is zeker iets om op voorbereid te zijn als je er een mee naar huis neemt.

sokoke kat op krabtoren

7. Tip-Toeing in je hart

Een van de grappigste aspecten van hun speciale merk coo-coo is hun gang. Ze lopen niet rond zoals de meeste katten, in plaats daarvan lopen ze door het huis. Dit is te danken aan hun langere achterpoten en het is een lust voor het oog.

Deze steiger kan heel schattig zijn om naar te kijken, dus trakteer ze op een heerlijke snack om je waardering te tonen.

Leuk weetje: Sokokes kan eigenlijk heel wat verschillende trucs worden aangeleerd, zoals apporteren of leren lopen aan de lijn.

8. Dus (koke) Blij om je te ontmoeten!

Deze kattenliefhebbers zijn heel erg de sociale Sallys van de kattenwereld. Ze houden absoluut van aandacht en genegenheid en zullen niet verlegen zijn om het te uiten. Sokokes zijn dolende katten en zijn vaak te zien terwijl ze hun mensen aan de deur halen met een tjilpende groet.

Ja, ze zijn vocale katten en houden ervan om met hun familie of zelfs andere katten te praten. Het is gemakkelijk om verliefd op ze te worden, omdat ze je gemakkelijk charmeren. Het duurt niet lang of je bent helemaal om hun staart gewikkeld. Ze zijn er absoluut dol op om je door het huis te volgen, dus wees voorbereid om te ontwijken terwijl deze harige raketten rond je voeten zoemen.

teigetje sokoke kat
teigetje sokoke kat

9. Stimulatiestation: een kattenspeeltuin

Hun hondachtige uitbundigheid maakt ze een genot om in huis te hebben, zolang je maar bereid bent om ze te vermaken. Het zijn nieuwsgierige katten en zullen van alles en nog wat verkennen. Ze zullen overdag wat extra stimulatie nodig hebben vanwege deze nieuwsgierige persona.

Speelgoed, toverstokken, ballen, puzzels en andere interactieve kattengadgets zijn je beste gok om hen (en jij) gezond en gelukkig te houden. Omdat ze zo’n energiek ras zijn, is het het beste om ze alleen te adopteren als je in staat bent om hun zoomies en andere dwaze capriolen bij te houden.

sokoke kittens

10. Altijd klimmen

Als het gaat om klimmen, lijkt het erop dat Sokokes en Bengalen zeer nauw verwant moeten zijn. Sokokes zijn, net als hun luipaardgevlekte neven en nichten, fervente klimmers en houden er absoluut van om elke centimeter van je huis te verkennen, verticaal of horizontaal.

Hun atletische bouw biedt hen behoorlijk wat springpotentieel, dus kattenbomen met meerdere niveaus of een aantal slim verdeelde planken zijn essentieel om ze gelukkig te houden. Vergeet niet dat zelfs als je dit soort “hoogtestimulatie” niet biedt, je Sokoke het nog steeds zal opzoeken. Wees dus niet verbaasd om ze bovenop de keukenkastjes of de koelkast te zien.

Een geweldige manier om ze op gang te krijgen, is door een speelkamer voor ze te hebben ga er gek van. U kunt een verscheidenheid aan speelgoed, gadgets, kattenbomen en platforms toevoegen die ze kunnen aanpakken. Ze passen absoluut niet in de stereotiepe kattenvorm van de hele dag slapen.

Fooi: Het hoeft niets bijzonders, bijzonders of duurs te zijn. Het installeren van slechts een paar basisplanken (verdeeld om maximaal plezier en platforming te bieden) is genoeg om je kat te laten springen en rond te zwerven.

sokoke kat teigetje
Teigetje de Sokoke Kat

11. Papa Liefste – Een kitten’s genot

Zoals gebruikelijk bij de meeste zoogdiersoorten, is het gebruikelijk dat vrouwtjes de belangrijkste ouderlijke rol vervullen. Als het echter om de Sokoke gaat, kan de papa-kat behoorlijk hands-on zijn (of is dat paws-on?) met de kittens.

Ze zijn vaak te zien nestelen in de doos met hun nest, zich hechtend aan de kleintjes. Ze delen deze verantwoordelijkheid, zodat de moeders een pauze kunnen nemen en kunnen herstellen. Het is een schattig iets om te zien, omdat ze oprecht aanhankelijk zijn voor de kittens en ze warm en veilig houden.

Het is vrij ongebruikelijk, vooral voor katten, dat de mannetjes helpen bij het opvoeden van de kittens. Het is ook vermeldenswaard dat, als ze met de kittens wordt achtergelaten, de moeder vaak enkele maanden kan wachten om haar kittens te spenen. Deze papa-katten verdienen zeker de prijs voor kattenvader van het jaar, voor hun geweldige bijdrage aan het gezin.

sokoke kat gapen

12. Baby’s en bontkinderen: Yay of Nay?

Over het algemeen zijn Sokokes erg zachtaardig en zullen ze het uitstekend doen met jonge kinderen. Ze houden van de aandacht en spelletjes die bij de jongere mensen horen, dus je Sokoke zal meer dan blij zijn om mee te spelen.

Vergeet niet om op te merken, zoals gezegd zijn ze een hoogenergetisch ras. Met alle gekke capriolen, speelsheid en behoefte aan sociale interactie, kunnen deze katten voor sommige mensen een beetje veel zijn.

Vooral in huishoudens met kleine baby’s of zeer jonge kinderen kan het moeilijk zijn om zo’n spitfire in huis te hebben. Hetzelfde kan gezegd worden voor een oudere eigenaar, een Sokoke zou niet de aanbevolen kat voor hen zijn.

Een geweldig ding om te weten is dat ze van gezelschap houden. Andere huisdieren zoals katten, honden of anderszins met bont bedekt zijn allemaal perfecte speelkameraadjes voor een domme Sokoke.

De Sokoke – De Beste Kat van de Mens

Dus daar hebben we het: de zeldzame Sokoke is een schatje dat met gemak en elegantie in je hart kan klimmen. Deze spraakzame Cathys worden in een mum van tijd het middelpunt van je huis. Het bijhouden van hun onnozelheid is gewoon een ander prachtig aspect dat je kunt verwachten met deze kookachtige kat.

Dus, als je klaar bent om een Sokoke in huis te halen, wees dan voorbereid op een gekke bundel plezier. Het verzorgen van een nieuw kitten kan ontmoedigend zijn, dus zorg ervoor dat je enkele nuttige tips en trucs leest om het gemakkelijk te maken. Als je dat eenmaal hebt geregeld, hoef je alleen nog maar Mr. Mittens naar huis te brengen!

sokoke kat met tanden uit

Deze Sokoke kat post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.