Waarom liggen katten op hun rug? () 7 Redenen

Wie houdt er niet van als zijn kat op zijn rug ligt? Het is toch een teken van ultra kalm en ontspannen om je heen zijn, toch? Het is ook ontzettend schattig. Maar wanneer je besluit om te proberen over hun buik te wrijven, krijg je vaak de woede en woede van alle katten in de geschiedenis. Dus waarom liggen katten op hun rug?

Geloof het of niet, een kat die op zijn rug ligt, kan wijzen op een aantal dingen die je misschien niet zou verwachten. Veel van hoe dit te interpreteren, houdt in dat je kijkt naar wat andere delen van het lichaam doen. De staart, gezichtsuitdrukking en benen spelen allemaal een rol bij het uiten van de emoties van uw kat.

Ja, lichaamstaal is heel erg een kattending en een onderdeel van veel van de beste kattengedragingen. Zoals de meeste van zijn houdingen, kan liggen op zijn rug betrekking hebben op vele stemmingen en intenties. Spel, rust, agitatie en zelfs oestrus kunnen allemaal een rol spelen.

Dus laten we eens kijken waarom katten op hun rug liggen, en misschien kunnen we deze prachtige wezens een beetje meer demystificeren in het proces. We zullen waarschijnlijk ook kunnen voorkomen dat je een ongewenste kras, beet of eeuwige vloek krijgt.

zilveren tabby kat op rug met poten omhoog

Afbeelding van Milada Vigerova via Pixabay

Waarom liggen katten op hun rug? 7 Redenen

1. Vertrouwen

De situatie die de meesten van ons willen voelen en geloven, is dat je kat je vertrouwt. Slechts af en toe, wanneer een kat op zijn rug ligt, kan dit het geval zijn. Maar zorg ervoor dat je de andere tekenen in acht neemt. Als je kat je rustig aankijkt en zijn staart niet flikkert, beschouw het dan als positief.

Nu is het tijd om voorzichtig te zijn met je aanpak. Een ruwe, snelle en grillige sprong naar zijn buik zal je geen plezier doen. Meer dan waarschijnlijk kan het de kat laten schrikken en het zal onmiddellijk dienovereenkomstig reageren, opspringen of erger nog, krabben en bijten.

Benader in plaats daarvan rustig en let op tekenen van staartbewegingen. De stemming van een kat kan onmiddellijk veranderen van betrouwbaar naar geagiteerd. Als je kat een buikwrijving toestaat, ga er dan niet vanuit dat het voor altijd kan doorgaan.

zwarte Siberische kat die op zijn rug ligt

2. Spelen (of kattenkwaad)

Een kat die in de stemming is voor spel of kattenkwaad is net zo moeilijk te weerstaan als elke andere. Plotseling floept het voor je neer, ogen opgesloten op de jouwe, staart trillend en zacht miauwen of spinnen afkomstig uit zijn mond.

De verleiding is groot om met je handen te benaderen. En dat zou een vergissing zijn. Je kat wil spelen en speelt altijd met klauwen en tanden. Red je handen en investeer in een toverstokje of iets dergelijks.

Uw kat zal graag zijn energie besteden aan het vangen van de “muis” of “vis” aan het einde van het touw. Als alternatief kunnen sommige knuffels ook geschikt zijn. Meestal is een met kattenkruid doordrenkt knuffelstuk van een soort voldoende.

Als bonus zal het overtollige energie verbranden, waardoor een mogelijke knuffel later mogelijk is zonder rusteloze complicaties.

slaap-kat-kussen

Afbeelding van Jim Black via Pixabay

3. Geluk

Van tijd tot tijd zal uw kat op zijn rug liggen of slapen, alleen maar omdat hij tevreden is. Beschouw dit als een teken dat je een comfortabele en veilige ruimte in je huis hebt gecreëerd. Katten kunnen lang slapen – tot 15 uur per dag. Dus waarom zou je het niet tevreden laten zijn in zijn diepste Z-tijd?

Af en toe kan de kat in een zonnestraal slapen, zijn buik openen voor warmte of zichzelf laten afkoelen. Zelfs wij als mensen kunnen een warme buik of een koelere buik op een warme dag waarderen. Houd er ook rekening mee dat de poten van een kat helpen bij het koelen, dus als zijn poten ook in de lucht zijn, is de kans groot dat hij zich gewoon geweldig voelt!

tabby Siberische kat die op zijn rug op een bank ligt

4. Agitatie

Naast het liggen op zijn rug, zodat het alle vier de klauwen kan gebruiken, zullen geagiteerde katten gerichte, verwijde ogen vertonen die naar je staren en afgeplatte oren. Benader niet, vooral als de kat ook gromt of kreunt. Hoe moeilijk het ook is om een kat te trainen om niet te bijten, het zal nog moeilijker zijn als de kat in een state van angst.

Agitatie kan in sommige gevallen worden gelezen als agressie. Als de ogen van uw kat op u gericht zijn, verlaat u de kamer of probeert u de aandacht naar iets anders af te leiden. Probeer op zijn minst aan te geven dat je niet geïnteresseerd bent in interactie.

waarom liggen katten op hun rug schildpad kat op rug

Afbeelding van ivabalk via Pixabay

5. Oestrus

Ten eerste, als uw kat is gesteriliseerd, zal dit geen factor zijn. Niet-betaalde vrouwelijke katten die in hun loopsheidscyclus komen, zullen soms een bereidheid tonen om te paren door op hun rug te vallen. Dit gaat meestal ook gepaard met andere tekens.

De kat zal vocaliseren met luid, lang gejammer. Dit zal vooral gebeuren wanneer mannelijke katten in de buurt zijn. Je kat zal ook aandachtiger het huis uit willen. Aan de andere kant van de medaille kun je merken dat je een paar mannelijke kattenbezoekers ontvangt.

Van uw kant is het de moeite waard om te weten dat uw kat gedurende deze tijd niet op de buik (of helemaal niet) wil worden aangeraakt. Met zijn hormonen die welig tieren, is je kat op dit moment een beetje onvoorspelbaar en gevoelig. Waarschijnlijker dan niet, zal het proberen om fysiek met haar te communiceren resulteren in een op klauwen en tanden gebaseerde reactie.

lynx wijst siamees op zijn rug

6. Defensieve houding

Als je ooit twee katten hebt zien spelen, weet je hoe de ene soms op zijn rug gaat liggen terwijl hij “wacht” tot de andere aanvalt. Dit is een defensieve houding die een kat soms als tactiek zal gebruiken. Het kan dit zelfs doen als het een vreemdeling, kat of hond is tegengekomen.

Hoewel het een onderdanige houding veinst, kan het in werkelijkheid lastig zijn om een onwetend slachtoffer naar zijn ondergang te lokken. Trap er niet in. Nogmaals, de kat zal alert lijken en zijn staart zal (waarschijnlijk) trillen. Het lijkt klaar om te springen, ook al ligt het op zijn rug.

Deze houding biedt een aantal voordelen voor de kat in kwestie. Om te beginnen heeft het toegang tot de wapens van al zijn poten. Het kan zijn tegenstander naar beneden slepen door hem te grijpen. Tegelijkertijd zullen zijn dodelijke achterpoten eruit schoppen en krabben.

Wat dat betreft moeten nieuwe eigenaren zich ervan bewust zijn dat de achterpoten van een kat extreem gevaarlijk zijn. Traditioneel gebruikten wilde katten deze om de borst of buik van een prooi open te scheuren terwijl deze zich met zijn voorpoten vasthield.

gember kat in hangmat
gember kat in hangmat

Afbeelding van Dorothe via Pixabay

7. Gewoon rusten

Laten we een beetje uitbreiden op de slapende kat op zijn rug. Hoewel het enigszins ongebruikelijk is, is het bekend dat het gebeurt, en het is schattig. Wanneer dit gebeurt, film je een video met je telefoon en kijk je hoe de YouTube-hits binnenkomen.

Katten hebben de neiging om veel posities te proberen om in te slapen. Op zijn rug lijkt net zo’n goede houding als alle andere, en waarom niet? De staart zal stil zijn, de ogen gesloten en de ademhaling zacht.

Wat je ook doet, verstoor het kattenslaapje niet. Niemand wil dat een goede nachtrust ruw wordt onderbroken. Bovendien zal een defensief instinct waarschijnlijk in werking treden als het schrikt, en je handen zullen de gevolgen ondervinden. Zoals gezegd, neem gewoon de video. En probeer daarbij geen geluid te maken.

lynx punt siamese op rug met poten omhoog

Niet alle katten houden ervan om op hun rug te liggen

Met al het bovenstaande gezegd, is het vermeldenswaard dat de meeste katten niet zullen genieten van een lange rust op hun rug voor de vreugde ervan. Katten vinden het over het algemeen ongemakkelijk en het biedt een kwetsbaarheid, omdat zijn buik als een zwak punt wordt beschouwd.

Zijn wilde afkomst probeert over het algemeen zijn buik te beschermen. Bovendien betekent de alerte aard van een kat dat hij minder snel zal kunnen reageren op een alarm of plotselinge situatie. Katten slapen vaak in een gekrulde positie, op hun buik, zittend sphynx-achtig, enzovoort. Voor een volledige uitleg van veel van deze posities, zie dit artikel over slapende kattenposities.

gember kat liggend op zijn rug

Afbeelding van Serge Jové via Pixabay

Conclusie

Met dien verstande dat katten om verschillende redenen op hun rug liggen, kunnen uw handen en andere lichaamsdelen veiliger zijn. De sleutel om te weten wanneer het veilig is om met uw kat in deze positie te spelen, is door te kijken naar alle andere tekenen die bij de houding horen.

Meestal zijn een flikkerende staart, verwijde pupillen en ogen die op je zijn gericht slechte tekenen. Dit betekent dat ze klaar zijn om te springen, hetzij door agitatie of speelsheid. Wat het geval ook is, het is altijd veiliger om voorzichtig te zijn als het gaat om je handen en de klauwen en tanden van je kat. Investeer in goed speelgoed en vermijd de vraag helemaal.

Bengaalse kat die op zijn rug ligt.

Dit waarom katten op hun rug liggen, kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.