Corgi’s en katten: 15 dingen die u moet weten

Overweeg je om een corgi te adopteren? Of misschien heb je een corgi en overweeg je een nieuwe kat aan te schaffen. Zullen ze met elkaar opschieten? Of begin je een viervoetige oorlog?

Velen van ons houden van onze huisdieren en het is niet ongebruikelijk dat we er meer dan één hebben. Soms bieden we zelfs huizen voor meer dan één soort (onze partners niet meegerekend). Als katteneigenaar wil je er zeker van zijn dat als je een hond krijgt, deze geschikt is voor je thuissituatie, vooral als je al een harige katachtige hebt.

Sommige rassen kunnen beter overweg met katten dan andere, lijkt het voor de hand liggend om te zeggen. Maar daarnaast heeft veel van de vraag of een huisdiervriendelijk huishouden werkt te maken met het feit dat de omgeving in de eerste plaats geschikt is voor hen.

Laten we eens kijken hoe de geliefde corgi omgaat met katten. Hier zijn 15 dingen die u moet weten over corgi’s, om te begrijpen hoe en waarom ze passen in uw thuisopstelling met uw kat (of niet).

corgi in bandana en zonnebril met grijze kat in auto

Corgi’s en katten: een algemene opmerking over katten en honden

Honden en katten zijn ’s werelds meest voorkomende huispets. Maar elk van hen heeft verschillende rassen en persoonlijkheden om mee te gaan. Duitse herders en golden retrievers worden vaak gezien als geweldige sociale dieren, die vrij vriendelijk de ruimte delen met bekende katten.

In werkelijkheid is het niet te generalistisch om te zeggen dat de meeste rassen van huishonden kunnen overweg met de meeste kattenrassen, gezien de juiste voorbereiding en situatie. Omgekeerd kunnen dingen vreselijk misgaan met slecht gesocialiseerde huisdieren. In het geval van de corgi worden ze in dit opzicht niet als bijzonder lastig beschouwd.

Dat gezegd hebbende, het is niet alleen een kwestie van ze in dezelfde kamer gooien en hopen op het beste. In het belang van zowel uw kat als de corgi, is het een goed idee om vertrouwd te raken met het ras en met manieren om ze te laten wennen aan de nieuwe situatie.

grijze kat en corgi hond in een veld met rode bloemen

Wat u moet weten over Corgis

Pembroke Welsh Corgi’s zijn schattige, donzige ballen van genot. Op de meeste dagen. Ze hebben korte, stompe benen, met relatief robuuste lichamen. Misschien vanwege hun relatief grote stammen hebben ze de persoonlijkheden van grote, zelfverzekerde overheersers van een kamer.

De beroemdste eigenaar van corgi’s is misschien wel koningin Elizabeth II, wiens beroemde corgi-bende altijd om haar heen hangt als ze in haar huis in Buckingham Palace is. Naar verluidt heeft ze er door de jaren heen meer dan 30 gehad.

1. Corgi Persoonlijkheid

Corgi’s zitten vol energie en vinden het niet erg om hun aanwezigheid in een kamer uit te oefenen. Het zijn zelfverzekerde honden en houden ervan om rond te rennen om alles en iedereen te controleren. Sommigen zeggen dat dit enthousiasme (of gebrek aan aandachtsspanne) en kinetische energie hen een uitdaging maakt om te trainen. Anderen houden vol dat ze ideale huisdieren zijn voor degenen die genieten van een beetje gekkigheid en leven van hun huisdieren.

In werkelijkheid is hun onstuimige aard misschien niet geschikt voor elk type hondenbezitter. Ze kunnen een huis gaan domineren en ze hebben veel aandacht, genegenheid en energie van jou als eigenaar nodig, vooral als ze jong zijn.

Als je echter de juiste soort huisdiereigenaar bent, zorgt een corgi voor een ongelooflijke metgezel, bereid om net zoveel voor je te zorgen als voor jou. Het is een kleine hond met een voorliefde voor kattenkwaad en een grote blaf.

2. Corgi’s lijden aan verlatingsangst

Sommige honden zijn blij om hun eigen leven te leiden, zelfs binnen een huishouden. Corgi’s zijn dit soort honden niet. Ze moeten betrokken zijn bij alles wat je doet. Ze hangen rond terwijl je slaapt, begeleiden je naar de badkamer en begeleiden je bij het ontbijt. Ze zullen ook willen gaan wandelen (intrekbare riemen zijn geweldig voor hen), zitten aan het diner … corgi’s houden ervan om altijd bij je in de buurt te zijn.

Om deze reden zijn velen van mening dat corgi’s niet ideaal zijn voor mensen die veel tijd weg van huis doorbrengen. Ze hebben eigenlijk last van angst als ze te lang alleen worden gelaten. Ze kunnen overmatig blaffen of destructief worden door te kauwen op andere dingen dan hun kauwspeelgoed in uw huis.

corgi en Britse korthaar kat onder deken

Misschien is dit de reden waarom je denkt dat het hebben van een corgi in de buurt goed zal zijnd voor je kat, of dat een kat goed kan zijn voor een corgi. Het is echter niet zo eenvoudig als alleen iemand voor gezelschap hebben.

3. Corgi’s zijn behoorlijk bossig

Het lijkt misschien in strijd met wat zojuist werd genoemd, maar corgi’s zijn fel onafhankelijk denkende honden. Als je er niet in slaagt om de sociale discipline bij te brengen die nodig is om in je huis te wonen, is de kans groot dat de corgi het gewoon overneemt. Het zal dan zelf bepalen wie en wat acceptabel is. En de kat mag de lijst niet halen.

4. Corgi Blaffen

Een paar factoren spelen een rol met betrekking tot blaffen. Corgi’s blaffen graag. Ze lijken overal naar te blaffen. Ze blaffen zelfs als ze te lang alleen worden gelaten. Gedragstraining rond blaffen richt zich op het conditioneren van corgi om niet te blaffen naar iets onbekends. Het houdt in dat je je op je gemak voelt bij vreemden en andere dieren, vooral honden.

5. Corgi’s zijn herders (en grote waakhonden)

De neiging van een corgi om als het ware “de ruimte te bezitten”, maakt het een zeer goede waakhond. Ze zijn zich altijd scherp bewust van wat er aan de hand is. Alles wat ongewoon is, en de corgi zal waarschijnlijk reageren met alertheid of zijn enorme schors (dat is het echt, voor zijn grootte).

corgi en gember kat bij dierenarts

Hun alertheid kan heel goed voortkomen uit hun genetische geschiedenis. Ze werden vroeger gebruikt als herdershonden. Iets in hun genetisch geheugen triggert een instinct om te beschermen en te verzamelen. Als je goed observeert, kun je het zelfs bij eigenaren zien.

Rennen naast hun eigenaren is een kudde-instinct, en je kunt een corgi vinden die de familie verzamelt in een gemeenschappelijke sociale ruimte. Het houdt echt iedereen wel graag in de gaten.

6. Corgi’s hebben oefening nodig

Corgi’s hebben veel energie om te verbranden. Maar ze zijn klein en vereisen dus niet zoveel beweging als een grote hond. Wel moeten ze wat werk binnenhalen. Gelukkig zijn ze enthousiast over alles wat hardlopen, verzamelen en spelletjes vereist.

Een dagelijkse wandeling en af en toe een spelletje vangen met een bal in het park volstaan. Corgi’s zijn ook erg slim als het gaat om het leren van routines en trucs. Stimuleer de geest van tijd tot tijd voor een scherp, gelukkig huisdier. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen om agressieve energie weg te trekken van de kat.

Corgi’s en katten: wat te overwegen

Al het bovenstaande speelt in op wat je zou kunnen verwachten als je een corgi introduceert in een huis met een kat. Nogmaals, met een beetje kennis en paraatheid is de kans groot dat u erin slaagt om de persoonlijkheden, gewoonten en zwakheden van uw huisdieren met succes te integreren.

corgi kat en kind in een kartonnen doos

7. Corgi’s en katten zijn ongeveer even groot

Veel eigenaren houden geen rekening met de aspecten van grootte bij het koppelen van katten en honden. De algemene consensus lijkt te zijn dat honden van een vergelijkbare grootte als katten betere paringen zullen zijn. Corgi’s voldoen perfect aan deze eis, zelfs als hun persoonlijkheden suggereren dat ze anders geloven.

8. Corgi’s kunnen tevergeefs proberen de kat te hoeden

We noemden eerder het corgi-herdersinstinct. Corgi’s zijn bijzonder gevoelig voor hoeden wanneer ze omgaan met dieren die kleiner zijn dan zijzelf. In de meeste gevallen heb je dit probleem echter niet met katten. Als je ooit de uitdrukking hebt gehoord dat een bepaalde actie was “alsof je katten probeert te hoeden”, zul je begrijpen waarom.

9. Een Corgi kan een kat als een plaag zien

Hoe grappig het ook klinkt, een corgi kan een kleine kat beschouwen als een ongedierteachtige plaag. Het is een ander instinctief gedrag dat voortkomt uit de geschiedenis van de corgi als werkende boerderijhond. Terwijl het in die tijd misschien beschermde tegen muizen of ratten, kan een kat voldoen aan de algemene beschrijving van “vijand”.

corgi hond en Bengaalse kat

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

10. Corgi vs Cat Territory kan een probleem zijn

Een probleem dat zich kan voordoen tussen corgi en kat is territorium. Katten zijn van nature vrij territoriaal en zullen delen van het huis als hun eigen claimen. Corgi’s zijn onstuimig en nieuwsgierig en hebben zo’n beetje het gevoel dat ze toch de baas zijn. Als gevolg hiervan kunnen de twee tot wrijving komen rond wie i isn wie is ruimte.

Kattengedragsdeskundigen hebben het over katten die graag verhoogd willen worden. Als dit een optie in uw huis is, kan het op zijn minst een werkende oplossing bieden, zo niet een permanente. Corgi zijn klein genoeg om geen last te hebben voor een verhoogde kat.

Helaas betekent dit niet dat ze vrienden zullen zijn. U kunt nog steeds spanning vinden wanneer de kat beweegt.

11. De perfecte match maken

Als je het geluk hebt om dit goed te hebben gepland, is het beste advies om beide huisdieren samen in huis te introduceren als ze jong zijn – respectievelijk een puppy en een kitten. Zowel speelse als gastvrije naturen zullen een soort vroege band creëren.

Ze zullen gewend aan elkaar opgroeien en elkaar zelfs als onderdeel van de stam beschouwen, om zo te zeggen. Hun wederzijdse liefde voor jagen en jagen zal hen goed binden, waardoor ze goede speelkameraadjes worden. Kitty zal ook wennen aan die grote schors.

corgi hond en Britse kort haar kat spelen video spel

Als je de een aan de ander voorstelt als ze volwassen zijn, heb je meer kans op territoriale of instinctieve problemen. In dat geval, en als goede discipline en oefening niet helpen, moet u mogelijk een hondengedragsdeskundige raadplegen. In het ergste geval zijn de individuele persoonlijkheden van uw huisdieren mogelijk niet compatibel.

Aan de optimistische kant reageren corgi’s traditioneel heel goed op instructie en training.

Introductie van een Corgi vanuit het perspectief van de kat

Het is de moeite waard om rekening te houden met de persoonlijkheid van je kat voordat je een corgi aanschaft. Corgi’s zijn van nature speels en prikkelbaar. Ze hebben ook een enorme schors.

12. Corgi’s zijn speels en pittig

Een nerveuze kat zal niet genieten van een omgeving met zo’n wezen. Als het waarschijnlijk enorme hoeveelheden angst voor uw kat veroorzaakt, is het misschien niet het beste idee om een corgi in de mix te brengen.

Aan de andere kant zal een bijzonder dominante kat niet noodzakelijkerwijs vriendelijk zijn voor een nieuwe bazige schreeuwlelijk in huis. En wanneer die corgi zich probeert op te dringen, kan dat resulteren in een aantal lelijke confrontaties.

In veel gevallen kan het achtervolgen van de kat ook een verlangen zijn om te spelen. Helaas kan een onbekende kat dat niet waarderen. Hoe dan ook, het is geen geweldige situatie voor een van beide, of voor jou.

13. Zorg voor een ontsnappingsplan

Wanneer een kat kennismaakt met iets nieuws, heeft hij graag ontsnappingsroutes… voor het geval dat. Probeer ervoor te zorgen dat er een handig uitje is voor een kat, mocht de eerste ontmoeting niet verlopen zoals gepland. Als je corgi agressief wordt bij de eerste ontmoeting, kun je je concentreren op het corrigeren ervan terwijl je kat zich comfortabel heeft vastgezet.

corgi hond en langharige tabby kat in de sneeuw

14. Voedselgeschillen

Alle dieren hebben het potentieel om het oneens te zijn over voedsel en voederruimtes. Corgi’s tonen vooral geen respect voor wie de voerbak is. Het beste advies is om de voederzones en de dieren in het algemeen te scheiden bij het voeren.

Houd het kattenvoer buiten het bereik van meneer Corgi… hij zal het waarschijnlijk verknallen als niemand kijkt. Ook als je kijkt, eigenlijk.

15. Een korte opmerking over corgi’s en kinderen

Corgi’s zijn misschien niet ideaal voor gezinnen met zeer jonge kinderen, zelfs als uw kat erin slaagt een fatsoenlijke relatie op te bouwen met de schattige hond.

Corgi’s hebben de neiging om agressief te reageren op wat ze waarnemen als onrustig gedrag, zoals kinderen die rondrennen en schreeuwen. Als er een sterk kudde-instinct optreedt, kunnen ze zelfs agressief proberen de kinderen te laten bewegen waar ze willen. Menig gesneuvelde hiel is hierdoor gemeld.

Dit is niet altijd het geval, maar het is een bekend gedrag in het ras.

Laatste gedachten over Corgi’s en katten

Met een beetje socialisatie en voorbereiding zouden Corgi’s zonder grote problemen met katten moeten kunnen samenleven. Het kan enige tijd en geduld kosten voordat uw kat en corgi hun verschillen als het ware hebben uitgewerkt.

Op voorwaarde dat ze allebei een goede persoonlijkheid hebben en genoeg ruimte om om elkaar heen te manoeuvreren wanneer dat nodig is, zullen ze niet botsen.

Met dat alles gezegd, onthoud alsjeblieft dat elke hond anders is en dat elk zijn of haar eigen eigenaardigheden zal hebben. Houd de eerste dagen goed in de gaten en onderneem vroegtijdig actie tegen eventuele problemen.

corgi's en katten op de bank

Deze corgi en katten post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.