Dromen katten? Wat katteneigenaren moeten weten

Gezien hoeveel tijd katten slapend doorbrengen, lijkt het redelijk dat ze dromen zouden hebben. Katten slapen gemiddeld 15 uur per dag – twee keer zoveel als mensen. Katten hebben slaap nodig om snel hun energie te herstellen en zich klaar te maken voor de volgende jacht. Hoewel gedomesticeerde katten niet hoeven of kunnen jagen, zijn ze nog steeds bedraad om dit te doen.

Ook is slaap van cruciaal belang voor katten om te overleven en in goede gezondheid te zijn. In wezen slapen katten om dezelfde redenen als mensen. Dus laten we het uitzoeken – Dromen katten ook?

witte kat die slaapt in menselijk bed met koffie

Do Cats Dream – Kattenslaapcyclus

Katten ervaren twee verschillende slaapfasen.

1. REM-slaap

Net als mensen dromen katten het meest waarschijnlijk in de REM-slaapfase. Hoewel uw kat in deze fase slaapt, kunt u uw kat delen van zijn lichaam zien trillen of zelfs piepen. De spiertrekkingen worden veroorzaakt doordat er tijdens deze fase signalen naar hun hersenen worden gestuurd.

Lichaamsbeweging wordt tijdens deze slaapfase uitgeschakeld. Zelfs als de poten van je kat trillen, zullen ze geen beweging maken in deze fase van de slaap.

twee witte kittens die half naast elkaar slapen

2. Diepe slaap

Als uw kat niet in de REM-slaap is, is hij in diepe slaap. Diepe slaap is wanneer je lichaam herstelt.

Dromen die optreden tijdens de REM-slaap zijn meestal langer, creatiever en gedetailleerder. Non-REM-dromen zijn eerder kortere re-enactments van de dag.

Het korte antwoord op de vraag Do Cats Dream is Ja. Een studie werd uitgevoerd door Michael Jouvet in de jaren 1960 toonde aan dat katten REM ervaren zoals mensen dat doen. Daarom is het zeer waarschijnlijk dat ze ook dromen.

In de studie bewees Jouvet dat katten een vergelijkbare lage spanning van elektrische activiteit in hun hersenen hebben, evenals de trillende en ontspannen spieren die verband houden met REM-slaap.

De slaapcycli van katten zijn korter dan die van mensen. Katten ervaren drie keer vaker REM-slaap dan mensen. Ze betreden elke 25 minuten REM-stadia, terwijl mensen elke 90 minuten REM-stadia betreden. Dus je kat kan dromen, zelfs als ze een kort dutje doen.

Alle zoogdieren hebben redelijk vergelijkbare hersenstructuren, dus het is waarschijnlijk dat dromen universeel is.

witte kat in slaap gekruld naast laptop

Waarom dromen katten?

De algemene wijsheid is dat katten om dezelfde reden dromen als alle zoogdieren. Slapen helpt ons om ervaringen en informatie te verwerken. Dromen helpen ons emoties te verwerken en herinneringen te vormen. Verhalen in dromen zijn vaak vreemd, maar de activiteiten in de meeste dromen zijn normaal gesproken vrij standaard.

tabby kitten slapend op een krukje

Waar dromen katten over?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar waar katten van kunnen dromen.

  1. Jagen – dierenarts Adrian Morrison deed een onderzoek dat opmerkte dat katten vaak hun hoofd bewegen wanneer ze zich in de REM-slaapfase bevinden alsof ze iets bekijken of volgen. En we weten dat onze katachtigen graag jagen in het spel en de realiteit.
  2. Hun dag – studies van hondendromen geven aan dat ze dromen over wat er overdag is gebeurd – alles van spelen met hun eigenaren tot contact met andere dieren of mensen of tijd doorgebracht met knuffelen. Katten gebruiken slaap vaak om de gebeurtenissen van hun dag te herinneren en te organiseren.
tabby kat slapen met uitgestoken poten dromen katten

Hoe weet je of je kat droomt?

Het is gebruikelijk om te geloven dat uw kat droomt als hij trilt of lichte bewegingen maakt in zijn slaap. Dit is echter niet ture. De belangrijkste indicatie van een kat die droomt, is wanneer zijn lichaam zich in een volledig ontspannen en slappe positie bevindt.

tabby kat slaapt met poot over oog

Hebben katten nachtmerries of nare dromen?

Er is geen duidelijk bewijs om te ondersteunen dat katten nachtmerries of slechte dromen hebben. Ik ben er echter zeker van dat we allemaal hebben waargenomen dat onze katten soms geschrokken of angstig wakker worden. Net als mensen moeten dieren stress en trauma’s verwerken en nachtmerries zijn een manier om dit te doen.

Als uw kat trilt of kleine bewegingen maakt tijdens het slapen, is het over het algemeen het beste om hem niet wakker te maken. Ten eerste is dit behoorlijk opdringerig voor je kat. Ten tweede kan uw kat u bijten of krabben, omdat hij op een defensieve impuls zal handelen als hij wakker wordt.

talloze katten slapen in een mand

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Slapen katten goed?

Nogmaals, net als hun eigenaren kunnen katten moeite hebben met slapen en het bereiken van dat uiterst belangrijke REM-stadium. Katten kunnen last hebben van slapeloosheid en slaapapneu. Slaapapneu is een aandoening die de ademhaling beïnvloedt terwijl uw kat slaapt, zodat hij zijn zenuwstelsel alert houdt.

Als u denkt dat uw kat slaapproblemen heeft, neem dan contact op met uw dierenarts. Extra tijd besteed aan spelen kan helpen, evenals het hebben van een grotere maaltijd dicht bij het slapengaan.

grijze kat slaapt in vreemde positie

Snurken katten?

Ja. Katten snurken niet zo vaak als honden, maar het gebeurt nog steeds. Katten met overgewicht hebben meer kans om te snurken als extra vet zich ophoopt rond hun nek. Je hebt misschien ook gemerkt dat katten een aantal gekke slaaphoudingen hebben en bepaalde posities kunnen leiden tot snurken.

Bepaalde kattenrassen hebben meer kans om te snurken. Platte kattenrassen zoals Perzen en Himalaya’s zijn meer vatbaar voor snurken vanwege de structuur van hun gezichten.

gember kitten slapen op kattentoren

7 Veelgestelde vragen

  1. Dromen katten in kleur?

    Katten zien kleuren niet op dezelfde manier als mensen. Ze zien gedempte tinten van kleuren als blauw en groen. Het is dus zeer waarschijnlijk dat ze dromen in kleur, maar in dezelfde gedempte kleuren die ze overdag zien.

2. Waarom huilen katten in hun slaap?

Net als baby’s willen katten die huilen in hun slaap meestal voedsel, water of aandacht. Of ze kunnen zich vervelen omdat ze niet genoeg moe zijn van hun dag. Ook zullen vrouwelijke katten huilen als ze loops zijn.

3. Dromen kittens?

Ja. De hoeveelheid REM-slaap die een kat heeft, neemt af naarmate hij ouder wordt, wat suggereert dat oudere katten minder dromen dan jongere katten. Daarom wordt aangenomen dat kittens meer dromen dan oudere katten. Dit kan heel goed te wijten zijn aan het feit dat kittens elke dag veel meer nieuwe informatie en prikkels krijgen en dus meer te verwerken hebben. Ook ontwikkelen hun hersenen zich snel.

4. Heeft mijn kat een droom of een aanval?

Het is onwaarschijnlijk dat aanvallen optreden wanneer uw kat slaapt. Ook hebben aanvallen meer fysieke tekenen dan alleen spiertrekkingen die eigenaren zouden zien als hun kat wakker was. Deze symptomen omvatten lethargie, verlies van eetlust of braken of algemene stijfheid van het lichaam. Als u deze tekenen bij uw kat opmerkt, neem dan contact op met uw dierenarts.

5. Dromen katten over hun Onwers?

Het is zeer waarschijnlijk dat katten dromen over hun eigenaren. Ze zullen waarschijnlijk dromen over hun dagen en jij zult daar zeer waarschijnlijk deel van uitmaken.

6. Slaapwandelen katten?

Slaapwandelen bij katten is uiterst zeldzaam. Als het wel gebeurt, kan het een teken zijn van hersenletsel.

7. Hoe groot is het brein van een kat?

De hersenen van een standaard huiskat zijn ongeveer 5 centimeter lang en wegen tussen de 25 en 30 gram.

gember kat slapen in bed met poten omhoog

Let: Deze do cats dream post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.