Waarom rollen katten in het vuil? 9 redenen voor Dust Bathing

Waarom rollen katten in het vuil? Heb je ooit in de tuin gekeken om je geliefde purrfecte kat vrolijk in het vuil te zien rollen? Het tegenovergestelde van je bontbaby netjes zien zitten, zichzelf schoonlikken of je verzorgingsinspanningen bewonderen? Wat gebeurt er?

Terwijl onze bontbaby’s stofbaden hebben en we vrezen dat hun mooie zijdeachtige jassen vies worden, hebben ze goede redenen om het te doen. Het lijkt misschien een beetje vreemd, vooral met al onze zorgzame inspanningen; het is echter eigenlijk een goede manier voor hen om voor zichzelf te zorgen.

Dus, tenzij je een fulltime binnenkattenras hebt, laten we eens kijken naar enkele redenen waarom katten in het vuil rollen als ze buiten komen.

Kat rolt rond in de zon waarom rollen katten in het vuil

Waarom rollen katten in het vuil?

1. Afkoelen

Katten rollen vaak in het vuil om koel te blijven. Je kat kan een hogere lichaamstemperatuur hebben, van zonnebaden of slapen in de buurt van een kachel. Het kan zijn dat je kat tijdens die warme en zonnige dagen wat meer dan normaal in het vuil ligt.

Er zit een koele zachte laag onder de kale aarde, en als het vers is opgegraven, is het veel koeler dan bovenop. Op een zonnige middag, na playdates, zul je merken dat je kat in het vuil rolt om af te koelen.

Als u ziet dat uw kat regelmatig stofbaden neemt wanneer hij de kans krijgt, of op warme dagen, zorg er dan voor dat u andere manieren biedt om af te koelen. Je kunt koudwaterpunten rond het huis hebben of zelfs een ventilator.

Kat rolt rond in de zon

2. Je veilig voelen

Als je kat op zijn rug rolt, doet hij dat omdat hij zich veilig voelt. Katten rollen meestal om als ze in hun meest ontspannen toestand zijn – bijna als kitty zen-modus.

Wanneer ze hun gevoelige delen blootleggen, zoals hun buik, bevinden ze zich in een kwetsbare positie, waardoor jullie beiden de kans krijgen om een band op te bouwen. Als je kat voor je omrolt, beschouw dit dan als een goed teken. Het is de manier van de kat om te zeggen: “Ik vertrouw je, ik voel me veilig”.

3. Kattenkruid inhoud

Als je katten met kattenkruid, kattenkruidspeeltje of in je kattenkruidtuin hebben gespeeld, is de kans groot dat ze in een extase van vuil rollen. Rondrollen kan een bijwerking zijn van het ‘hoge’ gevoel dat je poes krijgt van de stof in kattenkruid.

Vergeet niet dat kattenkruid is als cannabis voor katten, met het actieve ingrediënt dat bekend staat als nepetalacton.

Oranje kat snuffelt aan gedroogd kattenkruid

Wanneer een kat kattenkruid inademt, vertoont hij een aantal rare gedragingen zoals likken, hoofdschudden, lichaamswrijven en snuiven. Rollen op de grond kan dus ook een effect zijn van kattenkruid.

Kattenkruid is niet verslavend en onschadelijk. Het helpt je kat te ontspannen en zich kalm te voelen, dus er is niets om je zorgen over te maken – tenzij je een Perzische kat moet verzorgen.

Psst… Wees gewaarschuwd; als je een kattenkruidtuin hebt, moet je verwachten dat je veel bezoekers hebt van naburige harige vrienden die zich aangetrokken voelen tot de geur.

4. Verzorging van het spijsverteringsstelsel

Onze kitties zijn slim. Als je ze in het vuil ziet rollen, vrees dan niet. Ze kunnen ook voor hun spijsverteringsstelsel zorgen. Hun vachten pikken vaak bacteriën op uit de bodem. De volgende keer dat ze zichzelf verzorgen, krijgen ze deze bacteriën binnen door te likken.

Tabby kat wrijft gezicht op de vloer op blauw

Dit is eenrichtingsverkeer dat katten hun darmen kunnen aanvullen met goede bacteriën, waardoor hun maagdarmkanaal behouden blijft. Dit speelt ook een vitale rol in hun voedselvertering. Daarom kan het rollen van je kat in het stof goed zijn voor zijn gezondheid.

5. Aandacht zoeken

Katten kunnen op hun rug rollen om je aandacht te trekken. Als je je ’s ochtends klaarmaakt en je kat omvalt aan je voeten, kan dit een zeker teken zijn dat je kat op zoek is naar je aandacht.

In tegenstelling tot honden, die kunnen rollen als een teken van verdediging of onderwerping, zou je kat het kunnen doen voor het vragen van aandacht. Katten zullen dit vaak doen om aan te geven dat ze zich sociaal en vriendelijk voelen en kunnen zelfs met hun hoofd over de grond wrijven. Omdat onze katachtigen echter kieskeurig zijn, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat ze willen worden aangeraakt.

zwarte kat op rug met buik bloot

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

Door je kat aandacht te geven zodra het op zijn rug is gerold, zal hun gedrag worden versterkt en zullen ze het opnieuw doen. Daarna kan uw kat de beweging herhalen om aandacht te krijgen.

Je bontbaby’s gedijen op routine, dus als je eenmaal een patroon hebt vastgesteld, wordt omrollen een geruststellende gewoonte, zelfs als het in vuil zit.

6. In het seizoen

Soms zul je merken dat vrouwelijke katten vaak rondrollen en tegen dingen wrijven als ze loops zijn of na de paring. Aan de andere kant worden hun mannelijke tegenhangers op de grond gevonden als ze in de buurt van andere mannelijke katten zijn.

Bengaalse kat op rug

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

Als je echter merkt dat je vrouwelijke kat zichzelf over dingen wrijft of rondrolt, kan dit verband houden met hormonen en ovulatie. Ze hebben de neiging om op de grond te rollen om hun feromonen te verspreiden en hun geur over te brengen en potentiële partners in de buurt aan te trekken.

7. Kitty Geluk

Je tuin is het Eden van je kitties. Rollen in het vuil in de achtertuin is een manier om zichzelf te vermaken. Op dezelfde manier klimmen ze graag in bomen, hekken of langs muren.

Ze kunnen proberen een bericht naar hun eigenaren te sturen om hen uit te nodigen om over hun buik te wrijven of om te spelen. Aan de andere kant kunnen ze ook alleen maar communiceren dat ze super comfortabel zijn en een dutje willen doen.

waarom rollen katten in de vuile zwart-witte kat op grond met gras

8. Gebied markeren

Katten communiceren voornamelijk door geuren en door op de grond te rollen, kan de kat zijn geur verspreiden. Dit doen ze door hun geurklieren op hun poten, flanken en wangen te gebruiken. Dit gedrag wordt vaak gezien bij zowel grote katten als huiskattenrassen.

golden retriever hond en grijs Brits kort haar kat ru

Wanneer je katachtige zijn gezicht op de grond wrijft, laat hij geurmarkeringen achter in huis om andere katten te vertellen dat ze daar zijn geweest en dat het hun territorium markeert.

9. Scratczichzelf

Een heel eenvoudige reden waarom katten in het vuil rollen, is dat ze gewoon een jeuk kunnen hebben waar ze niet bij kunnen. Om de jeuk te verlichten, zullen ze op hun rug in de grond bewegen. Veel eigenaren van gezelschapsdieren krijgen krabhuizen, of een boogkrabber, enz. om hun katten te helpen met de jeuk.

Als dit zo doorgaat, moet je proberen te achterhalen wat precies die jeuk veroorzaakt. Dit kunnen verschillende dingen zijn, zoals vlooien, teken, mijten of andere kleine parasieten. Probeer ook uit te kijken naar eventuele gezwellen of korstjes op de huid.

ragdoll kat in de tuin

Kan ik voorkomen dat mijn kat in het vuil rolt?

Helaas, de enige manier om echt te voorkomen dat een kat in het vuil rolt, is door te voorkomen dat hij helemaal naar buiten gaat. Ja, je kat moet een binnenkat worden als je wilt voorkomen dat hij in het vuil rolt. Hoewel we als eigenaren misschien de voorkeur geven aan onze katten glanzend en schoon, zoals je in dit artikel hebt gelezen, kan rollen in het vuil goed voor ze zijn.

Er zijn veel redenen waarom je katachtige in het vuil rolt. Op de grond liggen is gelukkig niet erg. En elke kat heeft zijn redenen om dat te doen.

De volgende keer dat je je bontbaby ziet doen de druppel en rol, weet dat het niets is om ongerust over te zijn. Het is gezond voor je kat om te stofbaden. Dus ontspan, leun achterover en aanbid je kat die zijn natuurlijke ding op de grond doet.

gember kat krabt zichzelf met behulp van zijn achterpoot

Let: Deze Why do Cats Roll in the Dirt post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

Zoals dit Waarom rollen katten in de vuilpost? Waarom pin je het niet?