Flame Point Siamese () | 11 dingen om te weten over deze vurige katachtige

Een Flame Point Siamees heeft vele namen. Sommigen noemen het Red Point Siamese, Fire Tip Siamese of Red Lynx Point. Hoe je het ook noemt, velen zijn het erover eens dat de Flame Point-kat een mooi en zeldzaam ras is.

Een Flame Point Siamese kat is het resultaat van het fokken van een Siamese en een Amerikaanse Tabby Korthaar kat. Het witte of crèmekleurige lichaam en de roodpuntige neus, poten, oren en staart zijn gemakkelijk te herkennen. Maar wat weet je nog meer over deze uniek gekleurde kat?

Flame Point Siamese katten zijn een van ’s werelds duurste kattenrassen. Niet alleen omdat ze zeldzaam kunnen zijn, maar ook omdat er veel vraag naar is. Hoewel ze misschien een vurige buitenkant hebben, zijn ze beminnelijke en intelligente metgezellen.

Als je erover denkt om een Flame Point Siamese kat te adopteren, lees dan deze fascinerende feiten hieronder om te zien of deze populaire en vurige kat goed bij je thuis past.

vlampunt siamees kijken naar camera

11 dingen die u moet weten over de Flame Point Siamese

Als het je lukt om er een te adopteren, zijn er een paar dingen die je moet weten. Laten we eens kijken naar de intrigerende kenmerken en gedragingen van deze zeldzame katachtigen.

1. Geschiedenis van de Flame Point Siamese &hun claim op vlammen

Siamese katten zijn een huisdierras dat is ontstaan in Thailand. Hun naam komt van het land dat tot 1939 officieel Siam heette.

Er zijn veel meer Siamese kattenkleuren dan de klassieke tweekleurige bruine en crème die we gewend zijn in de media te zien. Er zijn een paar zeldzame kleuren, zoals het rode haar van de vurige Flame Point.

Deze katachtigen met gemberneus werden voor het eerst gefokt in het Verenigd Koninkrijk in de jaren 1930. Het kostte een paar experimenten om de echte roodpuntige neus, poten, oren en staart in het ras te houden. De bevindingen concludeerden dat je een echt gefokte Siamese kat en een gember American Shorthair Tabby moet mengen voor optimale kleur levendigheid.

Als gevolg hiervan kan het vinden van een raszuivere Flame Point Siamees lastig zijn, waardoor het ras vrij zeldzaam is.

2. Ze zijn een zeldzaam ras

Hoewel een Flame Point Siamees niet de zeldzaamste gedomesticeerde kat ter wereld is (die prijs gaat naar de Sokoke-kat), is hij nog steeds relatief zeldzaam. Wat nog zeldzamer is, is het vinden van een vrouwelijke Flame Point Siamees. De meerderheid van de Flame Points die tegenwoordig worden gevonden, zijn mannelijk, met slechts ongeveer een kwart van hen is vrouwelijk.

In 1906 verklaarde de Cat Fanciers ‘ Association Siamese katten als een onafhankelijk ras. Er is echter geen formele erkenning voor Siamese variaties met verschillende kleuren jassen zoals de Flame Point Siamese.

Dit, toegevoegd aan het feit dat hun kleuren vaak pas zichtbaar worden als de kittens wat ouder zijn, maakt het nog lastiger om ze te herkennen. Als het je lukt om te kopen bij een vertrouwde fokker die goed bewijs van afstamming geeft, is de kans groot dat je een flinke vergoeding betaalt voor een van deze zeldzame katten.

vlampunt siamese op tapijt

3. Ze kosten een mooie cent

Inmiddels weet je dat een rasechte Flame Point Siamees vrij zeldzaam is om te vinden. Met zeldzaamheid komt welvaart (voor fokkers) omdat dit ras vrij duur is. U kunt verwachten dat u iets van $ 400 tot $ 2000 betaalt.

Prijzen variëren afhankelijk van het gebied waar u koopt, de fokker, de leeftijd van de kat en afkomst. Adopteren in plaats van winkelen kan verleidelijk zijn voor een lagere prijs, maar dat is niet altijd de beste optie. Om ervoor te zorgen dat u de echte deal krijgt, koopt u in plaats daarvan bij een gerenommeerde fokker die de afstamming van het kitten kan bewijzen.

Het zou beter zijn om te kopen in een gebied met veel fokkers die kittens van hoge kwaliteit produceren om de kosten een beetje laag te houden. Op die manier weet u waar u voor betaalt terwijl u de kosten laag houdt voor uw levenslange metgezel.

4. Levensverwachting van een vlampunt

Voor een Siamese kat is een levensduur van 20 jaar niet ongewoon. De gemiddelde levensduur van de Flame Point Siamees is ongeveer hetzelfde met 15 jaar. Ze kunnen echter een paar jaar langer leven dan dat met de juiste zorg.

Natuurlijk zijn er een paar gezondheidsproblemen die de levensduur van uw kat kunnen verkorten of zijn leven een beetje uitdagender kunnen maken.

vlampunt siamees die naar beneden kijkt

5. Mogelijke gezondheidstoestand van een vlampunt

Hoewel een Flame Point Siamees een gemengd ras is, zijn enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in het ras erfelijk van zijn Siamese ouder. Als u symptomen van deze gezondheidsproblemen opmerkt, is het het beste om uw huisdier naar de dierenarts te brengen voor een controle.

Artritis

Artritis bij katten komt vrij vaak voor en zal het leven van uw kat niet verkorten. Het heeft echter wel invloed op de kwaliteit van leven van uw huisdier, omdat ze gewrichtspijn hebben en ongemakkelijk kunnen bewegen. Meestal krijgen oudere katten het na verloop van tijd, maar jongere katten kunnen het ook ontwikkelen. Helaas is er geen remedie, maar behandelingen om pijn te beheersen zijn beschikbaar.

Katten met artritis kunnen moeite hebben met lopen of op of neer gaan. U kunt ook merken dat hun gewrichten gezwollen of stijf kunnen zijn. Hoewel de ziekte behandelbaar is, kunt u deze voorkomen door uw kat te helpen met regelmatige lichaamsbeweging en het handhaven van een gezond gewicht.

Heupdysplasie

Siamese katten hebben aanleg voor heupdysplasie. Net als artritis heeft deze aandoening te maken met onregelmatigheden in de gewrichten. Deze gewrichtspijn is echter gericht op de heupgewrichten en gebeurt in de ontwikkelingsfase. Na verloop van tijd kan dit pijnlijk worden en artritis veroorzaken, maar gelukkig is het behandelbaar.

Als eigenaar van een huisdier kunt u uw huisdier vaak helpen door de omgeving, het dieet of de levensstijl van uw huisdier te veranderen. Een dierenarts kan ook medische en fysiotherapie voorschrijven. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn, zoals een totale heupprothese. Zelfs dan zou je Flame Point goed moeten herstellen en in staat zijn om een gelukkig leven te leiden.

Retinale atrofie

Retinale degeneratie bij uw Flame Point kat is een sterke mogelijkheid. Deze aandoening leidt ertoe dat het netvlies van uw kat degenereert, wat uiteindelijk blindheid kan veroorzaken. Een veel voorkomend veelbetekenend symptoom van deze aandoening is wanneer uw kat gedesoriënteerd raakt of tegen dingen begint te botsen.

U kunt de vroegste tekenen van deze retinale aandoening al bij kittens zien vanaf anderhalf jaar oud. Nadat deze progressie vrij snel versnelt, en binnen drie tot vier jaar heeft volledige blindheid de overhand genomen. Helaas is er geen genezing of behandeling beschikbaar, dus regelmatige controles zijn essentieel.

Pica

Pica is waarschijnlijk de vreemdste aandoening om te verwachten van uw Flame Point Siamees. Katten met pica eten of likken vaak vreemde dingen zoals plastic, wollen kleding en karton.

Hoewel de definitieve oorzaak nog onbekend is, wordt er gespeculeerd dat het verschillende problemen kunnen zijn die zich vaak ontwikkelen wanneer kittens slechts drie maanden oud zijn. Gelukkig groeien de meeste kittens op een of tweejarige leeftijd uit de bizarre gewoonte.

Helaas eten katten met deze aandoening dingen die niet eetbaar zijn, dus ze zullen niet altijd goed in hun maag zitten. Veel voorkomende symptomen zijn dus braken, diarree, orale zweren en een verminderde eetlust.

Pica kan te wijten zijn aan een dwangstoornis, stress of verveling. Als dat het geval is, kan een puzzelvoeder of ander interactief speelgoed helpen om ze bezig te houden.

vlampunt siamese kitten met speelgoed

6. Ze hebben een levendige vacht in roodtinten

Trouwens, de roodpuntige neus, poten, oren en staart van een Flame Point Siamees contrasteren met zijn bleke witte of crèmekleurige lichaam, er is nog iets heel opmerkelijks aan hun vacht. De rode kleurspatten kunnen soms veranderen in levendigheid.

Bij de geboorte zien deze schattige kittens eruit als elke andere Siamese kat. Het is pas rond de leeftijd van twee jaar dat hun juiste rode tint op zijn levendigst zal zijn. Zelfs dan zal hun kleur levendigheid fluctueren tussen seizoenen. Hun rode haar zal in de zomer enigszins vervagen en de kleur zal in de winter weer opduiken.

7. Ze hebben een gemakkelijk verzorgingsschema

Katten houden ervan om zichzelf te verzorgen. Vergeleken met de meeste wezens in het dierenrijk zijn hun verzorgingsgewoonten onberispelijk. Maar dat betekent niet dat ze soms een beetje hulp van een vriend nodig hebben.

Flame Point Siamezen zijn kortharige katten, wat betekent dat ze heel weinig verzorging nodig hebben in vergelijking met langharige katten. Hoewel ze niet hypoallergeen zijn, verharen ze niet vaak, waardoor ze een uitstekende optie zijn voor mensen met milde allergieën. Een dagelijkse borstel of go-over met een verzorgingshandschoen zou voldoende moeten zijn en helpen om het afstoten te verminderen.

Verrassend genoeg staan Siamese katten bekend als een van de weinige katten die van water houden. Terwijl ze zichzelf schoonlikken, kan je kat nog steeds baat hebben bij een bad every paar weken. Het zal helpen oliën op hun huid te verminderen en te voorkomen dat hun huid na verloop van tijd uitdroogt.

8. De warme persoonlijkheid van een Vlampunt Siamees

Terwijl de meeste katten in plaats daarvan alleen zouden worden gelaten voor hun kattendutje, is een Vlampunt precies het tegenovergestelde. Net als andere Siamese kattenpersoonlijkheden is de Flame Point een sociale, vriendelijke en extraverte kat.

Ze houden van aandacht en interactie en zullen je volgen waar je ook gaat in huis. Verwacht een paar knuffels of ze springen in je armen om je te begroeten na een lange dag. Deze katten zijn geweldig met andere dieren en kinderen omdat ze avontuurlijk zijn en van interactief spelen houden.

Ze kunnen behoorlijk eenzaam worden als ze een paar uur alleen worden gelaten. Dus als je een druk schema hebt, is dit ras misschien niet voor jou, tenzij je bereid bent om ook een andere harige metgezel te adopteren.

vlampunt siamees met kruisogen

9. Het zijn Ballen van Energie

Flame Point Siamezen hebben zoveel energie en zijn constant op weg naar hun volgende avontuur. Dit ras is de definitie van een nieuwsgierige kat en houdt ervan om zowel binnen als buiten het huis te verkennen.

Terwijl een mannelijke Flame Point-kat overdag misschien dol is op een dutje of twee, zijn vrouwelijke katten een stuk energieker en actiever. Hoewel mannelijke Vlampunten vaker voorkomen, betekent dit niet dat ze niet elke dag zullen genieten van een energieke, actieve speel- en trainingssessie om wat energie te verbranden.

Breng ongeveer 10 tot 15 minuten per dag samen door om niet alleen wat energie te verbranden, maar ook een band met je zeer sociale katachtige vriend. Je hebt ook geen groot huis of achtertuin nodig om in te spelen. Je kunt wat dozen rond het huis plaatsen om een hindernisbaan te maken of gewoon een interactief speeltje kopen om je huisdier uit te dagen.

10. Het zijn nogal de Chatty Catties

Als je er niet op voorbereid bent, zou je willen dat iemand de tong van deze kat had vastgepakt. De Flame Point Siamees is een zeer spraakzame kat, dus je kunt hier en daar meer dan een paar miauws verwachten. Deze praatgrage kat zal op sommige dagen spinnen, tjilpen en je oren trillen.

Deze communicatietactiek kan een manier zijn om gezelschap te vervullen of hun behoeften over te brengen aan hun verzorgers. Nogmaals, geef het de schuld aan de ouders van de rassen, de Siamese en Amerikaanse Tabby, voor zijn zeer sociale persoonlijkheid. De prijs voor meest spraakzame kattenrassen gaat vaak naar Siamese katten.

Flame Point Siamezen zijn een zeer sociaal en intelligent ras, dus misschien proberen ze je gewoon over hun dag te vertellen.

vlampunt siamees in profiel

11. Het zijn zeer slimme katten

Een Flame Point is een drievoudige bedreiging. Een mooie vacht, een zeldzaam ras dat vaak gewild is en intelligent. Ze hebben het totaalpakket.

Deze intelligente katten houden van het oplossen van puzzels en het spelen van interactieve spellen. Ze zijn ook gemakkelijk te trainen en kunnen snel trucs leren, vooral wanneer er positieve versterkingen zoals smakelijke lekkernijen bij betrokken zijn.

Hun hoge intelligentie betekent echter ook dat ze constante stimulatie nodig hebben. Al die opgekropte energie en verveling zal elke kat doen acteren en kan ervoor zorgen dat ze domme dingen doen, zoals op je voeten bijten.

vlampunt siamees zitten

Laatste gedachten over de Flame Point Siamees

Flame Point Siamezen dragen vele tinten rood, afhankelijk van het weer en het seizoen. Een ding dat niet verandert, is zijn warme persoonlijkheid en bruisende energie. Dit zeldzame ras is ook zeer intelligent en vereist constante mentale en fysieke stimulatie.

In tegenstelling tot andere katten, houdt dit binnenkattenras ervan om die energie te kanaliseren naar de mensen eromheen. Het is erg sociaal en knuffelig, en je zult soms merken dat het je door het huis volgt en probeert een miauwachtig gesprek te voeren.

Het is een perfecte metgezel voor het hele gezin – vooral kinderen. Hoewel je misschien een flinke vergoeding betaalt om een rasechte Flame Point Siamees in handen te krijgen, is het de moeite waard om naar alle interessante feiten over deze rood-witte bal van plezier te kijken.

vlam point siamees

Deze vlampunt siamese post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.