Lilac Point Siamese Cat () | 12 dingen die u moet weten

De Lilac Point Siamees is een van de vier verschillende soorten Siamezen en behoort tot de meest bekende. Lilac Points staan tegenwoordig bekend om hun spannende en unieke kleuren, hoewel dit al vroeg een kwestie van twist was.

Het blijkt dat fokkers en kattenliefhebbers het Lilac Point in eerste instantie niet herkenden, omdat ze het gevoel hadden dat het slechts een variatie was op de Blue Point Siamees – maar daarover later meer. Lilac Points van hun kant zijn nu erg geliefd bij cattisten en de katten vertellen je er ook graag over! Siamese katten zijn enigszins vocaal en sociaal.

Laten we eens kijken naar deze buitengewone variëteit van de Siamese kat – hun uiterlijk, wat te verwachten als je met een kat woont en of ze goede metgezellen zijn.

blauwe punt en lila punt siamese katten
blauwe punt en lila punt siamese katten

Wat u moet weten over Lilac Point Siamese Cats

1. Een korte geschiedenis

Toen Lilac Points voor het eerst op chows verscheen, deden veel “experts” ze af als Blue Point-variaties van slechte kwaliteit, vermoedelijk vanwege de gelijkenis in kleur. Het duurde even, maar uiteindelijk kreeg het ras in 1955 erkenning in de VS.

Ze werden vijf jaar later in Groot-Brittannië erkend en voltooiden de oprichting van het ras in de kattenwereld. Het is nogal jammer dat ze in eerste instantie werden afgewezen en vaak belachelijk werden gemaakt. Gelukkig staan ze vandaag de dag goed aangeschreven.

Van het ras is bekend dat het Russisch blauwe stammen heeft in zijn genetische geschiedenis. Lilac Points zijn een van de vier erkende variaties bij Siamese katten. Andere variaties zijn chocoladepunten, blauwe punten en zegelpunten. Lila en Blauw worden als zeldzamer beschouwd dan de andere twee.

lila punt siamese kitten

2. Een paar vreemde feiten over de Lilac Point Siamees

Misschien ben je geïnteresseerd in het leren van een paar vreemde maar fascinerende feiten over de Lilac Point of Siamees in het algemeen. Hier zijn er een paar die veel kattenliefhebbers hebben gefascineerd.

Oude rassen

Siamese katten zijn oud in termen van geschiedenis. Hun exacte oorsprongsdata zijn niet bekend, maar de beste gok suggereert dat ze voor het eerst in Thailand werden gedocumenteerd. Ze bleven een juweel van die wereldregio tot de 19e eeuw, toen ze hun weg naar de VS vonden.

Ze hebben Guinness World Records

Een paar Siamezen hebben fascinerende Guinness World Records gehouden. In één geval beviel Siamees/Birmees van een recordaantal kittens – 19 in totaal! Meestal zijn siamese nesten maximaal rond de zes.

In een ander incident noemde Guinness een Siamese kat de oudste kat ter wereld. Scooter was toen 30 jaar oud, minstens het dubbele van de verwachte levensduur van een kat.

Siamezen zijn erg aanhankelijk

Overweeg niet om een Siamees te adopteren als je wilt dat je katten onafhankelijk zijn. Siamese katten zijn notoir aanhankelijk en zullen de meeste kansen grijpen om op of naast je te zitten. Ze zullen ook een aanzienlijke hoeveelheid aandacht verwachten.

U kunt misschien een deel hiervan verzachten door ervoor te zorgen dat er altijd twee Siamezen in uw huis zijn. Ze houden er gewoon niet van om alleen te zijn.

lila punt siamese kat

Ze houden van praten

Siamese katten houden er over het algemeen van om erg vocaal te zijn. Ze zullen constant miauwen of andere kattengeluiden maken. Vaak worden ze behoorlijk luid. Sommige mensen vinden dit schattig. Anderen kunnen licht geïrriteerd en geïrriteerd raken.

3. Lila Point Uiterlijk

Lilac Points zijn bekend door hun schijnbaar lichtblauwe vachten, die weinig variatie hebben van top tot teen – ze zijn in feite de lichtste van alle puntvariaties. Ze hebben ook iets donkerdere ogen dan de meeste andere Siamezen, dus laten we erin duiken.

Grootte en gewicht

Gemiddeld groeien Lilac Points tussen de acht en 10 centimeter lang (20-25 cm) en wegen ze over het algemeen 8 tot 12 lbs (3,5 – 5,5 kg).

Vacht kleur

De dominante kleur die de bleke kijk van een Lilac Point informeert, is roomwit. De kleur is ook misleidend omdat het op het eerste gezicht meestal werd aangezien voor het hebben van soorten blauw van het Blauwe Punt. Het is genetisch nauwer verwant aan de Chocolat punt, met een verdunde kleur die in de vacht verschijnt.

Ze hebben opmerkelijke matte oren en staartpunten, die soms “Frost Points” worden genoemd. Over het algemeen zien ze er blauwachtig-= of zilvergrijs uit. Naast elkaar vergeleken is een Blue Point een tint donkerder dan het gemiddelde Lilac Point. Voor beginnende waarnemers worden de twee echter vaak verward.

lila punt siamese kat buiten

4. Oefening en activiteit

Siamezen brengen graag tijd door met hun mensen en ze houden van spelen. Maar hoeveel beweging en spel hebben ze nodig? De meeste kattenexperts suggereren een minimum van 15-20 minuten geconcentreerd oefenspel per dag. Dit helpt om de kat vitaal, geamuseerd en fit te houden.

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat uw kat voldoende beweging en activiteit krijgt, omdat dit helpt om het lichaamsgewicht en de spierconditie te behouden. Veel hiervan kan passief van uw kant zijn.

Sommige katten houden van klimmen, dus zorg ervoor dat er structuren en voorwerpen zijn om op te klimmen – een goede krabpaal of krabpaal, bijvoorbeeld. Ook leuke kattenspeeltjes zijn welkom.   Ander speelgoed kan variëren van het vreemde beetje afgebrokkeld papier, een doos of de beruchte lichtstraal (van een laserlichtaanwijzer).

5. Voeding & Dieet

Een gezond, uitgebalanceerd dieet van eiwitten, vitamines en geschikt voedsel is de standaard voor alle huisdieren en katten, en Siamees is niet anders. Als er iets is, lilac point siamese is actief en zal het dagelijks voornamelijk vlees op basis van voedsel nodig hebben (katten verteren plantaardig voedsel niet gemakkelijk).

lila punt siamese kat op lila handdoek

De veiligste opties zijn om droge kattenbrokken te voeren op basis van kip en vis, die essentiële mineralen en zuren bevatten voor de algemene gezondheid van katten. Investeer in goede droge brokjes voor de reguliere dagelijkse maaltijden.

Van tijd tot tijd kunt u ook aanvullen met een portie natvoer van hoge kwaliteit, opnieuw, op voorwaarde dat het op dieren is gebaseerd. Kijk naar etiketten om ervoor te zorgen dat de juiste dierlijke eiwitten aanwezig zijn.

6. Verzorging

De Siamees is relatief licht op het verharen door hun kortere vacht. Meestal is een borstel een of twee keer per week voldoende. Zorg voor een goede kattenkrabpaal, zodat de kat zijn nagels kan behouden.

7. Persoonlijkheid & Intelligentie

Lilac Points zijn nieuwsgierig en speels, een typische Siamese persoonlijkheid. Zoals gezegd zijn ze het gelukkigst als ze dicht bij hun mensen staan en worden ze zelden met rust gelaten. Ze staan erom bekend mensen door het hele huis te volgen en openlijk over hun leven in het algemeen te praten.

lila punt siamese kat op richel

8. Zijn deze katten goed voor gezinnen?

Het spreekt voor zich dat ze erg sociaal zijn in het gezinsleven. Het nadeel is dat ze veel aandacht nodig hebben. Zoals bij de meeste katten is het moeilijk om hun geschiktheid voor kleine kinderen te beoordelen. Ze zullen kinderen tolereren of vermijden, afhankelijk van de unieke situatie en persoonlijkheid van uw kat.

9. Kan dit ras goed overweg met andere huisdieren?

Verrassend genoeg – of misschien niet – siamese katten geven er de voorkeur aan om met andere huisdieren om te gaan. Dit komt omdat ze sociaal zijn en genieten van veel speeltijd. Ze haten het ook om alleen te zijn, dus iedereen (of wat dan ook) in huis is een potentiële vriend.

10. Kun je Lilac Point Siamees trainen?

De meeste eigenaren van Seringen zullen je vertellen dat ze een uitdaging zijn om te trainen. Toch zijn ze intelligent en zullen ze gewoonten heel snel oppikken. Het beste advies is om een training vroeg te proberen, vooral als je van plan bent om de kat binnen te houden. Kattenbaktraining kun je bijvoorbeeld het beste doen vanaf de eerste dag van adoptie.

11. Gezondheid

Over het algemeen is onze Lilac Point een gezonde kat, die een goede 10-15 jaar leeft. Veel Siamezen leven langer dan dit, moet worden opgemerkt, misschien vanwege hun neiging om geen avonturen in de vrije natuur te zoeken. Goede voeding en lichaamsbeweging zullen ook bijdragen aan een langer leven.

lila punt siamese kat op donzig tapijt

Vaak voorkomende problemen met Lilac Point Siamese

Lila punten en door extensiop Siamees, hebben een paar specifieke problemen die zich kunnen voordoen – althans statistisch gezien.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een van die aandoeningen die bepaalde huisdieren treffen. Gewoonlijk wordt het geassocieerd met grote honden. Maar de Siamees is enigszins vatbaar voor de aandoening. Het wordt veroorzaakt wanneer het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, waardoor een verkeerde houding, soms pijn en mogelijk belemmerde beweging ontstaat. Gelukkig is het meestal behapbaar.

Systemische amyloïdose

dat gaat om afwijkingen op cellulair niveau. In eenvoudige bewoordingen worden eiwitten die amyloïden worden genoemd abnormaal buiten cellen afgezet, wat leidt tot orgaan- en weefselproblemen of falen. Siamezen, samen met een paar andere rassen, zijn vatbaar voor deze aandoening.

Wetenschappers hebben nog geen specifieke genetische reden voor de aandoening geïdentificeerd, maar hebben aangegeven dat het bij oudere katten meer voorkomt dan bij jongere. Er lijkt ook een betere kans op diagnose te zijn als de familielijn van de kat de aandoening had.

Progressieve retinale atrofie

PRA is niet één specifieke aandoening, maar kan een combinatie zijn van problemen die de ogen beïnvloeden, wat leidt tot problemen met het gezichtsvermogen en zelfs blindheid. Er zijn twee hoofdcategorisaties van de ziekte – de ene is genetisch geërfd en de andere lijkt verband te houden met leeftijd.

In genetische PRA ervaart de kat abnormaal ontwikkelde fotoreceptorcellen. Bij leeftijdsgebonden pra degenereren de kegeltjes en staafjes van het oog, wat leidt tot mogelijke uiteindelijke blindheid.

lila punt lynx siamees

12. Wat kan ik verwachten te betalen voor Lilac Point Siamese?

Raszuivere, rasechte Siamese katten kunnen een behoorlijke hoeveelheid geld kosten. Het hangt grotendeels af van verschillende factoren zoals kleur, leeftijd en fok stamboom.

In veel gevallen is adoptie uit een asiel een voordelige optie. De kosten zijn nominaal, gebaseerd op het beleid van het asiel van medische goedkeuring, registratie, enzovoort.

Het zoeken naar een kat bij een fokker kan je alles kosten van $ 300 – $ 3000. In dit geval krijgt u waarschijnlijk een volledige certificering. In het geval van een Lilac Point moet het specifieke uiterlijk en de kleuring glaciaal wit zijn met lichte roze tinten op de punten. De ogen zijn, zoals gezegd, blauw.

De prijs kan ook stijgen als de kat een showafstamming heeft of als zijn ouders dat deden. Top-end fokkers zullen ook op zoek gaan naar hoofdvorm en andere fysieke kenmerken. Over het algemeen zijn Siamese katten erg in trek en kosten ze gemiddeld meer dan de meeste andere rassen.

Houd rekening met de lopende kosten van het bezitten van een huisdier. Een Lilac Point Siamees vereist regelmatige controles, een goed voedingsregime en mogelijk de vreemde professionele bruidegom.

Laatste gedachten over Lilac Point Siamees

Overweeg je een Lilac Point Siamees? Het zijn lieve katten met een heel duidelijk verlangen om te knuffelen en te spelen. Ze zullen ook geweldige spraakzame metgezellen voor uw huis zijn. Het beste van alles is dat ze mooi zijn en zeker veel aandacht zullen trekken van iedereen die bij u thuis aankomt.

twee siamese katten

Dit waarom is mijn kat het houden van een oog gesloten post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.