Zijn Siamese katten goede mousers? ()

Denk je erover om een kat te nemen? Met name eentje die goed is in het vangen van muizen en tegelijkertijd schattig knuffelig? Het Siamese ras is uitzonderlijk charmant en vorstelijk, maar zijn Siamese katten goede mousers? Blijkbaar is het antwoord ja.

Je vraagt je misschien af waarom Siamese katten zo goed zijn in het uitroeien van knaagdieren en wat ze precies goede mousers maakt. Blijf lezen om meer te weten te komen over deze kat en zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd – je zult er een willen nadat je dit hebt gelezen.

Siamese kat lopen

Zijn alle katten goede mousers?

Hoewel ze bekend staan om hun muizenjachtvaardigheden, zijn niet alle katten gelijk gemaakt. Sommige katten zijn meer bedreven in het vangen van muizen en ratten dan anderen.

Het is essentieel om de oorsprong, het algemene gedrag en het gedrag van de kat te overwegen voordat je beslist of het de juiste kat is om de muizenvallen te helpen elimineren. Als uw kat een scherp gevoel van interesse toont in de bewegingen om hem heen, zullen ze hoogstwaarschijnlijk uitstekende muisspelers zijn.

Het kattenras moet over het algemeen attent zijn, schijnbaar oplettend en altijd alert zijn bij het overwegen van hun houding. Dit zijn redelijke aanwijzingen dat uw kat zou helpen uw huis van ongedierte te ontdoen.

maine coon katten
Maine Coon Katten

Katten zoals de Maine Coone en American Shorthair, onder anderen, zijn behoorlijk goed in het vangen van muizen. Dankzij hun uitstekende jachtvaardigheden en instincten is de Siamese kat misschien wel een van de beste.

Omdat er verschillende Siamese soorten zijn, is het het beste om de persoonlijkheid van uw kat te leren kennen voordat u verwacht dat ze uw huis van knaagdieren zullen ontdoen. Hun beschermende aard en natuurlijke intelligentie maken ze allround goede mousers.

Houden Siamese katten van jagen?

Om dit volledig te begrijpen, moet je iets meer weten over hun geschiedenis. Dit kattenras zou uit Thailand komen. Ze bestaan al vanaf de 14e eeuw.

Volgens de koninklijke elite werd de siamese kat zeer gewaardeerd. Sommigen zeiden dat de ziel van een persoon na de dood binnenin zou worden opgesloten. Dat verklaart waarom ze graag als royalty worden behandeld.

Of dit nu waar is of niet, ze werden rond de late jaren 1870 van Thailand naar de Verenigde Staten vervoerd. Mensen als Lucy Hayes, de first lady van president Rutherford B. Hayes, bezaten een Siamees en de rest is geschiedenis.

Deze katten staan bekend om hun intelligentie en speelse karakter. Ze waren dus behoorlijk nieuwsgierig en gingen er vaak op uit en bleven trouw aan hun natuurlijke katteninstincten. Jachtmuizen houden hun roofzuchtige instincten levend en scherp, maar het versterkt ook het gedrag.

chocolade punt siamese kat zijn siamese katten goede mousers

Moeten Siamese katten worden getraind om muizen te vangen?

Katten zijn natuurlijke jagers. Dit merk je aan de games die je met ze speelt. Of je nu het beste kattenkruidspeelgoed hebt of een laser bent gaan gebruiken om hun instincten scherp te houden.

Je hoeft je Siamees niet te trainen om muizen voor je te vangen. Ze zullen instinctief beginnen met het achtervolgen, vangen en doden van de knaagdieren die ze binnen hun territorium vinden. Je kunt hun interesse behouden met verschillende spellen en speelgoed, maar ze zullen onafhankelijk jagen als er knaagdieren in het gebied zijn.

Net als honden houdt de Siamees van behendigheidstraining, het spelen van apporteringsspelletjes of zelfs aan de lijn lopen, zodat uw kat kan worden getraind om andere dingen te doen. Wees echter voorzichtig, want dit zijn zeer intelligente wezens. Zorg er dus voor dat je consistent bent met hun gedrag en wat er van hen wordt verwacht.

chocolade punt siamese katten

Hoewel je je kat niet hoeft te trainen om muizen te vangen, zijn ze gemakkelijk te trainen als het gaat om andere dingen. Zeker als je ze nodig hebt om buiten hun behoefte te doen of lekker met je honden te spelen. Het is ook een goed idee om hen te leren hoe ze de muis moeten weggooien. Sommige katten zullen hun toevlucht nemen tot doden en eten, terwijl andere katten de muis zouden laten wegrennen omdat ze alleen weten hoe ze moeten spelen.

Laat je kat weten waar hij de muis moet plaatsen en dat het waarschijnlijk niet het beste idee is om hem naar binnen te brengen.

Zijn mannelijk of Vrouwelijke Katten Betere Mousers?

Hoewel er enige discussie lijkt te zijn over welke katten beter zijn tussen mannetjes en vrouwtjes, is het antwoord niet zo gemakkelijk te verkrijgen. Sommige mensen beweren dat er geen verschil is. In plaats daarvan rechtvaardigen ze elke persoonlijkheidsverandering of ze enig kind zijn of dat ze zijn opgegroeid met andere katten.

Terwijl het nature vs. nurture-debat voortduurt, kunnen we zeggen dat mannelijke katten iets vriendelijker zijn. Vrouwtjes kunnen beter zijn in jagen, omdat dit een eigenschap is die ze hun jongen moeten leren.

chocolade punt siamese kat

Wat een kat een goede mouser maakt, is zeker afhankelijk van het feit of ze al dan niet hebben geleerd hoe ze op muizen moeten jagen. Hun neiging begint daar zeker. Vooral omdat de meeste katten misschien niet begrijpen dat ze muizen mogen doden en eten. Sommige katten kunnen goed zijn in het vangen en ermee spelen, terwijl anderen er geen probleem mee hebben om ze als prooi te jagen.

Hoe dan ook, het kan ook afhangen van het type Siamese kat waarin je geïnteresseerd bent. Tussen de Classic, Applehead, Old-Style en Modern Siamese heb je opties om uit te kiezen, met als belangrijkste verschil hoe groot ze worden. Dit kan belangrijker zijn dan het geslacht van de kat, vooral als je andere huisdieren in de buurt hebt.

Waarom vangen Siamese katten muizen?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we accepteren dat katten de pestkoppen zijn van de gedomesticeerde dierenwereld. Ze hebben de neiging om te genieten van het jagen op muizen om een aantal redenen.

lila punt siamese kat

De eerste is dat muizen niet echt terug kunnen vechten. Ze zijn kleiner dan de meeste katten en hebben niet veel hulpmiddelen of talenten die hen zullen helpen overleven tegen een kat. Ze rennen behoorlijk snel, ja, maar de meeste katten zijn ze te slim af. Dus tenzij de kat gewoon probeert te spelen, zullen ze hoogstwaarschijnlijk de muis doden met pure kracht en sluwe humor.

Ten tweede zijn muizen al hun negen levens de natuurlijke prooi voor katten. Hun intrinsieke aard vertelt hen om muizen als prooi aan te nemen en zal dienovereenkomstig handelen zonder echt te stoppen om zich af te vragen waarom. Van hoeveel ethisch bewuste katten ben je op de hoogte?

Is het goed voor katten om muizen te eten?

Ja en nee. Hoewel het eten van muizen een van hun natuurlijke verworven rechten is, dankzij hun voorouders, is het ook behoorlijk verontrustend voor hun gedomesticeerde ingewanden. Dit is een voorkeur die het beste door de eigenaar kan worden genomen – of de kat zelf zal u vertellen wat hij verkiest.

Aan de positieve kant verbetert het eten van een muis hun natuurlijke roofzuchtige instincten omdat ze een natuurlijk en bevredigend einde hebben aan hun algehele escapades.

vlampunt siamees met kruisogen

Aan de andere kant, omdat ze niet langer in het wild zijn, zijn hun immuunsysteem en spijsverteringskanaal niet hetzelfde als hun voorouders. Dit kan betekenen dat een muis de gezondheid van je katten meer zal vernietigen dan het ooit haar instincten zou kunnen helpen.

Zowel muizen als ratten zijn vrij onhygiënisch. Ze spelen gastheer voor een reeks ziekten. Een gewone muis kan van alles dragen, van salmonella tot listeria en zelfs hantavirus, en ze kunnen deze ziekten verspreiden via hun uitscheidingen. Als je eenmaal binnen bent, kun je ook dingen als rondwormen vinden.

Als uw kat een muis heeft gegeten en een van zijn ziekten heeft opgelopen, kan hij beginnen over te geven, diarree ervaren en eetlust verliezen. Dus, terwijl hun voorouders gewend waren aan dit soort dieet, hadden ze ook het immuunsysteem om ongewenste ziekten te bestrijden. Een gewone huiskat heeft die luxe niet.

Het is dan gunstig om er namens uw kat voor te zorgen dat uw kat niet eet op de muizen in hun omgeving.

lynx punt siamese met poten omhoog

Moet ik mijn kat stoppen met jagen?

Als er muizen in het gebied zijn, zullen ze jagen. Er is geen houden aan dat een kat zijn ware kattenzelf is. Het is dan absoluut noodzakelijk dat u uw kat stopt met het eten van de muizen, en u zult ze moeten trainen om ze op de juiste manier weg te gooien.

Sommige eigenaren hebben het gevoel dat ze te veel tijd weg van hun katten doorbrengen en niet elke maaltijd kunnen controleren. Als dit het geval is, kunt u uw kat trainen om niet op muizen te jagen. Er zijn een aantal manieren om je kat te trainen:

Dingen zoals bellen en ballen, veren, nepmuizen en spinnerspeelgoed zijn geweldig om de jacht in hun leven te vervangen. Vergeet niet dat jagen een aangeboren verlangen is bij de meeste katten en als zodanig moet worden behandeld. Je kunt je kat niet vragen om te stoppen met een kat te zijn, maar je kunt hem helpen natuurlijke instincten te vervullen door gezond te spelen.

Een krabpaal met een vogelkijkstation is best een geschikte methode om je kat af te leiden. Met dit soort opstelling kan uw kat zijn vaardigheden oefenen zonder al te veel wezens te schaden en af te dwalen van ongewenste ziekten.

lynx punt siamese op zoek naar boven

Wanneer jagen katten op muizen?

In de meeste gevallen jagen katten ’s nachts. Dit is de natuurlijke biologische klok die hen vertelt om te jagen. Het is ook de reden waarom hun ogen zijn geëvolueerd om zich aan te passen aan die verandering. Alles aan hun biologie suggereert dat ze beter ’s nachts zouden kunnen jagen.

Als uw kat alleen ’s nachts binnen is, hoeft hij misschien niet naar buiten te gaan om te verkennen zodra de zon ondergaat. Hoewel, als uw kat gewend is om door de donkere straten te rijden, is het misschien het beste om hem wat toegang tot de buitenwereld te geven, vooral als hij ook buiten al zijn zaken doet.

Dit is ook afhankelijk van of uw kat voldoende voer heeft of niet. Omdat hun instinct hen vertelt om op muizen als prooi te jagen, kunnen ze geneigd zijn om meer te jagen wanneer hun magen bijna leeg zijn. Dit is een gedrag dat kan worden veranderd, maar het is absoluut noodzakelijk dat u het doet in het voordeel van uw kat.

binnenkat fokt siamese webverhaal

Sommige katten kunnen overdag jagen, voornamelijk als ze zijn gedomesticeerd, en zullen muizen vangen als een manier van spelen in plaats van jagen.  Als uw katten graag met muizen spelen, moet u misschien investeren in een paar meer kattenbenodigdheden om uw kat de hele dag (of nacht) te vermaken.

Wat als Siamese katten geen muizen hebben om te vangen?

In tegenstelling tot natuurlijke instincten zoals honger of de behoefte om te paren, zal je kat niet te veel missen als hij geen muizen heeft om te vangen. Dit aangeboren verlangen wordt getriggerd door de aanwezigheid van dieren om te jagen. Als er geen dieren zijn om op te jagen, zal dit gevoel verdwijnen en zal de kat zijn dag voortzetten.

Dit is ook de reden waarom het noodzakelijk is om de persoonlijkheden van uw katten te begrijpen. Als je Siamese kat over het algemeen een buitenkat is, moet je er rekening mee houden dat ze ook buiten hun territorium zullen jagen. Dit kan ertoe leiden dat je kat verder van huis afdwaalt dan je zou willen, en je zult alternatieve manieren moeten vinden om dit instinct te vervullen.

De meeste katten jagen echter alleen wanneer dat nodig is. Ze zullen waarschijnlijk voorkomen dat ze te ver van huis gaan om prooien te zoeken als ze genoeg voedsel, water, speelgoed en een warme zonnige plek hebben om een dutje te doen.

wig siamese kat
wig siamese kat

Welke andere katten zijn goede mousers?

Hoewel de Siamees een uitstekende mouser is, zijn er maar weinig anderen waar je misschien van hebt gehoord. Hier is een korte lijst met andere kattenrassen voor uw mousing-behoeften:

Dus zijn Siamese katten goede mousers?

Ja, Siamese katten zijn goede mousers. Of ze dit nu van hun moeders leren of dat je ze hebt moeten trainen om de klus te klaren, ze zijn instinctief goed in jagen omdat hun roofzuchtige vaardigheden aan hen werden doorgegeven.

Vergeet niet om uw kat te trainen om te begrijpen waar hij de muizen moet weggooien of dat ze ze mogen eten. Dit is de verantwoordelijkheid van de eigenaren. Wees lief voor je kat als ze je leuke cadeautjes brengen zoals dode muizen of kakkerlakken, want de Siamese rassen zijn ongelooflijk sociaal.

Wat je ook kiest, het krijgen van een Siamees is een verbintenis die moet worden doordacht. Als je de taak hebt om van deze schattige wezens te houden, zijn ze misschien wel het meest humane antwoord op het omgaan met je dreigende knaagdierproblemen.

Siamese kat poseren

Dit zijn siamese katten goede mousers post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.