Wanneer stoppen Siamese katten met groeien? ()

Als je nieuw bent als katteneigenaar, ben je misschien nieuwsgierig naar de ins en outs van wat er daarna gebeurt. Nieuwe katteneigenaren vragen wanneer hun schattige kitten zal stoppen met groeien of hoe groot ze zullen worden.

Als u een Siamese kat heeft, hebben we een redelijk uitgebreid antwoord voor u, waarin we bespreken wanneer ze stoppen met groeien of hoe groot ze worden en wat u kunt verwachten in elke groeifase.

Lees verder om alle details over de ontwikkeling en groei van uw kat te weten te komen en vooral om erachter te komen wanneer de Siamese kat stopt met groeien.

lynx punt siamese op tafel

Wanneer stoppen Siamese katten met groeien?

Dus, hier is het korte antwoord: in termen van hun werkelijke groei, zullen Siamese katten meestal stoppen met groeien na 10 tot 12 maanden, hoewel sommige uitschieters hierna nog een paar maanden blijven groeien. Dit betekent niet dat ze stoppen met ontwikkelen.

Ze kunnen gewicht oppikken en “dikker” worden met de leeftijd. Maar de kerngroei van de kat moet met ongeveer een jaar tot 18 maanden worden voltooid, en het is onwaarschijnlijk dat een kat hierna over het algemeen veel groter wordt.

Er is echter veel meer informatie om op te letten als u het groeiproces van uw kat echt wilt begrijpen. Blijf lezen voor meer informatie.

Chocolade punt Siamese kat. wanneer stoppen siamese katten met groeien

Hoe groot worden Siamese katten?

Een Siamese kat wordt, net als de gemiddelde Amerikaanse korthaar, tussen de 13 en 16 centimeter lang en 11 centimeter lang. Het zal alles tussen de zeven en 12 pond wegen, waarbij mannetjes over het algemeen zwaarder zijn dan vrouwtjes. Hoewel deze drempels meestal als gezond worden beschouwd, kunnen er kleine variaties zijn en zelfs een of twee zeldzame uitschieters.

Voor de context, een Maine Coon – beschouwd als het grootste binnenlandse kattenras, kan 48 centimeter lang zijn en 25 pond wegen, en de groei vindt plaats voor maximaal vier jaar.

Houd er ook rekening mee dat er verschillende variaties van Siamese katten zijn. Ze zijn niet specifiek zo verschillend als rassen noodzakelijkerwijs, maar er bestaat genoeg variatie om op zijn minst een bereik te hebben als het gaat om grootte en uiterlijk.

Lila punt Siamese kat op lila handdoek.

Zijn Siamese katten groot?

Een Siamese kat wordt niet beschouwd als een “grote” kat. Siamese katten zijn meestal “dun” van uiterlijk. Ze zijn lang, slank en lijken zelden groot en kleiner dan een groter opgezet “cobby” (of typisch Perzisch) ras. Dit wordt een “oosterse bouw” bij katten genoemd.

Dat gezegd hebbende, ze zijn niet zo dun dat ze botten of ribben vertonen. Omdat hun vacht relatief kort is, moet het gemakkelijk zijn om te bepalen of uw kat een gezonde lichaamsbouw en gewicht behoudt.

Wat te verwachten door de groeifasen van uw Siamees

Uw kat doorloopt verschillende groeifasen, van kitten tot geriatrisch. Dit is wat u in elke fase zou kunnen verwachten.

lila punt siamese kitten

Een statistische opmerking over Siamese katten en levensduur

Hoewel het de moeite waard is om te zeggen dat moderne gezonde huiskatten relatief lang moeten leven (15 jaar is erg goed), hebben Siamese katten statistisch gezien gemiddeld een iets korter leven. Een goede leeftijd voor een Siamese kat is meestal 11 jaar oud. Dat gezegd hebbende, er is geen harde en snelle reden waarom een gezonde Siamees niet tot 15 jaar en ouder zou moeten leven.

Katje

Wanneer Siamese kittens worden geboren, kunnen ze nog niet goed zien. Hun oren zijn ook licht gevouwen. Siamese kittens worden geboren met blauwe ogen, net als veel andere katten. In tegenstelling tot veel andere gevallen zullen ze deze blauwe ogen behouden; de ogen van hele andere rassen hebben de neiging om van kleur te veranderen.

Een Siamese kat wordt meestal wit geboren, zonder extra kleuring, zelfs niet de typische puntkleuring waar ze bekend om staan. Dit begint pas na een week te verschijnen. Na verloop van tijd zullen deze meer uitgesproken worden, maar ze zullen pas na ongeveer een jaar compleet zijn.

Na een paar weken zal het je duidelijk worden dat de Siamees ook erg spraakzaam is en het leuk zal vinden om je te manipuleren met hun miauwen en andere vocalisaties. Siamezen houden van aandacht en zullen veel van jou vragen.

De eerste weken

Een Siamees kitten zal na de eerste paar weken een dramatische groei vertonen. Binnen twee weken na de geboorte zou uw kat bijvoorbeeld in gewicht moeten zijn verdubbeld. Een week later beginnen ze rond te lopen – zij het een beetje onvast.

De oren beginnen zich te ontvouwen en kleine tandjes zullen tevoorschijn komen, die kleine prikjes bieden wanneer ze in je pink bijten. Na vijf weken kunnen uw kittens geïnteresseerd raken in vast voedsel en beginnen met het spenen van hun moedermelk.

Dit is ook rond de tijd dat ze baat kunnen hebben bij wat meer menselijk contact en interactie. Studies tonen aan dat menselijke interactie op dit moment hen de rest van hun leven comfortabeler zal maken bij mensen.

Siamees bij 8 weken

In dit stadium zijn de eerste dierenartsbezoeken verschuldigd en zijn kattenvaccinaties en -opnamen aan de orde van de dag. De kleurpunten zijn ook heel duidelijk en geven een goed beeld van hoe de volwassen katten er uiteindelijk uit zullen zien.

Het is een goed idee om de menselijke interactie op dit punt voort te zetten. Als je de kittens in huis hebt, kun je verwachten dat ze nieuwsgieriger zijn naar hun omgeving en hun weg vinden naar hoeken en gaten van je huis waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.

Siamees op Zes Maanden

Dit is de tijd van volledige mobiliteit en verkenning, en hoewel ze heel goed in staat zijn om zich te verplaatsen, zijn ze nog niet helemaal volwassen. De kleuren van de Siamees blijven donkerder worden en hun niveau van activiteit, voedsel en andere factoren zullen uiteindelijk een rol spelen in hoe groot uw kat op dit punt wordt.

Hoewel ze na ongeveer een jaar (tot 18 maanden) fysiek stoppen met groeien, zullen ze tot ongeveer twee jaar blijven rijpen.

vlampunt siamese kitten met speelgoed

Een groeiende Siamese kat voeren

Siamese katten zijn notoir kieskeurig als het gaat om eten – het komt met de Siamese persoonlijkheid. Ze leren snel dat mensen het voedsel leveren en zullen je er graag voor lastig vallen als ze honger hebben. Om het nog erger te maken, hebben ze de neiging om te houden van wat ze lekker vinden, en ze zullen weigeren te eten of klagen als ze niet het voedsel krijgen dat ze lekker vinden.

Ze kunnen ook de neiging hebben om te veel te eten als hun porties niet worden gecontroleerd. Het is gemakkelijk om te zien wanneer een Siamees te veel heeft gegeten. Ze hebben van nature slanke en lange lichamen en hun buiken zullen opzwellen als ze te veel eten. Dit is niet goed voor hen, omdat ze niet echt zijn gebouwd om dat overtollige gewicht te dragen.

Het wordt ten zeerste aanbevolen om een Siamees wetenschappelijk geformuleerd kattenvoer te voeren dat geschikt is voor zijn leeftijd. Het vasthouden aan de juiste portiegroottes is ook essentieel. Katten kunnen extra gewichtsproblemen ontwikkelen als ze overvoed (of ondervoed) zijn.

Blauwogige chocoladepunt Siamese kat die naar de camera slingert.

Volwassen fase

Wanneer wordt verwezen naar Siamese katten, wordt de volwassen fase beschouwd als iets van twee jaar tot tien jaar. Als jonge volwassenen onderhouden ze een levendig, druk en actief leven en zullen ze genieten van goed interactief kattenspeelgoed.

Naarmate ze ouder worden, lijken ze enigszins te kalmeren. Hun onstuimige kittennatuur zal verdwijnen en ze zullen geleidelijk aan liever rustig zitten en het gebeuren om hen heen observeren. Dat gezegd hebbende, ze zullen absoluut nog steeds in zijn voor een toneelstuk, en dus zal speelgoed altijd welkom zijn.

Als ze een behoorlijke hoeveelheid interactie hadden met mensen als kittens, zouden ze nu redelijk sociaal zijn met mensen. In feite, als het gaat om hun eigen mensen, kunnen ze behoeftig worden in zoverre dat ze de hele tijd op, dicht bij of naast je willen zitten. Ze houden van mensen.

lynx punt siamees spelen met kattenklem

Senior of Oudere Kat

Na tien jaar kan uw kat worden beschouwd als een oudere of oudere kat. Ze vertonen misschien geen uiterlijke tekenen van leeftijd of ziekte, maar wees gerust, deze kat heeft het gevoel dat hij een goed leven heeft geleid. Veel gezonde katten leven veel langer dan 10-15 jaar, dus als je kat gezond en actief lijkt, is dat een positief teken.

Ze lijken echter een stuk relaxter dan op pakweg vijfjarige leeftijd. Hogere objecten kunnen moeilijker zijn om op te springen, en als zodanig kan de kat er de voorkeur aan geven om op zachte plaatsen zoals de bank of het bed te blijven.

Typisch een oudere kat zal ook meer lijken te dutten en minder geagiteerd zijn door activiteiten en geluiden rond het huis. Ja, het kan je gewoon meer aanstaren, waardoor je het gevoel krijgt dat je iets verkeerd hebt gedaan.

Oudere katten houden ook niet van nieuwe dingen. Haakt dingen die ze zijn, ze zullen het idee van verhuizen of meubels wat dat betreft verafschuwen. Maar vooral Siamezen worden een stuk vocaler in hun ‘dotage’. Verwacht dus geen opluchting om uitgescholden te worden als het etenstijd is.

Lynx wijst Siamees starend naar de camera.

Geriatrische Katten

Na 15 jaar moet een kat als geriatrisch worden beschouwd. Het is in de bonusjaren voor een standaard kat, en hoewel ze over het algemeen comfortabel kunnen zijn, zullen ze minder energiek zijn en vatbaar voor meer kwalen en leeftijdsgerelateerde ziekten.

Net als mensen verslechtert het gehoor van katten met de leeftijd. Het gezichtsvermogen wordt ook nadelig beïnvloed en de inwendige organen zullen tekenen van ziekte of falen beginnen te vertonen. Hiertoe is het een goed idee om ervoor te zorgen dat uw kat zich op zijn gemak voelt, omdat hij meer tijd binnenshuis zal doorbrengen en waarschijnlijk zal slapen.

De mentale functies van een kat kunnen ook nadelig worden beïnvloed met de leeftijd. Houd hier rekening mee als je merkt dat de kat minder goed verzorgd is of als zijn kattenbakgewoonten lijken te ontbreken. Dit is normaal voor elke kat ouder dan 15 jaar.

Wedge Siamese kat.
wig siamese kat

3 andere factoren die van invloed kunnen zijn op de grootte van uw Siamese kat

Een paar andere factoren beïnvloeden hoe groot of klein uw Siamese kat kan worden.

Over het algemeen zullen katten groeien binnen het aangegeven bereik van lengte en hoogte. Maar afgezien van genetica, is gebleken dat deze factoren zo’n invloed hebben op hun uiteindelijke grootte.

1. Geslacht

Een gemiddelde Siamese kater kan tot 14 pond wegen. Aan de andere kant weegt een vrouwtje over het algemeen tot 11 pond. Dit is het belangrijkste verschil in grootte tussen geslachten, en de mannelijke en vrouwelijke lengtes en lengtes zijn slechts marginaal verschillend – denk gemiddeld minder dan een halve inch.

Oude stijl Siamese kat.
oude stijl siamese kat

2. Gezond voedsel en schoon water

Voedzaam kattenvoer en schoon, zoet water hebben een aanzienlijke invloed op het lichaam en zijn organen. Het zou geen verrassing moeten zijn dat kittens die goed eten sterker en waarschijnlijk iets groter worden dan ondervoede of ondervoede kittens.

Als u ziet dat agressievere kittens het voedsel en water domineren, zullen ze krachtiger worden dan anderen, die daardoor kleiner kunnen worden. Dit is ook deels de reden waarom verwilderde katten kleiner zijn dan huiskatten. Verwilderde katten zullen niet zo goed eten als hun gehuisveste neven en nichten, vooral als het gaat om evenwichtige of eiwitrijke diëten.

Katten hebben ook veel water nodig voor biologisch functioneren. Net als bij mensen en andere zoogdieren is water essentieel voor het goed functioneren van alle organen en lichaamsfuncties.

Blauwe punt en lila punt Siamese katten.
blauwe punt en lila punt siamese katten

3. Ouderlijke aanwezigheid

Sommige deskundigen zijn van mening dat de eerste paar weken van goede ouderlijke aanwezigheid (moederkat) van cruciaal belang zijn voor een goede vroege ontwikkeling. Dit kan de voedingsstoffen betekenen die uit moedermelk worden verkregen of gewoon de biologische impact van het hebben van een moederkat die voor haar kittens zorgt. Vroege scheiding kan bijdragen aan onderontwikkeling en een kleinere omvang als gevolg.

Vergeet niet dat Siamese katten over het algemeen vrij slank zijn en niet bedoeld om bijzonder groot of zwaar te zijn, ondanks het bovenstaande.

Siamese kat lopen

Laatste gedachten over wanneer Siamese katten stoppen met groeien

De Siamese kat is prachtig, en nu weet je dat hij – fysiek gezien – minstens het eerste volledige jaar van zijn leven zal blijven groeien. Daarna kan het iets meer spieren en botten ontwikkelen, waardoor het zwaarder wordt – maar niet te veel, omdat het een van nature magere kat is.

Maar voor het grootste deel zou het eigenlijk niet veel meer moeten groeien in termen van lengte en hoogte. Mits je onderhoud hebtained een gezonde lichaamsbeweging en dieet regime; er mogen geen problemen zijn met onder- of te grote katten, het opzetten van een potentieel lang leven van liefde en vriendschap in uw huis. Beantwoord gewoon de vragen die je kat je stelt – en een Siamees zal het zeker vragen.

siamese kat die naar boven kijkt

Dit wanneer siamese katten stoppen met groeien post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.