Welke geuren haten katten: 13 die je moet vermijden ()

Katten hebben een verrassend krachtig reukvermogen. In feite is hun reukvermogen aanzienlijk sterker dan dat van mensen. Het reukvermogen van een huiskat is tussen de 9 en 16 keer krachtiger dan dat van jou, dus het is de moeite waard om te weten welke geuren katten haten.

Of met andere woorden, katten hebben tussen de 45 en 200 miljoen geurgevoelige cellen in hun neus, terwijl wij mensen er slechts 5 miljoen hebben. Dus al die cellen betekenen dat het een goed idee is om te weten welke geuren katten haten, zodat je een gelukkige katachtige kunt hebben.

Katten vertrouwen vaak meer op hun reukvermogen dan op wat ze daadwerkelijk kunnen zien of aanraken wanneer ze omgevingen verkennen. En katten kunnen een geur detecteren lang nadat mensen niets kunnen ruiken.

En wist je dat katten eigenlijk 2 reukzintuigen of 2 “neuzen” hebben? Je kat heeft net als mensen een neus met geurreceptoren.

Ze hebben echter ook een vomeronasaal orgaan in het dak van hun mond. Deze tweede neus is meer afgestemd op feromonen.

zwarte kat met groene ogen van dichtbij in kruidentuin voor welke geuren haten katten

Welke geuren haten katten – Hoe dit nuttig kan zijn

Hoeveel we ook van onze mooie kutkatten houden, ze hebben de neiging nieuwsgierige zielen te zijn en willen vaak gebieden verkennen of verblijven die we niet willen dat ze dat doen – inclusief die welke schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid.

Begrijpen welke geuren katten niet lekker vinden, kan u helpen bij het sturen van het gedrag van uw kat. Als uw kat bijvoorbeeld te veel van delen van uw tuin houdt, kan het planten van bepaalde kruiden uw kat ervan weerhouden om op bezoek te komen.

zwart-witte kat en witte krabpaal

Als uw kat graag oppervlakken van uw huis krabt die u liever niet zou hebben, kan het spuiten van het juiste type geur hem ervan weerhouden dit op natuurlijke wijze te doen in plaats van kattenafstotende producten te moeten gebruiken die vaak chemicaliën bevatten.

khao manee snuiven

Bovendien kan het begrijpen van welke geuren katten niet lekker vinden, je helpen hun gedrag en voorkeuren te begrijpen. Toen ik bijvoorbeeld voor het eerst een kat kreeg, bestelde ik wat lavendelgeurend kattenbakvulling omdat ik dacht dat dat heerlijk klonk.

Mijn kat weigerde het te gebruiken en ik kon niet begrijpen waarom totdat ik erachter kwam dat katten niet van de geur van lavendel houden.

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Klein grijs katje in plastic kattenbak op vloer

En vergeet niet dat hoewel er sommige geuren zijn die katten gewoon niet lekker vinden, er ook geuren zijn die katten niet leuk vinden en die ook giftig voor hen zijn. Ik zal mijn best doen om toxiciteit als relevant in dit bericht te benadrukken.

NB: Als u geuren gebruikt om uw kat van bepaald gedrag af te houden, gebruik dan GEEN geuren in hun essentiële oliën- formaat. Van veel essentiële oliën is bekend dat ze giftig zijn voor katten.

Waarom hebben katten zo’n sterk reukvermogen?

Dit sterke reukvermogen is wat katten heeft geholpen uitstekende jagers te worden, omdat ze prooien van ver kunnen besnuffelen. Dit betekent echter ook dat ze ook kattenvoer en traktaties van een lange afstand kunnen snuiven!

grijze en witte kat snuift bladeren op

Mannelijke katten markeren hun territorium met urine of feromonen uit klieren in hun gezicht en voeten. Ze zullen nieuwe territoria besnuffelen om te zien of ze de markeringen van andere katten kunnen ruiken – hen laten weten of een territorium is gemarkeerd door een andere kat.

Katten verhouden zich ook tot elkaar door geur. Een kitten kan zijn ogen in eerste instantie niet openen, dus zal sme gebruikenll om zijn moeder te vinden en vast te klampen.

Katten tonen ook genegenheid voor elkaar en voor hun mensen door hun hoofd tegen elkaar en hun mensen te wrijven. Dit voegt feromonen en oliën toe om hun favorieten te “markeren”.

twee tabby kittens slapen

Billensnuiven is een begroeting in de kattengemeenschap, terwijl spuiten meer gaat over het markeren van territorium. En als het gaat om paring kunnen vrouwelijke katten het territorium van de man opzoeken terwijl ze hun eigen krachtige seksferomoon uitstoten dat mannetjes kunnen detecteren.

Deze gevoeligheid voor geur is misschien een andere reden waarom katten zo graag zichzelf verzorgen – stel je voor hoeveel schoner je zou willen zijn als je de geringste hint van een aroma zou kunnen ruiken dat je onaangenaam vond?

grijze kat likt zijn voorpoten

13 Geuren die katten niet lekker vinden

1. Bepaalde kruiden

Deze omvatten Wijnruit, lavendel, rozemarijn, munt, geranium, eucalyptus, pennyroyal, coleus en citroentijm. De giftige kruiden voor katten omvatten munt en lavendel in olievorm.

gember kat schudden

2. Sterke Citrus geuren bv sinaasappelschillen en bevat grapefruit

Als je kat graag op je keukenkastjes springt (zoals de mijne), kan de strategische locatie van citrusvruchten voldoende zijn om hem af te schrikken. Als het gaat om welke geuren hebben katten een hekel aan sinaasappels, citroenen en limoenen staan hoog op de lijst.

Oranje kat snuffelt aan gedroogd kattenkruid

3. Banaan

Experts geloven dat het hoogstwaarschijnlijk het kalium in bananen is dat katten kunnen ruiken en dat hen vervolgens van bananen afhoudt.

4. Peper, Curry, Mosterd en Kaneel.

Over het algemeen houden katten niet van pittige geuren. Ze associëren ze met potentiële toxiciteit. Dus als je een afhaalmaaltijd in India bestelt, wees dan niet verbaasd als je een tijdje heel weinig van je kat in de keuken ziet!

gember kat snuift kamerplant waarom kwijlt mijn kat

5. Dennen, Ceder, Wintergroen en Menthol

Ik heb de neiging om al deze geuren te associëren met schoonmaakproducten die ik persoonlijk lekker vind, maar mijn kat niet. Een kleine hit van hun geur zal meestal een kat laten rennen.

Wintergroen en menthol zijn giftig voor katten.

Kittens zittend in kattenbak

6. Een vuile kattenbak

Als de kattenbak van uw kat niet is opgeruimd of als deze vol is geworden, zal uw kat stoppen met het gebruik ervan en ergens anders zijn behoefte vinden.

7. Veel huishoudelijke schoonmaakmiddelen

Het is je misschien opgevallen dat nogal wat van de items in deze lijst aroma’s zijn die zeer aangenaam zijn voor mensen en vaak worden geassocieerd met schoonmaakproducten.

Deze geuren plus de chemicaliën die veel voorkomen in veel huishoudelijke schoonmaakmiddelen betekenen dat uw kat de meeste schoonmaakmiddelen die u in uw huis gebruikt niet leuk zal vinden.

Het is belangrijk om hier gevoelig voor te zijn als het gaat om het schoonmaken van de favoriete gebieden van uw kat en hun belangrijkste items. Ik heb bijvoorbeeld zuiveringszout gebruikt aan de onderkant van de kattenbak van mijn kat (ik leg het strooisel erop) in een poging om geur te verminderen zonder hem van streek te maken.

kat op groene kattenbak en houten vloer

8. Oude Vis

Net als hun mensen haten katten de geur van alles wat verouderd is. En we weten allemaal hoeveel vis kan ruiken als het eenmaal begint af te gaan. Dit is een geur waar je kat net zo’n hekel aan heeft als jij. Probeer er wel voor te zorgen dat je etensafval afgedekt is.

siamees kat in emmer met schoonmaakmiddelen

9. Zepen en ontvochtigers

Net als bij schoonmaakmiddelengeuren houden katten ook niet van zeep en deodorants. Ze houden niet van iets met een chemische geur, dus wees niet verbaasd of beledigd als je kat de kamer verlaat wanneer je je deodorant aantrekt.

Mij is verteld dat katten niet van parfum houden – en mij is ook verteld dat katten van parfum kunnen houden – en vaak premium merken!

Dus misschien wil je zien wat je kat wel en niet leuk vindt. Maar spuit er geen parfum rechtstreeks op.

gember kat snuffelt gele bloem

10. Etherische oliën

Vanwege hun geconcentreerde vorm hebben katten de neiging om de geur van essentiële oliën veel te sterk te vinden voor hun gevoelige kleine neusjes. Ze kunnen een ernstige reactie hebben.

Hoewel ze de geur misschien niet lekker vinden, zal alleen het aroma je kat geen pijn doen. Het innemen van etherische olie kan uw kat echter zeker pijn doen.

11. Eucalyptus

Slecht nieuws voor onze Australische lezers in het bijzonder! Katten houden vaak niet van geuren die giftig voor hen zijn – een natuurlijke vorm van bescherming. Eucalyptus kan schadelijk zijn voor katten.

gember kat snuffelt aan witte bloemen

12. Andere katten

Katten houden niet van de geuren van andere katten die ze niet kennen. Dit gaat natuurlijk meer over een andere kat die in hun territorium komt – dit is wat ze niet leuk vinden in plaats van het specifieke aroma van de kat.

Twee Egyptische mau katten op een paarse achtergrond perfect voor Egyptische kattennamen
Egyptische Mau Katten

Een onbekende kattengeur op hun grasmat is iets waar je kat zeker een hekel aan zal hebben.

13. Tomaten en uien

Uien kunnen mensen natuurlijk afschrikken en/of laten huilen. Tomaten kunnen vaak een sterke geur hebben, vooral als ze nog in de grond zitten. Persoonlijk vind ik het ontzettend prettig maar helaas doet je kat dat niet!

tabby kat snuffelt aan groene plant

Dus welke geuren vinden katten leuk?

Nu je op de hoogte bent van alle geuren die je kat misschien niet lekker vindt, wat dacht je van sommige geuren die ze wel graag helpen om je kat het best mogelijke leven te geven?

Nou ja, natuurlijk is er kattenkruid. Valeriaanwortel is ook goed kattenkruid voor katten. Olijfbladeren kunnen ook een enigszins verdovend effect hebben op uw kat waar ze van zullen genieten.

Mooie grijze kat die glimlacht terwijl hij wordt geborsteld

En uw kat zal waarschijnlijk dol zijn op uw geur – vooral als het zal we zeggen in het uiterste geval. Als ik terugkom van de sportschool is mijn kat helemaal over mijn hardlopers en verdwijnen zweterige sokken met een bijna alarmerende frequentie!

Onze favoriete katachtigen zijn erg gevoelig voor geur – veel meer dan wij simplistische mensen. Gebruik deze kennis om natuurlijke manieren te vinden om uw kat te helpen zich goed te gedragen en om hem veilig en gelukkig te houden.

Lover Valentine Perzische colourpoint kat met een rood hart

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Let: Dit wat ruikt katten haten post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

Zoals deze Welke geuren haten katten Post? Waarom pin je het niet?