Hoe de tanden van de kat schoon te houden zonder te poetsen ()

Het bezitten van een kat is een leuk avontuur vol krassen, knuffels en natuurlijk een eindeloze herinnering dat je de broek niet in je huishouden draagt. Toch willen we dat onze katten gelukkig en gezond zijn en lekker ruiken. Dus hoe houd je de tanden van de kat schoon zonder te poetsen?

Je vraagt je dus misschien af hoe je de tanden van de kat schoon kunt houden zonder te poetsen. Omdat niemand wil dat de mond van zijn kat net zo slecht ruikt als zijn kattenbakvulling, hebben veel ouders geprobeerd de tanden van hun huisdier minstens één keer te poetsen (of hebben het overwogen).

Maar poetsen is niet altijd de beste manier om vooruit te komen. Vooral als je het behoorlijk druk hebt of als je kat er gewoon nooit aan lijkt te wennen. Het is misschien tijd om alternatieven te vinden om het gebit van uw kat schoon te houden.

Blijf lezen voor meer informatie over waarom u voor de tandheelkundige gezondheid van uw kat moet zorgen en een aantal manieren om ervoor te zorgen dat u daarbij geen hoop huid verliest.

gember kat met tandenborstel

Waarom is het belangrijk om de tanden van uw kat schoon te houden?

Als bezorgde katachtige vriend wilt u misschien de tanden van uw kat schoonhouden, simpelweg omdat u bang bent dat hun mond een geur kan afgeven die ze haten. Maar er zijn meer legitieme redenen om hun tandheelkundige gezondheid te verbeteren.

Je huiskat kan zowat alles alleen doen, behalve zijn tanden poetsen. In vergelijking met wilde katten ontbreken elementen in het dieet en de dagelijkse levensstijl van een huiskat. Dingen zoals botten en een gevarieerd dieet voorkomen dat ze de nodige tandheelkundige voorzorgsmaatregelen nemen om gezonde tanden en tandvlees te garanderen. Deze zware en soms gevaarlijke taak wordt uw verantwoordelijkheid als hun primaire verzorger.

hoe katten tanden schoon te houden zonder te poetsen

Net als bij mensen zijn tandbederf, tandplak, infecties en tandziekten gevolgen van slechte hygiëne. Katten zijn gevoelig voor gingivitis, parodontitis of tandresorptie. Deze ziekten kunnen voorkomen dat uw kat eet en voor zichzelf zorgt terwijl hij door de pijn waadt.

Hoe de tanden van de kat schoon te houden zonder te poetsen: 6 opties

Je hebt dus besloten om voor het gebit van je kat te zorgen, maar hebt niet de tijd (of het geduld) om elke drie dagen zijn tanden te poetsen. Omdat het trainen van hen om te wennen aan iemand die in hun mond krabt een berg op zich is, zul je opgelucht zijn om te weten dat er meer toegankelijke methoden zijn.

Hoewel deze methoden de voordelen van het tandenpoetsen niet volledig vervangen, helpt het wel veel tandziekten te voorkomen die worden veroorzaakt door tandplak en tandsteenophoping. Deze eenvoudige methoden kunnen uw kat helpen gezond en enigszins fris te blijven.

gember kat met tanden schoongemaakt

1. Tandheelkundige diëten

Tandheelkundige diëten zijn veruit een van de gemakkelijkste methoden om de tandheelkundige gezondheid van uw kat te behouden en tandplak en tandsteenophoping te voorkomen. Hoewel natte voedselopties meestal een uitstekende oplossing zijn voor de meeste kattenouders, heeft droogvoer wel wat tandenreinigende mogelijkheden.

Er zijn wetenschappelijk bewezen droge voedsel diëten die zorgen voor de algehele gezondheid met behoud van mondgezondheid. De wetenschap ligt hier in de grootte en samenstelling van de brokjes zelf.

Als u op zoek bent naar aanvullend droogvoer, zoek dan naar iets dat groter is of een dichtere pellet heeft. Als de tand van de kat zich in de pellet kan grijpen, zal dit alle tandplak op de tand wegpoetsen. Zorg ervoor dat het voedsel niet rond de tand zelf afbrokkelt voor maximale voordelen.

gember kat bij dierenarts tanden

2. Tandheelkundige kauwen

Hoewel het veranderen van het dieet van uw kat misschien niet uw favoriete optie is, is het veilig om te zeggen dat er tal van andere opties voor u beschikbaar zijn. U kunt kiezen uit een reeks kattentraktaties om u te helpen de tanden van uw kat af en toe schoon te maken.

Sommige van de traktaties zijn speciaal ontworpen voor mondhygiëne; ze zijn meestal lekker en verkrijgbaar in lever-, kip-, rundvlees- of zalmsmaken. Deze traktaties hebben meestal een mengsel van texturen om schone tanden te garanderen en om tandvlees te masseren.

OthEr soorten traktaties, zoals de C.E.T Intellident Cat Bites, bevatten hexametafosfaat, glycerine, calciumsulfaat en rood ijzeroxide om een frisse adem te garanderen en de tanden te versterken.

ginger cat bij dierenarts rode tandenborstel

3. Tandheelkundig speelgoed

Als uw kat een specifiek dieet volgt, bent u mogelijk bang om het te overvoeren. Of je hebt misschien gemerkt dat je kat gewoon een kieskeurige eter is. Misschien wilt u ervoor zorgen dat uw kat een aantal uitstekende methoden heeft om mondgezondheid te bieden met behoud van zijn fysieke gezondheid.

Kattenspeelgoed is ook handig bij het verwijderen van tandplak en ervoor zorgen dat oud voedsel uit de spleten tussen de tanden van uw kat is verwijderd. Tandenborstelspeeltjes zoals dit kattenkruidspeelgoed stellen je kat in staat om te spelen, zijn zintuigen te stimuleren, verveling weg te nemen en zijn adem te verfrissen.

Sommige speeltjes zoals deze schattige kleine cactus zijn gemaakt van rubber voor een duurzaam en bijtbestendig speeltje dat ervoor zorgt dat je kat het niet in de eerste keer zal vernietigen. Bied het gewoon aan uw kat aan en laat ze spelen met de kleine schijfjes die uitsteken om de plaque van hun tanden te schrapen.

4. Wateradditieven en orale gels en sprays

U kunt ook wateradditieven, orale gels of sprays gebruiken die bacteriën helpen doden voordat het plaque wordt en verkalkt tot tandsteen.

Een fris ruikend wateradditief helpt een slechte adem te verlichten. Het verwijdert mogelijk niet alle tandplak op de tanden van uw kat, dus u moet het gebruiken in combinatie met speelgoed of traktaties. Het additief helpt het tandglazuur te beschermen en ondersteunt tandvleesweefsel in het proces.

kat die gaapt

Als u sceptisch bent over het doseren van het water van uw kat, kunt u ook een kattenspray proberen zoals de PetSilver Teeth and Gum Spray waarmee u uw kat kunt doseren wanneer dat nodig is. Als u niet 100% zeker bent van de chemicaliën en additieven, is dit misschien een betere optie voor u.

5. Tandheelkundige medicijnen

Tandheelkundige medicijnen zijn ook een vrij handig ding om in de buurt te hebben. Het is gunstig om een aanvullend ontstekingsremmend product te hebben als uw kat tekenen van tandvleesontsteking vertoont.

Hoewel voorkomen altijd beter is dan genezen, zullen vroege tekenen van gingivitis uw kat irriteren en moeten ze worden behandeld voordat deze uit de hand loopt. Als u naar de dierenarts bent gegaan en er zeker van bent dat u het probleem kent, kunt u uw kat altijd helpen de ontsteking en prikkelbaarheid onder controle te houden.

kattentanden

Dingen zoals probiotische tabletten helpen het immuunsysteem van uw kat te stimuleren. Andere opties zoals natuurlijke antibiotica kunnen ook helpen bij het vernietigen van een toestroom van bacteriële infecties. Deze in de kast hebben zal dus helemaal niet zo’n slecht idee zijn.

6. Regelmatige controles

Hoewel er veel manieren voor ons zijn om ervoor te zorgen dat onze katten gelukkig en gezond zijn, zal een regelmatige controle bewijzen dat u op de goede weg bent.

Op dezelfde manier zou je je zorgen maken over de darmgezondheid, teken, vlooien en dergelijke; uw vaste dierenarts moet ook de tanden van uw kat controleren. Dit zal u helpen erachter te komen of het voedsel, speelgoed of traktaties die u gebruikt, helpen om tandplak van de tanden van uw kat te reinigen.

Wanneer u de dierenarts bezoekt, moet u hen vragen naar verschillende soorten tandheelkundige zorg en enkele van de ingrediënten in de traktaties. Dit zal u helpen erachter te komen of de door u gekozen traktaties nuttig zijn voor uw kat of dat ze gewoon hun prikkelbare darmziekte (IBD) zullen opvlammen.

gember kat bij dierenarts die tanden laat controleren

3 veelgestelde vragen over het schoonhouden van de tanden van uw kat zonder te poetsen

Als je het internet afstruint naar antwoorden, bekijk dan deze korte FAQ-sectie om het antwoord te vinden op elke vraag die we misschien hebben gemist in het bovenstaande gedeelte.

1. Hoe kan ik tandsteen van de tanden van mijn kat thuis verwijderen?

Bacteriën hopen zich op in de mond en hechten zich aan de tanden. Dit kan lijken op een film over de tand die uit deze bacteriekolonies bestaat. Ze zitten op de tanden en nemen voedingsstoffen op uit het voedsel dat in de mond van uw kat achterblijft. Dit noemen we plaquette.

Zodra de film verkalkt, na een paar dagen, merk je een keiharde yellowish korst; dit is tandsteen. Hoewel tandplak gemakkelijker te verwijderen is, is tandsteen iets lastiger omdat het harder en poreus is. Zodra u tandsteenopbouw hebt bereikt, is de beste manier om het te verwijderen een professional te raadplegen en de tanden van uw kat professioneel te laten reinigen.

grijze en witte kat waarvan het gebit wordt gecontroleerd

2. Is het te laat om de tanden van mijn kat te poetsen?

Omdat de taak van tandenpoetsen met een tandheelkundige kit vrij invasief is, kost het enige tijd om uw kat voor te bereiden op het onvermijdelijke. Meestal train je je kat stap voor stap om een goede tandreiniging te accepteren.

Je kat zal moeten wennen aan de tandpasta die je gaat gebruiken, aan de werking van iets dat in zijn mond krabt en aan de tandenborstel zelf. Het is het beste om je kat te trainen als hij jonger is, omdat het gemakkelijker zal zijn om een consistente routine met hem te creëren.

3. Is het goed om de tanden van je kat niet te poetsen?

Ja, het is oké. Tandheelkundige gezondheid is essentieel, maar tegelijkertijd, als je niet de tijd, consistente gelegenheid of geduld hebt om je kat te trainen, dan is het misschien het beste om het helemaal te vermijden. Dit betekent niet dat u hun tandheelkundige gezondheid moet vermijden, omdat u een van de alternatieve methoden moet inschakelen, zoals hierboven vermeld.

een dierenarts die de tanden van een kat poetst in de studio

Laatste woord over het reinigen van kattentanden zonder te poetsen

Hoewel katten vooral bekend staan om hun minimale onderhoud en hun houding die je niet nodig hebt, hebben ze enkele fouten veroorzaakt door hun socialisatie. Omdat ze gedomesticeerd zijn, kunnen ze hun mondgezondheid niet behouden, en het is onze verantwoordelijkheid om dat voor hen te doen.

Zorg ervoor dat u uw kat regelmatig controleert om ervoor te zorgen dat hij veilig en gezond is. Probeer ze speelgoed, taaie traktaties en zelfs regelmatige bezoeken aan de dierenarts te geven om al je bases te bedekken. Voorkomen, zoals ze zeggen, is beter dan genezen.

Op deze manier kan je kat je neus blijven likken zonder dat je een hoop ademmuntjes zijn kant op wilt gooien.

sokoke kat met tanden uit

Gerelateerde berichten:

Waarom schudt de staart van mijn kat?

Hoe maak je een roadtrip met een kat

Waarom probeert mijn kat haar eten te begraven?

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen?

Deze hoe je katten tanden schoon kunt houden zonder te poetsen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.