Wanneer verharen katten het meest? () I Wat eigenaren moeten weten

Als katteneigenaar kan het lijken alsof er een eindeloze hoeveelheid kattenbont is die je bank, kleding en beddengoed bedekt. Een kat die bont afwerpt is normaal, gezond zelfs, maar wanneer verharen katten het meest?

Een deel van de zorg voor uw kat is het kennen van hun gedrag en gewoonten. Dit helpt je te begrijpen wanneer iets wat ze doen of ervaren normaal of zorgwekkend is. Door hun verharingscycli in de gaten te houden, kun je hun welzijn behoorlijk begrijpen.

Ontdek wanneer katten het meest verharen, waarom ze verharen en wanneer ze overmatig verharen.

pluizige tabby Siberische bogen zijn rug

Waarom werpen katten?

Katten werpen, net als mensen, hun haar bijna dagelijks af. Ze doen dit om verschillende redenen, maar de belangrijkste reden is om dood haar kwijt te raken. Als ze te veel onnodig haar in hun vacht hebben verstrikt, kan dit irritatie veroorzaken.

In tegenstelling tot mensen kunnen katten hun vacht niet zomaar aantrekken of uittrekken als ze warm of koud worden. Dus tijdens seizoensveranderingen zullen ze hun winterjas afwerpen voor een lichtere om hun lichaamstemperatuur te reguleren.

Katten beginnen hun vacht al op jonge leeftijd af te werpen als ze nog kittens zijn. Afhankelijk van hun ras kunnen ze beginnen te verharen tussen de zes en 12 maanden oud. Gedurende deze tijd verliezen ze hun zachte babypluis en beginnen ze hun nieuwe adolescente vacht te dragen.

Exotisch korthaar kitten, 4 maanden oud, zittend voor witte achtergrond

Wanneer werpen katten het meest?

De tijd van het jaar dat katten het meest verharen, hangt af van hun omgeving. Katten werpen af op basis van hoeveel uur ze in zonlicht doorbrengen. Dit wordt een fotoperiodische reactie genoemd en beïnvloedt de meeste levende wezens, inclusief planten. Of uw kat meer tijd binnen of buiten doorbrengt, zal bepalen wanneer hij het meest zal verharen.

Wanneer werpen buitenkatten het meest?

Buitenkatten krijgen de meeste hoeveelheid zon, omdat ze er waarschijnlijk uren in zullen luieren en baden in de warmte. Om deze reden zullen buitenkatten meestal in de lente en herfst verharen. Naarmate de seizoenen van winter naar zomer veranderen, zal de vacht van uw kat beginnen te veranderen om de temperatuurverandering op te vangen.

goudbruine Siberische kat in de sneeuw

In de herfst bereiden ze zich voor op het ijskoude winterweer door hun oude jas af te werpen om plaats te maken voor een nieuwe, warmere vacht. Sommige katten kunnen zo dik worden als voorbereiding op de winter dat ze eruit zien als totaal verschillende rassen.

In het voorjaar komt de wintervacht uit en heeft uw kat meer kans om een dunnere, luchtige vacht te dragen voor de brandende zomermaanden. U kunt uw kat helpen om van deze dikke winterjas af te komen door hem regelmatig te borstelen.

Wanneer werpen binnenkatten het meest?

In vergelijking met buitenkatten krijgen binnenkattenrassen niet veel zonlicht. In plaats daarvan hebben ze kunstmatige verlichting of een kleine hoeveelheid van het zonlicht door een raam. Terwijl buitenkatten hun vacht afwerpen om hun lichaamstemperatuur te laten wennen aan de temperaturen buiten, hebben binnenkatten een meer gecontroleerde temperatuur in hun omgeving.

tabby- en gemberkatten van achteren die uit een raam kijken terwijl ze
Indoor Kitties

Dit betekent dat binnenkatten hun dikke winterjassen in het voorjaar niet hoeven af te werpen. In plaats daarvan werpen ze hun vacht het hele jaar door gestaag af. Dit betekent ook dat ze weinig vacht afwerpen in vergelijking met het twee keer per jaar verharen dat buitenkatten doen.

Dat gezegd hebbende, binnenkatten moeten nog steeds worden verzorgd. Het feit dat ze dagelijks een paar haren afwerpen, betekent dat een gewone borstel kan voorkomen dat kattenharen aan alles in je huis blijven plakken. Het voorkomt ook het aantal haarballen dat uw kat en uw stofzuiger zullen hebben.

Zijn er katten die niet verharen?

Hoewel er een paar katten zijn die niet veel vacht afwerpen, is de enige kat die zeker zijn vacht niet afwerpt een haarloze. Helaas zijn Sphynx katten quite zeldzaam, dus het is misschien geen haalbare optie voor sommigen.

grijze spynx kat op houten bank
Sphynx Kat

Als je op zoek bent naar een katachtige vriend, maar je bent allergisch voor hun vacht, zijn er een paar kattenrassen die hypoallergeen zijn en die in je opkomen. Deze rassen produceren minder allergenen vanwege de hoeveelheid eiwitten die ze produceren.

Beste hypoallergene katten:

  • Een Cornish Rex en Devon Rex zijn beide geweldige hypoallergene rassen die niet veel vacht afwerpen. Deze krullende rassen zijn geweldige metgezellen voor gezinnen met kinderen. De Cornish Rex is heel nieuwsgierig en avontuurlijk, terwijl de Devon Rex liefdevol en speels is.
  • Siamese katten zijn ook een uitstekend ras om in uw gezin te verwelkomen. Ze zijn vrij spraakzaam en vriendelijk, wat betekent dat je een mooie metgezel voor het leven hebt. Als je ze regelmatig borstelt, heb je minimale allergieproblemen.
  • Birmese katten hebben kort haar en zijn vrij onderhoudsarm. Het is een van de meest vriendelijke kattenrassen en is nogal speels en liefdevol. Ze zijn ook zeer intelligent en houden ervan om trucs uit te voeren voor hun eigenaren.
chocolade punt siamese kat
Siamees

Wat is een abnormale hoeveelheid verharing?

Een “normale” hoeveelheid verharing hangt af van het ras van uw kat. Sommige katten verharen meer dan andere, maar dat betekent niet dat er iets mis is. Vacht gaat, net als haar, door vier stadia van groei. Het kennen van de vachtgroeistadia zal helpen bij het bepalen van de gemiddelde tijd voor haar om te groeien en af te werpen.

Stadia van bontgroei

De eerste fase, anagene, is de groeifase. De lengte van deze fase bij langharige rassen zoals een Siberische kat of Maine Coon versus normale katten met kort haar zal verschillen. Afhankelijk van de lengte van de vacht van uw kat, kan een enkele haarlok jarenlang in deze haargroeifase blijven.

De tweede fase wordt de Catagen fase genoemd. Tijdens deze fase bereikt het haar zijn volledige lengte en stopt de groei. Het haarzakje krimpt ook en het haar maakt los van de onderste streng.

Deze onthechtingsfase is de derde fase, de Telogeenfase. Deze fase laat het haar rusten, noch groeien noch verharen. Het haarzakje kan na een paar weken, maanden of jaren (afhankelijk van het ras) de vierde en laatste groeifase ingaan.

Als het gaat om de vierde fase, exogeen, is dit het einde van de haargroeicyclus. Dit is wanneer verharing plaatsvindt en het haar volledig loskomt van de follikel.

Siberische Neva maskerade kat
Siberische Neva maskerade kat

Wat is overmatig afstoten voor katten?

Katten zijn deskundige trimmers en zullen hun vacht likken om wat overtollig haar kwijt te raken. Katten, vooral binnenkatten, werpen dagelijks bont af en kunnen hierdoor zelfs een haarbal of twee ophoesten.

De gemiddelde hoeveelheid haarballen die uw kat moet ophoesten is ongeveer een of twee keer per jaar. Als je merkt dat ze vaker een haarbal ophoesten dan dit, is het misschien tijd om hun vacht een nadere inspectie te geven.

Hun dagelijkse verharing wordt een probleem wanneer ze hun haar te veel afwerpen. Dit kan gemakkelijk overgaan in de categorie haaruitval. Natuurlijk zijn veelbetekenende tekenen van haaruitval bij katten een dunnere vacht. Ze kunnen ook een paar kale plekken hebben met hun huid een opvallende tint roze in plaats van de standaard witte kleur.

Mooie grijze kat die glimlacht terwijl hij wordt geborsteld

Hun vachten kunnen ook een andere textuur hebben dan hun gebruikelijke zachte en glanzende look en feel. Als je merkt dat hun vacht ruw aanvoelt, kan dit zijn omdat hun haar afbreekt of een teken dat ze zichzelf hebben gebeten.

Gelukkig zijn er een paar dingen die u als katteneigenaar kunt doen om de overmatige verharing van uw kitten te kalmeren.

Hoe u uw kat minder kunt helpen

Er zijn een paar manieren waarop u uw kat kunt helpen minder haar te verliezen als u zich zorgen maakt over zijn welzijn of gewoon moe bent van het dagelijks opzuigen van strengen van het tapijt.

Dieet

U bent wat je eet, en je kat ook. De eerste stap om uw kat op welke manier dan ook te helpen, is ervoor te zorgen dat ze de benodigde voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Drie dingen helpen bij het handhaven van een gezonde en weelderige vacht: eiwitten, koolhydraten en vet.

Close-up van katten die voedsel uit een kom eten

Zowel nat als droog kattenvoer is gunstig voor de gezondheid van uw kat en het algehele welzijn. Als je je echter zorgen maakt dat ze misschien niet genoeg voeding krijgen, kun je voedingsmiddelen of supplementen zoals deze met veel vetzuren in hun dieet opnemen.

Alle katten zijn niet hetzelfde en hebben verschillende hoeveelheden voedsel en voedingsstoffen nodig. Deze kattenvoedingsgids helpt u bij het bepalen van de beste manier van handelen voor uw katachtige vriend.

Grooming

Katten zijn uitstekende trimmers en kunnen urenlang zichzelf likken en preenen. Soms hebben ze echter een beetje hulp van een vriend nodig. Door de vacht van je kat regelmatig te borstelen met een van de beste kattenborstels, zal hun verharende vacht niet overal in huis komen.

kamborstel wordt gebruikt onder de kin van een Perzische kat

Langharige katten hebben hun vacht nodig om minstens een paar keer per dag door een verzorgingsborstel te worden geleid. Afhankelijk van het ras kunnen ze een dagelijkse borstel nodig hebben. Kortharige katten zijn minder onderhoudbaar en kunnen één keer per week wegkomen met een borstel.

Borstelen helpt niet alleen om overtollige vacht en dode huidcellen kwijt te raken. Het helpt ook bij de bloedsomloop en stimuleert de haarzakjes voor meer haargroei. Door de vacht van je kat te borstelen, help je hem ook minder haar te slikken en help je bij de hoeveelheid opgehoest haarballen.

Verminder stress

In veel culturen zijn katten spirituele bewakers. In deze mythen kunnen katten negatieve energie absorberen en geluk aantrekken.

Of je in deze mythe gelooft, is aan jou, maar één ding is zeker dat een stressvolle omgeving gestreste huurders en huisdieren creëert. En, net als hun eigenaren tijdens stressvolle tijden, kan hun haar beginnen te verharen of uitvallen. Ze kunnen zichzelf ook overmatig likken, waardoor er kale plekken in hun vacht ontstaan.

toyger kat die zichzelf likt

Katten die in een nieuwe omgeving worden gegooid, kunnen gemakkelijk gestrest raken. Evenzo kunnen nieuwe mensen die in hun omgeving worden gegooid ook stress veroorzaken. Je kunt zien dat je kat gestrest is door zijn lichaamstaal.

Een gestreste of angstige kat kan overmatig gaan hijgen, trillen of kwijlen. Ze kunnen zich ook agressief of sissen en grommen naar nieuwe bezoekers. De beste manier om een gestreste of angstige kat te kalmeren, is door ze uit de omgeving te verwijderen. In extreme gevallen is een reis naar de dierenarts een goed idee.

Ga voor een Check-Up

Katten kunnen net als mensen seizoensgebonden allergieën krijgen. Tijdens de lente en de herfst (wanneer ze beginnen te werpen), is het ook tijd voor seizoenen om over te schakelen tussen koudere en warmere maanden. Stuifmeel en ambrosia zijn er in deze tijd in overvloed en kunnen de reden zijn dat uw kat blijft niezen.

zilveren kat met dierenarts

Hoewel overmatige verharing net zo eenvoudig kan zijn als seizoensgebonden allergieën, kan het soms een symptoom zijn van een groter probleem. Dieetallergieën kunnen een bedreiging vormen voor het welzijn van uw kat als deze niet snel genoeg wordt gediagnosticeerd.

Naast allergieën kunnen belangrijkere problemen zoals ziekte en infectie ervoor zorgen dat uw kat kaal wordt. Een mogelijke reden voor snel haarverlies is ringworm. Deze huidinfectie is zeer besmettelijk en symptomen zijn roodheid rond de oren, het gezicht en de poten van uw kat.

Dit kan voor sommigen een schok zijn als je het niet verwacht, maar overmatig haarverlies kan ook betekenen dat je op het punt staat grootouder te worden. Snel veranderende hormonen bij aanstaande katten kunnen onder andere haaruitval veroorzaken.

Hoewel uw kat op deze manieren haaruitval kan ervaren, is het altijd beter om de echte diagnose te krijgen via een getrainde professional.

Kat in een dierenkliniek kapper die schoonheidsverzorging doet

Laatste gedachte over wanneer katten het meest verharen

Katten beginnen hun vacht op jonge leeftijd af te werpen en zullen hun vacht hun hele leven blijven afwerpen. Na de eerste verharing van kitten naar adolescent, werpen ze hun vacht elke dag beetje bij beetje af of werpen ze het ongeveer twee keer per jaar af. Dit helpt hen hun lichaamstemperatuur te reguleren en zich voor te bereiden op de wisseling van seizoenen.

Ze zullen het proces helpen, zichzelf verzorgen door te likken, maar overmatige verzorging en likken kan een symptoom zijn van een groter probleem. Houd de huid en vacht van je kat goed in de gaten. Als u een significante verandering in de hoeveelheid haaruitval of een textuurverandering opmerkt, ga dan voor een controle.

Als kattenouder van een bontbaby kunt u de vacht van uw kat helpen door hem regelmatig te verzorgen en overtollig haar of knopen weg te borstelen.

vrouw die Britse kat kamt op witte achtergrond

Gerelateerde berichten:

Waarom schudt de staart van mijn kat?

Hoe maak je een roadtrip met een kat

Waarom probeert mijn kat haar eten te begraven?

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen?

Deze wanneer katten werpen de meeste post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.