Kun je een verkoudheid van een kat vangen? () | De mythe ontkrachten

Herfst en winter zijn geweldige tijden om met je kat bij het vuur te kruipen, warme dranken te drinken en in de sneeuw te spelen. Maar de kille temperaturen brengen het risico met zich mee dat ze verkouden worden voor zowel katten als hun eigenaren. Het kan voor sommigen verrassend zijn, maar katten kunnen verkouden worden.

Dit roept de vraag op, kun je verkouden worden van een kat? En, welke andere ziekten en aandoeningen kun je van je kat vangen, of welke kwalen kun je je kat geven? Als katteneigenaar wil je alleen het beste voor je katachtige vriend, daarom zijn dit cruciale vragen om te beantwoorden.

zilveren en witte kat op het punt om te niezen

Symptomen van een kat met verkoudheid

Als u niet gewend bent aan een zieke kat, kan het een uitdaging zijn om vast te stellen wat er mis is met uw huisdier. Buitenkatten hebben meer kans om verkouden te worden dan binnenkatten. Dit komt omdat ze in contact komen met andere katten die niezen en de bacteriedruppeltjes verspreiden. Als je merkt dat je kat blijft niezen, kan hij op weg zijn om de snuifjes te krijgen.

Hier zijn meer symptomen om op te letten wanneer uw kat verkouden is:

 • Lopende neus
 • Hoesten
 • Lethargie
 • Koorts
 • Slechte eetlust
 • Ademhalingsproblemen
 • Vergrote lymfeklieren
 • Tranende ogen
bengaalse kat bij dierenarts met ijspakking

Kun je een verkoudheid van een kat vangen?

Nee, je kunt niet verkouden worden van je kat. Ze kunnen ook niet verkouden van je worden. Mensen en katten krijgen verkoudheid van verschillende virussen omdat het verkoudheidsvirus de neiging heeft om soortspecifiek te zijn. Dit betekent dat het virus alleen in een bepaalde gastheer onder de juiste omstandigheden kan overleven.

Katten worden verkouden van soortspecifieke virussen en bacteriën, meestal in de lucht of overgedragen van kat op kat via water of druppels. Er zijn veel respiratoire virussen voor mensen, maar het meest voorkomende verkoudheidsvirus voor ons is het rhinovirus.

Hoewel u de snuifjes misschien niet van uw katachtige vriend opvangt, zijn er een paar andere ziekten of aandoeningen die u van uw kat kunt krijgen.

zwart-witte kat met ijspakking

4 ziekten die je van een kat kunt vangen

Alle ziekten of ziekten van een dier die een mens kunnen infecteren, worden zoönotische ziekten genoemd. Deze ziekten kunnen virale infecties, bacteriële of parasitaire infecties zijn. Sommige zoönosen zijn volledig te voorkomen door vaccins, terwijl andere dat niet zijn.

1. Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een ziekte die wordt veroorzaakt door tekenbeten. Het is onwaarschijnlijk (maar niet onmogelijk) dat uw kat de ziekte van Lyme krijgt. Als uw kat de bacteriën van een tekenbeet oppikt, vertoont hij misschien niet eens symptomen.

Uw kat kan echter teken op hen dragen, waardoor u de ziekte van Lyme kunt oplopen. De ziekte van Lyme bij mensen is te genezen, maar patiënten kunnen een aandoening krijgen die post-treatment Lyme Disease Syndrome (PTLDS) wordt genoemd.

Deze aandoening kan ervoor zorgen dat de symptomen weken tot jaren na de eerste diagnose en behandeling aanhouden. Symptomen zijn huiduitslag, koorts en vermoeidheid. Als het onbehandeld blijft, kan de infectie zich verspreiden naar uw gewrichten, hart en zenuwstelsel, wat meer significante problemen kan veroorzaken.

De ziekte van Lyme kan vanzelf verdwijnen, maar het is altijd beter om een medische professional te raadplegen voor de juiste diagnose en behandeling.

zwarte kat bij de dierenarts

2. Kattenkrabziekte

Kattenkrabziekte is een bacteriële infectie die mensen kunnen krijgen van een geïnfecteerde kat die de Bartonella henselae | bacteriën. Deze ziekte kan worden overgedragen door een kras, een beet of een kat die de open wond van een mens likt.

Als uw huisdier vlooien heeft, is het het beste om ze te verwijderen met een vlooienbehandeling, want dat is hoe katten of kittens deze bacterie oppikken. Symptomen van infectie verschijnen drie tot 14 dagen nadat de wond is gevormd of gelikt.

Deze symptomen omvatten zwelling of roodheid rond de verwonding, ontlastingr, hoofdpijn en uitputting. Na een paar dagen kunnen de lymfeklieren van de persoon in de buurt van de wond ook beginnen op te zwellen, pijn doen of gevoelig worden.

kat krabt man in bed

De meeste katten vertonen geen symptomen van deze ziekte, maar zoeken onmiddellijk medisch advies als u een van de bovenstaande symptomen vertoont na een beet, krab of lik.

3. Hondsdolheid

Hoewel je meer kans hebt om hondsdolheid te vangen van een wilde dierenbeet, kun je het ook van je huisdier krijgen. Als uw buitenkatten worden gebeten door een met hondsdolheid besmet dier, kunnen ze de ziekte oplopen. Daarom is het belangrijkste om te doen tijdens de zorg voor katten ervoor te zorgen dat ze al hun vaccins hebben gekregen.

De ziekte wordt overgedragen via speeksel, dus infectie is waarschijnlijker door een beet. Het is onwaarschijnlijk dat je hondsdolheid kunt krijgen van een kattenkrab, maar omdat ze vaak hun poten likken, is dit niet helemaal uit te sluiten. Rabiës beïnvloedt het centrale zenuwstelsel van de gastheer en veroorzaakt vreemd gedrag zoals agressie, verlies van eetlust en nervositeit.

gember kat in oranje sjaal

Zodra de infectie de hersenen bereikt, zal uw kat symptomen vertonen en binnen zeven dagen sterven. Voor een mens kunnen de symptomen een paar dagen tot een jaar duren om te laten zien.

4. Toxoplasmose

Toxoplasmose is een van de meest voorkomende parasitaire ziekten bij alle zoogdieren. Het is te genezen en behandeld met antibiotica en andere medicijnen. Mensen met een hoog risico zijn zwangere vrouwen, baby’s en mensen met een zwak immuunsysteem.

Katten pakken de parasiet op en dragen deze door ongekookt besmet vlees te eten. Mensen kunnen het ook oplopen door rauw of onvoldoende verhit vlees te eten dat door de parasiet is geïnfecteerd. Maar je kat kan het ook aan jou doorgeven via zijn uitwerpselen.

Geïnfecteerde katten kunnen hun hoofd tegen oppervlakken duwen, oortrekkingen hebben, evenwichtsproblemen hebben en koorts hebben. Symptomen verschijnen anders bij mensen, afhankelijk van hun leeftijd of gezondheidsproblemen. Een gezonde volwassene kan gezwollen lymfeklieren, pijn in het lichaam en koorts ervaren. Immuungecompromitteerde mensen kunnen extra wazig zicht en longproblemen ervaren.

gember kat mid nies (2)

3 ziekten die uw kat van u kan oplopen

Dit is waarschijnlijk niet iets wat katteneigenaren graag zouden willen horen, maar er zijn een paar manieren waarop u uw kat kunt infecteren. Op dezelfde manier kunt u ziekten van uw kat krijgen, uw kat kan ook een ziekte van u krijgen.

1. Covid-19

Studies staan nog in de kinderschoenen, maar er zijn een paar gevallen geweest van huisdieren die ziek werden van het Covid-19-virus. Dit gebeurt met huisdieren die in nauw contact zijn gekomen met mensen die positief zijn getest op de zeer besmettelijke ziekte.

Net als mensen mag uw kat geen symptomen vertonen of ziek worden. Als ze toch ziek worden, kun je een volledig herstel verwachten. De symptomen zijn meestal mild en lijken erg op de onze. Verwacht een loopneus, kortademigheid, traagheid, koorts en hoesten. Ze kunnen ook koorts en oogafscheiding hebben.

gember kat mid nies kun je een verkoudheid van een kat vangen

Volgens de richtlijnen van de CDC, als u vermoedt dat uw huisdier het Coronavirus heeft, is het het beste om ze thuis te isoleren. Het kan riskant zijn om ze naar de dierenarts te brengen, vooral als u zelf ziek bent, dus bel uw dierenarts om erachter te komen wat de beste stappen zijn om te nemen. Sommige dierenartsen kunnen in deze gevallen telefonische consulten aanbieden.

2. Ringworm

Ringworm is een schimmelinfectie bovenop de huid die zeer besmettelijk is tussen mens en kat. Katten pikken ringworm op door geïnfecteerde mensen of items, zoals dekens of werkbladen, aan te raken met de ringwormschimmel. Als u besmet bent, kunt u ringworm doorgeven aan uw kat door in contact te komen met een open huidwond.

Mensen met een zwak immuunsysteem, zoals jonge kinderen of oudere volwassenen, zijn meer waarneembaar voor het oplopen van ringworm. Dit is de reden waarom als u vermoedt dat u of uw huisdier ringworm heeft, het het beste is om het zo snel mogelijk te laten behandelen om te voorkomen dat het naar anderen wordt verspreid.

grijze kat die op het punt staat te niezen

Gelukkig is het gemakkelijk te behandelen voor zowel mensen als katten. Een enzymatische huidcrème kan tijdelijke verlichting bieden aan uw kat. Symptomen in beide zijn vrij gelijkaardig en omvatten haaruitval en schilferige of jeukende huid. De nagelbedden en klauwen van een kat kunnen geïnfecteerd raken, terwijl mensen ook kunnen merken dat hun nagels broos of verkleurd worden.

3. Giardia-infectie

Giardia-infectie is een door water overgedragen infectie in uw darm. Het gebeurt over het algemeen wanneer u onveilig water drinkt of in de buurt bent van slechte sanitaire voorzieningen die besmet zijn met een microscopische parasiet.

Zoals te verwachten, vertonen de symptomen zich in de maagstreek en omvatten maagkrampen, misselijkheid, opgeblazenheid en diarree. De infectie verspreidt zich via voedsel of persoonlijk contact.

zilveren schotse vouw kat met kegel

Dit maakt het gemakkelijk om uw kat te beïnvloeden met deze maagbug. Symptomen bij zowel katten- als kattenbezitters kunnen een paar weken aanhouden. Bij katten kan het waterige diarree en braken veroorzaken, wat snelle uitdroging kan veroorzaken.

De beste manier van handelen is om uw huisdier naar de dierenarts te brengen voor een juiste diagnose en behandeling. De behandeling omvat orale therapie gedurende ongeveer een week. Daarna worden ze twee tot vier weken getest.

Hoe te voorkomen dat uw kat ziek wordt

 • Inenten De beste manier om uw huisdier tegen elke ziekte te beschermen, is door te voorkomen dat de ziekte zich vormt. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de vaccins en veterinaire controles van uw huisdier. Dit voorkomt dat ze levensbedreigende ziekten oplopen, zoals hondsdolheid.
 • Houd ze uit de buurt van geïnfecteerde katten Sommige ziekten zijn zeer besmettelijk en kunnen zich verspreiden via microscopische druppeltjes of niezen.
 • Schoonhouden – Het schoonhouden van de leefruimte van u en uw huisdier is al de helft van de gewonnen strijd. Een regelmatig schoongemaakt gebied laat geen ziektekiemen of ziekten toe om zich voort te planten. Het is ook belangrijk om regelmatig uw handen te wassen na het hanteren van huisdieren om ook eventuele ziekten voor uzelf te voorkomen.
 • Evenwichtige voeding Een voedzame maaltijd is van vitaal belang voor de gezondheid van uw huisdier. Hoewel bacteriën veel ziekten dragen, kan een ongezond dieet uw kat ook ziek maken, vooral wanneer ze essentiële immuunopbouwende vitamines missen.
zilveren kat met dierenarts

Misschien ben je ook geïnteresseerd in het lezen van mijn bericht Kunnen katten autistisch zijn?

Laatste gedachten over het vangen van een verkoudheid van uw kat

Hoewel u niet verkouden kunt worden van uw kat, kunt u andere ziekten en aandoeningen van hen krijgen. Op dezelfde manier kan uw kat ook een paar ziektes van u oplopen.

Er zijn een paar manieren om deze kruisinfectie te voorkomen. Probeer thuis regelmatig kattencontroles uit te voeren om te controleren of je harige vriend nog in topvorm is. Als u denkt dat ze dat misschien niet zijn, aarzel dan niet om voor een dierenartscontrole te gaan.

Als het gaat om gezondheid en gerelateerde risico’s, moeten jij en je katachtige vriend op elkaar letten.

tabby kat op het punt om te niezen

Gerelateerde berichten:

Hoe maak je een roadtrip met een kat

Waarom probeert mijn kat haar eten te begraven?

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen?

Dit kun je verkouden worden van een kattenpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.