Kunnen katten zwemmen? () Alles wat u moet weten

Het ding over katten is dat ze nooit nalaten om je te verrassen. Er is waarschijnlijk veel dat katten kunnen doen waarvan we ons niet bewust zijn … zoals autorijden, of golfen. Maar laten we beginnen met iets eenvoudigs: kunnen katten zwemmen?

Het korte antwoord is ja. Wanneer ze daartoe worden aangespoord, zullen katten meer dan waarschijnlijk drijven en naar veiligheid zwemmen.

Als we heel eerlijk zouden zijn, is de aanblik van een natte kat tegelijkertijd verdrietig en hilarisch. Deels komt het omdat je katten niet associeert met water, zwemmen of jetskiën, wat dat betreft.

Dus dat roept de vraag op: waarom lijken katten water te vermijden als de pest? Wat maakt katten het meest onwaarschijnlijke landzoogdier dat in water te zien is? Wees gerust, het is niet omdat ze niet kunnen zwemmen. Laten we dus eens nader bekijken waarom katten op een warme dag lijken te voorkomen dat ze peddelen als een golden retriever.

Siberische kat zwemmen

Kunnen katten zwemmen? De biologische verklaring

In eenvoudige bewoordingen zijn huiskatten niet de meest efficiënte zwemmers. Hun poten zijn relatief klein, hun vacht absorbeert water en hoewel hun lichamen flexibel en explosief zijn, zijn ze niet echt gebouwd voor kracht.

Kijken naar de geschiedenis van de kat biedt enkele aanwijzingen. Voor het grootste deel traceren we huiskatten terug naar Arabië en Egypte, landen die meestal droog zijn. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals we hieronder zullen ontdekken met rassen zoals de Maine Coone.

Maar over het algemeen associëren katten niet echt sterk met geschiedenis op waterbasis. Ze slagen er zelfs in om zichzelf opmerkelijk schoon te houden, zonder het gebruik van hot tubs en zwembaden.

grijze kat met handdoek

Maar grote katten kunnen heel goed zwemmen

Niet-gedomesticeerde grote katten hebben het relatief gemakkelijk in het water, hoewel ze er misschien toch niet liever in zitten. In het wild moeten katten “flexibel” zijn in wat ze zullen verdragen als ze willen eten.

Van de grote katten zijn tijgers waarschijnlijk de beste zwemmers. Zij (en andere grote katten) hebben grote poten die hen gemakkelijker door het water kunnen stuwen.

kat wordt gewassen

Maar katten haten water (nietwaar?)

Goed… misschien. Wat we wel weten, is dat katten misschien gewoon een hekel hebben aan het ongemak van water. Veel grote kattenwaarnemers hebben immers opgemerkt dat katten een hekel hebben aan ongemak. Maar hier zijn een paar redenen die kunnen informeren waarom katten lijken te voorkomen dat ze in het diepe komen.

grijze kat zwemmen

Ze konden in paniek raken

Als een kat niet gewend is om in het water te zijn en hij valt bijvoorbeeld plotseling in een zwembad, kan hij overweldigd worden door paniek. Dit is geen reactie exclusief voor katten. Mensen worden soms ook overmand door shock, vooral als ze het gevoel hebben dat ze in nood zijn.

Daarom is het nooit een goed idee om een kat in het water te gooien. Naast het feit dat het schandalig wreed is, kan het zelfs leiden tot ernstig letsel of de dood.

Koud is niet leuk voor een kat

Over het algemeen zijn katten warmer dan mensen en houden ze er niet van om overmatig koud te zijn. Onder normale omstandigheden kunnen ze gewoon opkrullen en lichaamswarmte behouden. Maar gedrenkt in ijskoud water is het niet zo eenvoudig.

zwarte kat drinken uit zwembad

De meeste kattenjassen stoten geen water af, dus het komt recht op de huid, wat een kat diep ongelukkig maakt.

Katten kunnen worden getriggerd door een ervaring uit het verleden

Bijdragend aan de paniek, kan een eerdere ervaring rond water erg traumatisch zijn voor een kat om over na te denken. Als ze bijvoorbeeld onvrijwillig als kittens zijn gebaad, is het idee om ondergedompeld te worden in water misschien niet het idee van uw kat van een goede tijd.

grijze kat in bad met water

Kitty kan nat zijn ook associëren met gevangen zitten in een afvoer of gevangen zitten in een regenbui – echt alles wat haar herinnert aan een slechte tijd. De herinneringen van katten zijn in deze gevallen immers sterk.

Ze houden misschien niet van de smaak en geur

Katten zijn extreem gevoelig voor geuren en er zijn veel dingen met geuren waar katten een hekel aan hebben. We zouden kunnen denken dat zelfs gewoon kraanwater perfect geurloos is, maar katten hebben het vermogen om de chemicaliën en additieven in voedsel en water echt te ruiken. Daarom geven ze er soms de voorkeur aan om zich niet te veel met baden bezig te houden.

Hetzelfde kan gezegd worden voor zwembaden en troebele plassen water buiten. Sommige wetenschappers zeggen dat katten 15 keer beter kunnen ruiken dan mensen. Als ze ineens niet meer naar zichzelf ruiken, zou dat gewoon niet acceptabel zijn.

Nattigheid is ongemakkelijk voor een kat

De meeste kattenrassen hebben geen vacht die het goed doet als ze nat zijn. In plaats daarvan wordt het klompig en verzwaard, wat betekent dat een kat niet zo gemakkelijk kan bewegen als hij wil. En zoals we allemaal weten, is een kat niet blij als hij op enigerlei wijze wordt beperkt in beweging.

grijze kat aan de rand van een zwembad

Heb je ooit geprobeerd te zwemmen in een zware, waterovergoten jas? Het is niet prettig. Om dezelfde reden zal een kat er niet bijzonder van genieten om naar de bodem van een waterlichaam te worden gesleept terwijl hij worstelt om te blijven drijven.

Het natuurlijke instinct van een kat is om heel precies op zijn omgeving te reageren. Of ze besluipen prooien, of ze zijn op hun hoede om zelf gestalkt te worden. Wanneer ze het gevoel hebben dat ze niet op de meest efficiënte manier kunnen bewegen, zijn ze vaak erg ongelukkig.

Moet ik me zorgen maken om mijn kat?

Het is waar dat katten nieuwsgierig zijn naar een fout. Maar het is niet per se een reden tot paniek als je een zwembad en een kat bezit. Katten doen het over het algemeen goed om weg te blijven van dingen die ze niet leuk vinden.

grijs blikje met handdoek in bad

Vergeet ook niet dat het feit dat het niet van zwemmen houdt, niet betekent dat het niet in een handomdraai kan. Dat gezegd hebbende, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je eigen geest iets meer op je gemak te stellen als het gaat om de veiligheid van je kat.   Hier zijn vijf tips voor katteneigenaren als het gaat om katten en water:

  1. Houd de chemische balans van uw zwembad in de gaten. Soms nemen katten tegen beter weten in een slok uit het zwembad. Probeer dit eerst te ontmoedigen. Chemicaliën kunnen schadelijk zijn. Probeer ook de chemische balans “normaal” te houden.
  2. Houd kittens in de gaten rond water. Als ze er eenmaal aan gewend zijn, is het veiliger om ze er zonder toezicht omheen te laten. Maar jonge katten en nieuwsgierigheid zijn een krachtige mix.
  3. Koop een zwembadafdekking. Better safe than sorry, en zwembadafdekking veiligheidsmaatregelen zijn ook van toepassing op kleine kinderen, dus het is een goede investering.
  4. Als ze per ongeluk nat worden, droog dan hun oren af met een kattenhanddoek. Katten zijn gevoelig voor infecties in hun oren.
  5. In het geval van een traumatisch of bijna-verdrinkingsincident, laat uw kat door een dierenarts controleren op mogelijke na-effecten of mogelijke problemen.
kat met duikuitrusting

4 kattenrassen houden echt van water

Er zijn freaks in elke menigte, en dat is geen slechte zaak. In het geval van katten die over het algemeen een hekel hebben aan water, zijn er een paar rassen die tegen de trend ingaan en eigenlijk dol lijken te zijn op het idee om te gaan zwemmen. Of, op zijn minst, vind het niet zo erg.

1. De Abessijn

Om de een of andere reden zijn Abessijnen redelijk comfortabel met het verkennen van waterlichamen. Terwijl sommigen ze associëren met de hierboven genoemde oorsprong op het droge, suggereren anderen dat een achtergrond in de Indische Oceaan kan bijdragen aan de liefde van de afgrond voor water.

jonge Abessijnse kat in actie
jonge Abessijnse kat in actie

2. De Bengaalse

Bengaalse tijgers zijn legendarisch. Maar hoe zit het met de binnenlandse versie? Als een wilde hybride schrijven mensen de genetica van de Bengaal toe als een waarschijnlijke reden voor het relatieve comfort rond water.

bengaalse kat in water

3. De Maine Coon

Zoals hierboven vermeld, kan de liefde van de Maine Coon voor water eigenlijk te wijten zijn aan zijn achtergrond. Het zijn de “honden van de kattenwereld”, volgens sommigen. Ze zijn groot en hebben dikke jassen die echt goed zijn tegen kou en nattigheid.

Tabby Maine Coon kat

Hun relatie met water is fascinerend. Ze scheppen bijvoorbeeld graag water met hun poten tijdens het drinken. Wat voor kat doet dat? Ze houden er ook van om met hun baasjes onder de douche te stappen. Zoek een plas buiten, en de kans is groot dat je Maine Coon meedoet aan die actie.

4. Het Turkse busje

De legende van deze kat is zodanig dat hij terloops “de zwemmende kat” wordt genoemd. Het verhaal gaat dat ze een vermogen ontwikkelden om heel goed te zwemmen toen ze leerden dat zwemmen naar vissersboten zou worden beloond met een goede maaltijd. Noodzaak is in dit geval de moeder van aquatische heruitvinding.

Turkse van gember en witte kat

Het laatste woord over katten en zwemmen

De kans is groot dat je je kat niet vrijwillig ziet zwemmen. Maar het is goed om te weten dat het meer dan waarschijnlijk goed komt als het zichzelf in een situatie brengt. Gelukkig zal het echter niet zijn.

Als je nog steeds nerveus bent om je kat in een zwembad te hebben, gebruik dan een paar van de bovenstaande tips. Maar vergeet niet dat dieren een geweldig zelfbehoudsinstinct hebben en we weten dat katten voor zichzelf kunnen zorgen.

natte grijze kat

Gerelateerde berichten:

Hoe maak je een roadtrip met een kat

Waarom probeert mijn kat haar eten te begraven?

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen?

Deze can cats swim post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.